A CORVINUS VÁLASZA!

Tisztelt Egyetemi Polgárok, Kedves Kollégák!

rektor 01.jpg

Az elmúlt időszakban sajnálatos módon számos egyetemi és médiahír utalt arra, hogy Egyetemünk gazdasági működésében egyre jelentősebb zavarok mutatkoznak. Az egyetemi vezetés igyekezett és folyamatosan igyekszik - a nemzeti fejlesztési miniszter által kinevezett és jelenleg munkáltatóként a nemzetgazdasági miniszter által felügyelt - gazdasági főigazgatóval az egyetemi érdekeket figyelembe vevő együttműködést kialakítani, de sajnos ez nem járt sikerrel, és a véleménykülönbségek ma már konkrét működési zavarokat okoznak.

Azért fordulok Önökhöz, hogy világossá tegyem az együttműködés elégtelenségének okait, és tájékoztatást adjak arról, hogyan kívánjuk a kialakult helyzetet kezelni.

Sajnos a gazdasági főigazgató az egyetemi döntés-előkészítési folyamatokból rendszeresen és tudatosan kimaradva, hatáskörét és feladatkörét sajátosan értelmezve és sok esetben azokon túllépve hoz intézkedéseket (átszervezések, tevékenységek megszüntetése, feladatok ellátásának karokra terhelése stb.), anélkül, hogy ezeknek az intézkedéseknek az Egyetem szervezetére, az egyetemi munkafolyamatokra, illetve az egyetemi polgárokra gyakorolt hatásait vizsgálná, figyelembe venné. Gazdasági főigazgató úr rendszeresen maradt távol egyeztetésekről, munkaértekezletekről, nem hajtja végre a számára munkahelyi vezetőjeként általam megfogalmazott feladatokat, nem tartja be az előírt kereteket és határidőket és belső szabályokat, ezzel szétzilálva a gazdasági szervezet működését, az Egyetem gazdálkodását, egyúttal, a folyamatos és az Egyetemre nézve negatív médiakommunikáció révén, intézményünk hírnevét.

Ezeknek a problémáknak a kezelése, a zavartalan oktatói-kutató munka biztosítása érdekében az egyetemi vezetés mindent megtett. Ugyanakkor nyilvánvalóvá vált, hogy az erőfeszítések nem járnak eredménnyel. Ez tapasztalható a nagy összegű pályázati elszámolások, kötelezettségvállalások és forráslehívások intézkedéseiben, amelyekben a gazdasági főigazgató a törvény által számára biztosított ellenjegyzési jog visszaélésszerű gyakorlásával (a pénzügyi ellenjegyzés megtagadásával) ellehetetleníti a szervezeti-oktatói-kutatói tevékenységet.

A helyzet megoldása érdekében a jogszabályokban előírt lehetőségeknek megfelelően utasítottam főigazgató urat a szükséges pénzügyi ellenjegyzés megadására, de a gazdasági főigazgató az erre vonatkozó egyértelmű és határozott rektori utasításokat sem hajtja végre, az Egyetem érdekében szükséges intézkedések megtételére továbbra sem hajlandó, blokkolja az intézményi működést. Mivel a rendelkezésemre álló valamennyi jogi eszközzel élve nem lehetett a kialakult állapotot rendezni, tekintettel az együttműködés szemléletbeli hiányára, az egyetemi vezetés egyöntetű támogatása mellett a nemzetgazdasági miniszterhez fordultam, hogy ennek fenntarthatatlan helyzetnek a megoldásában segítséget nyújtson.

Fontosnak tartom tehát tudatni, hogy az egyetemi vezetés most is, és a jövőben is  mindent megtesz azért, hogy az intézményi működés szolgálja és ne akadályozza az Egyetem alapfeladatainak ellátását. Az Egyetem vezetése az elmúlt időszakban is megtett mindent az intézmény gazdálkodásának racionalizálása és átláthatóbbá tétele érdekében.

Bízom abban, hogy a munkáltató, a nemzetgazdasági miniszter hatékony közreműködése végre képes lesz biztosítani a gazdasági és akadémiai egyetemi vezetés együttműködésének kereteit, amely a fennálló problémák megszűnését eredményezheti.

Köszönve megértésüket és kérve felelős támogatásukat,

Üdvözlettel,

Rostoványi Zsolt

rektor

süti beállítások módosítása