Közgazdász Online

5 jó ok, amiért érdemes tanácsadásra járni

5 jó ok, amiért érdemes tanácsadásra járni

pexels-cottonbro-4101143.jpg

Mikor és miért érdemes szakemberhez fordulnunk a problémáinkkal? Erre a legjobb választ pont a szakértők tudják megadni. Havonta a Corvinus Hallgatói Támogatás munkatársainak írásait osztjuk meg veletek. A következő cikket Palkovits Nóra, a Pszichológiai Támogatás vezetője írta, kifejezetten nekünk, egyetemista fiataloknak.

2020.09.24. Vendégszerző: Palkovits Nóra, képek: cottonbro, Pexels

Meg tudom oldani egyedül is a problémáimat! -hangzik gyakorta a tanácsadás ellenében tett kijelentés. Mi, a Corvinus Hallgatói Támogatás szakemberei ebben csak megerősíteni szeretnénk a hozzánk jelentkezőket. Az a feltételezés ugyanis, miszerint a tanácsadó pszichológus  megoldja a kliense problémáit, vagy döntéseket hoz helyette, téves. Mi egészen más feladatra vállalkozunk, amikor konzultációra érkeznek hozzánk a hallgatók. Jelen írásban a teljesség igénye nélkül felsorakoztatunk 5 jó okot, amiért érdemes a Hallgatói Támogatás tanácsadásait igénybe venned.

1. Biztonságban vagy

Vannak olyan témák, amikről magunk előtt is nehéz beszélni, hát még mások előtt. Emiatt könnyen megesik, hogy egyedül maradunk a problémákkal vagy akár lényegtelennek tűnő kételyekkel, amiket soha sem mertünk szóba hozni. Nem vagy egyedül.  A tanácsadás keretei, mint a titoktartás, a  tanácsadó figyelme és ítéletmentessége megteremtik a biztonságot, hogy számodra fontos kérdésekről eshessen szó. A professzionális keretek sarokpontjai a pszichológusi munkának, ezáltal nyújthat mást, mint egy baráti, szülői, akár mentori odafordulás, ami szintén elengedhetetlenül fontos a biztonság megélésében.

pexels-cottonbro-4098374_1.jpg2. Teszel egy lépést önmagad felé

A tanácsadásokra csak önkéntesen lehet jelentkezni, azaz küldeni vagy kényszeríteni senkit sem lehet a részvételre. A hangsúly a te egyéni motivációdon van, a szakember számára is az lesz elsődlegesen fontos kérdés, hogy te milyen októl vezérelve érkeztél a konzultációra, és hova szeretnél eljutni. A te kérdésed lesz a témánk,  a te lépésed lesz önmagad felé a tanácsadás.

3. Ez a Te időd

Már-már luxusnak számít, de képzeld el, hogy van 45 perc minden héten, amikor magaddal kell/szabad foglalkoznod. Hiszed vagy sem, az öngondoskodásnak azt a módját is érdemes gyakorolni, amikor a magadra szánt idő vagy én-idő megkérdőjelezhetetlen. Nem elnapolható, nem lehet rászervezni, átcsúsztatni, hanem ott áll a naptárban és emlékeztet rá, hogy most te következel a teendők sorában. A tanácsadás keretei 6 héten keresztül biztosítják a 45 percet, hogy karrier, tanulás vagy egyéb pszichológiai témákban önmagadról gondolkozz.

4. Lehetőség a változásra

A változásra való képesség mindannyiunkban ott lakozik. Gyakran vágyunk arra, hogy másképp viselkedjünk, legyünk jelen a saját életünkben és kapcsolatainkban, például ne csupán egy robotpilótához hasonlóan, automatikusan végezzük dolgainkat. A változás maga azonban sokkal inkább egy megrajzolódó folyamat, mintsem egy pillanat műve. A tanácsadási forma egy lehetőség, hogy képezzünk egy állomást a változás útján, ahol összegyűjthetjük az erőnket, végig böngészhetjük a lehetséges utakat és irányokat, és tudatosabban haladhatunk a célunk felé.

5. Kapsz útravalót

A magyar nyelvben használt “tanácsadás” kifejezés kevésbé pontos, mint az angol “counseling” szó, hiszen nem konkrét tanácsokkal és megoldásokkal fog bombázni a pszichológus vagy tanácsadó a konzultációk alkalmával, hanem jelen lesz végig a kérdéseivel, visszajelzéseivel, hogy segítsen a kibontakozásban. A pszichológus szerepe eltérő lehet tanácsadásonként: van, hogy tükör, van amikor egy térkép, van amikor facilitátor, máskor társ egy úton. Gondolkodhatsz vele a szükségleteidről,  és tanulhatsz róla, hogyan tudod azokat kommunikálni a környezeted felé. Rálelhetsz a benned rejlő lehetőségekre, tanulhatsz módszereket arról, hogyan alkalmazd, amit már tudsz, és olyanokat, amik segítségével új dolgokat tanulhatsz magadról. Tapasztalatok és gondolatok sorát viheted magaddal tovább, ami a mindennapokban előhívható segítség lesz egy konfliktus, nehéz érzés vagy helyzet kezelésében és megélésében, valamint hozzásegít, hogy ne csak szemlélője, hanem cselekvője legyél a saját történetednek.

pexels-cottonbro-4100661.jpg

A Corvinus Hallgatói Támogatás ingyenes konzultációkat biztosít pszichológiai, illetve karrier- és tanulástámogatás témákban. Bejelentkezés, kérdés esetén írjatok a studentsupport@uni-corvinus.hu címre. Közösségi oldalunkra további cikkekért és eseményekért kattinthattok bátran. És ne feledjétek, mi veletek vagyunk!

5 jó ok, amiért érdemes tanácsadásra járni Tovább
Klímaváltozásról, mesterséges intelligenciáról és vegánságról  - A Brain Bar 2020 legütősebb idézetei

Klímaváltozásról, mesterséges intelligenciáról és vegánságról  - A Brain Bar 2020 legütősebb idézetei

pexels-fauxels-3183183.jpg

A magyar szervezésű, idén online megrendezett jövőfesztivál változatos programjából kiválasztottuk azt a hét legütősebb előadást, amiből mindannyian magunkkal vihetünk egy-egy mondatot. Gondolkodjuk el együtt a technológia és az ember viszonyáról, a klímaszorongásról és a vegánságról!

2020.09.22. Szerkesztette: Taxner Tünde, borítókép: fauxels, Pexels

Táplálkozás & környezet

 

Vannak olyan ételek, amik vegánok és egészségesek, akkor etikus-e részünkről más élőlényeket, akik érzelmekkel, intelligenciával rendelkeznek, elnyomni, kihasználni, elpusztítani? - Bergovecz László (Magyar Vegán Egyesület elnöke)

Húsba vágó tények

A Cápák között című gazdasági valóságshow zsűrijeként ismert, szókimondó sertésmogul, Moldován András és a magyar veganizmus szószólója, Bergovecz László napjaink aktuális témája felett mérkőztek meg egymással. A klímaszorongás kapcsán előtérbe került a növekvő húsipari termelés, az ipari állattartás és a húsevés korlátozása, sőt akár teljes elhagyása is. Nem kell mindent megennünk ahhoz, hogy egészségesek maradjunk - ez az alapfeltevés. Ha ezt nem lehetne megcsinálni, nem lenne értelme veganizmusról beszélni. Azonban a Földön élő növekvő mennyiségű embert valamilyen módon élelmezni kell, és a nagy mennyiségű fehérje előállítása is fontos. „Etikus-e akkor gyilkosnak nevezni azt a kilencéves gyönyörű szőke kislányt, aki boldogan szalad be a gyorsétterembe, hogy egy csirkefalatot ehessen?” - tette fel a kérdést Moldován András. Lehet-e a megoldás a jövőben a szintetikus, laboratóriumokban előállított hús?

Írta: Mohos Lilla

 

A klímaváltozás egy az emberiség nagy problémái között. Fontos, mindenki erről beszél, de szükséges, hogy arányosak legyünk és más problémákkal is foglalkozzunk. - Dr. Bjørn Lomborg (klímakutató)

Téves riasztás - Hogyan lehet ésszerűen küzdeni a klímaváltozás ellen?

pexels-markus-spiske-2990613.jpg

Kép: Markus Spiske, Pexels

A Dán Környezetvédelmi Értékelő Intézet igazgatója, egyben a Koppenhágai Üzleti Főiskola tanára és a Consensus Center alapító igazgatója előadásában arról beszélt, hogy milyen lépésekkel lehet hatásosan küzdeni a klímaváltozás ellen. Bevezetőként adatokkal alátámasztva érvelt amellett, hogy a klímaváltozás okozta pánik részben alaptalan. Például statisztikai idősorok adatai alapján egyre kevesebb ember hal meg környezeti katasztrófák következtében. Ám a szegényebb rétegek e tekintetben is hátrányos helyzetben vannak, emiatt kiemelten fontos kérdés az emberek kiemelése a szegénységből. Ez sokszor a CO2 kibocsátás csökkentésére való törekvésekkel ellentétes, ugyanis egyes esetekben a megdrágult energiaárak miatt még rosszabb helyzetbe kerülnek, ahonnan a fejlődés szinte elérhetetlennek tűnik. A megoldást a professzor egyrészt az innovációban látja, ami lehetővé teszi, hogy a környezetbarát energiát olyan olcsó áron lehessen beszerezni, hogy mindenki azt akarja majd használni.

Másfelől, Bjørn Lomborg szerint a vezetőknek kevesebbet kellene a változásról beszélni, és többet cselekedni. Fontos arra is figyelni, hogy a nem csak a klímaváltozásnak, de az ellene való fellépésnek, a klímapolitikának is költségei vannak. Ezért egy olyan egyensúlyi pontot érdemes keresni, ahol a társadalmi költségek viszonylag alacsonyan tarthatók, és a klímapolitikában is érvényesülő, csökkenő határhaszon elvét szem előtt tartják. Racionálisan tekintve a klímaváltozás hatására mutatkozó pánik az előadás alapján egyáltalán nem szükséges, sőt, inkább káros, mert pánikból nem születnek jó döntések. Ám a megfontolt, okos fellépés intézményi szinten szükséges a klímaváltozás elleni hatékony küzdelemhez.

Írta: Kovács Anna

Technológia & ember

 

Elképzelhetetlennek tartom, hogy ne lenne szükség a színészekre. Ugyan megformálható egy olyan virtuális karakter, amely 99%-ban úgy funkciónál, mint egy színész, de az emberi tényezőt nem lehet helyettesíteni semmilyen technológiával. - Eszenyi Péter (grafikus, kreatív igazgató)

A számítógépek ejtik rabul a filmkészítést?

Eszenyi Péter olyan filmek vizuális effektusait készítette, mint például a Szárnyas fejvadász és a Galaxis őrzői. A Computer Generated Images (CGI) technológia számítógép által készített grafikákat jelent. A számítógépek és a technológia fejlődésével lehetőség van arra, hogy tökéletes vizuális effektekkel már a forgatás napján elvarázsolják a színészeket, és ezzel a filmkészítők rengeteg pénzt és energiát tudnak spórolni. Viszont felmerül a kérdés, hogy ilyen tökéletesre fejlesztett technológia mellett szükség van-e még színészekre? A digitális utómunka hasznos dolog, hiszen az utólag észlelt hibákat orvosolni lehet. Azonban elővigyázatosan kell alkalmazni a számítógépek adta technikákat, hiszen minél több technológia van egy filmben, annál jobban felfedezhető rajta az idő múlása. 

Írta: Hegedüs Kata

 

Különbséget kell tennünk aközött, hogy mire képes az AI, és hogy mit gondolunk arról, hogy mire képes. - Dr. Sara Polak (AI-szakértő)

Mosolygó robotok

pexels-thisisengineering-3861969.jpg

Kép: ThisIsEngineering, Pexels

A mesterséges intelligencia (AI: Artificial Intelligence) a kutatók és a Brain Bar előadói, Dr. Sara polak AI-szakértő és Zoltán Szaleczki innovációs menedzser szerint is nagyobb lehetőséget, mint kockázatot rejt. Miért félnek mégis annyian tőle? Legtöbb esetben az a félreértés okozza az AI-t elutasító magatartást, hogy nem tudjuk pontosan, jelenleg mire képes. Ezen túlmenően sokan összekeverik a mesterséges intelligenciát a számítógéppel készített grafikával (CGI: Computer Generated Images), ami szintén nem javít a megítélésen. A jövőben még többször hallhatunk majd mesterséges intelligencia által vezérelt innovációról, de már ma is aktívan foglalkoznak ezzel, például a bankszektorban. Érdemes lenne az oktatásba is beépíteni a témát, hiszen nem a szektor fejlődési sebessége szab gátat az alkalmazásnak, hanem az emberek adaptációs és bizalmi képességei.

Írta: Szabó Judit

 

Üzlet & személyiség

 

Mindig légy önmagad, és ne változz meg semmiért és senkiért! - Nancy Poleon (personal branding szakértő)

A márka te magad vagy. Az arculata pedig az a kép, amit láthatóvá teszel a külvilág számára.

Mindenkinek van saját márkája. Mindaz amit a szüleink, barátaink, ismerőseink és az ismeretlenekből álló külvilág lát, teszi a márkánkat valódivá és egyedivé. A saját márka építésének egy fő kérdése van: Mit akarok láthatóvá tenni magamból? Mit akarok láthatóvá tenni a történetemből? Mindenkit a saját története tesz egyedivé és megismételhetetlenné. Ha saját márkát akarsz építeni, akkor döntsd el, hogy milyen úton mutatod meg a történetedet. Lehet az az írás, a tánc, a főzés, a festészet vagy bármi. A lényeg, hogy legyen egy pontos irány. Az emberek nem szeretik, ha egy arculat napról-napra változik.

Írta: Belayane Najoua

 

Biológia & vallás

 

Mindannyiunknak megvan a képessége arra, hogy megváltoztassuk az elménket, és azt, hogy hogyan reagálunk a világra. - Dr. Hannah Critchlow (agykutató)

Neuronok vagy szabad akarat?

pexels-chokniti-khongchum-2280568.jpg

Kép: Chokniti Khongchum, Pexels

Azok az alapvető kérdések, hogy rendelkezünk-e szabad akarattal, befolyásolni tudjuk-e a saját életünk alakulását, vagy pedig biológiai kódolásunk határoz meg minket, évszázadok óta foglalkoztatják az emberiséget. Az agy felépítése azonban sokat elárul viselkedésünkről és tulajdonságaink, döntéseink hátteréről. Az idegrendszer működésének kutatása válaszokat adhat például arra a kérdésre, hogy meg tudjuk-e változtatni a személyiségünket. A cambridgei kutató szerint az agyi pályák rugalmas alakulása miatt, ha nem is teljes mértékben és könnyedén, de lehetséges a változás.

Írta: Taxner Tünde

 

A tudomány önmagában nem mondja meg nekünk, hogy mit tegyünk, csak azt, ami létezik. (…) Ez teszi a tudományt hiányossá. A tudomány csak az értékekkel együtt tesz bennünket képessé arra, hogy megmondjuk, mit kell tennünk. - David Sloan Wilson (evolúciókutató)

Evolúció versus vallás 

Az élet és a sikeres létezés értelme az emberiség megjelenése óta foglalkoztatja a társadalmat, és folytonos vitákat szül a tudomány és a vallás alapvető nézeteivel kapcsolatban. A tudomány vagy a vallás ad-e választ az élet értelmére? Hogyan kapcsolódik egymáshoz a csoportszelekció és vallás? Létezhet egyszerre több igazság? Ezek és hasonló kérdések merültek föl Köves Slomó ortodox rabbi és David Sloan Wilson evolúciókutató beszélgetése során, ahol Wilson kifejtette, hogy nem csak egy tudományos igazság létezik, hanem egyszerre nagyon sokféle. Az evolúció és a vallás pedig nagyon fontos kiegészítői egymásnak, hiszen a vallás biztosítja a csoportokon belül a kooperációt, ami segíti a túlélést.

Írta: Keresztes Viola

Klímaváltozásról, mesterséges intelligenciáról és vegánságról  - A Brain Bar 2020 legütősebb idézetei Tovább
Túlélőcsomag gólyáknak - Az összes aktuális, Corvinusról szóló cikkünk egy helyen

Túlélőcsomag gólyáknak - Az összes aktuális, Corvinusról szóló cikkünk egy helyen

b_v_0003.jpg

Az elmúlt hetekben elindult az egyetemi élet, és gólyaként nagyrészt online kell megtalálnunk a helyünket a Corvinuson. Az elmúlt hónap során sok tartalommal segítettünk benneteket ebben a folyamatban. Az összeset összegyűjtöttük ebben a cikkben, ami nem csak gólyáknak tartogathat újdonságokat.2020.09.22.

Írta: Taxner Tünde, borítókép: Bera Viktor

Tényleg kell maszkot hordani? - Legfrissebb információk a tanévkezdésről

“A 2020-as őszi félévben a a járványhelyzet miatt nem a megszokott módon kezdjük egyetemi tanulmányainkat. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a beiratkozásról, a tárgyfelvételről és a diákigazolvány igényléséről.”

corvinuslifehacks.jpg

Nézzétek meg a többi tippet a Facebook-oldalunkon!

Ki is az a CUSMAN? - Útmutató az egyetem informatikai rendszereihez 

“Az egyetem informatikai szolgáltatásai az Informatikai Szolgáltató Központhoz (ISZK) tartoznak. Az egyetem honlapján részletes leírás található, ahol szükség esetén segítséget is kérhettek. Az online oktatás gördülékeny működését a lentebb említett programok adják, de tantermi oktatás során is szükséged lesz rájuk. A tanévkezdés részleteiről és a részleges távoktatásról ebben a cikkünkben olvashatsz."

Melyik fontos témát hagytuk ki ebből a gólyáknak szóló cikkből? - Diákéletről, ösztöndíjakról, az egyetem történetéről és átalakulásáról

“Továbbra is lehetőség van térítésmentesen tanulni a Budapest Corvinus Egyetemen, ezentúl azonban az állam helyett a fenntartó alapítvány finanszírozza a legtehetségesebbek tanulmányait. Évente egyszer felülvizsgálják az ösztöndíjra jogosultak körét, ilyenkor lehetőség van költségtérítéses formáról átsorolni ösztöndíjas finanszírozásra, ugyanakkor ez a másik irányba is érvényes. Az ösztöndíjról többet itt tudhatsz meg.”

infografika_egyetem.png

Tényleg volt kocsma a Corvinuson? - Az egyetem épületeinek története

“Fun fact: miután az épület vámházként üzemelt, rengeteg áru érkezett ide és szállítottak el innen. Voltak az épületben vasúti sínek, sőt, a pincébe zsilippel zárható alagutak vezettek a Dunából!”

Hogyan éli túl ennyi növény az aulában? - A zöld fal titkai

“A második zöldfal még nyitottabbá és természetközelibbé tette az egyetem auláját. Ha valaki belép, a szeme rögtön a két óriási, élő szőnyegre téved, amik bástyaként állnak a terem két végében. A zöldfalak működése rafinált és titokzatos. Nekünk sikerült pár titkot felfedni, miközben Flór Miklóssal, a projekt kivitelezőjével beszélgettünk.” 

Mit is jelent a kötvál?- Gólyaszótár a legfontosabb egyetemi kifejezésekkel

“kollokvium: Más néven vizsga, vagyis számonkérés a vizsgaidőszakban.
Korvó: A Budapesti Corvinus Egyetem rövidített, szleng megnevezése, amely az utóbbi időkben széles körben elterjedt a hallgatók körében.
diákszervezet: Nagyon sok diákszervezet található a Corvinuson, érdeklődési körtől és szakterülettől függően negyvennél is több szervezet közül válogathattok. Közös bennük, hogy mindegyiket hallgatók alapították és működtetik.”

Mi változott a járvány miatt a kondiban? - Interjú az egyetemi sportéletről

“Milyen változások lesznek a vírus miatt?

 1. A járványhelyzet miatt azok az órák, ahol szoros kontakt van, szinte biztosan elmaradnak. Ilyen a kosárlabda, a floorball, az aikido, a dzsúdó és az úszás. 
 2. A távolságtartás miatt mindenhol alacsonyabb lesz a létszám, ami többek között a konditermes órák kapacitásában lesz látható. Az öltözőkapacitást is a felére kell csökkenteni.
 3. Az órák előtt lázmérés és fertőtlenítés is lesz, hogy megelőzzük a járvány terjedését, valamint kockázatfelmérő nyilatkozatot is ki kell tölteniük a hallgatóknak.
 4. Több szabadtéri óra lesz, mivel ott nem vonatkoznak olyan erős szabályok az oktatásra, mint a zárt térben
 5. Egyetemi szinten fokozott odafigyeléssel biztosítják a fertőtlenítés lehetőségét és a higiéniát.”

Milyen lehetőségeink vannak a kölcsönzésen túl? - Aktualitások és praktikus tudnivalók a Corvinus könyvtáráról

“A könyvtárban számos lehetőségünk van bővíteni a már meglévő ismereteinket: elsősorban a hallgatóknak szervezett kurzusokat emelnénk ki. Ezek változatos tematikájú tréningek, melyeken lehetőségünk nyílik megtanulni szakirodalmat gyűjteni és rendszerezni, vagy akár helyesen hivatkozni. “Ez nagyon fontos tevékenysége a könyvtárnak” - mondja Nagy Zsuzsanna, a Corvinus Könyvtár főigazgatója. “A könyvtárról sokaknak az jut az eszébe, hogy ott könyvek vannak, amiket lehet kölcsönözni. Egy egyetemi könyvtár már régóta nem így működik.”

Hogyan éld túl az első heteket Budapesten? - Saját tapasztalatokra építő útmutatónk

“Máig emlékszem, mikor a nyári szünet utolsó napján a szüleim felhoztak Budapestre a maradék cuccommal. Pár óra múlva elindultak, és én ott maradtam a szobában egyedül. Igazán egyedül. Akkor döbbentem rá, hogy - nagy családból érkezve - még sosem voltam ennyire egyedül. Emlékszem arra a rengeteg ambivalens érzésre, ami egyszerre volt jelen a következő napokban - és néha még most is. Izgatottság, bizonytalanság, félelem, jóleső önállóság. Mikor először veszek havi bérletet, ülök be előadásra, beszélgetek másokkal, melegítek ételt, állok sorba a büfénél, feltérképezem a környékbeli helyeket.”

Mit tanácsolnak a szakemberek a tanévkezdésre? - Segítség stresszkezeléshez, tanuláshoz és önállósodáshoz
“Minden kezdet nehéz: ez a közhely ugyan nem tudományos megállapítás, mégis nagy igazságot rejt magában. Ráadásul a mondást még kiegészíthetjük azzal is, hogy ez normális. Valami újba fogni, szintet lépni, új helyzetekbe kerülni tehát embert próbáló feladat. Olyan ez, mint amikor egy sportoló korosztályt vált a versenyzésben: hirtelen mindenki nagynak és erősnek tűnik hozzá képest.”

Túlélőcsomag gólyáknak - Az összes aktuális, Corvinusról szóló cikkünk egy helyen Tovább
Kötelező külföldi félév, mini-szakirányok és projekttárgyak a megújult Nemzetközi Gazdálkodás szakon

Kötelező külföldi félév, mini-szakirányok és projekttárgyak a megújult Nemzetközi Gazdálkodás szakon

Interjú Dr. Kacsirek Lászlóval

b_v_0002.jpg

Évtizedek óta a magyar gazdasági képzések egyik legjobbjaként tartják számon a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi gazdálkodás alapszakát, illetve elődjét, a Külgazdasági szakot. Minden felvételi időszakban kiemelten magas pontszám szükséges a bekerüléshez. A nemzetközi környezet változása, s annak részeként , a 4. Ipari forradalom és a technológia fejlődés sebessége azonban szükségessé teszi a változtatást - főleg egy nemzetközi üzleti karrierre felkészítő képzés számára. Dr. Kacsirek Lászlóval, a Nemzetközi Gazdálkodás szak szakfelelősével beszélgettünk a képzési programot érintő újításokról.

2020.09.21. Írta és fényképezte: Bera Viktor

Az új rendszerben a szak csak angol nyelven fog indulni, és BA in International Business néven fut tovább. 

Egészen új elvárások elé állította a munkaerőpiacra belépő friss diplomásokat a XXI. század. Az átlátóképesség, a rendszerszemlélet és az információ gyors és hatékony megszerzése már előnyt élvez a lexikális tudással szemben. Az International Business szakot is ennek megfelelően modernizálták.

img_0504.jpgKacsirek László, a szak szakfelelőse elmondta: “Szemléletmódjában is megújul a szak; nem felzárkózni akarunk, hanem előretörni, nemzetközi szinten is a lehető legjobb, legmodernebb képzést kínálni. Sok jó példát megnéztünk más, nemzetközi egyetemeknél, és az előrevetített munkaerőpiaci, vállalati igényeket, regionális és globális trendeket is megvizsgáltuk. Ezek segítségével összeállítottunk egy képzési programot, ami felkészíti a hallgatókat nemcsak a jelenlegi feladatokra, hanem képessé teszik őket a jövőbeli kihívásoknak való megfelelésre, alkalmazkodásra. ”

A képzés az eddigi 6+1 félév helyett 6+1+1 féléves lesz

Az megújuló szak egy külföldi félévvel bővül. Kacsirek László szerint  “a cél az, hogy nemzetközi tapasztalatot szerezzenek a hallgatók. Itt a nemzetközi környezetben való mozgás a lényeg, ennek itthon egy gátja van: a külföldi hallgatók viszonylag alacsony aránya. A szak átszervezésével célunk, hogy ezen jelentősen javítsunk, ugyanis a valós nemzetközi tapasztalat megszerzéséhez kétségtelenül szükséges a külföldön eltöltött idő.”

“Ezt kétféleképpen lehet megvalósítani: végezhet a hallgató szakmai gyakorlatot, vagy tanulhat egy partner egyetemen. Utóbbinak persze lesznek korlátai, de ebben próbálunk aránylag kevés kötöttséget alkotni. Ha valaki egy kicsit más irányba akar elmenni a képzésben fél év erejéig, azt is megteheti. Erre az Erasmus esetében alig van lehetőség, mivel nagyjából ugyanazt kell tanulni külföldön, mint itthon, különben lemarad a szaktársaitól - mondta Kacsirek László.

Mini-szakirányok a képzésen belül

Az új rendszerben a legtöbb kötelező tárgy 6 kredites lesz, amit 3 kredites nyelvi és szabadon választható tárgyak egészítenek majd ki. Az elektív, vagyis szabadon választható tárgyak közül adott számút kell elvégezni, ezen belül a hallgatók szabadon választhatnak.

