Paul Shane (1940-2013)
A Csengetett, Mylord? különös sikere

Paul Shane brit komikus a tegnapi napon, rövid betegség után elhunyt a dél-yorkshire-i Rotherhamben. A 72 éves színész szűk családja körében töltötte utolsó óráit. Három lánya és hat unokája, illetve rajongók milliói gyászolják. Hírességek és pályatársak is csatlakoztak az emlékezéshez: Ricky Gervais "régimódi britcom hősként" hivatkozott rá, Mike Myers pedig így írt: "Nagyszerű brit komikus, színész és tehetség. Nyugodjon békében, Uram!"

Hazájában a legtöbben a Hi-de-Hi! című sitcomból ismerték, ezt nálunk sosem sugározták. Itthon a Csengetett, Mylord? című sorozat miatt lett híres, amelyet különböző tévécsatornák vagy tucatszor vetítettek le az elmúlt 20 évben. Érdekes, hogy ez a műsor hazájában nem lett sikeres. Nem is bukott meg igazán, de a szerzőpáros, Jimmy Perry és David Croft sitcomjai közül máig ez a legkevésbé kedvelt. Hogyan lehetséges, hogy egy virtigli angol sorozat Magyarországon népszerűbb lesz, mint Angliában?

A You Rang, M'Lord? pilotja 1988-ban került adásba a BBC One csatornán. A rendszeres sugárzás viszont csak 1990-ben kezdődött meg. Összesen 26 epizód készült, négy évadra elosztva. Műfaját tekintve sitcom, de vannak furcsaságai, amik előtt értetlenül állt a hagyományokhoz szokott közönség.

Először is: az epizódok túl hosszúak. Egy komédia leginkább 25-30 perc terjedelmű, míg a You Rang, M'Lord? részei 50 percig tartanak - mint egy drámánál. Az írók azért választották ezt a megoldást, mert így a szereplők kidolgozottabbak lehetnek az átlagosnál - szereplőből ráadásul igen sok van: a két fő csoport, a "fentiek" és a "lentiek" - a Meldrum-háztartás - tizenegy főből áll, és ehhez csatlakozik még számtalan mellékszereplő.

Egy sitcomnál általában az alaphelyzet nem változik, és minden rész egyetlen eseményt dolgoz fel, mely nem nyúlik át az epizódok között. A Csengetett, Mylord? esetében azonban a részek cselekménye egymásra épül, és bizonyos dolgokat nem érthetünk meg az előző események ismerete nélkül, ami megint csak idegen a komédia műfajától. A két tényező eredője, hogy a sorozat egyszerűen túl bonyolult lett a többi sitcomhoz képest - bár a szerzőknek pontosan ez volt a célja.

A nagyobb bajt mégis a szereplők jelentették. A karakterek ugyanis végtelenül ellenszenvesek, egy-két kivétellel. Alf Stokes (Paul Shane) egy közönséges csaló, James Twelvetrees (Jeffrey Holland) inas létére beképzelt sznob, a rendőr potyaleső, a szobalány ügyetlen és pletykás. De a fentiek sem jobbak: Lord Meldrum (Donald Hewlett) a legjobb barátja feleségével hetyeg, a testvérének szobalány-fétise van, a lánya pedig bármilyen hímre rámászik (a másik lánya inkább nőstényekre). Ráadásul a kor (az 1920-as évek) és a főúri környezet idegen a vaskos altesti humortól, amelyben bővelkedik a sorozat. Ezek együtt vezettek a műsor hűvös fogadtatásához Nagy-Britanniában.

Magyarországon a Magyar Televízió kezdte vetíteni a sorozatot 1992-ben. Aztán megismételték. Aztán megismételte a Duna TV. Aztán megismételte számtalan kábeladó. Aztán végül az induló Cool TV-n kötött ki, több más kultikus sorozat társaságában.

De miért is működik nálunk annyira jól ez a sorozat? Magyarországon a módszerváltásig teljességgel ismeretlen volt a sitcom műfaja. A magyar sorozatok a történelmi eposzok és az izzadtságszagú társadalomkritikák között ingáztak, így a nézőket frissen érte az élmény. Nem volt elvárás a Csengetett, Mylorddal szemben. A kissé fekete, kissé sikamlós humor pedig amúgy sem áll nagyon messze a hazai ízléstől.

És persze, ne menjünk el amellett az apró, ámde nem elhanyagolható tény mellett, hogy ez a sorozat gyönyörű.  Az 1920-as évek ma már mesevilágnak tűnik, a csillogó autókkal, a csillogó gyöngysorokkal, a remekbe szabott ruhákkal, és persze a vaskos Viktória-korabeli gazdagsággal, amit a Meldrum-ház is képvisel. Mi, magyarok 1945 után kínos hatékonysággal irtottuk ki saját arisztokráciánkat, így nem nézhettük végig, ahogy a kastélyokból szálloda, a grófokból pártpolitikus, az úrfikból pedig partyköcsög lett. Nekünk az arisztokrácia még mindig az az excentrikus, monoklis, jól öltözött csirkefogók gyülekezete, mint a Meldrum-család.

A cselekmény ráadásul a mi szempontunkból sokkal szimpatikusabb: egy agyafúrt, de azért mégiscsak jólelkű csaló igyekszik pénzt kihúzni az infantilis gazdagoktól: Rózsa Sándor és Ludas Mátyás országában ez sikergyanús történet. Ráadásul egy olyan időszakot mutat be a történet, amelyben a régi világ, az ancient régime küzd a fennmaradásért egy modernizálódó társadalomban.

"Rosszakhoz került pénz." - hangzik el a konyhában az újgazdagok bírálata. És ezzel kiszakad a módszerváltás összes feszültsége a nézőből.

Ráadásul a szinkron a legkiválóbb magyar színészekkel készült. Benedek Miklós a legszebb férfihangok egyikét kölcsönzi a tiszteletreméltó Mr. Teddy-nek. Földessy Margit mézes búgása remekül illik Lady Agatha Shawcrosshoz, akit az egykori Bond-lány, Angela Scoular alakított. A fordításban pedig - szintén ritkaság - alig veszik el valami a sorozat poénjaiból.

A You Rang, M'Lord? egy rossz sitcom. Emellett viszont egy elegáns, fülledt, morbid és perverz mese a Brit Birodalom alkonyáról. Ezért nem szégyen imádni.

süti beállítások módosítása