Mostantól a hallgatók “mini-szakirányokat” is végezhetnek. Kacsirek László szerint “ha a hallgató az üzleti képzés mellett el akar merülni például az elméleti közgazdaságtanban vagy a fenntarthatóság kérdésében, akkor több, egymásra épülő választható tárggyal is megteheti azt”. 

b_v_0020.jpgProblémaközpontú projekttárgyak egész évben

“A hangsúlyt átraktuk a »tanuld meg!« helyett az »oldd meg a problémát!« feladatra” - mondta Kacsirek László. A képzés problémafókuszú, projektorientált lesz. A legelején vannak ugyan alapozó tárgyak, de már akkor is lesz olyan projekt, ami a többi tárgyban tanultakra épít. A harmadik félévtől lesznek kifejezetten projekttárgyak is. Ezeknek lényege, hogy a hallgatók egy problémát kapnak, s a félév során annak a megoldását kell kidolgozniuk; a többi kötelező tárgy pedig ezeket támogatja majd. Ezek során szorosan együtt dolgoznak vállalatokkal is.  

Több specializáció lesz a 6. és a 7. félévben

A 6. vagy a 7. félévben több specializáció közül választhatnak majd a hallgatók, eddig négyet  dolgoztak ki: Global Supply Chain Management (Globális ellátási láncok menedzsmentje), Global Economy & Business (Globális gazdaság és üzlet), Business Venture and Start-Up Management (Üzleti vállalkozás és Start-Up menedzsment), Global Markets and Marketing (Globális piacok és marketing).

A képzés egyik alapvető része az úgynevezett “Külgazd-piramis”. Ennek lényege, hogy a készségeket folyamatosan, egymásra épülve adja át a képzés, a vége felé azok egyre komplexebbek és egyre nemzetköziesebbek lesznek. Az alapfogalmak megismerésén és a gazdasági alapokba való bevezetésen kívül kezdettől fogva kiemelt szerepet kapnak majd az interkulturális és kommunikációs ismeretek, készségek. “Több lesz a kulturális érzékenységre, kultúrák közötti kommunikációra koncentráló tárgy, a képzés elejétől kezdve; gyakorlatilag a képzés egészét áthatja. Lesz interkulturális érzékenységet fejlesztő tréning az első félévben, majd később interkulturális menedzsment tárgy is. - mondta Kacsirek László. 

Az üzleti és jogi alapok megismerése után ezek nemzetközi alkalmazása kerül a fókuszba. A piramis csúcsára érve már a nemzetközi ügyletekben és vállalkozásindításban való jártasság és a multikulturális közegben történő magabiztos eligazodás a cél.

b_v_0001.jpg

Nemcsak a szakmára, hanem az életre készít fel

Kacsirek László kiemelte, hogy a megújult képzés a szakmai-elméleti kereten túl gyakorlati, hétköznapi készségeket is fejleszt. “Lesz önismereti tréning és nagy hangsúlyt fektetünk a tudatos tervezésre. Stressz- és konfliktuskezelés, CV írás, karriertervezés, ezek mind szerepelnek majd a képzés témái közt. Fontos az, hogy tudatosan tervezzék meg a hallgatók, mit akarnak csinálni a diploma után.”

A tanulók oktatóikkal és a tananyaggal való kapcsolata is megváltozik. “Sokkal jobban építünk a hallgatói aktivitásra és kezdeményezésre, mint eddig. Többet kell majd az egyetemmel foglalkozni, de cserébe ad is valami extrát az oktatás. Sok dolog nem fog készen kerülni a hallgatók elé, hanem meg kell tanulniuk hatékonyan keresni és kutatni. Ezzel egy tanulási önállóságot próbálunk rutinná tenni - mondta Kacsirek László. Ennek köszönhetően az órákon átadott és feldolgozott anyagot azonnal a gyakorlatba ültetik a hallgatók, a tanár pedig egy tapasztalt coach szerepét látja el. 

Kacsirek László hozzátette: “sokan azért mennek dolgozni egyetem mellett, mert azt hiszik, hogy a piacon szükséges gyakorlati készségeket így tudják jól elsajátítani. Ezt az átszervezéssel meg szeretnénk szüntetni. Sokkal nagyobb hangsúlyt fogunk fektetni a cégekre, pontosabban szeretnénk őket szorosabban bevonni a képzésbe, többféle formában.”

Az is újdonság, hogy az angol nyelv a kötelező tárgyak között is megjelenik “English for Academic Purposes, illetve “English for Career Purposes” néven. “A készségfejlesztő blokkok egyik legfontosabb része az angol nyelv. Nem elég ugyanis papíron jól tudni az angolt, merni is kell használni a nyelvet - magas szinten, igényes nyelvhelyességgel és stílussal. A fő cél tehát már az első félévben az, hogy a hallgatókat bátorrá tegyük a nyelvhasználatban” - mondta Kacsirek László. “A második félévben fektetünk nagyobb hangsúlyt a nyelvhelyességre is. Ez nyelvtanból és nyelvi eleganciából áll. Az utóbbit azért említem, mert olyan nyelvtudást várunk el, ami nem kizárólag funkcionális, hanem adott eseményhez és kulturális közeghez is megfelelő.“

Az alapképzési szak után tizenhat különböző mesterképzésre jelentkezhetnek a hallgatók, tizenegy esetben ráadásul minden előzetes feltételt teljesítenek a Nemzetközi gazdálkodás alapszakon. Ezekkel a fejlesztésekkel lesz még gyakorlatorientáltabb és nemzetközibb az International Business.

Kötelező külföldi félév, mini-szakirányok és projekttárgyak a megújult Nemzetközi Gazdálkodás szakon Tovább
Repülj vissza a múltba! - Kastélyról kastélyra Magyarország legszebb tájain

Repülj vissza a múltba! - Kastélyról kastélyra Magyarország legszebb tájain

kastelyok_pic1.jpg

Szerelem, politika, modernizáció, katonák: kulcsszavak, amik a kastélyokról eszünkbe jutnak. Magyarországon több száz kisebb-nagyobb főúri rezidencia található. Az országot járva olyan gyöngyszemekre bukkanhatunk, amik kirakósként mutatják be a múltat. A múltat, mikor még lakájok öltöztették a főurat, mikor még legyező takarta el az arcokat és gyertyaláng kísérte a táncokat. Repüljünk vissza az időben, hiszen nincsen jobb, mint egy kastélytúra az őszi falevelek tengerében.

Írta: Belayane Najoua

kastely_terkep.jpg

Régi korok diszkója, kávézója, könyvtára, otthona és titkos pincék őrzője. A nagymúltú kastélyok nemcsak egy-egy nemesi család otthonaként szolgáltak, hanem a társadalmi és politikai élet központjaként is nagy szerepük volt. Fontos politikai döntések, társadalmi elköteleződések és életre szóló szerelmek helyszíne, ami még ma is ámulattal tölti el az embereket. Melyik lány ne álmodozott volna egy igazi nagyúri bálról, ahol a habos-babos ruhákban táncolva kibontakoznak az első románcok?

A kastélyok nem vesztették el fényüket, sőt, a 21. században még érdekesebbé váltak. Felfedezhetjük bennük a múlt emlékeit, hallhatjuk, ahogy az egykori zenebona betölti a tánctermet, és elképzelhetjük a falai között zajló életet. A nemrég felújított kastélyok a jelenbe is bepillantást nyújtanak - a jelen és a múlt ötvözése nemcsak az épületekben érezhető, hanem az autentikus, ám modern eszközökkel megrendezett programokban is. Fedezzük fel együtt Magyarország néhány kastélyát, amik nemcsak, hogy túlélték az idő próbáját, de biztosabban állnak, mint valaha! 

Brunszvik-kastély - Martonvásár

img_2989.jpg

Történet: Brunszvik Antal, a kastély megálmodója Mária Teréziától kapta a grófi rangot és a birtokot is. A 18. századi kastély kezdetben barokk stílusú épület volt, amit később építettek át klasszicista, majd neogótikus stílusban (forrás). A Brunszvik család fennhatósága után egy rövid ideig József főherceghez, majd Dreher Antalhoz került. A háború után Budai Aurél tervei szerint újították fel, és azóta a Tudományos Akadémia kezelésében áll. A kastély mellett található az MTA Agrártudományi Kutatóközpontja is. 

Egyediség: A kastély körül egy több mint 70 hektáros angolkert található, ahol nyaranta és kora ősszel hangversenyeket tartanak. A zene nem is áll messze a kastély történetétől, hiszen Beethoven nagyon jó barátja volt a Brunszvik családnak. Ma egy Beethoven múzeummal emlékeznek a zeneszerzőre, aki nemcsak az Appassionata szonátát ajánlotta fel a család nőtagjainak, hanem a múzeumban megtekinthető leveleiben is csodálatát fejezte ki a hölgyek iránt. (forrás)

#angolpark #beethoven #neogótika

egyenes_kastely.jpgAndrássy-kastély - Tiszadob

Történet: A 19. században épült épületet a kastélyok kastélyának is hívhatjuk. Számos stílust és más kastélyok jellegzetes vonásait is magába foglalja. Amint meglátjuk, eszünkbe jut a Vajdahunyad vára. A tervező, Meinig Artúr célja pontosan ez volt: a magyar romantika elemeit akarta ötvözni. A Vajdahunyad várán kívül még a királyi Törcsvárt, a brassói Katalin bástyát és az angliai Knole kastélyt is megidézi. Az első világháború után a feldühödött nép szinte az egész rezidenciát kifosztotta. Később állami kézbe került, így többek között katonai kórházként és gyermekotthonként is működött (forrás).

Érdekesség: A kastélynak a 4 évszaknak megfelelően 4 bejárata, a 12 hónapnak megfelelően 12 tornya, az 52 hétnek megfelelően 52 szobája és a 365 napnak megfelelően 365 ablaka van. A mendemonda úgy tartja, hogy ez a 365 ablakszem már látta Erzsébet királynét is, ahogy a pompás angol-francia parkban a rózsalugasokat csodálta. (forrás)

#Erzsébetkirályné #többszázévestölgyfák #labirintus

L'Huillier-Coburg-kastély - Edelény

Történet: A 18. század elején épült kastély fénykora csupán egy századig tartott. Az építtető unokája, Ludmilla végezte a legnagyobb átalakításokat a kastélyon. Miután hitbizománnyá alakult a birtok, a Coburg család már csak gazdasági célok miatt tartotta fenn, így lassú pusztulásnak indult. Mint oly sok másik kastélyra, erre is a 21. században figyelt fel a turizmus, így a felújításoknak köszönhetően ma már a régi pompájában nézhetjük meg (forrás).

Érdekesség: A kastélyhoz egy Holt-Bódva sziget is tartozik, amire egy kis franciakertet (amit később angolkerté alakítottak) építettek.  A sziget később több funkciót is betöltött, de ma már őshonos növényeknek és állatoknak ad otthont.

#kastélysziget #narancsház #neobarokk

Schossberger-kastély - Tura

Történet: A 19. században épült kastélyt sokan az “Operaház kistestvéreként” is ismerik, ami a Scholtz Róbert által megalkotott belső díszítőfestéseknek köszönhető. A Schossberger család előszőr nyári lakként, később pedig állandó lakhelyként használta  az épületet. Miután ifjabb Viktor báró, az építtető fia is elhunyt, a kastély magára maradt. A 20. században a német és orosz hadsereg használta, majd pedig iskolaként szolgált. Jó pár évtizeddel később került megint a reflektorfénybe, és ma már újra a régi pompájában tündököl  (forrás).

Érdekesség: A földszinten található világítóablakok és tükrök olyan mérnöki pontossággal vannak elhelyezve, hogy ablakok híján is természetes fény világítja be a helyiséget. A természetes palát, ami a kastély tetejét borítja, egyenesen Franciaországból szállították hazánkba.

#loirementistílus #fénycsapda #pálmaház

Esterházy-kastély - Fertőd

kastelyokpic5.jpg

Történet: A 18. században épült barokk-rokokó kastély Magyarország legnagyobb kastélya. Ha belépünk a Kínai lakkszobába, olyan mintha a Távol-Keletre utaznánk el, pedig csak a 18. századi Európa egyik hóbortját láthatjuk. A Kína-divat vagy másnéven “chinoiserie”, a formák kínaizálásával érte el az autentikus hatást. A szobában több, mint 250 éves kínai paravánokat állnak (forrás). A kastélyparkban mitológiai istenekről elnevezett mulatókban és kínai pagodákban tudtak kikapcsolódni a vendégek. Ma a birtok saját Marionettszínházában, Dísztermében és Rózsakertjében szerveznek különféle programokat. (forrás)

Érdekesség: A kastélyban hangzott el először Joseph Haydn számtalan műve, és a kastély operaháza még a klasszikus balett egyik megteremtőjét, Jean-Georges Noverre-t is a színpadra csalta. A kertben közel 40 szobor és több mint 40.000 virág bontja ki szirmait évről-évre.

#haydn #kínadivat #freskó

Repülj vissza a múltba! - Kastélyról kastélyra Magyarország legszebb tájain Tovább
Még most jelentkezzen OKJ-tanfolyamra, aki szakmát akar tanulni

Még most jelentkezzen OKJ-tanfolyamra, aki szakmát akar tanulni

Szakértői betekintés a felnőttképzés átalakulásába

pexels-andrea-piacquadio-3808818.jpg

Az idei év az utolsó, amikor még a régi OKJ-rendszerben lehet szakmát tanulni, ezután kikerülnek az alapszakmák a felnőttképzésből. Aki jövőre kezdi el, már az iskolarendszeren belül kell belevágnia, és következő szeptemberben lesz rá először lehetősége. A változásokba Megyesi Erzsébet, az OKTAT60 Kft. képzési vezetője nyújtott betekintést. 

2020.09.19. Írta: Balogh Bálint, borítókép: Pexels

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére az idei évtől jelentős változásokon esik át a szakképzés. A változások a középiskolákban és az iskolarendszeren kívül a felnőttképzésben is érzékelhetők lesznek. A középiskolák szempontjából a legfontosabb, hogy visszatérnek a régi szakmunkás- és technikumi képzés alapjaihoz. Ismét megjelenik az ágazati oktatás és különválik a szakmai oktatás és képzés. Az eddigi Országos Képzési Jegyzék az iskolarendszerben és felnőttképzésben tanulható szakképesítéseket foglalta magába, vagyis alapszakmákat, résszakképesítéseket és ezekre ráépülő egyéb képzéseket. 

illusztracio1.jpg

2021. január 1-től azonban alapszakmák már nem tanulhatók felnőttképzésben, így aki szakmát akar tanulni, annak érdemes az év végéig elkezdeni. A korábbi rendszer szerint nyelvi tanfolyamok, általános és informatikai képzések  december 31-ig indíthatók. 

Az OKJ-t szakmajegyzék váltja fel. A szakmajegyzék ugyanúgy meghatározza az elérhető szakmák körét, mint az elődje, de a tartalma megváltozikBár felnőttképzésben már csak részszakmák vagy képesítő vizsgával záródó képzések indíthatókmégsem fog teljesen kivonulni a szakképzésből. Ugyanis középiskolákban hangsúlyosabbá válik a duális képzés lehetősége. Az új rendszerben szakképzési centrumok szakmai gyakorlati helyekké válhatnak, így a tanulók gyakorlatiasabb tudást sajátíthatnak el. Felnőttek számára az oktatás az iskolarendszerben esti munkarendben fog folyni, így nem kell generációs szakadékoktól tartani. 

pexels-canva-studio-3194518.jpg

Kép: Pexels

Az OKJ-nak az egyetemisták számára is nagy jelentősége van. Általános tantervben érettségizőknek szakmai alapot ad a felsőoktatás előtt, hogy gyakorlati ismereteiket felhasználva könnyebben vehessék az egyetemi akadályokat. Emellett a felvételi eljárás során pontszerzési lehetőséget is jelent, eltérő mértékben, de maximum 32 pontban. Egyetem után is hasznos lehet, hiszen egy tanfolyamon lehetőség nyílik mélyebb, gyakorlatiasabb ismeretek elsajátítására, amik megkönnyítik a napi munkavégzést, de még akár egy vállalkozás indítását is. 

Szeptember 1-től indulnak az új rendszerű tanfolyamok az iskolarendszerben és a felnőttképzésben, de az év végéig még egészen biztosan az OKJ-n lesz a hangsúly. Ezért ajánlják a szakértők minden szakképzés iránt érdeklődőnek, hogy december 31-ig kezdje el a kiválasztott tanfolyamot. 

Egy jelentős különbség az új és a régi rendszer között, hogy amíg az OKJ-s képzések követelményrendszere rendeleti úton volt meghatározva, addig a szakmajegyzékben foglalt képzésekét az illetékes minisztériumok állítják össze. Ezáltal rugalmasabbá válik a képzés engedélyeztetése, hiszen nem kell rendeleten módosítani. Mindez rugalmas időbeosztás mellett történik. 

„Ez azért jó, mert a felnőttképzők sokkal rugalmasabban tudnak alkalmazkodni a munkaerőpiaci igényekhez szakmai jellegű képzésekkel. A színvonal kérdése pedig soha nem az adott adminisztratív és/vagy jogi keret függvénye” - mondta Megyesi Erzsébet. 

Adott részszakmák mellett a felnőttképzési intézmények egyéb szakmai jellegű képzéseket is indíthatnak helyi partnereik számáraalkalmazottjaik hatékonyabb munkavégzésének érdekébenKérdést vet fel viszont a jövőben a felnőttképzésben kiállított bizonyítványok Europass akkreditációja, vagyis a hazai és az európai munkaerőpiacon való egyenértékű elfogadása. Ez nyilván azért van, mert egy egységes rendelettel szemben a felnőttképzők az adott képzési követelményhez igazodva maguknak tervezhetik meg a képzésüket. Mivel ezzel kapcsolatban még folyamatos az egyeztetés, ennél több információnk egyelőre nincs a struktúráról. boritokep.jpg

Kép: Pexels

Kérdéseket vethet fel még az új rendszerben az, hogy az átállás miatt kitolódó képzési idők egyenletesen fogják-e pótolni az egyes szakterületek munkaerő-kínálatát. Az új rendszerben is lehetőség lesz a képzési idők csökkentésére, felmentés mellett, a már megszerzett tudást igazoló dokumentum hiányában előzetes tudásméréssel. 

A képzések végén továbbra is bizonyítványt kapnak a vizsgázók, az iskolarendszeren belül és kívül isAz új felnőttképzési rendszerben megszerzett részszakmák és szakképesítések is ugyanúgy munkakör betöltésére és vállalkozói tevékenységre jogosítanak fel. Aiskolarendszeren kívül szerzett bizonyítványok már nem fognak önálló végzettséget adni. Vagyis a legmagasabb végzettség az utolsó iskolarendszerben megszerzett eredmény lesz. 

A finanszírozási formát tekintve az új rendszer nem változik: ugyanúgy lehetőség lesz munkáltató vagy egyéb projekt által támogatott és önerőből finanszírozott képzések indítására is. Jó hír azoknak, akik december 31-ig nem tudják kigazdálkodni a képzés díját, hogy ez év augusztusától felnőttképzésben is igényelhető a diákhitel speciális formája. pexels-jimmy-chan-2310483.jpg

Kép: Pexels

Az igénylés feltétele többek között egy 8 hetes informatikai készséget fejlesztő ingyenes online szeminárium teljesítése. Tovább információk a Diákhitel weboldalán találhatóak.  

A régi OKJ-s rendszerben szerzett bizonyítvánnyal rendelkezőknek azonban nincs okuk az aggodalomra, nem veszítik el érvényességüket és nem változnak meg a munkakörbetöltésre vonatkozó lehetőségek sem. Megyesi Erzsébet szerint a felnőttképzők igyekeznek megtalálni és kihasználni az új rendszer nyújtotta lehetőségeket, és kérik az érdeklődőket, hogy legyenek türelemmel a változások iránt, és hagyjanak időt a rendszer kiforrásának. 

Még most jelentkezzen OKJ-tanfolyamra, aki szakmát akar tanulni Tovább
A hely, ahol minden segítséget megkapsz a szakirodalom mellé

A hely, ahol minden segítséget megkapsz a szakirodalom mellé

Így működik ősszel a Corvinus könyvtára

b_b_kt_02.JPG

A Budapesti Corvinus Egyetem könyvtárának működését is változások érintik az őszi félévben. Mit kell tudniuk a gólyáknak, illetve a felsőbb éves hallgatóknak? Milyen tanulástámogatási lehetőségekkel élhetünk a kölcsönzésen túl? Cikkünkből kiderül.

Írta és fényképezte: Burkus Brigitta

Idén rendhagyó az őszi félévkezdés, ám a könyvtár is készen várja a kihívásokat. A jelenlegi működésről, és arról, milyen milyen lehetőségeink vannak a kölcsönzésen túl, Nagy Zsuzsannával, a könyvtár főigazgatójával és Sági Ildikóval, olvasószolgálati könyvtáros osztályvezetővel beszélgettünk.

A járványhelyzet miatt a könyvtárban is óvintézkedésekkel találkozhatunk: kötelező a maszkviselés és a 1,5 méteres távolság betartása. Az önkiszolgáló kölcsönző és az informatikai eszközök használata előtt és után ne felejtsük el használni a kihelyezett kézfertőtlenítőket.

“A könyvtári szolgáltatások az egyetemi vezetés kérésére korlátlanul elérhetők az egyetem hallgatói számára. Csak technikai korlátozás van: az olvasótermekben és az e-laborokban csak a székkel ellátott tanulóhelyek használhatók. Az ülőhelyek számát csökkentettük, nagyjából 283 tanulóhely érhető el. A székek nem vihetők el más helyre” - mondja Sági Ildikó. 

Első lépések a könyvtárban

“Az elsőéves hallgatók könyvtári beiratkozását automatikusan előre elvégezzük. A tagságot igazoló könyvtári kártyát a hallgatók egyénileg válthatják ki. "Irány a könyvtár" tárgyú e-mailben elküldtük a legfontosabb tudnivalókat augusztus 31-én az elsőéves hallgatóknak. Többnyire igennel válaszolnak arra, hogy megkapták-e, de hogy olvasták-e, az természetesen egy kicsit más kérdés” - fűzte hozzá mosolyogva Sági Ildikó. Aki lemaradt erről a tájékoztatóról, annak ajánljuk ezt a közleményt.

Akinek a beiratkozással vagy mással kapcsolatban kérdése lenne, több módon is felteheti:

 • személyesen, a könyvtár nyitvatartási idejében ( jelenleg hétfőtől péntekig, reggel 8-tól este 9 óráig),
 • a könyvtár weboldalán, a jobb alsó sarokban elérhető egy kis chat-ablak, ahol a könyvtárossal beszélgethet
 • offline pedig e-mailben válaszolnak.

A már említett plasztik kártyát a könyvtárban lehet kiváltani, személyazonosító okmány bemutatásával egy percen belül átvehető. Teljes tanulmányi időre adják, egyetlen egyszer kell kiváltani - ha vigyázunk rá, akár a tanulmányok végéig működőképes. Ha pedig elveszik, gyorsan lehet készíttetni egy újat. A könyvtárban beiratkozási díj nincs, de a kártya díja egyszeri 1000 Ft, ezt a Neptun gyűjtőszámlán keresztül lehet befizetni. Helyben, készpénzes fizetésre nincs lehetőség.

Ha csak visszavinni szeretnéd a könyvet, használd bátran a könyvleadó dobozt!

b_b_kt_01.JPGA kölcsönzésen túl - avagy mivel enyhíthetjük tudásszomjunkat a könyvtárban?

A könyvtárban számos lehetőségünk van bővíteni már meglévő ismereteinket: elsősorban a hallgatóknak szervezett kurzusokat emelnénk ki. Ezek változatos tematikájú tréningek, melyeken lehetőségünk nyílik megtanulni szakirodalmat gyűjteni és rendszerezni vagy akár helyesen hivatkozni. “Ez nagyon fontos tevékenysége a könyvtárnak” - mondja Nagy Zsuzsanna. “A könyvtárról sokaknak az jut az eszébe, hogy ott könyvek vannak, amiket lehet kölcsönözni. Egy egyetemi könyvtár már régóta nem így működik. A hagyományos könyvtári  tevékenységek mellett két fő iránya van a könyvtárosok munkájának: az egyik a tanulás és az oktatás támogatása, a másik pedig a kutatástámogatás.”

“A tanulástámogatás egyik fontos része a személyes segítségnyújtás. Szervezett kurzusokat, tréningeket tartunk a hallgatók számára fontos, szakirodalommal és tanulásmódszertannal kapcsolatos témákban, ezt egészítik ki a csoportos vagy akár egyszemélyes konzultációk. Nagy változást hozott a tanulásban és az oktatásban a digitális világ megjelenése. Régen ahhoz jutottak hozzá (nemcsak a hallgatók, de a kutatók, oktatók maguk is), ami ott volt a könyvtárban papíron, ehhez a “könyvtáros néni” tudott segítséget adni. Régen cédulakatalógusokban lehetett irodalmat keresni. A 20. század vége felé ez már megváltozott, 21. században többé-kevésbé mindenki digitális forrásokból dolgozik.

Olyan hihetetlen mennyiségű digitális forrás van, hogy abban eligazodni nagyon nehéz. Mi egyrészt erre szeretnénk a hallgatókat megtanítani, vagy segítséget nyújtani, hogy eligazodjanak az információáradatban. Azért is tartjuk ezt fontos könyvtári szolgáltatásnak, mert az oktató sokszor nem ér rá foglalkozni vele, hiszen neki szaktárgyai vannak, és elsőrendű feladata, hogy azt megtanítsa a hallgatóknak. Tipikusan könyvtárosi feladat átadni, hogy hogyan találja meg a számára legfontosabb adatot a hallgató, hogyan kezelje, hogyan hivatkozzon rá - tulajdonképpen azokat a módszertani ismereteket szeretnénk átadni a hallgatóknak, amik a későbbi pályájuk során és a sikeres egyetemi szerepléshez is fontosak.”

Ezek a tréningek Nagy Zsuzsanna szerint mindenképpen meg lesznek tartva. “Eddig kérdés volt, hogy személyes jelenléttel vagy online. A jelenlegi helyzetben az online forma mellett döntöttünk.”

b_b_kt_06.JPG“A kollégáim nagyon ügyesek voltak, és ahogy lezárták az egyetemet, rögtön átálltak a digitális formára. Teamsen keresztül tartották meg ezeket a már korábban meghirdetett képzéseket vagy konzultációkat. Az alapelv az, hogy kínálunk tréningeket megadott témákban, és azt a témát lehet tovább vinni személyes segítséggel. Például, ha valaki részt vesz egy tréningen, elkezd dolgozni, és valami konkrét dologban elakad, akkor egyéni vagy csoportos konzultációt kérhet abban az esetben, ha több hallgatónak közös problémája van.”

A könyvtár főigazgatója, Nagy Zsuzsanna nemrég Szinnyei József-díjban részesült. Ez egy olyan könyvtárosoknak adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időn át kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, és tevékenységükkel, kezdeményezéseikkel szakterületük fejlődését segítik elő. Nagyon örült a díjnak, de elsősorban annak, hogy a szakmai közösség egyik díjazottnak őt javasolta. “Az ember annak örül a legjobban, amikor a szakmabeliek, a saját kollégái gondolják, hogy érdemes az elismerésre.”

A vírushelyzet kezelése és digitális megoldások

Ha rosszabbodik a vírushelyzet, az ágazati ajánlást is figyelembe véve az egyetemi vezetés hozza meg a bezárással kapcsolatos döntéseket. “Tavasszal engem is megkérdeztek, mik az elképzeléseim. Először csak az olvasótermet zártuk be, de online igény alapján lehetett még kölcsönözni, ezeket a könyveket mindig biztonságos távolságban tettük elérhetővé az igénylók számára, végül kormányzati döntésre zártunk be teljesen” - mondja Nagy Zsuzsanna. A döntés nem a miénk, de ha rosszabbodik a helyzet, akkor megfontolásra ajánljuk, hogy az olvasótermeket ne használjuk, hanem maradjon a távolról igénybevehető kölcsönzés.”

“Az a szerencsénk - és az egyetemi polgároknak, hallgatóknak egyaránt -, hogy rengeteg elektronikus forrásunk van, nagyon széleskörű előfizetésekkel rendelkezik az egyetem. Viszont komoly hiányosságok is fennállnak, igaz, ez nem az egyetemen múlik, hanem a magyar szakirodalomnak még sokkal kisebb a digitális lefedettsége, mint a külföldi, elsősorban angol nyelvűnek. Azonban sok egyetemi szerző könyve is megtalálható online, például a mersz.hu-n,ami az Akadémiai Kiadó előfizetéses szolgáltatása De ma már más magyar kiadók is elérhetővé tesznek e-könyveket, többek között az Osiris, a L’Harmattan a Kossuth...” Az adatbázisokat az egyetemi VPN hálózat segítségével lehet bárhonnan elérni.

b_b_kt_03.JPG

Könyvtári különlegesség

Sokak számára meglepetés lehet, hogy az egyetemi könyvtár rendelkezik egy muzeális gyűjteménnyel is. “Ez a gyűjtemény azért is fontos, mert egy része a jogelőd egyetemekről került ide, a nagyobbik része pedig a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara gyűjteménye volt. Nagyon értékes dokumentumok vannak benne: találhatunk 17-18. századi műveket is, és számos a 19. századi könyvet.

A muzeális gyűjtemény egyik könyvszekrénye. Tükörben Dr. Czettler Jenő (1879–1953) közgazdász, agrárpolitikus mellszobra.

Ezek a kötetek a magyarországi közgazdasági oktatás folytonosságát is reprezentálják, azon kívül pedig nagyon értékes anyagot jelentenek a kutatók számára. A Közgazdasági Egyetem 1948-ban alakult, de számos jogelődje volt, hiszen a közgazdasági egyetemi képzés sokkal régebbi Magyarországon.

Ezt a jogfolytonosságot hangsúlyozni kell. Be kell mutatni az embereknek, hogy a 18. század végétől van szerves előzménye a kiterjedtebben csak a 19. században elinduló felsőfokú közgazdasági képzésnek.” A Muzeális gyűjtemény előzetes egyeztetés után látogatható, az érdeklődők ezen a linken tudnak időpontot foglalni.

A hely, ahol minden segítséget megkapsz a szakirodalom mellé Tovább
Hatvan százalékkal nagyobb fizetés felsővezetőként? - Megújul a Corvinus Executive MBA programja

Hatvan százalékkal nagyobb fizetés felsővezetőként? - Megújul a Corvinus Executive MBA programja

k_b_0030-min.JPG

A gyakorlatiasság, az interdiszciplináris tudás és a felsővezetői készségek elengedhetetlenek, hogy feljebb lépjünk a munkahelyi ranglétrán, ezért nem meglepő, hogy az Executive MBA-t elvégzők átlagfizetése 35-60 százalékkal nő meg a program után. A Corvinus Egyetemen megújulnak a posztgraduális képzések, köztük az Executive MBA is. A változásokról, az AMBA akkreditációról és a jövőbeni irányvonalakról Dr. Toarniczky Andreát, a szak felelősét kérdeztük. 

Írta: Belayane Najoua, Borítókép: Kristóf Benjámin

 • Kinek való az Executive MBA?
 • Mik a legfontosabb változások?
 • Milyen fő kurzusokkal és specializációkkal találkozhatunk a két év során?
 • Mik a program sarokkövei és legfontosabb jellemzői?
 • Milyen értéket ad a programnak a nemrég megkapott AMBA akkreditáció?

Kinek éri meg posztgraduális képzésre jelentkezni?

“A Corvinuson található Executive MBA három célcsoportnak lehet releváns” - mondja Dr. Toarniczky Andrea, a Budapesti Corvinus Egyetem Vezetéstudományi Intézet egyetemi docense. “Az első csoportnak az Executive MBA karriergyorsító program. Ide olyan tehetséges fiatalok tartoznak, akik a szervezetük számára kiemelkedő szereplők.

Az Executive MBA biztos út a felsővezetői pálya felé.”

A második csoportba a KKV-k, azaz a kis- és középvállalkozások tartoznak. A KKV-k esetében nemcsak az MBA résztvevője profitálhat a program során tanultakból, hanem “egy esetleges generációváltáskor a nemzetköziesedést és a nagyléptékű változást szorgalmazó fiatalabb generáció a programon szerzett tudás segítségével a vállalkozást is gyorsítópályára állíthatja“. 

pexels-energepiccom-288477.jpg

(kép: pexels.com)

A harmadik célcsoportba azok a startupperek tartoznak, “akik alól gyorsan kinő a cég”. Tehát a megújuló Executive MBA nemcsak a már jól működő, széles kapcsolati hálóval rendelkező vállalkozások vezetőinek nyújt fejlődési lehetőséget, hanem egy olyan általános vezetői menedzsment képzést ad, ami akár egy startup nemzetköziesedését is elősegítheti.

Dr. Toarniczky Andrea szerint a Corvinusra érkező vezetők nagyon céltudatosan és pontos elképzelésekkel vágnak neki a kétéves MBA programnak.

Milyen konkrét változások zajlottak, és mitől más, mint egy hagyományos, régióbeli MBA?

msm.jpg“A Corvinus-MSM-SEED MBA program egyik legnagyobb plusz értéke a 2 év után megszerezhető kettős diploma. Az egyiket a Corvinus Egyetem adja, míg a másikat a Maastricht School of Management” - mondja Dr. Toarniczky Andrea. A hallgatók a fő kurzusokat Budapesten végzik, míg a specializáció Maastrichtban zajlik. (kép: Maastricht School of Management; forrás)

“Ezenkívül fontos változás az oktatói bázis nemzetköziesedése és a vezetőfejlesztési vonulat hansúlyosabb beépítése a specializációs kurzusokba” - mondja a docens. “Mindegyik félévben található egy integratív tárgy, ami gyakorlatban feldolgozandó üzleti problémákkal szembesíti a hallgatókat. Az  egyik ilyen integratív tárgy során a hallgatók projekt alapon dolgoznak, miközben a változást járják körül, így fejlesztve a felsővezetői látásmódjukat és a kritikus felsővezetői készségeiket.”

A Corvinus Executive MBA programja személyre szabott, egyéni fejlődési lehetőséget is kínál:

“A program elején minden hallgató egy fejlődési célt definiál magának, ennek folyamatát az egyéni tanulási portfólióban kell rögzítenie. A portfólió és a mentor segítségével mindegyik résztvevő olyan fejlődési görbét ír le, ami hozzásegíti a reális vezetői énkép kialakításához,  és a szakdolgozat megírásához.”

Mik a program legfontosabb jellemzői?

“Regionális relevancia, gyakorlatiasság, élményalapú oktatás, akadémiai minőség  és interdiszciplinaritás. Ezek a program legfontosabb jellemzői és egyben a változtatások céljai is” - mondja Dr. Toarniczky Andrea az MBA sarokköveiről.

Az MBA program egyik legfontosabb célja a régió élmezőnyébe kerülni a minőséggel és a folyamatos fejlesztéssel, ahogy az Egyetemnek is fontos, hogy regionálisan releváns intézmény legyen.

A gyakorlatiasság a program struktúrájában, a csapatmunkában, a vezetői készségek fejlesztésében is érezhető:

“A résztvevő rögtön érezni akarja a program hatását a karrierjén. Ha visszamegy a munkahelyére, szeretné is alkalmazni a tanultakat. Ebben mi maximálisan támogatjuk a hallgatókat. Ebben nemcsak a saját tapasztalataikra tudnak reflektálni, hanem egymástól is rengeteget tanulhatnak”

- emeli ki Dr. Toarniczky Andrea a tanulócsoportok és a tapasztalatszerzés fontosságát a programon belül.

Az interdiszciplinaritás pedig a különböző tudományterületeken szakértő oktatók segítségével  épül bele a programba, így a második év végén a hallgatóknak nagyobb rálátásuk lesz a különböző iparágakra.

k_b_0029-min.JPG

(Fotó: Kristóf Benjámin)

Milyen értéket ad a programnak az AMBA akkreditáció?

“Nemzetközi szinten növeli az értékét, hiszen egy globálisan is értelmezhető minőségi jelző, ami könnyen eladhatóvá teszi a megszerzett MBA diplomát” - mondja Toarniczky Andrea.

A cél megszerezni mindhárom akkreditációt. Az AMBA akkreditáció nemcsak minőségi jelző a Corvinus számára, hanem fejlesztő visszajelzésként is értelmezhető. Dr. Toarniczky Andrea így látja az akkreditáció hatását: “az akkreditáció a fejlesztési folyamatot is befolyásolta. Még jobban fókuszba helyezte az aktualitás fontosságát, a fenntarthatósági kérdést és a vállalati felelősségvállalást. Az, hogy a Corvinus MBA megkapta az AMBA akkreditációt, nemcsak egy elismerést jelent, hanem egy új célt is kitűz elénk: a fókuszpontok kialakításával egy egyenletes fejlesztési folyamatot kell garantálnunk a résztvevőknek.”

Hatvan százalékkal nagyobb fizetés felsővezetőként? - Megújul a Corvinus Executive MBA programja Tovább
Nagyi, olvastad, hogy mit posztolt a polgármester?

Nagyi, olvastad, hogy mit posztolt a polgármester?

Magyar önkormányzatok online kommunikációja a koronavírusról

pexels-andrea-piacquadio-3823542.jpg

Rákóczy Zsuzsanna a Budapesti Corvinus Egyetem #kommlab kutatócsoportjával végzett kutatást, melyben a magyar önkormányzatok hivatalos online felületeit vizsgálta. Feltárta, hogy tavasszal mennyire volt alapos az idősek tájékoztatása a koronavírussal kapcsolatban. A kutatási eredményekről, az online kommunikáció jelentőségéről és jövőbeli várakozásairól beszélgettünk.

2020.09.16. Írta: Hegedüs Kata, borítókép: Andrea Piacquadio, Pexels

rakoczy_zsuzsanna_kep.jpgMivel foglalkozik a #kommlab, és miben segítette a kutatásodat?

A #kommlab a Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézetéhez kapcsolódó kutatócsoport. Tagjai olyan hallgatók és oktatók, akik nem pusztán érdeklődnek az empirikus kutatások iránt, hanem gyakorolni is kívánják. A #kommlab elsősorban generációs fókuszú, különös figyelmet szentel a fiatalokkal és idősekkel kapcsolatos kutatásoknak. 

Az egyetem doktorandusz hallgatójaként vettem részt a Dr. Székely Levente által vezetett kutatócsoport munkájában, amely során az idősek tájékoztatását és támogatását szolgáló magyarországi állami és önkormányzati szereplők által folytatott kommunikációt vizsgáltam. A #kommlab kutatásában való részvételnek köszönhetően mélyült a tudásom az alkalmazott módszertanok, azaz kérdőív és tartalomelemzés terén.

Miért érezted fontosnak, hogy elvégezd ezt a kutatást?

A #kommlab ezen kutatása érintőlegesen mutat összefüggést a doktori tanulmányiamhoz kapcsolódó kutatásommal, amely alapvetően a szociális szervezetekben kialakult konfliktusok vizsgálata és kiterjed az idősotthonokra is. A két téma közötti kapcsolódás adott volt..

Számomra fontos a hatékony kommunikáció, legyen az írásban vagy szóban. Érdeklődésem fókuszában nagyon régóta „egymás megértése” áll, így annak vizsgálata, hogy egy ennyire nehéz és ismeretlen helyzetben miként működik a hivatali kommunikáció. Közigazgatási menedzserként nem csupán szakmai feladat teljesítése volt, hanem valóban flow-élményt nyújtott az éjszakába nyúló táblázatelemzés. 

A kutatásban 325 település önkormányzati weblapját és hivatalos Facebook-oldalát vizsgáltad meg. Volt olyan önkormányzati felület, amely nem fordított kiemelt figyelmet a koronavírus-járványra?

A vizsgált intézmények köre kiterjedt a fővárosi és valamennyi budapesti kerületi önkormányzatra, a megyei jogú városok, valamint a magyarországi településtípusok számbeli megoszlását alapul véve, azzal arányosan további véletlenszerűen kiválasztott városok és kistelepülések önkormányzataira.

Kérdésedre a rövid válasz, igen, volt. Az esetek közel 15%-ában sajnos a honlap – annak aktualizálásának hiányában – említést sem tett a járványról. Felmerült a kérdés, hogy a település lakóit egyéb online módon tájékoztatták-e annak vezetői.

Feltételeztem, hogy a honlapokon tapasztalható alacsonyabb aktivitást az adott település vezetése által kezelt, hivatalos Facebook-oldala kompenzálni fogja, de ez csak részben igazolódott be.

Míg a honlapok közül 43 nem tesz említést a járványról, addig a Facebook oldalak közül 34 - többi esetben eleve nem is hoztak létre Facebook-oldalt. Összességében a vizsgált települések 5%-ára volt igaz, hogy egyik online felületen sem kommunikált a vezetés a járványról.

Voltak olyan honlapok, amelyek nem targetálták külön az idős korosztályt?

A honlapok közül 143, míg a Facebook oldalak esetében „csak” 51 nem tett közzé kimondottan időseknek szóló tartalmat. Összesen 58 olyan település került a kutatás látóterébe, amely egyik felületen sem adott tájékoztatást a tárgyban. Igaz, hogy ezek 95%-a kistelepülés, ahol adott esetben a helyben szokásos, közvetlenebb tájékoztatást tartotta kizárólag indokoltnak a döntéshozó.

A hagyományos médiafelületeken a legtöbb tájékoztatás és információmegosztás figyelemfelkeltőnek bizonyul. Hogyan igyekeznek fenntartani az önkormányzatok ezt a tendenciát az online felületeken?

Nagyjából a honlapok 10-10 százalékára volt érvényes, hogy rövid, de informatív, sok adatot tartalmazó, illetve, hogy kimondottan részletesen, a körülményeket információban gazdag módon bemutató volt.

A honlapok egyharmadánál hoztak létre olyan linket, amely közvetlenül a koronavírusra vonatkozó hírekre mutatott, viszont alig több, mint weboldalak 6%-a esetében alkalmaztak felugró ablakot. Ez a szám szerintem nagyon alacsony. 

A tájékoztatás tartalmának elemzése a megosztott hírek forrását is vizsgálta. A vírushelyzetre vonatkozó kormányrendelet 71 honlapon szerepelt önmagában vagy más tájékoztatás mellett, és 135 honlap tett közzé egyéb hivatalos szervtől származó információt is, köztük a WHO vagy az Nemzeti Népegészségügyi Központ által készített tájékoztató anyagokat.

Kimondottan az időskorú célcsoportot érintő tájékoztatás 182 esetben volt olvasható, amelyet - annak ellenére, hogy az eddigi eredményekhez képest kiugró adat - alacsony számnak értékelek, mert a mintavétel időpontjában már közel egy hónapja állandóan visszatérő módon hangsúlyozta az Operatív Törzs, hogy az idős korosztályra nézve különösen nagy veszélyt jelent a vírus.

pexels-gustavo-fring-3983428.jpg

Kép: Gustavo Fring, Pexels

Milyen szempontok alapján vizsgáltad a hivatalos Facebook-oldalakat, és milyen eredményeket kaptál?

A fókusz kizárólag arra irányult, hogy az általános tájékoztatáson túl kimondottan az időseknek szól-e egyáltalán közlemény, illetve részletesen elemeztem a település lakossága, az oldal követői és a megosztások számának összefüggéseit. Tekintettel arra, hogy a település vezetői nem minden esetben hoztak létre Facebook-oldalt, illetve a meglévő oldal nem minden esetben működött, összesen 252 forrás került elemzésre.

Megállapítható tehát, hogy a vizsgált települések valamivel több, mint felében került megosztásra időseknek szóló poszt. 

Fontos megjegyeznem, hogy a Facebook oldalak vizsgálata közben rátaláltam pár  olyan kezdeményezésre is, amelyek az összefogás, az összetartozás, a közösség jelentőségének üzenetét hordozzák. Személyes kedvencem a „Fogd a telefont és hívd fel a nagyit” elnevezésű kezdeményezés, amely elsősorban a gyerekek számára fogalmaz meg felhívást azzal, hogy emlékezteti őket a nagyszülőkkel való kapcsolattartás fontosságára.

A vírus második hulláma sajnos a nyakunkon van. Feltételezhető, hogy az önkormányzatok jobban igyekeznek majd az idősek megszólítására az online felületeken?

Nem tudom megjósolni, hogy miként alakul a második hullám kormányzati, illetve önkormányzati kommunikációja, de az egyértelműen tapasztalható volt az elmúlt hónapok során, hogy különösen nagy hangsúly került az elektronikus kommunikációra.

Például az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szervezeti egysége, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér Fenntartási és Üzemeltetési Főosztálya által – egyéb modulok mellett – sikeresen bevezetett eRecept modul, amely növelte a társadalom tagjaiban az online térben zajló folyamatok iránti bizalmat. Így lehetségesnek tartom, hogy fokozottabb online kommunikációra számíthatunk. Ha a  - lakosság körében vagy a településvezetők egymással történő - tájékozódás során az online kommunikáció sikere megerősítésre kerül, akkor vélhetően a második hullám során az a település is nagyobb hangsúlyt fektet ezekre a  csatornákra, amelyik tavasszal mást priorizált.

A #kommlab kutatócsoport működését az Európai Unió, Magyarország és az Európai Szociális Alap társfinanszírozása által biztosított forrás az EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00007 azonosítószámú „Tehetségből fiatal kutató - A kutatói életpályát támogató tevékenységek a felsőoktatásban” című projekt támogatja. 

Nagyi, olvastad, hogy mit posztolt a polgármester? Tovább
“Ne csak a képleteket tanulja meg a diák, hanem a használatukat is” - Megújult formában indul a Közgazdasági elemző mesterképzés a Corvinuson

“Ne csak a képleteket tanulja meg a diák, hanem a használatukat is” - Megújult formában indul a Közgazdasági elemző mesterképzés a Corvinuson

k_b_0025-min.JPGA Corvinus jelenleg egy olyan megújulási folyamaton megy keresztül, ami az egyetem működésének az oktatáson kívül számos más aspektusát is érinti. Átalakul többek között a kutatástámogatási rendszer, illetve a doktori iskolákat is tartalmi változások érintik majd. A Közgazdasági elemző mesterképzés átalakulásáról Telegdy Álmos szakfelelőssel beszélgettünk. 

2020.09.15. Írta: Burkus Brigitta, fényképezte: Kristóf Benjámin

Sorozatunkban a szeptembertől megújult formában induló képzésekről tudhattok meg több információt. Korábban már írtunk az Alkalmazott közgazdaságtan alapszakot érintő változásokról, a sorozat első részét pedig itt tudjátok elolvasni. 

“A képzés alapvető céljaiban nem változott, viszont az oktatás szemlélete igen” - mondja a szak felelőse, Telegdy Álmos. Az új programot az MNB Intézet és a Közgazdaságtani Intézet munkatársai dolgozták ki, nagyban támaszkodva az eddigi jegybanki és makro specializációkra. Későbbi munkaadókat és a Corvinusos diákokat is bevontak a folyamatba, ezért kellően változatos kép rajzolódott ki az igényekről. Ebből az derült ki, hogy érdemes egy új specializációt indítani, ami vállalati mikroelemzést tanít elsősorban.

A megújult képzés négy alappilléren nyugszik:

#szemlélet

A képzés legfontosabb célja közgazdasági szemlélet kialakítása, illetve a korszerű elméleti tudás átadása, vagy ahogy Telegdy Álmos fogalmaz: “megtanítani a diákokat, hogy úgy tegyék fel kérdéseiket, ahogy egy közgazdász tenné”.

#adatkezelés

“Ezt a tényezőt legszívesebben aláhúznám” - mondja Telegdy Álmos. “E készség fejlesztése kiemelten fontos, éppen ezért mind az adatok kezelése, mind a programozási nyelvek (R, Stata) elsajátítása az egész programot átszövi.”

#softskills

E kategória alatt a prezentációs- és íráskészség fejlesztése, javítása, kialakítása értendő. A hallgatóknak egyéni és csoportmunkával, gyakorlati foglalkozásokkal lesz lehetőségük fejleszteni ismereteiket. Telegdy Álmos azt mondja, a képzésben egy komoly projektfeladat közös megoldásán is dolgoznak majd.

#gyakorlati elemek

“Úgy tekintek a képzés végén leadandó szakdolgozatra, mint elemzői termékre” - mondja a szak felelőse. “A leendő munkaadónak bátran fel lehet mutatni, mint egy kézzelfogható, egyéni terméket, a hallgató tudásának szakszerű bemutatását.”

k_b_0064-min.JPG

“A pillérek egy része megtalálható volt a régi programban is, azonban az egyetem oktatói úgy próbálták újrastrukturálni a programot, hogy az elsajátítható, átadott tudást a diákok gyakorlatiasabbá, hasznosíthatóbbá tudják tenni” - mondja Telegdy Álmos. Ebben nagy segítséget nyújtott az MNB Intézet, amelynek oktatói közül sokan közvetlenül a jegybank különböző területeiről érkeztek az egyetemre. Ezek a szenior kollégák rengeteg, közpolitikában és a gyakorlati elemzésekben hasznosítható tudást tudnak átadni, hiszen az elemzés világából jöttek az egyetemre, a Közgazdaságtani Intézet munkatársai pedig nagyban hozzájárulnak az elméleti tudás átadásához. A döntéshozók igyekeztek kihagyni az olyan kurzusokat, amik nem az elemzést segítik elő, azaz egy teljes mértékben elemzés-központú képzés létrehozása volt a cél.”

Az egyik strukturális, módszertani változás a gyakorlati oktatás fejlesztése volt. “Nem csak egy nagy vizsgát szeretnének majd szervezni” - mondja Telegdy Álmos. “A számonkérést színesíteni fogjuk különböző tevékenységekkel, például évközbeni házi feladatokkal, kisebb elemzések, írások, prezentációk készítésével, ezért az elméletiről a gyakorlati oktatásra kerül át a hangsúly.

"Ne csak a képleteket tanulja meg a diák, hanem a használatukat is.”

Magyarországon egyedül a Corvinuson indul a közgazdasági elemző MSc képzés, amelynek színvonalát az MNB szakmai és anyagi támogatása emeli. Az MNB célja, hogy a hallgatók nyugodtan tudjanak koncentrálni tanulmányaikra, idejüket és energiájukat ne vonja el munka, így a kiváló hallgatókat több ösztöndíj is támogatja előrehaladásukban. Szakmai oldalról idehaza egyedülálló, hogy az MNB Intézet oktatói mellett a tárgyak jelentős részében az MNB-ből és piaci szereplőktől érkező, gyakorló szakemberek adják át az ismereteket a hallgatóknak.

A szakfelelős szerint “nem sztenderd, hanem korszerű az átadott tudás”. Kettő specializáció lesz: makro- és piacelemző. “A makroelemző feladata például idősoros adatbázisok kezelése, makroökonómiai kérdések megválaszolása - ezzel szemben a mikroelemző (vagy piacelemző) elsősorban vállalati kérdésekre reflektál.”

k_b_0072.JPG

Az oktatás struktúráját is változások érintik: az eddigi féléves oktatás helyett negyedévekre tagozódik a tanév. “Ez a módosítás az egyetem elvárása volt, a cél egy koncentráltabb oktatás biztosítása - így egyszerre kevés anyaggal kell foglalkoznia a diáknak, de azzal lehetősége lesz alaposan megismerkedni” - mondja Telegdy Álmos. “Ez egy időben két-három tananyagrészt jelent.”

A mindenki számára kötelező tárgyak az első két negyedévben lesznek, majd a második negyedév végén specializációt választanak a diákok. A második két negyedévben elsősorban specializációs tárgyak következnek, az első év végére a kötelező tárgyak szinte teljesen lezárulnak. Az 5-6. negyedévben (vagyis a harmadik félévben) lesznek a kötelezően választható tárgyak, illetve a fentebb már említett projekttárgy, továbbá a maradék kötelező specializációs tárgyak. Az utolsó két negyedévre maradnak a szabadon választható tárgyak, illetve a szakdolgozat megírása.

“A képzésben helyet kaptak új, különleges kurzusok is. A mikroökonómia specializáción, más néven a piacelemző képzésen például lesz lehetőség kauzális ökonometriát tanulni, vagy éppen megismerkedni a vállalati szabályozással” - mondja Telegdy Álmos. “Ez kötelező tárgy és egy piacelemző esetében nagyon fontos.”

“Megemlíthetjük a vállalati elemzést is, ami egy nagyon erősen empirikus tantárgy lesz - itt például olyan készségeket lehet elsajátítani, melyek segítségével a hallgató képes lesz korszerű ökonómiai módszerekkel megmérni, hogy jól működik-e egy vállalat, vagy akár azt, hogy egy adott vállalat tulajdonosai milyen hatással vannak a vállalatra” - mondja a szakfelelős. “A nemzetközi kereskedelem kötelezően választható tantárgy is fontos ennél a specializációnál. Célja, hogy a hallgatók az elmélet és az empíria összeköttetésével megismerkedhessenek a nemzetközi kereskedelem kérdéseivel.”

Az egyetem külföldi tanulási lehetőségeket is biztosít: jelenleg Hollandiával (Gröningeni Egyetem) és Kínával (Fudan) folytat tárgyalásokat nemzetközi részképzési lehetőségről.

“Az a szakértelem és szaktudás, amit a közgazdasági elemző mesterképzés nyújt, nagyon hiányzik manapság a munkaerőpiacról” - véli Telegdy Álmos. “Mindkét specializáció ezt a tudást hivatott pótolni, illetve megadni, hogy a végzett hallgató képes legyen egyrészt közgazdasági kérdéseket feltenni, másrészt ezekre empirikusan tudjon válaszolni.”

A makroelemző specializációról: “Ebben a specializációban a hangsúly a makrogazdasági kérdéseken van. A kötelező tantárgyak zöme a korábbi jegybanki elemző specializációs tantárgyakból áll. A jegybanki elemző specializáció a megelőző években a legnépszerűbb választás volt a maga gyakorlatias megközelítésével. Adta magát tehát, hogy ezt vegyük alapul, erős makromodellezési ismeretekkel kiegészítve. Életközeli tantárgyakból itt sincs hiány, a hallgatók az MNB gyakorló szakembereitől sajátíthatják el a monetáris politika elméletét és gyakorlati alkalmazását, de a modern pénzügyi ismeretek és a bankrendszer működési, illetve szabályozási kérdései is fókuszban vannak. Mindezeket módszertani oldalról támogatja egyrészt a korábban említett erős makromodellezési alapozás; másrészt az idősorelemzés tantárgy, amely segítségével a hallgatók magabiztosan elemezhetik a gazdasági folyamatokat.”

Az itt megszerzett tudást a hallgatók tovább bővíthetik makro fókuszú, kötelezően választható tárgyakkal: “Megismerkedhetnek fiskális politikai kérdésekkel és elemzésekkel, nyitott gazdaságok makroökonómiai kérdéseivel, de a pénzügyi piacok területén is elmélyülhetnek” - sorolja a példákat a szakfelelős. “Fontos megkülönböztető jegye a képzésünknek, hogy kiemelt hangsúlyt helyez a 2007-2008-as válság makroökonómiai és gazdaságpolitikai tanulságainak tárgyalására. Bemutatjuk és alaposan körüljárjuk az azóta született új irányzatokat és modelleket, valamint az új gazdaságpolitikai elveket és gyakorlati eszközöket.”

k_b_0039.JPG

“Meglátásaim szerint a piacelemző szakon végzett hallgatókat elsősorban nagyvállalatok, kis- és középvállalatok, illetve külföldi bankok fogják keresni, a makroelemzőket pedig főként kormányzati, nagy cégek (például OTP, MNB) vagy állami intézmények.” A szakfelelős szerint nagy igény van az ilyen fajta szakemberekre.

Hiányszakma lenne a közgazdasági elemző? “Kevés ilyen végzettségű ember van, fiatal és idős egyaránt, aki egyidejűleg képes a közgazdaságtani gondolkodásra és az adatelemzésre” - mondja Telegdy Álmos.

A szakfelelős a szakosodás jelentőségét is említette. Szerinte az oktatás célja egy minél sokrétűbb, minél adaptívabb tudást átadni.

“Fontos a szakemberek képzése, hogy az információáradattal ne csak most, hanem 10 év múlva is lehessen tartani a lépést. Olyan szakemberek képzése a cél, akik képesek az adatvizualizációra, értelmes, jól összefoglalható módon tudják előadni az információt.”

A problémamegoldást problémákon keresztül lehet tanulni, “ezért kulcsfontosságú a hallgatókat felkészíteni a rugalmasságra. Az egyetem korszerű, nem elévülő tudásanyagot ad át, ami felkészíti a hallgatót arra, hogy a jövőben is képes legyen adaptálódni a munkapiaci helyzethez” - mondja Telegdy Álmos.

“Ne csak a képleteket tanulja meg a diák, hanem a használatukat is” - Megújult formában indul a Közgazdasági elemző mesterképzés a Corvinuson Tovább
A szám, aminek 25 ezer feldolgozása van

A szám, aminek 25 ezer feldolgozása van

A Summertime története (lejátszási listával)

zene_cover.jpg

A világ legnépszerűbb zenéje titulusról valószínűleg nem Gershwin és a Porgy és Bess című opera jut eszünkbe. Egyáltalán honnan tudjuk, hogy ebből származik a legnépszerűbb zeneszám? Egyszerű a válasz: nem tudjuk. Annyi azonban biztos, hogy a zenetörténet legtöbbször feldolgozott száma a Porgy és Bessben hallható Summertime, több mint 25.000 (igen, huszonötezer) különböző verziója létezik. Ennek okáról és a legjobb feldolgozásokról írunk most nektek.

2020.09.13. Írta: Bera Viktor, borítókép montázs: Kristóf Benjámin

George Gershwin a zenetörténet egyik legnagyobb alakja, hiszen klasszikus és populáris zenei munkássága is kiemelkedő, mesterien ötvözte a klasszikus zenét a jazzel. A Summertime története azonban nem vele kezdődött. DuBose Heyward 1925-ben megjelentetett egy könyvet, ami elsősorban Porgynak, a rokkant fekete koldusnak a története. Heyward felesége, Dorothy színpadra adaptálta a regényt, ez ihlette Gershwin alkotását. 

Gershwin egy európai stílusú operát akart írni, ami erősen épít az afroamerikai bluesra és spirituálékra és a Dél-Karolinában élő közösséget is szimbolizálja. Azóta számos támadás érte a koncepciót, hiszen egy európai származású fehér ember próbált hozzányúlni az amerikai feketék kultúrájához. Mégis nevezhetjük a feketék egyenjogúságához vezető út egyik lépésének, hiszen Gershwinék kikötötték, hogy a darabot fekete színészeknek kell játszania, ami a ‘30-as években egy radikális kérésnek számított. George Gershwin nem érte meg az opera sikerét, 1937-es halála után lett csak igazán népszerű. Különösen igaz ez a Summertime című dalra, ami altatóként szerepel rögtön az opera elején. 

kep1_4.jpg

Kép: RR Auctions

A Summertime szövege egyszerű: egy boldog képet fest, a célja a megnyugtatás. Megjelenik benne azonban egy melankólikus kilátástalanság is, hiszen a jelenlévő karaktereknek rendkívül nehéz élete van a szegénység, a faji szegregáció és a kábítószerek népszerűsége miatt. A fülbemászó dallam eredete nem egyértelmű, hivatalosan a dallam a “Motherless Child” című afroamerikai spirituáléból származik, ez azonban nem nyert bizonyítást, ráadásul más hangnemben is íródtak. Ennek következtében a hangulatuk is különböző. 

 

A Summertime nem véletlenül lett ilyen népszerű dal: több kultúra egyszerre történő bemutatása volt a zenéjének célja, szövege pedig egyszerre vidám és szomorú. Nem csoda, hogy számos különböző műfaj zenészei mind különböző hangulatot adtak ennek az örökzöldnek. Gershwin Porgy és Bessében Abbie Mitchell énekelt operákra jellemző stílusban, a hangszerelés azonban már elég jazzes. Sidney Bechet és Billie Holiday azonban már teljesen átemelte a dalt a jazz világába, amit az ezt követő szűk harminc évben a legnagyobb jazz és soul művészek jelentős része feldolgozott különböző formában. Chet Baker, Sarah Vaughan, Louis Armstrong és Ella Fitzgerald, Nina Simone, Miles Davis, John Coltrane és még sokan hozzányúltak a Summertime-hoz. Később született reggae, rock és blues verzió is, legismertebbek ezek közül Janis Joplin, a Doors és a Zombies dalai. A XXI. században is töretlen a népszerűsége, Lana Del Rey is elkészítette saját verzióját. 

A cikkhez készült lejátszási listában ezt a sokoldalúságát és a könnyűzenére tett hatalmas hatását mutatjuk be a Summertime-nak, cseppnyi lazasággal, de kronologikus sorrendben szerepelnek rajta a szám legjobb feldolgozásai. Hallgassátok meg!

A szám, aminek 25 ezer feldolgozása van Tovább
Hány orángutánt öltünk ma meg? - Mikor a fenntarthatóság csak egy kamu

Hány orángutánt öltünk ma meg? - Mikor a fenntarthatóság csak egy kamu

palmoil3.png

Te is jobban érzed magad, ha fenntartható forrásból származó termékeket veszel? Borneóban és Malajziában az olajpálma-ültetvények háromnegyede “fenntartható”. Egy kutatás mégis bebizonyította, hogy ezeken a területeken több fát vágtak ki, mint a nem fenntartható ültetvényeken. Akkor a fenntarthatóság csak egy marketingfogás lenne? És milyen szerepük van ebben az olyan fogyasztóknak, mint te és én?

2020.09.12. Írta: Belayane Najoua

Az olajpálma az a növény, amit biztos, hogy te is eszel, veszel. Ott van a tányérodon, a szádon, a bőrödön és az autódban. Nem lehet kiiktatni az életedből, mert nincs másik olajtermő növény, ami ilyen kevés munkával ekkora hasznot hoz. Nő, mint a gaz, és profitot hoz, mint az arany. Csakhogy a gazzal és az arannyal ellentétben, az olajpálma amilyen gyorsan nő, olyan gyorsan rombolja le a világot. Nem marad más utána, csak a felégetett pusztaság.

Felelős vagyok?

Nem is tudom, hogy melyik termékben van pálmaolaj. Akkor miért vagyok felelős?

- kérdezhetnénk magunktól. A környezettudatos és felelős vásárlás egyre fontosabbá válik napjainkban. Ahhoz, hogy pár évtized múlva is lehessen napozni a tengerparton, legyen fehér karácsony, és ne legyenek kihalófélben lévő állatok, elengedhetetlen, hogy felelős és tudatos vásárlási szokásokat alakítsunk ki. 

palmoil4.jpg

Borneó az esőerdők 90 százalékát, míg Szumátra a 97 százalékát vesztette el, csupán 36 év alatt (forrás). Az erdők irtása leginkább az orángutánokat érinti, 150 ezer példány esett áldozatul a szándékosan előidézett, bozótirtó tüzeknek. A természetes élőhely zsugorodása miatt a biodiverzitás rohamosan csökken, és 1-2 évtized múlva már az ökológiai funkciót betöltő élőlények pusztulása is érezhető lesz a térségben. A probléma nemcsak az olajpálmával rendelkező országokat érinti, hanem mindenkit. Téged is és engem is. A számok óriásiak és félelmetesek. De nem visszafordíthatatlanok. Én a megoldás része szeretnék lenni. És te?

Mi az a pálmaolaj?

Az olajpálma termesztésen nem 21. századi újdonság. Már az ókorban is használták sütőolaj, tüzelő és kozmetikai cikkek előállítására. Mégis a 20. század végén lett egyre népszerűbb, amikor a mamutcégek rájöttek, hogy az olajpálma legyőzhetetlenül hatékony. A hatékonysága pedig három kulcsfontosságú tényezőben rejlik: nagyon kevés termőterületre van szüksége, szinte maradéktalanul felhasználható és az állaga lehetővé teszi, hogy az iparágak nagy része felhasználhassa. (forrás)

Tehát élelmiszertechnológiai szempontból a legelőnyösebb növényi olaj. Csakhogy környezetvédelmi és egészségügyi szempontból már kevesebb pozitívummal rendelkezik. Más növényi olajok, mint a repce és a szója sokkal egészségesebbek, ugyanakkor az előállításuk sokkal drágább. Egy ideális környezetben az olajpálma 25-ször produktívabb tud lenni, mint a szója (forrás). Vállalkozói szemmel nézve ez egy elég kecsegtető lehetőség. Ha le kéne cserélni a pálmaolajat, akkor nemcsak a költségek nőnének meg, hanem a legtöbb termék állaga is megváltozna. A reggeli kekszed már nem lenne olyan roppanós, a nutella túlságosan is folyna, a rúzsod pedig csók nélkül is elkenődne.

Mi van a fenntartható pálmaolajjal? 
palmaolaj1.jpg

Ha egy kicsit utánanézünk az interneten, akkor hamar rátalálhatunk az RSPO nevű szervezetre, azaz a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztalra. A társulás tagjai között a világ legnagyobb élelmiszeripari cégei vannak, mint az Unilever, Nestlé és a Procter and Gamble. A szervezet alapelvei közé tartozik a védett fajokkal rendelkező erdők kiirtásának leállítása, a tisztességes munkakörülmények és a munkavállalói jogok biztosítása (forrás). Az RSPO megszületésétől kezdve a tudósok két csoportra oszlanak a pálmaolaj termesztését illetően. Az egyik csoport az RSPO minősítését teljesen értelmetlennek gondolja, mivel a legfrissebb kutatások szerint a “fenntartható ültetvény” minősítéssel jelzett területeken, habár lassabb mértékben, de az erdőirtás még most is jelen van (forrás).

Ezt a tényt igazolja az RSPO 2019-es éves beszámolója is. A beszámolóban a négy legnagyobb olajpálmákkal borított területet vizsgálták. Míg Afrikában és Délkelet-Ázsiában csökkent a földégetés mértéke, Óceánia és Dél-Amerika területén sokkal nagyobb arányban nőtt 2018-2019 között (report). De akkor mégis miért kapják meg a fenntartható jelzőt?

A legtöbb pálmaolaj-exportáló ország erősen védi az ipart, mivel az ország GDP-jének jelentős része származik a pálmaolaj exportálásából. Egy “fenntartható olajpálma-ültetvény” életútja eképpen zajlik:

 1. Először a több ezer fajnak otthont adó erdőt fakitermelési engedéllyel kivágják.
 2. Ezután elindul az első pálmaültetvény kialakítása, ami még nem rendelkezik a “fenntartható” jelzővel.
 3. Végül pedig ezt az ültetvényt újraültetik és megkapják rá a “fenntartható ültetvény” minősítést. Ez azért lehetséges, mert az RSPO elvei alapján az az ültetvény kaphat certifikációt, amit egy, már “elhagyatott”, erdővel nem borított területre ültetnek. Mivel az adott területen már amúgy sem voltak fák, így az új ültetvény megkapja a tanúsítványt.

“Egyszerű trükk a fenntarthatóság hiányának az elrejtésére” - nyilatkozta a téma egyik legismertebb kutatója, Cazzolla Gatti a Mongabaynak (forrás). “Nincsen olyan, hogy fenntartható olajpálma-ültetvény. Az erdőket így is, úgy is ki kell vágni. Az lenne fenntartható, ha a fakitermelés miatt kiírtott erdőket nem olajpálma-ültetvényekkel borítanánk be, hanem újraerdősítenénk.”

palmoil2.jpg

A másik oldal szerint viszont a pálmaolaj lecserélése egy sokkal intenzívebb erodálódást okozna, mivel a többi olajtermő növénynek akár 25-ször nagyobb hely kell. Azaz sokkal több erdőt vágnának ki, mint a jelenlegi helyzetben. Ráadásul az előállítási költség megnövekedése miatt a fogyasztói árak is nőnének. Ez az áremelkedés a boltban kapható termékek több mint 50 százalékát érintené.

Van-e megoldás? Mit tudok tenni én?

Az olajpálma csak az Egyenlítő 20 fokos körzetében tud megmaradni - azon a területen, amit általában esőerdő borít, és ahol a Földön található fajok 80 százaléka él. De mi lenne, ha csökkentenénk az esőerdőkre nehezedő nyomást egy olyan olajtermő növény létrehozásával, ami olyan hatékony, mint a pálmaolaj, mégis kevésbé érzékeny a környezeti kondíciókra?

kg_palma_graf.jpg

Adatok forrása: Index

Ezen a lehetséges megoldáson dolgozik Kyle Reynolds és csapata (forrás). Az Ausztrál CSIRO központban a kutatók génmódosításokat végeztek olyan növényeken, mint a dohány és a cirok, hogy magasabb olajtermő produktivitást érjenek el. Míg a hagyományos dohánylevelek kevesebb, mint egy százalék növényi olajat tartalmaznak, a génmódosított változatok 35 százalékot. Ez az érték még mindig nem éri el az olajpálma hihetetlen magas termelékenységét, a kutatók mégis egy lehetséges mentőövet látnak benne, ami megoldhatná a pálmaolaj termelés okozta világszintű problémát. 

A másik megoldás rajtunk múlik. Az már világos, hogy az olajpálmát a mai lehetőségek mellett képtelenség kiiktatni az életünkből. Mindenhol ott van, és egy darabig ott is lesz. A megoldás a kereslet csökkentésében lehet. A megtermelt ételek 80 százaléka a kukában végzi. Az ételekkel együtt a pálmaolajat is a kukába dobjuk. Azt a pálmaolajat, amiért lehet, hogy egy egész orángután család vesztette el a lakhelyét. Mikor kidobunk egy ételt, akkor gondoljunk arra, hogy nemcsak egy keksz végzi a kukában, hanem a keksz mindent egyes összetevője. Azok az összetevők, amik a világ számos különböző pontjáról származnak és a világ minden pontján hatással vannak az ott élő állatokra és az ott dolgozó emberekre. Ha csökkentjük a keresletet, akkor az olajpálma-ültetvények száma is csökkenni fog. 

Gondoljuk át a vásárlási szokásainkat!

Csak annyi ételt vegyünk, amennyi tényleg szükséges!

Ha több van, akkor osztozkodjunk!

Ne végezze a kukában egyetlen étel sem!

Képek forrása: Pixabay

Hány orángutánt öltünk ma meg? - Mikor a fenntarthatóság csak egy kamu Tovább
Praktikus tanácsok gólyáknak: tanulás, stresszkezelés, önállóság

Praktikus tanácsok gólyáknak: tanulás, stresszkezelés, önállóság

Szakértői cikk a Hallgatói Támogatás munkatársaival

pexels-buro-millennial-1438072.jpg

A gólyalét amilyen szórakoztató és érdekes, épp annyira nehéz és fájdalmas is tud lenni. Kissé már elszakadva a múlttól, de az épp csak derengő jövőt keresve két szék között a pad alá eshetünk. A leggyakoribb nehézségekről és azok feldolgozásáról a Hallgatói Támogatás munkatársát, Török Lilla tanulásmódszertani trénert kérdeztük.

2020.09.11. Írta: Török Lilla, Kovács Anna, Sipos Sára
Szakmai lektor: Szatmáry-Czégényi Boglárka
Borítókép: Buro Millennial, Pexels

Minden kezdet nehéz: ez a közhely ugyan nem tudományos megállapítás, mégis nagy igazságot rejt magában. Ráadásul a mondást még kiegészíthetjük azzal is, hogy ez normális. Valami újba fogni, szintet lépni, új helyzetekbe kerülni tehát embert próbáló feladat. Olyan ez, mint amikor egy sportoló korosztályt vált a versenyzésben: hirtelen mindenki nagynak és erősnek tűnik hozzá képest. 

Persze vannak olyanok, akik egyáltalán nem félnek, de a többségnek vegyes érzelmei vannak ilyenkor. Gyakran itt találkozunk nehézségekkel először a tanulás kapcsán. Ez jelentheti az első bukást, de egy jelesekhez szokott gimnazista akár a rosszabb jegyet is kudarcként éli meg.

A korábban használt tanulási stratégiák jó részéről kiderül, hogy nem működnek tovább sikeresen, a jegyek kapcsán újfajta célok jelenhetnek meg („csak meglegyen a kettes”).

Sokan itt szembesülnek először a tanulás szükségességével: nem lehet tovább csak az órán megszerzett ismeretekkel “elevickélni”. Sokaknak érdemes az eddigiektől eltérő módon tanulni. Az egyetemen általánosságban véve a perfekcionizmus helyett a logikai összefüggések ismeretére kell a legnagyobb hangsúly helyezni. Ha túl alaposak vagyunk, és minden tantárgyat tökéletesen szeretnénk teljesíteni, az tanulási problémák sorához vezet. Ez sok hallgatót váratlanul ér, hiszen a gimnáziumban a „minden-tantárgyból-mindent-megtanulni” stratégia még egyenes és teljesíthető út volt a kitűnő bizonyítványhoz. Aki középiskolában megszokta, hogy mindenből a legjobb, az egyetemen szembesülhet vele, hogy már nem minden tantárgyban tartozik az élvonalba, és ezt fel kell  tudni dolgozni.

pexels-pixabay-261909.jpg

Fotó: Pixabay

A friss egyetemistákra szabaduló önállóság vezethet halogatáshoz is. Gyakran beleesünk abba a hibába, hogy hatalmas mennyiségű tanulnivalót hagyunk az utolsó napra: ez nagyon rövid távú, kevésbé eredményes stratégia. Amit megjegyzünk a másnap reggeli megmérettetésig, azt a hosszú távú memóriánk nem raktározza el. Az agy olyan, mint egy izom, a vizsga pedig a súlyemelő verseny: egy nap alatt nem lehet rá felkészülni. Ráadásul a kevés alvás, a folyamatos magas feszültségszint és a mérhetetlen mennyiségű energiaital vagy kávé - ha nem is most - évek múlva duplán üt vissza. Arra bátorítunk titeket, hogy az első kudarcok után vizsgáljátok felül az alkalmazott tanulási stratégiákat, gondoljátok újra, adaptáljátok azokat az újfajta és esetleg nagyobb mennyiségű tananyaghoz.

Az egyetemi tanulmányok megkezdése, a kihívást jelentő feladatok és az új életmód sok stresszt hordozhat. A stressz járulékos dolog az életünkben, ami a közhiedelemmel ellentétben nem minden esetben, sőt alapvetően nem rossz. Az élettani hatása attól függ, mit gondolunk róla: tönkretesz minket, vagy tettre késztet. A megnövekedett feladatokkal járó tettrekészség szükségszerű és jó, felkészíti a testet a küzdelemre.

– emelik ki a stressz pozitív hatásait a szakértők. “Ezt az elszántságot használjuk ki; ha nem sikerül produktivitásba fordítani, sportoljuk ki magunkból! Továbbá az emberi stresszreakció társas támaszt keres: kérjünk segítséget hozzánk közel álló emberektől! A másokkal való kapcsolódás az egyik legjobb módja a stresszkezelésnek.”

A családtól való elszakadás nem mindig egyszerű, kezdetben magányosnak érezhetjük magunkat, új környezetbe kerülve pedig az ismerkedés is nehezebb, amiben a gólyatáborok és ismerkedős programok segíthetnek. A jelenlegi helyzet miatt ezeket csak részben rendezik meg, de online csoportokban, kollégiumban vagy albérletben is érdemes gondolkodni, ha kapcsolatteremtésről van szó. "Nem feltétlenül szükséges, hogy ezek az egyetemhez kapcsolódjanak, lehet keresni ilyen csoportokat a szabadidős érdeklődés függvényében is. Csatlakozhattok olyan Facebook-csoportokhoz, amik például divatról vagy zenéről szólnak, és hozzátok hasonló érdeklődésű embereket vonzanak be" - tette hozzá a Hallgatói Támogatás csapata.

Az elszakadást, elengedést a szülők is nehezen élik meg, bár ez nem egyik napról a másikra történik: folyamat, melyben az egyetemkezdés mérföldkő. Kezdetben a diákok gyakrabban telefonálnak, látogatnak haza, majd ez ritkul. A családnak is időbe telik megszokni az új helyzetet, az egyensúlykeresés időszakát pedig konfliktusok is tarkíthatják. A szakpszichológus szerint "fontos az empátia és a megértés a szülők felé. Egyáltalán nem ciki hívni őket, beszámolni nekik életünk új történéseiről. Ha erre nagyobb figyelmet fordítunk, kifejezetten segíthetjük a leválási folyamatot. Amikor azért szúrnak le valakit a szülők, hogy “milyen hálátlan, hogy nem is hívja őket a gyerek”, valójában általában azt akarják kifejezni, hogy hiányzik nekik. Ilyenkor lehet jelezni nekik, hogy értem, hogy hiányzom, de ez egy új helyzet. Fontos kapcsolatban maradni, de ki kell alakítani az élet új kereteit. Ha valódi információkat oszt meg valaki a szüleivel, akkor nem érzik magukat kirekesztve."

Leválás: Azt jelenti, hogy egyre nagyobb arányban döntök önállóan, a döntéseimért vállalom a felelősséget, és nem azt, hogy nem osztok meg a szüleimmel dolgokat. Igazi leválásnál meg merem osztani a véleményemet velük, mert konfrontációt és máshogy gondolkodást is elbír a szeretetkapcsolat.

pexels-startup-stock-photos-7096.jpg

Kép: Startup Stock Photos

Sajnos azoktól a barátoktól is könnyen eltávolodhatunk, akik más egyetemen vagy városban tanulnak tovább. "Ilyenkor gyakran érezzük azt, hogy túlságosan más világban élünk, más a realitásunk ahhoz, hogy megosztható legyen, és ellehetetlenül a korábbihoz hasonló intenzív kapcsolat. Főleg akkor probléma ez, ha a régi barát nem ismerkedett meg új emberekkel mindeközben, hanem a régi közegben maradt” - mondta Török Lilla és Szatmáry-Czégényi Boglárka. Mindenképp legyünk nyitottnak és ismerkedjünk, ezt a közös tanulmányok is megkönnyíthetik.

Ne feledkezzünk meg az érem másik oldaláról sem: a budapesti vagy környékbeli diákok gyakran az egyetemi évek alatt is otthon laknak. Nem lehet könnyű helyzet, hiszen szeretnének önállósodni, de nincs rá kényszerítő lehetőségük. Ez akár konfliktust is okozhat a családban. A Hallgató Támogatás szerint megoldás lehet "olyan új szabályokat hozni, melyekben mind az újdonsült egyetemista, mind pedig a szülők meg tudnak állapodni. Például ne kelljen megmondani, mikor ér haza és kivel van, de hétvégén ebédeljen közösen a családdal."

Az ismerkedés fontos része az egyetemi életbe integrálódásnak, ám az új környezet kihívást is jelent. Az első hetekben állandóan bemutatkozni kell, sokakban ez szorongást kelt, nem tudják, mit mondjanak magukról. A szakemberek szerint erre a helyzetre akár pozitív fejlődési lehetőségként is tekinthetünk: „Megpróbálhatunk minden bemutatkozáskor olyan dolgokat elmondani magunkról, amit még korábban nem mondtunk. Mi magunk is meglepődünk, hogy mennyi új aspektusát fedezhetjük fel a saját magunkról való tudásunknak. Ezzel elkerülhető, hogy unalmassá váljon a sokadik alkalom. Azt is kipróbálhatjuk, hogy a másik embert hagyjuk először bemutatkozni, és ehhez kapcsolódunk a hasonlóságok mentén.”

Tovább bonyolítja a kapcsolatteremtést, beilleszkedést, hogy idén nem volt mesterszakos gólyatábor és a nagyobb gólyaesemények is elmaradtak. Ezeknek az eseményeknek több funkciója van (beavatási szertartás, ismerkedési lehetőség), és az elmaradásuk meghosszabbítja például a “Corvinus-identitás” kialakulását, valamint az ismerkedési lehetőségeket is leszűkíti.

"A mesterszakos hallgatók már jártak korábban egyetemre, közülük azok vannak nehezebb helyzetben, akik másik egyetemről igazolnak most át. Ők emiatt magányosságot, elveszettséget érezhetnek, úgy gondolhatják nem illenek ide, nem valók a Corvinusra. Éppen emiatt fontos, hogy megtalálják a az ismerkedési lehetőségek online alternatíváját is, például Corvinusos Facebook-csoportok létrehozásával” – tették hozzá a Hallgatói Támogatás munkatársai.

Azt is fontos észben tartani, hogy mindannyian folyamatos fejlődésben vagyunk. Érdemes célként kitűzni, hogy minél nagyobb tudást birtokoljunk, és jól képzett szakemberekké váljunk. Nehézsége bárkinek, bármikor adódhat - ekkor forduljatok bátran a Hallgatói Támogatáshoz a studentsupport@uni-corvinus.hu e-mail címen. 

A Hallgatói Támogatás és a Közgazdász Online nevében ezúton kívánunk sok sikert és tudást a friss egyetemistáknak!

Praktikus tanácsok gólyáknak: tanulás, stresszkezelés, önállóság Tovább
„Végtelen munkafolyamattá váltak a mindennapok” - Így élték meg az anyák a koronavírus-járványt

„Végtelen munkafolyamattá váltak a mindennapok” - Így élték meg az anyák a koronavírus-járványt

pexels-ketut-subiyanto-4473893.jpg

A koronavírus-járvány szinte automatikusan a hagyományos nemi szerepeket erősítette meg. A megnövekedett mennyiségű, fizetetlen reproduktív munka az anyákra hárult. Erre a felismerésre jutott négy magyar kutató, akik magyarországi és erdélyi magyar anyákat kérdeztek tapasztalataikról a járványhelyzetben. A kutatást Nagy Beáta (Budapesti Corvinus Egyetem), Geambașu Réka (Babeș-Bolyai Tudományegyetem), Gergely Orsolya (Sapientia EMTE) és Somogyi Nikolett (Antwerpeni Egyetem) végezték. Nagy Beáta válaszolt a kérdéseinkre.

2020.09.10. Írta: Kránicz Bence, borítókép: Ketut Subiyanto, Pexels

A karantén, az otthoni munka és iskola új helyzet elé állította a családokat. A tanulmányban azt mutatjátok be, hogy főleg az anyák terhei növekedtek meg. Lehetett rá számítani, hogy ez így lesz?

Mivel kimondottan kisgyerekes, home office-ba kerülő anyákat kérdeztünk, akiknek a párja hasonló körülmények között dolgozott, arra számítottunk, ez a fiatal, jellemzően magas iskolázottságú társadalmi csoport egyenlőségpárti lesz. Mindenki otthon van, mindenkinek fontos a munkája és a családja, miért ne végeznék közösen az otthoni feladatokat? Ráadásul egy korai internetes kutatás azt jelezte, hogy a férfiaknak nincs hová hátrálni az otthoni munkák elől. Hát ehhez képest a mi kutatásunk nagyon másfajta valóságot mutatott, ahol az anyák – egy-két kivételtől eltekintve – automatikusan az összes fizetetlen, reproduktív munka elvégzésének és menedzselésének felelősévé váltak. Ez a fizetetlen munka a korábbiakhoz képest jelentősen megnőtt: a házimunka mellett a gyerekek napközbeni gondozása és oktatása is a családok, értsd, nők nyakába szakadt. A refamilizáció felerősödött, és megsokszorozta az anyák feladatait.

A saját tapasztalatom az volt a karantén alatt, hogy végképp összemosódott a munkavégzésre szánt időm és a családi vagy szabadidőm. Az anyák hasonlóról számoltak be, vagy éppen, hogy az eddiginél is tudatosabban el kellett különíteniük a különböző feladatokra szánt idejüket?

Hónapokon át tartó tapasztalat volt, hogy minden mindennel összefolyt, ami gyakorlatilag azt jelentette, hogy végtelen munkafolyamattá és rendkívül stresszessé váltak az anyák mindennapjai. Mivel mindenki otthon volt, folyamatosan kellett ételt készíteni, takarítani vagy mosni, de a gyerekekkel való foglalkozás feladata és igényessége még ezeket is domináló, rengeteg frusztrációt okozó tevékenységgé vált. A tudatosság abban merült ki, hogy a gyerekek iskolai feladatait minden délelőtt el kellett végezni, és ennek felelősségét az anyák viselték. Tudatos volt, ám önkizsákmányoló, hogy az anyák hajnalban vagy éjjel, és még hétvégén igyekeztek behozni a keresőmunkával kapcsolatos lemaradásukat, amikor a családtagokkal nem kellett aktívan törődniük. Nem véletlen, hogy az interjúk során csupa frusztrált és fáradt nővel interjúztunk, aki már nagyon várta, hogy vége legyen az iskolának és a karanténnak is. 

Az apák élete kevésbé változott meg, írjátok. Ezek szerint a számos munkahelyen elrendelt otthoni munkavégzés nem hozott jelentős változást?

Az apák munkájáról tipikusan azt mondták, hogy őket kevésbé lehet bevonni, mert ők azok, akik a fő kenyérkeresők: többet keresnek, többet is kell dolgozniuk, fontosabb dolgokat végeznek, és amúgy is kevésbé rugalmas a munkájuk. Így igen gyakran az hangzott el, hogy ahol a lakáskörülmények megengedték, ott az apák félrevonultak egy külön szobába vagy dolgozószobába, és az úgynevezett „törzsidő” alatt inkább csak eseti jelleggel vettek részt a családi teendőkben. Ezért is jeleztük, hogy a női munkáknak tulajdonított rugalmasság itt hozzájárult a tradicionális nemi szerepek megerősítéséhez.

pexels-anastasia-shuraeva-4079281.jpg

Kép: Anastasia Shuraeva, Pexels

Magyarországi és erdélyi magyar anyákat kérdeztetek meg. A kutatás előtt komoly eltérésre számítottatok a két országban?

A román közpolitika több ponton is progresszívebb a magyarországihoz képest. A családpolitikában évekkel ezelőtt bevezették, hogy ösztönözzék az apák gyeden maradását, a jelenlegi pandémia elején a 12 év alatti gyereket nevelő anyáknak felajánlották, hogy fizetésük 75 százalékáért otthon maradhatnak gyermekgondozási szabadságon nyár elejéig. Az oktatáspolitikában pedig az a döntés született, hogy a járvány okozta rosszabb feltételek miatt a gyerekek második féléves osztályzata nem lehet gyengébb, mint az első félévben volt. Míg a magyar kormányzati politika inkább a gazdaságot, mint a munkavállalókat védte, addig Romániában inkább a fordítottját láthattuk.

Mik lettek végül a legfontosabb eltérések a magyarországi és az erdélyi eredmények között?

Nem találtunk túl sok különbséget. Az egyetlen markáns eltérés az volt, hogy a román anyák kevésbé stresszeltek az iskola miatt, mint tették azt a magyar interjúalanyok. Más esetben ugyanúgy rájuk szakadt az összes láthatatlan reproduktív feladat, mint Magyarországon.

Megállapítjátok, hogy „a gyermek iskolai sikeressége Magyarországon kétségtelenül a szülői siker vagy bukás mércéjévé is vált”. Iskolatípustól függetlenül így alakult? Ugyanolyan nyomás alá helyezte a szülőket az általános iskola alsó tagozata, mint a felső, vagy a középiskola?

Ahogy említettem, az interjúalanyok magasan képzett, középosztálybeli anyák voltak, akik akár saját egyéni céljaikat és terveiket is alárendelik a gyermek fejlesztésének és iskolai eredményességének.

Ez az „intenzív anyaság” koncepció nálunk is világosan megfigyelhető. Gondoskodó, önfeláldozó, állandóan elérhető anyának kell lenni, és még így is lelkiismeret-furdalással küzdöttek a nők. Ez egy erősen középosztályi szemlélet, azonban erős hatással van az összes többi társadalmi rétegre is, akár az oktatáspolitikán, akár a kormányzati kommunikáción keresztül. A szülőkre nehezedő nyomás a pandémia idején a kisgyerekesek esetében volt a legnyomasztóbb: nekik nem volt elegendő jó szülőnek lenni, emellett jó tanárrá is kellett válniuk. Meg kellett tanulniuk azt is, hogyan kell megtanítani például az összeadást. A felsőtagozatos vagy középiskolás diákok általában már önállóan végezték a feladatokat. Őket inkább monitorozni, mint tanítani kellett. 

Dolgozó anyákat kérdeztetek. Volt közülük olyan, aki éppen a járvány miatt veszítette el a munkáját? Vagy akár az apa állásvesztése előkerült problémaként a beszélgetésekben?

Olyanokat kerestünk, akik „szerencsések” voltak, tehát megmaradt az állásuk, otthonról dolgozhattak, és párkapcsolatban éltek, a párjuknak pedig szintén volt jövedelme. Ez szándékos volt részünkről, mert az érdekelt, hogy ha valaki ilyen szerencsés helyzetben van, akkor kihasználja-e azt, hogy újratárgyalja a feladatmegosztásokat. Voltak olyan esetek ugyanakkor, amikor a partnerük vállalkozásában sokkal kevesebb munka és bevétel volt, mint a járvány előtt. De olyan interjúalanyunk is akadt, aki pont a járvány közepén váltott munkahelyet.

pexels-tatiana-syrikova-3975658.jpg

Kép: Tatiana Syrikova, Pexels

Arra a megállapításra jutottatok, hogy az anyák nem akarták újraosztani a családi feladatokat, inkább tudomásul vették a megnövekedett terhelést. Így a karanténban a hagyományos nemi szerepek erősödtek meg. Mivel magyarázzátok, hogy a középosztálybeli, tájékozott anyák sem igyekeztek jobb pozíciót elérni az új helyzetben?

Érdekes helyzet volt, hogy szinte minden anya elégedetlen volt a rázúduló feladatokkal és terhekkel, és igazságtalannak tartotta, hogy ennyire magára maradt a feladatok ellátásával, ám sosem volt elégedetlen azzal a feladatvállalással, amit a párjától kapott. Ennek számtalan magyarázatát próbáltuk azonosítani.

A járvány alatt felértékelődött a család óvása, gondozása, ellátása, és ebben hagyományosan a nőknek nagyobb szerep jut.

Az anyák ezentúl megemlítették, hogy a férjük a család fő kenyérkeresője, de volt, aki arra reflektált, hogy nem lát alternatívákat, akkor minek panaszkodjon. Többen is említették, hogy ők szerencsések, mert a párjuk sokat segít a háztartási feladatok elvégzésében – ez a mondat világosan leírja a társadalom hagyományos szerepfelfogását. 

Olyan érzésem van, mintha feszültség lenne a médiából érkező információk és a valós helyzet között. Most rengeteg újságban lehetett olvasni a láthatatlan munka jelentőségéről, és a máskor munkába járó apák is megtapasztalhatták, mennyi otthoni feladatot kell elvégezni. Emiatt olyan forgatókönyvet is el tudtam volna képzelni, ami éppen az anyák komolyabb elismerését, a láthatatlan munka valódi súlyának felismerését hozza.

Tényleg sok szó esett az utóbbi időben a gondozási, főleg gyermekgondozási munka fontosságáról. Ennek lehet olyan paradox következménye is. hogy a home office-ban dolgozó családok fellélegeztek, hogy megúszták a járvány okozta veszélyt, és családok különféle, a család, főleg gyerekek jóllétét növelő tevékenységekbe fogtak: kenyeret sütöttek, közösségi oldalakról szerzett tanácsokat követtek a gyerek fejlesztése érdekében. Látszólag az anyák szabad választása által vezérelt, ám a fizetetlen munka mennyiségét jelentősen növelő tevékenységről volt itt szó. Ráadásul a szokásos fizetett vagy fizetetlen erőforrás, a bébiszitter vagy éppen a nagyszülői munka nem volt elérhető a járvány alatt. Ahogy említettem, ez rengeteg frusztrációt okozott az anyákban. A megoldást azonban nem a párjuktól, hanem a politikai rendszertől vagy az ellátórendszertől várták, például valamiféle kormányzati elismerést a nagy munkáért, a bölcsődék és az óvodák fokozatos megnyitását, pedagógiai támogatást a kicsik fejlesztéséhez. Kimondottan szemrehányóan beszéltek arról, hogy a politika cserben hagyta az anyákat. 

Tapasztaltátok azt, hogy a megkérdezett anyák tudatosabban akarnának változtatni a helyzetükön a karantén alatti nagyobb terhelés után? Ha egy ilyen társadalmi sokk, mint a koronavírus-járvány, nem elég ahhoz, hogy ezeket a nemi szerepeket újraosszuk, milyen útja lehet a változásnak?

Voltak tudatos változtatási ötletek, de ezek inkább a piaci szolgáltatások beszerzéséhez, az online rendelések rendszeressé tételéhez kapcsolódtak, vagy a család közösen, aktívan töltött idejének a megtartásához, mint a kirándulás és a társasjátékozás. A nemi szerepek újraosztása ritkán merült fel az interjúk során. Ugyanakkor voltak olyan párok, akik erről rendszeresen beszéltek. Az ő esetükben azt figyeltük meg, hogy azoknak az apáknak, akik már a kicsi gyerekekkel is sokat voltak együtt, mert például gyeden voltak fél évig, sokkal természetesebb volt, hogy a rutinfeladatokban is részt vesznek. Éppen ezért az lenne az egyik közpolitikai javaslatunk, ha megkérdeznének, hogy az apák számára ne csak lehetőség, de kötelesség is legyen a gyeden való otthon maradás. Tulajdonképpen a gyed extra ezt támogatja is. Ez megalapozhatná a gondoskodó apa alakjának szélesebb körű elterjedését. 

 pexels-tatiana-syrikova-3975678.jpg

Kép: Tatiana Syrikova, Pexels

Tudtak valahogy tenni az anyák a kiégés, a túlhajszoltság ellen?

Az állandó családi együttlét ellenére az anyák úgy érezték, hogy sosincs semmire idejük, és folytonos időhiány jellemzi a napjaikat. Többen is úgy érezték, hogy rettentő kevés idő marad magukra, és hogy ez a rendszer nem fenntartható. Volt, aki arra a következtetésre jutott, hogy csökkenteni fogja a munkaidejét, míg mások a baráti és rokoni kapcsolatok ápolását említették. Hasonlóan hasznosnak mondták a családi kirándulásokat és biciklizést, és ha valaki elvétve megtehette, akkor igyekezett tornázni vagy a párjával egy-egy filmet megnézni esténként. 

„Végtelen munkafolyamattá váltak a mindennapok” - Így élték meg az anyák a koronavírus-járványt Tovább
Hogyan éld túl az első egyetemi hetet gólyaként?

Hogyan éld túl az első egyetemi hetet gólyaként?

sz_zs_0016.jpg

Hogyan jussunk el az egyetemig? Mit mondjunk magunkról a bemutatkozáskor? Hogyan ismerkedjünk? Mit csináljunk az órákon? Csupa olyan kérdés, ami gólyaként mindannyiunkban felmerült. Néhány tippel mi is tudunk szolgálni, hogy könnyebb legyen megszokni az új helyzetet és túlélni az első hetet.

Írta: Sipos Sára, fényképezte: Szép Zsóka

Máig emlékszem, mikor a nyári szünet utolsó napján a szüleim felhoztak Budapestre a maradék cuccommal. Pár óra múlva elindultak, és én ott maradtam a szobában egyedül. Igazán egyedül. Akkor döbbentem rá, hogy - nagy családból érkezve - még sosem voltam ennyire egyedül. Emlékszem arra a rengeteg ambivalens érzésre, ami egyszerre volt jelen a következő napokban - és néha még most is. Izgatottság, bizonytalanság, félelem, jóleső önállóság. Mikor először veszek havi bérletet, ülök be előadásra, beszélgetek másokkal, melegítek ételt, állok sorba a büfénél, feltérképezem a környékbeli helyeket.

Hamarosan pedig - anélkül, hogy észrevettem volna - az új megszokottá vált, a félelem elmúlt, beleszoktam a hétköznapokba. Természetesen én is beleestem abba a csapdába, hogy azt hittem, immár tőzsgyökeres budapesti lakosnak nézek ki. Majd rájöttem, hogy még mindig nem tudok eligazítást adni a turistáknak, és felállok a villamoson a helyemről egy megállóval hamarabb. Azóta elmúlt három év, valóban budapesti lettem, az egyetem első hetére pedig már nosztalgiával tekintek vissza. Pár pontban összeszedtem nektek az első hetem tapasztalatait, hátha nem követitek el ugyanazokat a hibákat, mint én. Vagy kövessétek el nyugodtan, lehet, hogy egyszerűen ennek ez a rendje.

Tömegközlekedés

Bevallom, a budapesti életben a tömegközlekedést vártam a legjobban. Büszke voltam az első bérletemre - amit meg is őriztem -, mindegyik eszközt ki akartam próbálni, tanulmányoztam a megállók neveit, a villamosok számát. Általában a reggeli indulás előtt megnéztem valamilyen applikációban, hogy hány óra hány perckor érkezik a villamos. Így tettem akkor is, ha nem az egyetemre, hanem bárhova máshova igyekeztem. Összeadtam fejben, mennyi időm van, hány perc gyalog a villamosmegálló. 

sz_zs_0007.JPG

Majd jött a felvilágosodás: mindig hat percre van a megálló, tehát teljesen mindegy, mikor jön a villamos, úgyis csak azt érem el, ami azután érkezik, mikor már a megállóban állok. Ez igaz akkor is, ha a zebrán várok a zöldre, és már csilingel az ajtó. Nem telt el sok idő, és felismertem, hogy az általam bejárt helyekre odaérni igazából 30 perc elegendő. Hiába ír a Google Maps vagy a BKK futár 18-at vagy 43-at, ha mindenre pont fél órát számolok, jó lesz. A BKK futár a budapesti tömegközlekedésben egyébként elengedhetetlen kellék, töltsétek le! (Három év bebizonyította, hogy van olyan része Budapestnek, ami ellenben valóban egy órára van.) Hétköznapokban azonban ez egy teljesen elfogadott hüvelykujj-szabály, ha valaki a belsőbb kerületekben mozog villamossal, metróval, busszal vagy trolival.

Bemutatkozás, ismerkedés

Az első hetem legrosszabb élményei egyértelműen az órák elején lévő szokásos bemutatkozáshoz kapcsolódnak. Mit mondjak magamról, hogy kellően érdekes, sokatmondó legyek, mégsem közönséges, és ne tűnjek nagyképűnek sem? Sok tanár kérte, hogy a kötelező név - szak - honnan jöttem hármas után mondjunk valami személyeset. Az első három nem okozhat gondot, ha már tudod a szakod nevét. Az érdekesség viszont nem kevés fejtörést okozott. Tökéletes tippem nincs erre, de azt megtanultam, mit érdemes kerülni: olyasmit, amit csak a múltban csináltál, ugyanis a jelenedben az már nem mérvadó. Igen, nagyon menő, hogy 8 évig hegedültél és 10 évig kosaraztál, és akár nagyon jó is voltál benne, de ha már abbahagytad, ne ezt említsd. Próbálj valami aktuális kedvencet, hobbit választani ezek helyett, ami most is éppen jellemző rád! 

sz_zs_0002.jpg

Idén a személyes gólyaprogramok részben elmaradtak, ami nehezebbé teszi az ismerkedést is. Ijesztő, mikor az ember belép egy terembe, ülnek ott már legalább húszan, minden arc ismeretlen. Az órákon érdemes néha ismeretlenek mellé ülni, megpróbálni beszélgetést kezdeményezni. Sajnos ehhez ki kell mozdulni a komfortzónánkból, de csak gyakorlással fejlődnek a társas készségek. Az online órák még inkább megnehezítik kapcsolatok kialakítását, de szerencsére ma már nem nagy dolog csak úgy írni valakinek egy óra kapcsán és beszélgetni vele.

Tanórák

Gyorstippek az elején:

 1. Készíts órarendet papíron vagy digitálisan - biztosan szükséged lesz rá!
 2. Tanuld meg a tantárgy és a tanár nevét!
 3. Lehet, nem túl népszerű az álláspontom, de járj előadásokra! Sok tantárgy esetében felesleges a szorgalmi időszak végén felkészítőkre pénzt kiadni, ha évközben jobban figyelünk.
 4. Nyugodtan kérdezz! Azért jöttél, hogy tanulj, a tanár pedig azért, hogy tudást adjon át, ez ennyire egyszerű.

sz_zs_0011.JPG

Gimnáziumban mindig jelentkeztem, válaszoltam, elvállaltam a feladatokat. Az egyetem kezdetekor azonban annyira megszeppentem, hogy másfél évig nem igazán szólaltam fel az órákon. Féltem, hogy mit szólnak mások a véleményemhez, vagy, hogy rossz választ adok egy kérdésre. Milyen rosszul tettem! Az óra interaktivitása rajtunk is múlik, megfelelően véleményt mondani áldásos dolog, a hibák azért vannak, hogy javítsuk őket, kérdezni pedig természetes. Utólag a tanárok nem a rossz megoldásra vagy az eltérő véleményre, hanem a bátorságra és tudásszomjra fognak emlékezni.

Ha úgy érzed, gondjaid vannak az egyetemi léttel, vagy kérdések merülnek fel benned, bátran keresd a Hallgatói Támogatást! Náluk szakképzett pszichológus segít neked, akár tanulásról, karrieről vagy mentálhigiénéről van szó.

Hogyan éld túl az első egyetemi hetet gólyaként? Tovább
A járvány miatt a sportélet is megváltozik az egyetemen

A járvány miatt a sportélet is megváltozik az egyetemen

Hogyan zajlik a sportolás ebben a félévben a Corvinuson?

sport1.jpg

Hogyan változnak meg a tesiórák a vírus miatt? Mely sportórák maradnak el ebben a félévben? Lehet-e majd kondiba járni? Milyen sportklubok, egyetemek közötti versenyek és cheerleader lehetőségek vannak a Corvinuson? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk Vladár Csabával, a Testnevelési és Sportközpont igazgatójával.

2020.09.09. Írta: Belayane Najoua, borító: Pixabay

Mikor azt hisszük, hogy egyetemistaként a mindennapi gimis tesióráknak vége, a gólyahéten rá kell ébrednünk, hogy a tesióráktól két félévig még biztosan nem szabadulhatunk. Szerencsére az egyetem rengeteg lehetőséget kínál, hogy olyan sportot választhassunk, amit valóban szeretünk. Vannak csapatsportok, mint a kosárlabda, röplabda, futsal, foci és vannak egyéni sportok is, mint az úszás, futás, tánc és az egyetemisták kedvence, a kondi.

Habár ez a félév biztosan más lesz, mivel nem lesz annyi sportág és rendezvény, a Corvinuson így is bőven lesz lehetőséged a sportolásra.

Milyen sportklubok vannak?

sport3.png

Kép: Közgáz Volleyball

Régebb óta működő sportklubunk a Közgáz Sport Club és Diáksportkör, ami a verseny- és szabadidősportot szervezi. A sportklubnak vannak szakosztályai, mint a kosárlabda, röplabda, aikido, dzsúdó, foci és futsal. Ezekben a sportokban szerveződnek egyetemi csapatok, illetve tartanak egyetemek közötti versenyeket és bajnokságokat. A Diáksportkörben már szélesebb a választék. Minden olyan sportágat lehet gyakorolni, amire igény van. 

Hogyan lehet bekerülni egy egyetemi csapatba?

A versenycsapatokba a megfelelő múlt és a kiválasztó edzésen való sikeres jelenlét, míg a diáksportköri csapatokba csupán az adott sport szeretete szükséges. Az elért eredményektől függetlenül minden hallgatót arra buzdítunk, hogy induljon versenyeken, és vegyen részt rendezvényeken. 

Melyek a legnagyobb egyetemek közötti bajnokságok? 

Szinte minden versenysportban van Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság. Vannak olyan sportágak, leginkább a csapatsportágak, amik egész évben tartanak, mint a röplabda, kosárlabda és foci. Más sportágakban, mint a vívás, az úszás és a triatlon csak országos döntő van, ami meghívásos vagy nevezéses alapon történik.

sport2.jpg

Kép: Pixabay

Mik a legnépszerűbb tesiórák?

A kondiórákon folyamatos túljelentkezés van, ami a mostani helyzetben egy pozitívum lehet, mivel a többi népszerű csapatsportok nagy részét ki kell vennünk a tanrendből. A táncórák és az úszás is a diákok nagy kedvencei közé tartozik.

Milyen változások lesznek a vírus miatt?

 1. A járványhelyzet miatt azok az órák, ahol szoros kontakt van, szinte biztosan elmaradnak. Ilyen a kosárlabda, a floorball, az aikido, a dzsúdó és az úszás. 
 2. A távolságtartás miatt mindenhol alacsonyabb lesz a létszám, ami többek között a konditermes órák kapacitásában lesz látható. Az öltözőkapacitást is a felére kell csökkenteni.
 3. Az órák előtt lázmérés és fertőtlenítés is lesz, hogy megelőzzük a járvány terjedését, valamint kockázatfelmérő nyilatkozatot is ki kell tölteniük a hallgatóknak.
 4. Több szabadtéri óra lesz, mivel ott nem vonatkoznak olyan erős szabályok az oktatásra, mint a zárt térben.  
 5. Egyetemi szinten fokozott odafigyeléssel biztosítják a fertőtlenítés lehetőségét és a higiéniát. 

Lehet-e kondiba járni annak, aki már teljesítette a két félév tesit?

A jelen állás szerint sajnos nem lesz már szabad hely a kondiban azoknak, akik nem az egyetemi óra miatt szeretnének járni.

Amíg az előírásokat be kell tartani, addig nagy valószínűséggel szüneteltetni fogjuk a tesiórákon kívüli kondit. Ha valakinek van még a tavalyi évről visszamaradt alkalma, akkor azt a járványhelyzet után tudja felhasználni, de vissza is igényelheti a fennmaradó összeget.

A járvány miatt a sportélet is megváltozik az egyetemen Tovább
Megújult élő szőnyeg a Corvinus Egyetem aulájában - Az ikonikus zöldfal titkai

Megújult élő szőnyeg a Corvinus Egyetem aulájában - Az ikonikus zöldfal titkai

img_8767_e_2.jpg

A beépített város közepén mindig üdítő egy növényfal látványa. Nincs ez másként az ikonikussá vált zöldfallal sem, ami a Budapesti Corvinus Egyetem aulájában található. De vajon hogyan működhet egy ilyen óriási élő szőnyeg, és milyen titkokat rejt? Érdekességek és kulisszatitkok a függöny mögül.

Írta: Belayane Najoua, Fotók: Burkus Brigitta

A Corvinus Egyetem E-épületében található aulának központi szerepe van. Itt tartják a legnagyobb és legfontosabb rendezvényeket, ezért megjelenése kiemelten fontos. Az első zöldfalat 2017-ben építették, akkor a minőségi akusztikus hangzás mellett a természetközeliség is a felújítás fontos célja volt. 2020-tól egy újabb növényfal színesíti az egyetem auláját, még zöldebbé, esztétikusabbá téve a teret, miközben stresszmentes környezetet biztosít a munkatársaknak és a hallgatóknak.

img_8713_3.JPG6 dolog, amit nem tudtál a Corvinus zöldfaláról

A második zöldfal még nyitottabbá és természetközelibbé tette az egyetem auláját. Ha valaki belép, a szeme rögtön a két óriási, élő szőnyegre téved, amik bástyaként állnak a terem két végében. A zöldfalak működése rafinált és titokzatos. Nekünk sikerült pár titkot felfedni, miközben Flór Miklóssal, a projekt kivitelezőjével beszélgettünk:

 1. Négyzetméterenként 25 darab, azaz az egész zöld falban összesen 602 darab növény van elültetve.
 2. Nincsen benne föld. Helyette vulkáni közeget (perlitet) használtak a fal építésénél.
 3. Az öntözés nagyban függ a szezonális változásoktól, de az őszi szemeszterben általában napi 2-6 alkalommal 3-6 percen keresztül kapnak vizet a növények egy automata öntöző-csepegtető rendszeren keresztül.
 4. A fal megépítéséhez csupán két hét kellett.
 5. Összesen 8 ember keze munkája van benne.
 6. A növényeknek nagyjából 4-8 hét kell, ameddig megtalálják a helyüket. Ezután a fenntartási munkálatok kétheti rendszerességgel folynak.

A Corvinus épületeiről készítettünk egy hangulatvideót is, a zöldfalat 0:41-től láthatjátok:

Mi is az a zöldfal?

img_8740_2.JPGA zöldfalak növénnyel benőtt függőleges felületek, melyek lehetnek természetesek vagy mesterségesek. A természetes zöldfalaknál a növények gyökérzete közvetlen kapcsolatban van a termőtalajjal, míg az épített, mesterséges zöldfalaknál nem, így horizontálisan nőnek. A mesterséges zöldfalak önálló vázzal rendelkeznek és általában automatizáltak. A falat tápanyag- és vízelvezető rendszerek tartják életben, melyek új arcot adnak a helyiségnek (forrás). A zöldfalak közül az épített zöldfalak a leglátványosabbak, melyekhez ugyan nagyobb befektetés szükséges, de a modern irodák, közösségi terek, üzletházak és egyetemek általában emellett döntenek.

A zöldfal ötlete nem a 21. században született. Először a hellén kultúrában találkozhatunk velük, ahol térhatárolóként működtek a labirintusokban. A reneszánsz megjelenésével a zöldfalak szerepe is megváltozott. Már nemcsak praktikus funkciót töltöttek be, hanem esztétikai szerepük is volt. A kertek leghangsúlyosabb pontjain megjelentek a zöld növénnyel befuttatott kerti építmények. Ekkor lettek divatosak Európában a változatos formára nyírt növényszobrok is, amiket a burjánzó, növényekkel teli kertek követtek. A 20. század újító szellemisége a növényhasználatra és a téjépítészertre is hatással volt. Fontossá vált, hogy a modern világot ötvözzék a természetközeliséggel.

Az első zöldfal 1988-ban épült Párizsban, amit sorra követtek a szállodákban, bankokban, éttermekben, egyetemeken épített zöld “óriás szőnyegek”(forrás).

A zöldfal előnyei

A zöldfelület növelése kulcsfontosságúvá vált a 21. században, mivel a klímaválság és a környezetszennyezés nagy léptekben változtatja meg a körölüttünk levő környezetet. Az élőfal a zöldfelületnövelés egyik alternatívája lehet, ami képes arra, hogy a mindennapjainkban is megjelenjen a természet. Az élőfalak nem csak esztétikusak és látványosak, ezenkívül még számos jó tulajdonságuk van.

img_8711_2_1.JPGTiszta levegő - A falban elültetett növények amellett, hogy oxigént termelnek, káros anyagokat szűrnek ki a levegőből, így javítva a minőségét.

Akusztikai előnyök - A speciális földdel töltött növénytextileken keresztül javítani lehet a terek akusztikáját.

Hosszú élettartam - Rendszeres gondozás mellett egy zöldfal akár tizenkét évig is virágozhat.

Növények az alapterület csökkentése nélkül - Növényekkel vehetjük magunkat körbe anélkül, hogy közben csökkentenék az adott helyiség alapterületét.

Stresszoldó környezet - A növényeknek jelenléte bizonyítottan javítja a kedélyállapotunkat, ami segít a stressz csökkentésében (forrás).

A Corvinus Egyetem épületeinek történetéről további érdekességeket gyűjtöttünk össze korábbi cikkünkben, amit itt olvashatsz. Tudtad például, hogy a Sóházban még kocsma is működött?

Megújult élő szőnyeg a Corvinus Egyetem aulájában - Az ikonikus zöldfal titkai Tovább
Szemléletváltás az Alkalmazott közgazdaságtan alapszakon - Így újulnak meg a Corvinus képzései

Szemléletváltás az Alkalmazott közgazdaságtan alapszakon - Így újulnak meg a Corvinus képzései

img_9707.jpg

A Corvinus Egyetem átalakulásának részeként megújul az Alkalmazott közgazdaságtan alapszak, a változásokról Szabó-Bakos Eszter szakfelelőst kérdeztük.

2020.09.07. Írta: Kovács Anna

„A tudást helyezzük előtérbe, nem pedig a tanítás folyamatát”

- mondja Szabó-Bakos Eszter szakfelelős az Alkalmazott közgazdaságtan alapszak megújulásáról. Úgy véli, a legfontosabb, hogy átalakul az egész szak szemlélete, és „az lesz a lényeg, hogy a hallgatók megszerezzék a tudást”.

Mit jelent a szemléletváltás? Szabó-Bakos Eszter szerint többek között azt, hogy az alapszakos képzés a közgazdaságtanra és az empirikus módszerekre koncentrál. “A hallgatók megszerzett tudása lesz a legfontosabb” - véli a szakfelelős.

Arra törekszünk, hogy ne csak általános tudást, ne mindenből egy keveset kapjon a hallgató, hanem vértezzük fel a közgazdaságtan adatelemzési ismereteivel, és ezeket képes legyen alkalmazni is.

A hallgatók az egyetemen egyedülálló nyolc kredites tárgyakkal is találkoznak majd. Minden félévben a kötelező tantárgyak között lesz egy nyolc kredites közgazdasági, illetve egy nyolc kredites adatelemzési, empirikus tárgy is. A hallgatóknak emellett többet kell önállóan dolgozniuk a tárgyak teljesítéséhez. Sokat kell egymással kommunikálniuk, kutatniuk, olvasniuk, különféle szoftvereket használniuk.

Az átalakulás fontos eleme, hogy a hallgatók a tárgyi tudás mellett gyakorlati képességeket is elsajátítsanak. A gyakorlatiasságnak a közgazdaságtanban az üzleti élettől valamelyest eltérő jelentése van. „A közgazdaságtanban azt jelenti, hogy a hallgató be tud azonosítani egy problémát, és tudja, hogy melyik eszközt kell a megoldáshoz használnia”

Átalakul a szakszeminárium és a szakdolgozati folyamat is. Az újszerű felépítés az egyetemen elsőként az Alkalmazott közgazdaságtan szakon jelenik meg. Az egyik cél a halogatás elkerülése.

k_b_0072.JPG

"A tudásuk fejlődését is be kell mutatniuk a hallgatóknak, ezért minden évbe beillesztettünk egy projekttantárgyat is."

A hallgatók a kötelező tantárgyakkal megszerzett tudásukat szintetizálják, és problémákat oldanak meg. Minden évben más tudásszintet, problémamegoldási képességet várnak el tőlük. Ezzel olyan képességeket építhetnek ki, amelyek a munkaerőpiacon is relevánsak: a prezentáció, az írás, a kutatás, a csoportmunka és a kvantitatív elemzői képességek.

A projekttantárgy egyik végeredménye egy egyéni írásmű lesz: három tanulmányt kell a hallgatóknak szakdolgozatként összefűzniük. Ezért a dolgozat bírálója azt is tudja majd értékelni, hogy a hallgató a három év alatt mennyit fejlődött.

A szakdolgozatrendszer átalakítása újszerű kezdeményezés, ilyet nem csak magyar egyetemen, de külföldi egyetemen sem láttunk még.

Alkalmazott közgazdaságtan szakon jelenleg Magyarországon, magyar nyelven kizárólag a Corvinus Egyetemen lehet tanulni. „A szakfejlesztési folyamat során is erőteljesen éreztük, hogy nagyon nagy a felelősségünk abban, hogy tíz év múlva hogyan fognak a közgazdaságtanról gondolkodni.”

A változások erőteljesen kapcsolódnak az egyetem céljához, hogy nemzetközileg is elismert intézménnyé váljon.

Kiemelten figyeltünk arra, hogy az Alkalmazott közgazdaságtan angol nyelvű megfelelője, az Applied economics program teljes egészében megegyezzen azzal, amit a magyar nyelvű hallgatóknak tanítunk, tehát az egyetlen különbség kizárólag a nyelv lesz.

Az átalakulás az idén elsőéves hallgatókat érinti, ám a sikeres technikákat a felsőbb évfolyamokon is alkalmazzák majd. A szakfejlesztés a munkaadók igényeit is figyelembe vette. „A hallgatóknak leginkább problémamegoldó képességgel és kvantitatív képességgel kell rendelkezniük, és mi ezt tudjuk garantálni ” 

A képzés “Közgazdaságtani alkalmazások” elnevezésű blokkjával arra ösztönzik a hallgatókat, hogy használják a kötelező tantárgyakkal megszerzett ismereteiket. „A tudáson kívül a készségeket is próbáljuk fejleszteni. Úgy gondoljuk, hogy elsősorban ezek segítik a hallgatót a későbbi elhelyezkedésnél.” A végzett hallgatók széles körben tölthetnek be pozíciókat. Nagyon tág az a terület, ahol a hallgatóink el tudnak helyezkedni.

ressely-e14_1.jpg

Az alapszak átalakításában javaslataikkal, észrevételeikkel az egyetem hallgatói is részt vettek. „Már az elején éreztük a projektasszisztensemmel, hogy hatalmas és megtisztelő az a felelősség és lehetőség, hogy részt vehetünk a szakfejlesztésben” - mondja Beck Viola, aki hökösként volt a szakfejlesztési  csoport projektmenedzsere. "Projektmenedzserként elsősorban a folyamat összefogásáért és annak irányításáért vagyok felelős, de hozzánk tartozik például a heti szintű riportkészítés is. Mindemellett nagyon örülünk, hogy bár a projekt szakmai oldaláért elsősorban nem mi, hanem az oktató kollégák a felelősek, mégis kikérik a véleményünket, és biztosítják, hogy a hallgatók meglátásai is megjelenjenek a bizottság munkájában."

„A szak átalakítása sok munkával és nagy felelősséggel jár, hiszen a hallgatók karrierjét meghatározza majd az, hogy milyen változásokat érünk el” - mondja Beck Viola. Szerinte az új tantervben a lényeg a gyakorlaton lesz, és ettől lehet majd igazán alkalmazható az Alkalmazott Közgazdaságtan.

Képek: Szép Zsóka, Bera Viktor, Ressely Kinga

Készült: 2020. 07. 31.

Szemléletváltás az Alkalmazott közgazdaságtan alapszakon - Így újulnak meg a Corvinus képzései Tovább
Hozd vissza a nyarat könyvekkel!

Hozd vissza a nyarat könyvekkel!

pexels-karolina-grabowska-4996971.jpg

Kezdődik az ősz, az iskola, a munka. Néha még nyári időt tapasztalunk, de az sem tart sokáig. Ha már most hiányzik a nyár, csempésszünk a hétköznapjainkba még egy picit belőle - például ezzel a három könyvvel. Izgalom, romantika és humor minden mennyiségben!

2020.09.06. Írta: Sipos Sára, borító: pexels - Karolina Grabowska

Minden nyáron sorra kerülnek az igazi “nyaralós” könyvek - legyen szó tengerpartról, Balatonról vagy a kertünkről. Az olvasás elgondolkodtat, tanít, néha viszont egyszerűen csak szórakoztat. A lassú napokon pedig jól esik elnyújtózni és együtt izgulni vagy nevetni a szereplőkkel. Bevallom, 5-10 fájdalmas, nehezen feldolgozható szépirodalmi mű után nálam is mindig előkerül egy-egy könnyedebb regény. Könyvajánló sorozatunk legújabb részében három pihenős, nyári könyv kerül terítékre.

3930349_5.jpgAgatha Christie: Öt kismalac

Kép: libri.hu

A krimi királynőjének könyveihez rendszeresen nyúlok, ha csak kikapcsolódásra vágyom. Ilyenkor pár nap alatt elolvasom több regényét is: letehetetlenek. Fordulatosak, izgalmasak, néha rémisztőek vagy éppen viccesek ezek a regények, ráadásul még lélektanilag is érdekesek. Személy szerint nekem a Poirot-történetek a kedvenceim, de igazából bármelyiket választjátok, nem nyúlhattok mellé.

Idén nyáron az Öt kismalac című Christie-krimi tetszett legjobban. A történet szerint Carla, egy fiatal lány felkeresi Hercule Poirot-t, hogy segítsen neki egy nyomozásban. Carla a 21. születésnapjára levelet kap édesanyjától, melyet még halála előtt írt neki - őt ugyanis felakasztották a festő apja meggyilkolásáért. A levélben azonban azt állítja, ártatlan. Poirot pedig beleveti magát, hogy egy 16 évvel ezelőtti bűntényt felgöngyölítsen, és felkeresi a lehetséges gyanúsítottakat.

Nemcsak fordulatos, jól felépített regény, hanem árnyalt karakterekkel is találkozunk benne. Lélektan, pszichológia, emberi viselkedés és motivációk járják át ezt a zseniális krimit. 

jane-austen-cassandra-engraving-portrait-1810_1.jpgJane Austen: Büszkeség és balítélet

Kép: North Wind Picture Archives

Gyermekkorom egyik kedvence volt Jane Austen: okos, intelligens, humoros írónő, aki a saját nehéz sorsában mégis megtalálta a szabadságot. Habár az írásait gyakran a férjfogással és pletykálkodással teletüzdelt vidéki lányok és nők történetének gondolják, ennél sokkal több van bennük. Nemcsak fordulatos cselekmény jellemzi, hanem zseniális párbeszédek, irónia, humor, eredeti hang és modernség. Igen, Jane Austen modern: hisz az egyenlőségben, a szerelmi házasságban, szabadságban - ezek pedig sosem mennek ki a divatból.

Talán a leghíresebb, jó pár filmes feldolgozást megért regénye a Büszkeség és balítélet. A történet középpontjában a Bennet család áll. Mrs. Bennet jól akarja férjhez adni öt lányát. A legidősebb Jane-re rámosolyog a szerencse a gazdag, kedves és jóképű Mr. Bingley személyében, a bonyodalom azonban elkerülhetetlen. A főszereplő a sorban második nővér, Elizabeth, akinek éles a nyelve és jól vág az esze, ráadásul nem kér a konvenciókból. Megismerkedik az előkelő, de gőgösnek hitt Mr. Darcyval - azonban mindkettőjük büszkesége és előítéletei a boldogság útjában állnak. A kérdés az, sikerül-e legyőzniük az akadályokat.

bal.png

Kép: imdb

Méhes György: Micsoda társaság!

Az író családregény-sorozatának első darabja a Micsoda társaság!, ami tulajdonképpen a magyar ,,Családom és egyéb állatfajták”. Minden korosztálynak felejthetetlen szórakozást nyújt ez a regény: hangosan, szívből kell nevetni rajta. Ráadásul tökéletes nyári könyv még a története szerint is, ugyanis egy nyaralásról szól.

Két baráti család közös nyaralásra indul a hegyekbe, négy felnőtt, négy gyermek, köztük két ádáz kisfiú. Az eseményeket Nagyfőnök, az egyik családapa meséli el, néha az olvasóhoz is kiszólva. A két család vonattal és rengeteg csomaggal útnak indul, hogy távoli rokonokat látogassanak meg a hegyekben, kiránduljanak, fürödjenek. De ahogy a saját életünkből is tudjuk, egy nyaralás esetén már a pakolásnál gondok akadnak, az utazásról ne is beszéljünk, és tudott-e már bárki pihenni hangos gyerekek vagy idegesítő felnőttek mellett.

Természetesen kaland kalandot követ; az író pedig olyan humorosan, zseniálisan, mesélve adja elő, hogy állandóan azon kapjátok magatokat, hogy hangosan kacarásztok olvasás közben. Semmiképp se hagyjátok ki ezt a regényt! 

,,A humora az a finom, mindennapi humor, ami mára kiveszőben van, és ami az önmagunkon kacagás isteni adománya.” (moly.hu)

Képek forrása: libri.hu, imdb, North Wind Picture Archives, Pexels

Hozd vissza a nyarat könyvekkel! Tovább
Follynlove: a badacsonyi arborétum, amelybe Te is szerelmes leszel

Follynlove: a badacsonyi arborétum, amelybe Te is szerelmes leszel

kilatobol_2.jpg

Egy mediterrán hangulatú utazás vár azokra, akik ellátogatnak a Folly arborétumba, ahol különleges fenyőfélék, cédrusok és ciprusok árnyékában élvezhető a gyönyörű balatoni panoráma. A fiatalabb csemetéken túl százéves óriások alatt is elvezet az ide látogatók útvonala, és bár minden évszaknak megvan a maga bája ebben a botanikus kertben, most egy nyári nap hangulatát és emlékét idézem fel.

Írta és fényképezte: Szabó Judit

Badacsonyi borral teli poharat a kézbe és indulás!

A Badacsonyörsön elhelyezkedő arborétum már a megérkezés pillanatában megkapó: tágas, karbantartott parkoló várja a turistákat, háttérben tökéletes kilátással a magyar tengerre. Na de, tekintsünk előre, ahol a pénztárban önkéntelenül is megakad az ember szeme a borkorcsolya jegyen. Hmm, ez finom túra lesz.

Néhány lépés után már el is érkezünk az első állomáshoz, hiszen ki tudna ellenállni két fenyőfa közé épített kilátónak? Na ugye, senki. Visszatérve a földre megérdemlünk egy korty frissítőt, s immáron újult erővel indulhatunk neki a kert felfedezésének. Tájékozódásunkat a közeli épület falára függesztett térkép segíti, amely elvezet egy pallóösvényhez, az étteremmé alakított egykori családi fészek tövébe. 

terkep.jpg

A Follyk már sok-sok évtizede gyarapítják különleges fafajtákkal ezt a kertet, az idáig vezető út azonban korántsem volt egyszerű. Amíg a maradék borod elpárologtatod kedves Útitársam, addig elmesélem a történetet.

osvenyu.jpgApáról fiúra, majd leányra

A Folly család négygenerációs arborétumának története egészen a 20. század legelejére nyúlik vissza. A dédnagyapa, Dr. Folly Gyula (1867-1915) kezdte el az egzotikus fafajták gyűjtését, amiket aztán nagy gonddal ültettek el a mai Öreg-arborétum területén.

A családi birtok bővítését és fejlesztését a két világháború, majd az államosítás akadályozta. A nagyapa, Folly Gyula (1911-1979) kitartásának köszönhetően azonban ekkor sem állt meg a munka: atlasz cédrusok és valódi európai ciprusok érkeztek a gyűjteménybe. Az egyre nagyobb területen fekvő egzótáknak ezidőben igencsak megugrott a munka- és költségigénye, így az édesapa, harmadik Folly Gyula (1943-2011) díszfaiskolát létesített a birtokon. Ebből fedezhették a kiadásokat, és egy európai körútnak köszönhetően újabb különlegességekkel gazdagíthatták a gyűjteményt. Azonban még ekkor is állami tulajdonban volt a birtok egy része - ennek a kárpótlás vetett véget, amikor készpénzért (és nem kárpótlási jegyért!) visszaszerezhette és végre egyesíthette a család a területet. Napjainkban pedig Folly Réka felel az arborétumért, akinek a borászati-gasztronómiai fejlesztései is hozzájárultak ahhoz, hogy a látogatók ne csak egy csodálatos kertet, hanem öthektárnyi családbarát turisztikai látványosságot élvezhessenek.

arboretumtabla.jpgIrány a tanösvény!

A történeti kitekintő és poharaink megtöltése után pedig lássuk, mit is tartogat számunkra a domboldal. Nincs szükségünk terepcipőre vagy túraruházatra, a kavicsos ösvényt a meredekebb szakaszokon kiépített lépcsősor váltja fel, így az idősebbek vagy kisgyermekek számára is könnyedén teljesíthető az út. Menet közben érdemes megállni a filagóriáknál, ahol egy padon ülve vethetünk egy pillantást a szomszédos szőlőbirtokok és a Balaton alkotta panorámára. 

A túra csúcspontját (szó szerint) a tobozt formáló kilátó jelenti. Innen az Öreg-arborétumon keresztül leereszkedve ne csak a fejünk fölé, az első egzótákra és fenyőkre nézzünk, hanem a lábunk elé is: egymásra pakolt köveken akadhat így meg a tekintetünk.

Lassan egy órája vagyunk már úton, a jó levegő és a mozgás meg is tette a hatását, így a gasztronómiai részleg felé vesszük az irányt. A grillterasz kínálata mellett szezonális fogásokkal csillapíthatjuk étvágyunkat, hozzá házi készítésű, rendhagyó ízvilágú szörpöket, illetve helyi borokat kínálnak. A szokásos szénsavas üdítők, mint a Cola, Sprite és társaik viszont teljességgel hiányoznak az itallapról – igaz ugyan, hogy ezek össze sem hasonlíthatók például egy fenyőrügy szörppel. Látótávolságon belül játszótér, kicsit arrébb pedig csúszda várja a még mindig energikus gyerekeket.

panorama.jpg

A kirándulásunk végén egy dolog bizonyos: Follyék egy rendkívül kivételes kertet őriztek meg, ahová érdemes bármely évszakban ellátogatni.

szobor.jpg

 

Follynlove: a badacsonyi arborétum, amelybe Te is szerelmes leszel Tovább
Gólyaszótár - A legfontosabb Corvinusos kifejezések magyarázattal

Gólyaszótár - A legfontosabb Corvinusos kifejezések magyarázattal

element5-digital-jcimcopfhig-unsplash.jpgKollokvium, uv-díj, Korvó?! Gólyaként sok olyan kifejezéssel találkozol, ami az egyetemi élethez hozzátartozik, azonban a jelentése első hallásra korántsem egyértelmű. Tematikusan összegyűjtöttük, hogy a Corvinuson mik a legfontosabb szavak és valójában mit is jelentenek. 

2020.09.04. Írta: Kércz Dorottya & Taxner Tünde

Hallgatói élet

diákszervezet: Nagyon sok diákszervezet található a Corvinuson, érdeklődési körtől és szakterülettől függően negyvennél is több szervezet közül válogathattok. Közös bennük, hogy mindegyiket hallgatók alapították és működtetik. 

szakkoli: A szakkollégiumok szakmai fejlődési lehetőséget, az egyetemen túl további képzést és baráti közösséget biztosítanak. Az egyetemen kívüli órák mellett pedig sikeres felvételi esetén be is költözhetsz a kollégiumba, igaz, a járványhelyzet miatt idén szigorúbb feltételek mellett. 

Napközi: Az E-épület alagsorában található pihenőhely, ahol az egyetemen belül a legtöbb alvó hallgatóval találkozhatsz.

sz_zs_0012.jpg

Közgáz Évzáró Fesztivál: Pár napos nyárindító fesztivál (nem csak) corvinusosoknak Alsóörsön, amit a HÖK szervez a tavaszi vizsgaidőszak lezárulta után. 

Korvó: A Budapesti Corvinus Egyetem rövidített, szleng megnevezése, amely az utóbbi időkben széles körben elterjedt a hallgatók körében.

Felező: Hagyományosan a képzésük feléhez érkező hallgatók számára rendezett, nagyobb Corvinusos buli (természetesen bárki részt vehet rajta). Az őszi félévben az összes egyetemi rendezvény elmarad.

Bajtárstaláló: A BCE-GTK Vizsgaidőszaki jegyzet és bajtárstaláló Facebook-csoportban hallgatók nyújtanak és kérnek segítséget, és osztanak meg mémeket egymással. Ha kíváncsi vagy, milyen a legnagyobb Corvinusos Facebook-csoport nyelvezete, olvasd el kutatásunk összefoglalóját!

Tanulmányok

green-chameleon-s9cc2skysjm-unsplash.jpgzh: Zárthelyi dolgozat, vagyis írásbeli számonkérés a szorgalmi időszak alatt.

szabvál: Szabadon választható tantárgy.

kötvál: Kötelezően választható tantárgy, vagyis olyan tárgycsoport, amiből kiválaszthatsz tárgyakat, de adott kreditszámot kötelező belőle elvégezni. 

kredit: Tanulmányi pont, ami egy tantárgy teljesítéséhez szükséges összes átlagos hallgatói tanulmányi munkaidő mérőszáma, vagyis  kifejezi a tantárgy súlyát a diplomában. A kredit értéke a megszerzett érdemjegytől független. Az operatív tanterv tartalmazza, hogy a képzés során összesen hány kreditet kell gyűjteni a diploma megszerzéséhez. 

kritériumkövetelmény: Olyan kötelezően teljesítendő előírás, amihez nem tartozik kredit, de szükséges a diploma megszerzéséhez. Ilyen lehet például a testnevelés vagy a nyelvi követelmények. A kritériumkövetelményeket az operatív tanterv tartalmazza.  

szeminárium: Más néven gyakorlat. Kisebb létszámú óra, amin legtöbbször kötelező részt venni.

katalógus: Névsor, amit alá kell írnod, ha részt veszel az adott órán. A segítségével tartják számon a hiányzásokat. 

vizsgakurzus: Az adott tárgy másodszori vagy harmadszori felvétele tanóra nélkül, vizsgateljesítés céljából. 

projekthét/ intenzív hét: Minden félévben van egy hét, amikor tömbösített órákkal tudtok elvégezni egy-egy tárgyat, a projekthétre csak egy tárgyat lehet felvenni.

A Tanulmányi és Vizsgaszabályzatban (innen letölthető) további hasznos infókat és kifejezéseket találtok!

Tanulmányi ügyek

clay-banks-gx8kbbvmc6c-unsplash.jpgoperatív tanterv: A képzés előírt menete, ami alapján felépítheted, hogy mikor szeretnéd elvégezni a tárgyakat. Ebben látod azt is, hogy melyik félévben milyen tantárgyak kötelezőek vagy kötelezően választhatóak és milyen specializációk vannak. A honlapon itt találod őket.

HTSZJ: A Hallgatói Térítési és Juttatási Szabályzatban utána tudsz nézni a képzéssel kapcsolatos költségekre és az ösztöndíjakra vonatkozó szabályozásoknak. A honlapon megtalálod.

passzív félév: Minden félév elején a tárgyfelvétel előtt nyilatkoznod kell a Neptunban arról, hogy aktiválod-e a félévet (vagyis elvégzed-e az adott félévet). Akkor kell a passzív félévet választanod, ha valamilyen oknál fogva szüneteltetni szeretnéd a tanulmányaidat, tehát egyetlen tárgyat sem veszel fel. Passzív félévvel nem lehet egy képzést sem elkezdeni. 

aktív félév: Az első beiratkozást követő minden félév, amelyben aktiválod a féléved (vagyis legalább egy tantárgyat felveszel és fennáll a hallgatói jogviszonyod). 

specializáció: Más néven szakirány. Bizonyos alap- és mesterképzés esetén specializációt kell választanod az utolsó félév(ek)re.  A specializáció egy kötelező tantárgycsoportot jelöl (a képzési területedhez kötődő témakörben), amelyet el kell végezned a diplomád megszerzéséhez. A képzésed specializációit az operatív tantervben találod meg. 

kollokvium: Más néven vizsga, vagyis számonkérés a vizsgaidőszakban. 

szorgalmi időszak: Oktatási hetek; a félév azon időszaka, amikor a tanórákat személyesen vagy online látogatod, és elsajátítod a tananyagot. 

TO: Tanulmányi Osztály, ahol tanulmányi ügyeket tudsz intézni. 

uv-díj: Utóvizsgadíj vagy ismétlővizsgadíj. Egy adott tárgyból csak az első két vizsga ingyenes, ezt követő minden egyes vizsgaalkalomért - a tárgyfelvételek számától függetlenül - 2000 Ft vizsgadíj fizetendő a Neptunon keresztül. 
marvin-meyer-syto3xs06fu-unsplash.jpg

Technika

Neptun: Adminisztrációs feladatok ellátására (például tárgyfelvétel, vizsgajelentkezés) és a tanulmányok előrehaladásának rögzítésére használatos rendszer.  

Cusman: Más néven a Központi Felhasználói Adminisztrációs rendszer, amely lehetővé teszi, hogy a különböző informatikai szolgáltatásokat ugyanazzal a felhasználónévvel és jelszóval lehessen használni. Minden hallgatónak saját Cusman-kódja van.

Moodle: Az egyetem e-learning platformja, a távoktatás fontos szereplője, amin akár vizsgáztatni és szakdolgozatot beadni is lehet.

Microsoft Teams: Egyetemi szinten bevezetett kollaborációs eszköz, az egyetem összes dolgozója és hallgatója megtalálható benne. A másik kulcsfontosságú eszköze az online oktatásnak. Alkalmas online konzultációkra, videóstreamre és fájlmegosztásra is. 

gyűjtőszámla: Az egyetem hivatalos számlaszáma, amire a képzéssel kapcsolatos díjakat kell átutalni. Minden befizetésnél első körben gyűjtőszámlára tudsz utalni, majd ha az összeg megérkezett ide, Neptunon keresztül tudod a gyűjtőszámláról befizetni a szükséges tételeket. 

Ha szeretnél még többet megtudni az egyetem informatikai rendszereiről, olvasd el ezt a cikkünket!

Diplomázás

andrew-neel-ute2xafqu2i-unsplash.jpgkredittúllépés: A diploma megszerzéséhez egy előírt kreditszám teljesítése szükséges, amit azonban csak 10 százalékkal lehet túllépni. Ha ennél több kreditet teljesítettél, kreditarányosan fizetned kell értük a képzés végén.

abszolutórium: Más néven végbizonyítvány, vagyis az a dokumentum, ami igazolja, hogy teljesítetted a felsőoktatási képzést. Megszerzése után lehet záróvizsgázni. 

plágium: Plágium vagy plagizálás az, ha az eredeti szerző munkáját a saját munkádban (nem megfelelő) hivatkozás, forrásmegjelölés és/vagy szerzői engedély nélkül használod fel, vagyis a sajátodként tünteted fel, ezzel az eredeti szerző jogait megsértve. Minden beadandó, (szak-)dolgozat esetén különösen figyelj a hivatkozásokra. 

Urkund: Plágium-ellenőrző rendszer, amely a Moodlen érhető el a szakdolgozó hallgatók számára. A végleges dolgozat feltöltése után a rendszer végigfuttatja a szöveget, és százalékosan jelzi, hogy milyen mértékben talált szövegegyezést más munkákkal. 

konzulens: A szakdolgozatod megírását szakmailag egy egyetemi oktató, a konzulensed segíti és támogatja, akinek a személyét a témádtól függően te választhatod ki. Tanácsokat kérhetsz tőle, ellenőrzi a munkád előmenetelét (konzultál veled), szakszemináriumi  érdemjegyet ad, valamint az ő aláírása szükséges ahhoz, hogy a dolgozatod védésre bocsátható legyen. 

zv: Záróvizsga vagy államvizsga. Az utolsó számonkérés, amelyben a hallgató egy előre meghatározott tételsorból felel a vizsgabizottság előtt. A tételsort a képzés összes kötelező tárgyának tananyaga alapján állítják össze. Képzésenként változó, hogy követelmény-e a záróvizsga vagy csupán diplomavédés szükséges. 

védés: A szakdolgozatban leírt kutatásnak és eredményeinek előadása szakmai testület előtt. Az értékelése beleszámít a diplomajegybe.
img_9707_1.jpg

Ösztöndíjak

Az összes egyetemen belül elérhető és állami ösztöndíjról a honlapon tájékozódhatsz, a nemzetközi lehetőségeket pedig itt találod. Pár példa rájuk, ami a folyosón gyakran elhangzik:

Erasmus: Hallgatók körében népszerű ösztöndíj, aminek több típusa Európában és azon kívül különböző hosszúságú és jellegű képzések elvégzését támogatja.

szoctám: Vagyis szociális támogatás. Rendszeres szociális ösztöndíjra félévente lehet pályázni, továbbá rendkívüli esemény bekövetkezésekor az év bármely napján igényelhető a rendkívüli szociális ösztöndíj. 

tanulmányi ösztöndíj: Tanulmányi eredményekért az egyetem havonta ösztöndíjat ad az évfolyam kiemelkedő tanulóinak. Kiszámítása függ a jegyeditől és az évfolyam eredményeitől az adott félévben.

 

Amennyiben kérdésed akad, ajánljuk az egyetemi honlap Gólyáknak fülét, ahol még sok fontos információt találsz. Ha úgy érzed, kihagytunk valami fontos kifejezést, írd meg nekünk kommentben!

Tartsatok továbbra is velünk, a következő hetekben sok tartalommal fogunk jelentkezni, ami csak hozzátok, gólyákhoz szól! Facebookon, Instagramon és LinkedIn-en is megtaláltok Bennünket!

A Közgazdász Online csapata

képek: Unsplash, Ressely Kinga, Szép Zsóka

Gólyaszótár - A legfontosabb Corvinusos kifejezések magyarázattal Tovább
Borgasztronómiai utazás Laposa Bencével és Bock Józseffel

Borgasztronómiai utazás Laposa Bencével és Bock Józseffel

2020-as trendek egyszerűen és röviden 

borpiac1.jpg

Mi az, amiből a világ népessége 284 millió hektolitert is képes meginni? Mi az az ital, aminek a tudománya már több mint hatezer éve érdekli az emberiséget? A borpiacot rengeteg változás és kihívás érte az elmúlt években. Laposa Bencével és Bock Józseffel beszélgettünk a 2020-as trendekről, a borturizmusról és a klímaveszélyről. 

2020.09.04. Írta: Belayane Najoua

Késő nyártól kezdve megindul a szüretelés a borbirtokokon. Európa a világ legnagyobb bortermelője: Olaszországgal, Franciaországgal és Spanyolországgal az élen hazánkban is jelentős iparág (forrás). A magyarországi borbirtokok jól teljesítenek, hiszen az importált bor aránya alig haladja meg a 2-3 százalékot. Ez főleg a magyar keresletnek és a generációkon átívelő szőlőtermesztés hagyományának köszönhető.

borpiac3.pngEgyszerű a képlet: a magyar emberek szeretik a magyar borokat. A magyar borászok pedig szeretik a hagyományokat. De ezek ellenére, mint minden piac, a borpiac is változik. Változnak az igények, változnak a trendek és változnak a fenntarthatósággal kapcsolatos kérdések. Ezekről a változásokról kérdeztünk két itthon elismert magyar borászt, akik nemcsak a szőlőtermesztésben, hanem a birtokvezetésben is az élen járnak.

Mire vágynak 2020-ban az emberek?

A bor már nem számít luxusterméknek. Az emberek gyakrabban vásárolnak palackozott borokat, így egyre több esetben a könnyedebb fajtákat emelik le a polcokról.

Az üdébb és gyümölcsösebb ízek kerültek előtérbe, ami nemcsak a magyarországi piacon, hanem a világpiac nagy részén is megfigyelhető tendencia

- mondta Bock József, a Bock Villány alapítója. Habár a kétezres évektől kezdődően leginkább a rosé iránt nőtt meg az érdeklődés, az utóbbi két évben “a pezsgőpiac sokkal aktívabbá vált és megnőtt a pezsgő iránti kereslet” - világított rá egy másik fontos változásra Laposa Bence, a Laposa birtok igazgatója, aki testvérével, Laposa Zsófiával 2020-ban alkotta meg a Balaton egyik legújabb pezsgőjét.

A megváltozott étkezési szokásokhoz nemcsak az élelmiszeriparnak kell alkalmazkodnia, hanem a boriparnak is. A vegán, gluténmentes, cukormentes borok megalkotása az egyik legnagyobb kihívás a borászok számára. A fogyasztók az élvezetek mellett az egészséget és a “bűntudatmentes bűnözést” is nagyon fontosnak tartják egy-egy bor kiválasztásakor (forrás).

Az élet minden pontján előtérbe került a fenntarthatóság. A borászoknak nemcsak a termelésben kell egy zöldebb utat keresni, hanem a csomagolásban is. A bio, vegán, adalékanyagoktól mentes termékek egyre több fogyasztót vonzanak (forrás). “Az újrahasznosíthatóságon kívül nagyon fontos lett a pazarlás elkerülése is. Azért, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat, elkezdtük felhasználni a szőlőmagot is. Olajokat, tablettát és más tisztálkodó szereket is készítünk belőlük” - magyarázta Bock József az egyik alternatívát, ahogyan a borászatok fenntarthatóbbá tudnak válni.

bor2.jpg

A pincébe bekukkanthatok?

A borpiaci változások közül az egyik legnagyobb kihívást a borturizmus felértékelődése jelentette. Az emberek már nemcsak inni szeretnék a bort, hanem a bor történetére is kíváncsiak. Hogyan alakul át egy zamatos szőlőfürt borrá, és hogyan jut el a mellettük lévő kisboltba?

Manapság a szállásközvetítő oldalakon jószerivel találhatunk olyan borbirtokokat, amelyek az kereskedésen túl a turizmussal is foglalkoznak. Vannak luxushotelek és és olyanok is, ahol egyszerű panziókat építettek.

Egy sikeres birtoknak biztosítania kell a megváltozott fogyasztói igények kielégítését. Ezért is építettünk a közelmúltban egy üzemet, ami már lehetővé teszi, hogy körbevezetéseket is tartsunk, ahol a fogyasztók megismerhetik a borkészítés folyamatát.

- emelte ki a pince- és üzemlátogatások fontosságát Laposa Bence.

Mivel Magyarország rengeteg kiváló borrégióval rendelkezik, a magyar borturizmusnak nemcsak a belföldi fogyasztókat érdemes megcéloznia, hanem a külföldről érkező turistákat is.

Egy külföldi turista nem biztos, hogy csak azért eljön Villányba, hogy bort igyon. A plusz szolgáltatások teszik a magyar borvidékeket releváns úticéllá. Ilyen szolgáltatások a birtokokon épített wellness központok és a színvonalas rendezvények.

- mondja Bock József.

A magyar borászatok kiemelkedőek a régiókon belüli összefogást tekintve. Szinte minden magyar borrégiónak van egy szervezete, ami lehetővé teszi, hogy nagyobb szabású programokat és rendezvényeket is megrendezhessenek. Ilyen program a már harmadik alkalommal megrendezendő Gasztrohegy Badacsonyban, ahol tematikus hétvégeken tudják az érdeklődők végigjárni az összefogásban résztvevő 10 badacsonyi vendéglátóhelyet, akár a gasztrobérletet igénybe véve. 

Elég jó-e a magyar bor a nemzetközi piacra?

Ha visszatekintünk egy kicsit az időben, akkor láthatjuk, hogy a magyar borexport nagyon ingadozó. 1998-2004 között az exportált borok mennyisége közel 47 százalékkal csökkent (forrás). Habár Magyarország 2003-ban csatlakozott az Unióhoz, a magyar borászok nem tudtak alkalmazkodni a hirtelen megnyílt piacokhoz, így az export mennyisége 2004 után tovább csökkent.

Ez a tendencia 2010 után kezdett el megváltozni. 2018-ban már 816 ezer hektoliter bort exportáltunk, ami nagyjából a másfélszerese a 2004-es értéknek (forrás).

pic4bor.jpg

Bock József így látja a magyar borok lehetőségeit a nemzetközi piacon: “A magyar bor kiváló minőségű és ez a nemzetközi versenyeken is megmutatkozik. Vannak olyan bormárkák, amik már nemcsak az európai piacok felé nyitnak, hanem a Távol-Kelet felé is, ahol egy jóval nagyobb célközönséget kell ellátni. Úgy gondolom, hogy a magyar bor megállja a helyét a nemzetközi versenyben.” Bock József még megjegyezte, hogy Ázsiában inkább a magas alkoholtartalmú borokat preferálják, ellentétben a cikk elején említett tendenciával.

Milyen hatással van a klímaváltozás a bortermelésre?

A globális felmelegedés szinte a gazdaság minden területét érinti. Vannak amiket kevésbé, és vannak amiket alapjaiban változtat meg - a borászat az utóbbihoz tartozik. A klímaváltozás olyan mértékben rajzolhatja át a világ borrégióinak a térképét, ami akár bizonyos szőlőfajták eltűnését is okozhatja.

Mivel egyre melegebb lesz, az ültetvényeket egyre magasabb területekre kell ültetni. Ennek köszönhetően megjelenhetnek a boriparban olyan területek is, amik azelőtt szóba sem jöttek, ha borászatról volt szó. Ilyenek például Dánia, Norvégia és az USA északi része (forrás).

Magyarországon a tokaji régiót tartják a legveszélyeztetettebbnek, de ahogy Bock József is mondta, már Villányban is érezhető a klímaváltozás hatása:

A klímaváltozás minden borrégiót érint és a jövőben egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni olyan alternatívákra, amik lehetővé teszik, hogy extrém időjárás mellett is ki tudjuk elégíteni a keresletet a minőség romlása nélkül.

Képek forrása: Pixabay

Borgasztronómiai utazás Laposa Bencével és Bock Józseffel Tovább
Új félév, új szakok, új szemlélet a Corvinuson

Új félév, új szakok, új szemlélet a Corvinuson

Interjú Dr. Szabó Lajos György oktatási rektorhelyettessel

sz_zs_0010.JPG

A Budapesti Corvinus Egyetem szeptembertől három megújult graduális és egy MBA képzéssel várja a hallgatókat, a jövőben pedig további szakmegújításokat tervez a tanulási eredmény alapú megközelítés jegyében. A folyamatról és a jövőbeli célkitűzésekről Dr. Szabó Lajos oktatási rektorhelyettest kérdeztük.

Írta: Szabó Judit, fényképezte: Szép Zsóka

 • Mely képzések újulnak meg?
 • Milyen elvek és célkitűzések alapján történtek a reformok?
 • Hogyan és kiknek a közreműködésével zajlott a folyamat?
 • Milyen további újításokat várhatunk a jövőben?

Alapképzésen megújult a Nemzetközi gazdálkodás és az Alkalmazott közgazdaságtan szak, mesterképzésen a Közgazdasági elemző, míg az executive képzések közül az Executive MBA indul új tanterv alapján a következő félévtől.

A Nemzetközi gazdálkodás szak változása nemcsak a szemléletet érintette, hanem a képzési időt és a képzés nyelvét is: a nyolc félév kizárólag angolul teljesíthető. Az Alkalmazott közgazdaságtan és a Közgazdasági elemző képzések reformjának oka kettős: “Magyarországon már csak a Corvinus Egyetem indít ilyen közgazdász képzéseket, így muszáj naprakésznek lennünk” - mondta az oktatási rektorhelyettes a megújult szakokról. “A korszerű közgazdasági ismeretek közé tartoznak a különböző közgazdasági irányzatok, ugyanakkor fontos, hogy a hallgatók megtanulják ezeket a mai kor követelményeinek megfelelően használni - magyarul és angolul egyaránt.”

A nemzetközileg elismert diplomát adó üzleti mesterképzés, az Executive MBA (Master of Business Administration) tavaly nyár óta már a vezetőképzéssel foglalkozó üzleti iskola, a SEED (School for Executive Education and Development) és a nemzetközileg is ismert mesterképzéseket kínáló holland intézmény, az MSM (Maastricht School of Management) partnerségével új formában működik, most pedig megújult tartalommal és módszertannal, az elmúlt egy év tapasztalataival megerősítve várja hallgatóit. 

sz_zs_0012.jpg

Milyen elvek és célok alapján történtek a reformok?

A tantervek összeállítása során a tanulási eredmény alapú megközelítés volt a vezérelv. Ennek lényege, hogy először a végzős hallgatók elvárt kompetenciáit, azaz elméleti és gyakorlati tudását, képességeit és készségeit határozzák meg, majd ezeket tantárgycsoportokra, utána tanegységekre bontják le, amikből végül felépítik a tárgyakat. Dr. Szabó Lajos szavaival élve: “Nem a “mit tanít az oktató” irányból közelítettük meg a folyamatot, hanem éppen ellenkezőleg, azt határoztuk meg, hogy milyen hallgatói tevékenységeknek kell teljesülnie hétről hétre.” 

A csoportmunka és a projektfeladatok kiemelt jelentőségűek, azonban a problémafelvetés és -megoldás, a kritikus gondolkodás, a kommunikációs képességek fejlesztése, valamint az esszéírás az erősen matematikai és elemző szakok esetén is szempontok voltak. A hallgatók számára ez intenzív készülést jelent a szorgalmi időszakban, gyakori számonkérésekkel és visszacsatolásokkal. 

A rektorhelyettes szerint az alapképzések koncepciója alapjaiban igényli a változást. “A gazdaság- és társadalomtudományi területen a Bologna képzés bevezetésével kialakult az alapképzéseknél egy furcsa széttagozódás. Túl sok alapszak van, túl specifikus képzésekkel kezdünk, sőt, kapunk olyan hallgatói visszajelzéseket is, hogy a mesterképzés egy része ismétlésekkel telik. Sokan emiatt inkább az alapképzés után rögtön kimennek a munkaerőpiacra”- mondta Dr. Szabó Lajos.

Éppen ezért a megújulási folyamatokkal az is a cél, hogy az alapképzések igazán alapozó képzésekké váljanak, a mesterképzéseken pedig specializált ismeretek elsajátítása valósuljon meg. 

Az oktatási rendszerünket gyakran éri az a kritika, hogy túlságosan ismeretközpontú, valamint nem fejleszti megfelelően a képességeket, készségeket és attitűdöt. A Corvinus az átalakulási és megújulási projekt keretében ezen is igyekezett változtatni. A rektorhelyettes hozzátette, hogy az elmélet és gyakorlat között húzódó éles határvonal elmosása, valamint a tantárgyak egymással való összehangolása is alapvető célkitűzések voltak.

Hogyan és kiknek a közreműködésével zajlott a folyamat?

“A szakok megújítása egy összetett folyamat volt, nem laborkörülmények között vagy kizárólag oktatói elképzelések alapján zajlott. Minden szakhoz rendeltünk egy szakfejlesztési csapatot, amiben a meghívott oktatók mellett az alumni és a versenyszféra legnevesebb vállalatainak képviselői is elmondták, hogy mik az elvárások a végzett hallgatókkal szemben”- tudtuk meg a rektorhelyettestől, aki továbbá azt is hozzátette, hogy:

A fejlesztő csapatok munkáját módszertani szakértők is támogatták, emellett minden csoport tagja volt egy-egy hallgatói projektmenedzser és projektasszisztens is, akik a hallgatók képviseletén túl a projektterveket vitték és aktualizálták, valamint riportokat készítettek. Így átlagosan 8-10 fő alkotott egy teljes szakfejlesztő csapatot.

A hallgatók lehetőséget kaptak a Nemzetközi Projektmenedzsment Szövetség (IPMA) Student vizsgájának teljesítésére is egyetemi finanszírozással. Ez egy elismert projektmenedzseri minősítés, melyet a projekten dolgozó 20 hallgatóból 10 vállalt, majd sikeresen teljesített is. 

sz_zs_0029.JPG

Milyen további újításokat várhatunk a jövőben?

A mostani szakfejlesztések csak egy hosszú folyamat kezdetét jelentik - a későbbiekben minden szakot szeretne felülvizsgálni a Corvinus. Emellett tárgyalnak további új, Magyarországon első és egyedülálló képzések indításáról is.

Alapszakként érkezik a Data Science in Business (Üzleti adattudomány), ami kifejezetten üzleti problémák és kérdések megválaszolására szolgál, és csak angolul fog indulni. 

Egy másik érdekesség lesz a Philosophy, Politics and Economy (PPE), melynek létjogosultságát Dr. Szabó Lajos György így fogalmazta meg:

A Közgáz igazi ereje mindig is abban állt, hogy a három képzési ág (közgazdasági, társadalmi, üzleti) bizonyos tárgyak segítségével mondhatni egymásba ágyazódott. Most ezt a köteléket fűzzük szorosabbra.

Mesterképzések közül a Politikai gazdaságtant szeretné egyetemünk hazánkban elsőként elindítani. A szak neve megegyezik ugyan a régi tantárgy nevével, azonban a tartalma teljesen újszerű és korszerű lesz - egyik fókuszában Európával, a másikban pedig Közép-Európával.

Egy jelenleg még kidolgozás alatt álló, kuriózum szak lesz a Viselkedéselemzés, ahol a szervezeti viselkedés - fogyasztói magatartás - társadalmi mozgások hármasa áll majd a középpontban. Kidolgozás alatt áll a Nemzetközi fejlesztés mesterszak is, melynek alapkoncepcióját a Magyar Fejlesztési Bank is felkarolta, és támogatásáról biztosította a Corvinust. A posztgraduális képzések közül pedig az angol nyelvű, egyéves időtartamú Projektmenedzsment szakot érdemes kiemelni.

Új félév, új szakok, új szemlélet a Corvinuson Tovább
Kocsma a Corvinuson?! - Az egyetem épületeinek rövid története videóval

Kocsma a Corvinuson?! - Az egyetem épületeinek rövid története videóval

fortepan_kloszgyorgy_82074.jpgA Corvinusra járó diákok - jó esetben - pár évet eltöltenek az egyetemen. De mégis, mit kell tudni erről a helyről, ahol nap mint nap megfordulunk? A kérdés mélyebb, filozófiai rétegeit figyelmen kívül hagyva, most magukkal a helyszínekkel foglalkozunk, és utánajártunk, hogy mit fontos tudni a Corvinus épületeiről. Cikkünkben számos történelmi érdekesség mellett első saját videónkat is megtaláljátok.

Írta: Bera Viktor

A leginkább ismerős látvány a Fővám téren, a Vásárcsarnok mellett álló főépület (E épület) lehet. 1950 óta tanítanak itt, a jelenlegi corvinusos diákok legnagyobb része is itt tölti el a legtöbb időt. Az épület címe azonban nem véletlen: korábban, 1874-es átadásától kezdve a II. világháború végéig fővámhivatalként működött. Tervezője Ybl Miklós, akinek nevéhez többek között az Operaház, a Várkert Bazár, a Szent István bazilika és még számos historizáló fővárosi és vidéki épület fűződik. 

Ybl Miklós (1814-1891)

Ybl olyan ikonja a dualizmus historizáló építészetének, mint Pollack Mihály és Hild József a reformkor klasszicizmusának és Lechner Ödön a századforduló szecessziójának. A kor szokása szerint több évet töltött külföldi tanulmányokkal és tanulmányutakkal, majd a már említett “sztárépítész”, Pollack Mihály irodájában is dolgozott. Az ezt követő fél évszázadban számos, a mai Budapest arculatát is meghatározó épületet jegyzett. A Corvinus közelében több épület köthető az ő nevéhez, ilyenek például a Károlyi-palota a Pollack Mihály téren és a Szent Ferenc-templom a Bakáts téren.

borito_alternativ.jpg

Fun fact: miután az épület vámházként üzemelt, rengeteg áru érkezett ide és szállítottak el innen. Voltak az épületben vasúti sínek, sőt, a pincébe zsilippel zárható alagutak vezettek a Dunából!

Az E épülettől délre találjuk az egyetem másik két épületét. Haladjunk kronologikusan: jöjjön a Sóház

Ulrich Keresztély tervei alapján nem sokkal a Fővámpalota építése után elkészült a Sóház, ami a következő évtizedekben szorosan együttműködött a vámházhivatallal; hihetetlen mennyiségű áru cserélhetett itt gazdát. Nem is annyira karakteridegen, hogy végül egy gazdasági egyetem épületeként kapott új funkciót. Ulrich Keresztély tervezett egy másik jelentős gazdasági célú épületet is: a dunaparti gabonaliftet, ami egy gigantikus épület volt a mai Petőfi híd pesti hídfőjének északi oldalán. Célja a gabona raktározása és rakodása volt, amire nagy szükség volt, hiszen ebben az időben Magyarország a vezető gabonakereskedő országok közé tartozott. A Sóház pár évvel a gabonalift után készült el.

fortepan_szemangyorgy_115689_1.jpg

(A kép jobb szélén a gabonalift, bal szélén pedig a Sóház látható)

Fun fact: A Sóházban a világháború előtt a mai aula egy belső udvar volt, a két oldalsó szárnyban pedig szolgálati lakások kaptak helyet. Egy átépítés után posta és kocsma is lett az épületben. Ma egyetemi irodák és a géptermek kapnak itt helyet, alkoholméréssel foglalkozó intézményt nem találni bent.

A legmodernebb és egyben legnagyobb a 2007-ben átadott C épület. Az egyetemre járók létszáma az ezredforduló után annyira megnőtt, hogy új épületre volt szükség: ez lett a közel 4000 egyetemi polgár befogadására alkalmas C épület. Itt is volt korábban gazdasági funkció, nem véletlenül nevezték el az utcát Közraktár utcának. A közraktárak épületeinek egy része ma is látható a Bálna részeként.

k_b_0040.JPG

Fun fact: A Duna felőli oldalon látható az “Az Épülés Szelleme” nevű szobor. Jovánovics György munkája 33 méteres magasságával az ország második legmagasabb szobra (a Szabadság szobor után).

A Budapesti Corvinus Egyetem épületei megépítésük óta fontos szereplői voltak a magyarországi gazdasági életnek. Érdemes belegondolni, mi is történhetett ezekben az épületekben évtizedekkel, vagy akár egy évszázaddal ezelőtt. A környék tehát több száz éve fontos területe Budapest gazdaságának, hiszen már sokkal a bemutatott épületek építése előtt jelentős logisztikai központ volt - a Fővám téren volt a Belgrádi kapu, ahol a legendás vásárok áruforgalmának jelentős részét bonyolították.

Az egyetem Székesfehérvári Campusa is történelmi múlttal büszkélkedhet, a nemrégiben felújított épület egykor egy hatalmas laktanya-komplexum része volt. Több katonai alakulatot is szerveztek itt az 1860-as években. Az ő ellátásukra szánt épületek 1892-ben, illetve 1903-ban készültek el, a neves fehérvári építész, Say Ferenc tervei szerint. A 69. Gyalogezreden, a Császári és Királyi 10. Vilmos Huszárezreden és a Magyar Királyi Szent István 3. Honvéd Gyalogezreden kívül számos alakulat megfordult itt. 1910-ben 1800 fő állomásozott a székesfehérvári laktanyákban, ami ezzel a Dunántúl egyik legnagyobbjának számított. A szovjet megszállás ideje alatt a Vörös Hadsereg katonái jelentősen rontottak az épület állapotán, de szerencsére ez már nem látszik, hiszen teljes külső-belső felújításon esett át az épület.

szfehervar.jpg

Első saját videónkat a Corvinus-ról alább tekinthetitek meg.

Képek: Fortepan, Kincses Péter, Bera Viktor

Kocsma a Corvinuson?! - Az egyetem épületeinek rövid története videóval Tovább
Gólyainfó: ösztöndíjak, diákszervezetek, szakkolik és a Corvinus átalakulása egy helyen

Gólyainfó: ösztöndíjak, diákszervezetek, szakkolik és a Corvinus átalakulása egy helyen

ressely-e14_1.jpgA Budapesti Corvinus Egyetem az oktatás mellett sok egyéb lehetőséget kínál, legyen szó ösztöndíjakról, kapcsolatépítésről, szakmai fejlődésről vagy egy olyan támogató közösségről, amelyhez érdemes tartozni. Olyan alapvető információkat osztunk meg veletek a Corvinusról, melyeket gólyaként fontos tudnotok.

Írta: Kovács Anna

Oktatás az őszi szemeszterben

Ősztől az egyetemen hibrid formában indul meg az oktatás. A 40 fő feletti órákon online, az annál kisebb előadásokon és szemináriumokon pedig offline formában lehet részt venni. Az offline órákat több változatban, a biztonsági előírások betartásával tartják meg, a részletekről korábbi cikkünkben olvashatsz.

Átalakulás

A nagy múlttal rendelkező egyetem napjainkban megújul. 2019 júliusától - Magyarországon elsőként - állami fenntartású egyetemből alapítványi fenntartásúvá vált. Az átalakulással a Budapesti Corvinus Egyetem fontos célkitűzése, hogy 2030-ra a közép-kelet-európai régió legjobb egyetemévé váljon a gazdaság- és társadalomtudományok területén. 

Az állam helyett a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány vált az egyetem fenntartójává és az egyetem szervezeti felépítése is megváltozott.

A rektor Dr. Lánczi András maradt, kancellárnak 2020. szeptember 1-től dr. Domahidi Ákost nevezték ki, az elnöki pozíciót pedig Anthony Radev tölti be. Az átalakulás strukturális változást is jelentett, a kari struktúra helyét intézetek vették át, ami több, piaci igényekre reflektáló szervezeti egységet jelent, és amelynek célja a rugalmasság és egységesség növelése.

A megújulás több projekt keretében valósul meg, a hallgatók szemszögéből az alábbi változások a legérdekesebbek:

 • Megújuló képzések: változások az alap-, mester- és posztgraduális programokban, erről hamarosan mi is beszámolunk majd
 • Nemzetközi kapcsolatok fejlesztése: egyre több közös képzés valósul meg rangos külföldi egyetemekkel, akkreditációk megszerzése (jelenleg AACSB, AMBA és EFMD által akkreditált egyetem)
 • Több rendelkezésre álló forrás, magasabb tanulmányi ösztöndíjak
 • Corvinus Ösztöndíj bevezetése: célja a tehetséges hallgatók tanulmányainak támogatása, az állami ösztöndíjtól függetlenül, így megmaradnak az  állami ösztöndíjas félévek  
 • Az egyetem kapcsolatainak erősítése vezető vállalatokkal és közintézményekkel, tudásközpontú partnerségek kialakítása

Ezeken felül fontos cél az egyetem nemzetközi elismertségének növelése, a külföldi oktatók és hallgatók arányának növelése – így több idegen nyelvű képzés válhat elérhetővé. A 2019-ben elkezdett megújulás az akadémiai és az intézményi működésben is fejlesztésekkel jár. Ezzel próbálja garantálni az egyetem a sikeres szereplést nemzetközi összehasonlításban, kiemelt fókusszal a tudományos életben. A megújulás részleteiről a holnapon és korábbi cikkünkben olvashattok többet.

img_9707_1.jpgÖsztöndíjak

Az egyetemen többféle ösztöndíj is elérhető, összegyűjtöttük a legfontosabbakat:

Corvinus Ösztöndíj

Továbbra is lehetőség van térítésmentesen tanulni a Budapest Corvinus Egyetemen, ezentúl azonban az állam helyett a fenntartó alapítvány finanszírozza a legtehetségesebbek tanulmányait. Évente egyszer felülvizsgálják az ösztöndíjra jogosultak körét, ilyenkor lehetőség van költségtérítéses formáról átsorolni ösztöndíjas finanszírozásra, ugyanakkor ez a másik irányba is érvényes. Az ösztöndíjról többet itt tudhatsz meg.

Korábbi írásainkban számos témát érintettünk már a Corvinus Ösztöndíj kapcsán. Az általános információk mellett kitértünk a rangsorolás menetére és a pénzügyi tudnivalókra, valamint speciális eseteket is megvizsgáltunk. 

Tanulmányi ösztöndíj 

Az egyetem a tanulmányi teljesítményt is jutalmazza, így megéri minél jobb jegyeket szerezni. Az ösztöndíjról ezen a linken tudhatsz meg többet.

Szociális ösztöndíjak

Rendszeres szociális ösztöndíjra félévente lehet pályázni. Továbbá rendkívüli esemény bekövetkeztekor az év bármely napján igényelhető a rendkívüli szociális ösztöndíj. Tudj meg többet róla itt!

Extracurriculáris ösztöndíjak

A közéleti, diákszervezeti, tudományos és a kiemelkedő sportteljesítményt is jutalmazza a Corvinus. Többet ezen a linken olvashatsz róluk.

Az ösztöndíjakkal kapcsolatos információkért érdemes követni a Hallgatói Szociális Bizottság oldalát, és vegyetek részt az ösztöndíjakról szóló online előadáson is!

Diákszervezetek, szakkollégiumok

Az egyetemen több mint 40 diákszervezet és 9 szakkollégium működik – ezzel a Corvinuson a legaktívabb a szervezett hallgatói élet az országban.

Tevékenységük sokrétű: vannak, amelyek szakmai elmélyülést, tananyagon kívüli kurzusokat kínálnak, máshol a kapcsolatépítés, nemzetközi tapasztalatszerzés vagy készségfejlesztés a fő cél, de vannak kifejezetten közösségépítésre, rendezvényszervezésre koncentráló szervezetek is. Diákszervezethez csatlakozni nem csak szakmai fejlődési lehetőséget jelent, hanem egy kisebb közösség, baráti társaság tagjává is válhatsz. A szakkollégiumok az említettek mellett általában együttlakási lehetőséget is kínálnak tagjaiknak.

A diákszervezetekről itt, a szakkollégiumokról pedig itt tájékozódhatsz.

Az egyetem rövid története

Az egyetem két campusán, Budapesten és Székesfehérváron jelenleg összesen 12000 hallgató tanul, közülük 3500 fő nemzetközi hallgató. A gyakorlatorientált képzés és a piaci kapcsolatok az intézmény legfőbb erősségei közé tartoznak. Emellett kapcsolatokat ápol több mint 300 külföldi partneregyetemmel, így a hallgatók külföldi részképzésekből is választhatnak.

A “Közgáz” története több mint száz évre nyúlik vissza

egyetem_tortenete.png

Ha bővebben érdekel a Corvinus története, az E-épület északi bejáratával szemben egyetemtörténeti kiállítást is találhatsz.

Honnan tájékozódj?

Egyes intézetek és tanszékek saját közösségi média oldalakkal is rendelkeznek, érdemes felsőbbéveseknél vagy oktatóknál érdeklődni. Naprakész információkért figyeld a heti két alkalommal, kedden és csütörtökön megjelenő Corvinus Hírek hírlevelet az egyetemi e-mailek között, és kövesd a Közgazdász Online csatornáit  is! 

Tartsatok továbbra is velünk, a következő hetekben sok tartalommal fogunk jelentkezni, ami csak hozzátok, gólyákhoz szól! Facebookon, Instagramon és LinkedIn-en is megtaláltok Bennünket!

Gólyainfó: ösztöndíjak, diákszervezetek, szakkolik és a Corvinus átalakulása egy helyen Tovább
Tanévkezdés a Corvinuson gólyaként

Tanévkezdés a Corvinuson gólyaként

Legfrissebb információk a beiratkozásról, a tárgyfelvételről és a diákigazolványról

img_9707.jpgA 2020-as őszi félévben a a járványhelyzet miatt nem a megszokott módon kezdjük egyetemi tanulmányainkat. Összegyűjtöttük a legfrissebb információkat a beiratkozásról, a tárgyfelvételről és a diákigazolvány igényléséről. Olvasd el, hogy gólyaként mik a legfontosabb teendőid szeptember 7-ig, az első tanítási napig!

Írta: Mohos Lilla & Taxner Tünde

Milyen lesz a beiratkozás?

Idén a Corvinuson a beiratkozás lesz az első esemény, mert a szokásos tanévnyitó ünnepség a járványhelyzet miatt elmarad. Eredetileg a beiratkozás egy nagyobb, közösségépítő esemény lett volna, de a múlt pénteki szabályozások szerint csak meghatározott idősávban és kizárólag az adminisztratív teendők elvégzése miatt lehet majd bemenni az egyetemre. A tájékoztató előadások online lesznek szeptember 3-án. A HÖK által szervezett 0. heti online információs rendezvényeket pedig ebben a Facebook-eseményben találod. 

A beiratkozás pontos időpontjáról és helyszínéről tájékoztatást az egyetem honlapján találsz. Szak és névsor szerinti bontásban fél órás idősáv áll rendelkezésre, és az épületen belül meghatározott útvonalat kell majd követni, amit ugyancsak a honlapon nézz meg.

A maszkviselés végig kötelező lesz, és nagyon figyelj, mert plusz dokumentumokat is ki kell tölteni.

ressely-e14.jpgA beiratkozáson kötelező részt venni, mert a sikeres felvételi önmagában nem elegendő, a hallgatói jogviszony valójában a beiratkozással jön létre. (Indokolt esetben az egyetem honlapján található „Meghatalmazás mintával” más személy is eljárhat helyetted.)

Mit vigyek magammal a beiratkozásra?

Ami feltétlenül szükséges:

I. Személyi nyilvántartáshoz szükséges dokumentumok

 • Személyazonosító igazolvány + FÉNYMÁSOLAT
 • Lakcímkártya + FÉNYMÁSOLAT
 • TAJ kártya + FÉNYMÁSOLAT
 • Adóazonosító jel igazolására szolgáló kártya + FÉNYMÁSOLAT
 • Lakossági folyószámla-szerződés számlaszámát igazoló dokumentum MÁSOLAT

II. Végzettséget igazoló dokumentumok

 • Érettségi bizonyítvány + FÉNYMÁSOLAT 
 • Nyelvvizsga bizonyítvány(ok) + FÉNYMÁSOLAT

III. Egyéb

Fontos kiegészítő dokumentumok

COVID-19 nyilatkozat: A NEPTUN rendszer felületén elérhető nyilatkozatot a személyes beiratkozást megelőzően kell kitölteni. A nyilatkozat kitöltése előzetes feltétele az eseményen való részvételnek, a hallgatói státusz létrejöttének és bármilyen ügyintézésnek, regisztrációnak, illetve a tárgyfelvételnek. Elérése: Neptun -> Ügyintézés -> Kérvények -> Kitölthető kérvények -> COVID kérdőív

Beiratkozási lap és képzési szerződés dokumentuma: A NEPTUN rendszerben elérhető dokumentumokat két példányban kinyomtatva, hiánytalanul kitöltve és aláírva kell elvinni magaddal.Elérése: Neptun -> Információk -> Általános nyomtatványok -> Beiratkozási lap

Hogyan tudok diákigazolványt igényelni?

A diákigazolvánnyal kapcsolatos legfontosabb tudnivaló, hogy csak azon hallgató igényelheti, aki már beiratkozott és jogviszonyt létesített az egyetemmel. Az egyetemi honlapon lépésről-lépésre elolvashatjátok az igénylés módját. A félévek során pedig a Tanulmányi Osztály munkatársai értesítenek az igazolvány, vagy a matrica átvételéről.

Lehetőség van ideiglenes igazolvány igénylésére is, amennyiben nem érkezik meg a az új diákigazolvány a középiskolai kártya lejárta előtt. Ez ideiglenesen ugyanúgy alkalmas a kedvezményekhez.

ressely-e15_jpg.pngMikor vehetem fel az első tárgyakat?

A 2020/2021-es őszi tantárgyfelvétel időpontja az új beiratkozási rendelkezések miatt megváltozott. Az első évfolyamosoknak szeptember 4-én lesz, a pontos időpontról a honlapról tájékozódhatsz.

A tárgyfelvétel a Neptun rendszerén keresztül zajlik, a félév aktív státuszra állítása után. A Neptunról és a tanulmányokhoz szükséges többi informatikai rendszerről többet ebből a cikkünkből tudhatsz meg. A félévet a Neptun Ügyintézés fülén belül a Beiratkozás/bejelentkezés menüben tudod aktiválni. A tárgyakat pedig ezután a Tárgyak fülön a Tárgyfelvétel menüpontban találod. 

A tárgyfelvételi időszak szeptember 11-én 12:00 óráig tart, ez idő alatt lehetőség lesz a felvett tárgyak módosítására, cseréjére. Az első héten tehát kipróbálhatod azt, ami érdekel, és ha nem tetszik, még változtathatsz az órarendeden.

Tartsatok továbbra is velünk, a következő hetekben sok tartalommal fogunk jelentkezni, ami csak hozzátok, gólyákhoz szól! Facebookon, Instagramon és LinkedIN-en is megtaláltok Bennünket!

Képek: Ressely Kinga & Szép Zsóka

Tanévkezdés a Corvinuson gólyaként Tovább
Veretlenül Európa csúcsára

Veretlenül Európa csúcsára

Hogyan nyerte meg a Bajnokok Ligáját a Bayern München?

bayern_afp_matthew_childs.jpgA labdarúgás történetében először hódította el olyan csapat Európa elsőszámú kupasorozatának serlegét, amely minden mérkőzését megnyerte. Kanyargós utat járt be a Bayern München Nico Kovač menesztésétől a Bajnokok Ligája győzelemig, de végül révbe ért.

Írta: Rada Bálint; Borítókép: AFP

2019. november 2. Eintracht Frankfurt – Bayern München

A koronavírus még nem rúgta rá az ajtót Európára, a mérkőzéseket telt ház előtt rendezik. A Bayern München azt követően, hogy 7-2-re kiüti a tavalyi BL-döntős Tottenham Hotspurt, egyre aggasztóbb bukdácsolásba kezd a német Bundesligában. Már a Hoffenheim elleni vereség és az Augsburg elleni döntetlen után is ott lóg a horvát vezetőedző, Niko Kovač feje fölött Damoklész kardja, de mikor korábbi csapata, a jócskán meggyengült Eintracht Frankfurt 5-1-el küldi haza a bajorokat, betelik a pohár a klubelnök és játékoslegenda Karl-Heinz Rumeniggénél. Azonnali hatállyal meneszteti Kovačot, a karmesteri pálcát pedig a segédedzőnek, Hans-Dieter Flicknek adja. Ekkor talán még ő sem tudja, mennyire remek döntést is hozott.

frankfurt_bayern_reuters_ralph_orlowski_jpeg.jpg

Kép: Reuters

Flick ugyan 5 évet eltöltött a Bayern kötelékében az 1980-as évek végén, de sztárjátékosnak korántsem volt nevezhető. 2006-ban Giovanni Trapattoni és Lothar Matthäus mellett dolgozott a Red Bull futballprojektjének első klubjánál, a Salzburgnál. Ezt követően Joachim Löw mellett 8 éven át volt a német válogatott másodedzője, majd Kovač kinevezése után egy évvel, 2019-ben visszatért Münchenbe. Elmondása szerint sosem tudott igazán azonosulni az olasz edzőklasszis, Trapattoni defenzív stílusával, Löwtől viszont sok mindent ellesett – ez pedig a szezon előrehaladtával egyre jobban látszott a Bayern játékán.

2019. december 7. Borussia Mönchengladbach – Bayern München

Flick elképesztő lendülettel vág bele a munkába: első négy mérkőzésén a Bayern 16 gólt szerez, és egyet sem kap. A Leverkusen elleni vereség viszont visszarántja a földre a bajorokat, akik a listavezető Borussia Mönchengladbachot fogadják a decemberi meccsdömping kezdetén. A Bayern minden szempontból uralja a találkozót, ám az első félidőben nem tudja bevenni Yan Sommer kapuját. Perisic révén a 49. percben végül megszületik az első gól, és úgy tűnik, minden eldől. 

bayern_gladbach_forras_a_sarokban.jpg

Kép: AP Photo

A Borussia azonban másképp gondolja. Bensebaini előbb szögletből egyenlít, majd egy tizenegyest is belő a hosszabbításban. Szenzáció, 2-1. A Bayern 7 pontos hátrányba kerül a bajnoki címért folytatott versenyben…

2020. augusztus 14. Barcelona – Bayern München

…Innen azonban nincs megállás. A játékosok összehasonlíthatatlanul motiváltabbnak tűnnek tavasszal, mint az őszi szezonban, a koronavírus-szünetről több kiló plusz izommal térnek vissza, miközben a pályán sokkal agresszívebbek letámadásban, többet változtatják a helyüket a támadóharmadban, és pontosabbak a kapu előtt, mint korábban. A vörösök decembertől a Német Kupa júniusi döntőjéig 26 mérkőzést hoznak le egymás után veretlenül (25 győzelem, 1 döntetlen), miközben mindkét hazai trófeát zsebre teszik. Az igazán sokkoló teljesítmény azonban még váratott magára. Egészen a Bajnokok Ligája újraindulásáig.

barca_bayern.jpg

Kép: Reuters

Miután Frank Lampard újjáépülő Chelseaje semmiféle ellenállást nem tud kifejteni a bajorok ellen (két mérkőzésen 3-0, 4-1), a lisszaboni nyolcas döntő első összecsapásán a Barcelona vár Flick csapatára. A mérkőzés a katalánok teljes megsemmisülésével ér véget. A Barcelona koporsójába az utolsó szöget Coutinho veri be: a Spanyolországból elüldözött rekordigazolás csereként beállva két góllal jelzi korábbi klubjának, hogy mekkora hibát is követtek el. A 8-2-es végeredmény egyáltalán nem túlzó, sőt. Lionel Messi csapata mind egyéni teljesítményekben, mind taktikában, mind motiváltságban klasszisokkal alulmúlta nemcsak a Bayernt, de korábbi önmagát is.

2020. augusztus 18. Paris Saint-Germain – Red Bull Leipzig

A Lyon elleni elődöntőben, bár vannak nehéz pillanatai a Bayernnek (különösen a mérkőzés elején), a győzelmük nem forog veszélyben (3-0). A Paris Saint-Germain elleni döntő ugyanakkor több szempontból is különlegesnek ígérkezik.

Egy nappal a Bayern-Lyon meccs előtt a párizsiak egy másik német csapattal, az RB Leipziggel találkoztak. (Az, hogy a Bajnokok Ligája legjobb négy csapata között két német klub szerepel, miközben a harmadik [a PSG] német edzővel dolgozik, ráadásul a címvédő trénere is német [Jürgen Klopp a Liverpoolnál], egyértelműen mutatja a Bundesliga és a német futballkultúra előretörését a modern labdarúgásban.) A két kispadon a kloppi iskola két legkiemelkedőbb tanítványa ült: a franciáknál Tomas Tuchel, a lipcseieknél pedig minden idők legfiatalabbjaként a mindössze 33 éves laptopedző, Julian Nagelsmann.

psg_leipzig_mti_epa_getty_pool_david_ramos.jpg

Kép: Getty Images

Nagelsmann Lipcséje karakteres csapat: csak 25 év alatti játékosokat igazolnak, magasra tolt kreatív letámadási sémákkal operálnak, miközben soraikban tudnak két magyar válogatott játékost, Willi Orbant és Gulácsi Pétert is. Tuchel ugyanakkor kifejezetten reaktív edző: szereti az ellenfélhez igazítani csapata játékát. A Leipzig ellen két kiemelkedő húzást tartogatott.

Egyrészt a Bayern Münchenhez hasonló, magasra tolt letámadással próbálkozott, Ander Herrerával a főszerepben. Másrészt csapata legnagyobb sztárját, Neymart „hamis kilencesként” játszatta: a brazil klasszis visszalépéseivel segítette a labdakihozatalokat, majd mélyebbről, lendületből támadhatta Gulácsi kapuját. A Bayern elleni döntő legnagyobb kérdése igy az lett: változtat-e Flick? Amennyiben nem, a széleken a villámgyors Alphonso Daviessel, a minden poszton hibátlanul bevethető Joshua Kimmichhel, illetve a két szélsővel, Gnabryval és Comannal hatalmas előnybe kerül, viszont óriási területet kínál fel a PSG villámléptű csatárai, Mbappé és Neymar számára.

2020. augusztus 23. Paris Saint-Germain – Bayern München

Végül Tuchel és Flick is egy-egy helyen változtat az elődöntős kezdőcsapaton. A PSG-nél visszakerül a kapuba a sérülésből felépülő Keylor Navas, a Bayernnél pedig Perisic helyett a korábbi PSG-játékos, Kingsley Coman kezd baloldalon. 

Flick végül beleáll a kockázatos játékba: folytatja a magas letámadást, aminek köszönhetően az első félidőben számtalan helyzete adódik a PSG-nek. Ander Herrera és Leonardo Paredes kiváló indításokkal futtatják Mbappét és Neymart, akik viszont rendre kihagyják helyzeteiket. A Bayern ugyanakkor dominálja a labdabirtoklást, a második félidő kezdetén pedig óriási nyomás alá helyezi a párizsi kaput. 

psg_bayern_cameroon_magazine.jpg

Kép: Cameroon Magazine

Az 59. percben aztán megtörik a gólcsend. A meccs korábbi részében halovány, a szezon egészét nézve viszont fantasztikus Serge Gnabry hatalmas területtel maga előtt megindul, majd a felfutó szélsőbekk, Kimmich adja középre a labdát. Kehrer, – aki maga is német, és aki az egész mérkőzésen lépéshátrányban volt Comanhoz képest – itt kritikus helyzetben egyedül marad Lewandowskival és Comannal. Végül előbbire lép fel agresszívebben, Coman pedig üresen marad, és bebólintja a meccs egyetlen gólját. Tuchel próbálja cserékkel frissíteni csapatát, érkezik Julian Draxler és a nem teljesen egészséges Marco Verratti is, de a töredezetté váló mérkőzést ők sem tudják megfordítani. 95 perc után Daniele Orsato lefújja a mérkőzést. Bajnokok Ligája-győztes a Bayern München.

lewandowski_imdb_1.jpg

Kép: IMDb

Nehéz lenne megfogalmazni, hogy kinek köszönheti elsősorban kivételes szezonját a Bayern Robert Lewandowski 46 mérkőzésen 55 gólt szerzett – a bajnokságban, a német kupában és a BL-ben is gólkirály lett, miközben jóval többé nőtte ki magát, mint egyszerű góllövő. Thomas Müller egy kevesek által értékelt világklasszis már hosszú évek óta, a Barcelona kivégzésében oroszlánrészt vállalt. Manuel Neuer másfél évig alig lépett pályára egy borzalmas sérülés miatt – idén a világ egyik legjobb kapusaként tért vissza, miközben a döntő legjobbja volt. Thiago Alcantara nevéhez fűződött a legtöbb passz, a legtöbb szerelés és a legtöbb kialakított helyzet is a PSG ellen – a pletykák szerint a szezon végén Liverpoolba távozik. Hansi Flick pedig mind fizikailag, mind mentálisan, mind taktikailag olyan magasságokig repítette a Bayernt, mint talán senki soha. 

A sort a végtelenségig lehetne folytatni, a lényeg azonban nem változik. A Bayern München idén kimagaslóan a világ legjobb csapata volt. Jövőre pedig megpróbálkozhat azzal, ami az utóbbi 30 évben csak a Real Madridnak sikerült – címet védeni a Bajnokok Ligájában.

Képek forrása: AFP; Reuters; AP Photo; Getty Images; Cameroon Magazine; IMDb

Veretlenül Európa csúcsára Tovább