25 corvinusos diákszervezet, amiről talán most hallasz először!

Egy középiskolához képest az egyetem legalább tízszer akkora; mind méretben, mind hallgatói számban. Egy ekkora közösségben könnyen elveszettnek vagy sehova nem tartozónak érezheted magad. Mit ajánlunk ennek elkerülése érdekében? Az egyetem számos diákszövetkezetének egyikét (vagy akár többet is).

corvinusstockphoto.jpg

A diákszövetkezeteket ne úgy képzeld el, mint valamiféle szakköröket, amire délután, órák után összeülnek az érdeklődők és egy bögre tea mellett szénrajzokat készítenek vagy üzbégül beszélgetnek. A diákszervezetek tagjait valóban egyfajta közös érdeklődési kör köti össze, de a helyzet ennél sokkal komplexebb. Némelyik szervezetnek több száz, de országos (sőt, akár még tágabb) viszonylatban akár több ezer tagja is lehet. Így értelemszerűen nem feltétlen ismersz minden tagot, de rengeteg barátra találhatsz, szakmai tapasztalatot szerezhetsz, utazgathatsz, nyelveket tanulhatsz. A lehetőségek tárháza gyakorlatilag kimeríthetetlen, ha valami véletlen folytán mégse találnál tetszésednek és érdeklődési körödnek megfelelő diákszervezetet, talán pont rád vártunk, hogy létrehozd!

Álljon hát itt néhány szó egyes diákszervezetekről, hogy könnyebb legyen a választás (betűsorrendben).

ANGYAL DEZSŐ KERTÉSZETI DIÁKSZERVEZET

Diákszervezetünk elsődleges célja, hogy a szakma iránt komolyan érdeklődő hallgatókat közelebb hozza a kertészethez, ezzel elősegítve egyetemi tanulmányaikat, a szakmai életben való eligazodásukat. Programjaink között szerepelnek önképző körök, előadások, szakmai és közösségépítő kirándulások, terepgyakorlatok, konferencialátogatások, saját programok.

AEGEE BUDAPEST

A Corvinus legnépesebb diákszervezete, s egyben Európa egyik legnagyobb ifjúsági szervezete is. A külföldi programok mellett tagjaink a szervezet helyi életébe is bekapcsolódhatnak. AEGEE-sként megismerheted Európát, más országok kultúráját, gyakorolhatod a nyelvtudásod, beutazhatod az egész kontinenst, és mindezalatt a társadalom számára fontos területeken alakíthatod a világot.

AIESEC

Gyakornoki és önkéntes programunk szervezése során megismerkedhetsz a világ minden tájáról érkező, Magyarországot megismerni kívánó fiatalokkal. Az AIESEC fontos értéke a nemzetköziség, így itt tartózkodásuk alatt lehetőséged van figyelemmel kísérni, koordinálni, segíteni őket, miközben életre szóló kapcsolatokat építhetsz. A másik oldalról segíthetsz diáktársaidnak, hogy külföldön végezhessék szakmai gyakorlatukat, és belekóstolhatsz, milyen egy több száz fős rendezvényt megszervezni. Emellett módod nyílik arra is, hogy kapcsolatba kerülj a hazai üzleti élet fontos szereplőivel, amely természetesen a további karriered szempontjából is meghatározó lehet.

BÁRDOS LAJOS ÉNEKKAR 

A Kertészettudományi kar 60 fős vegyeskarának diákoktól kezdve tanárokon át, már nyugdíjas tagjai is vannak. Az Énekkar legfőbb feladatának tekinti az egyetemi rendezvényeken való szereplést, így minden évben ad műsort a tavaszi és az őszi Kertészeti Kiállításon. Emellett iskolai kórusokkal és zeneiskolai növendékekkel közös szereplésekben is szívesen kiveszik részüket.

CEMS CLUB BUDAPEST 

CEMS mixes high standards of academic performance with practical skills and adds intercultural diversity to it. High standards are the foundation of the CEMS spirit. Standards serve as a common target for every student. Close relationship between high ranked universities and multinational companies enables the practical application of management theory. This prepares CEMS students to meet real life expectations. It is not only an exchange program; it is much more than that. CEMS members consist of 27 world-class academic institutions, which work together with over 70 multinational companies. Privileged contacts and practical skills provide a head start in working life.

CORVINUS CONSULTING CLUB

CCC was established to engage ambitious and curious students into the consulting industry. Consulting industry is a coveted career option for a growing fraction of graduates at CUB. CCC creates the linkage between university students with a consulting interest and consulting companies for the benefit of both sides. Moreover, CCC gives the opportunity to its members to prepare for the challenges of the consulting industry by providing targeted theoretical and practical education with the help of our highly ranked performers through presentations, skill seminars and case study sessions.

CHM – CORVINUS HALLGATÓI MÉDIAKÖZPONT

Az egyetem médiumait (havi lap, magazin, blog, tv) összefogó szervezet, nekünk köszönheted - többek között ezt a bejegyzést is. Szerkesztőségünkről a CorvinusOffline Educatio kiadásának utolsó oldalain részletesebben olvashatsz. Nálunk kipróbálhatod magad vágásban, operatőrködésben, riporterkedésben a CorviNews-nál, bloggerkedésben a CorvinusOnline-on, nyomtatott sajtó szerkesztésében és fotózásban a Közgazdász újságnál és a CorvinusOffline-nál, valamint HR-esként és olvasószerkesztőként.

CORVINUS KÖZGÁZ NÉPTÁNCEGYÜTTES

„1948 őszén az egyetem Szerb utcai épületének egyik terméből hetenként két alkalommal vidám hangokra, ütemes tapsokra és dobogásokra lehettek figyelmesek az arra járók. A terembe bepillantva 10-14 leányt és fiút lehetett megkülönböztetni igencsak vegyes öltözetben, bakancsban és sínadrágban, könnyű utcai cipőben és rövidnadrágban, tornacipőben és atléta öltözetben vidáman ropták a „Ványai csárdást”.” Azóta rengeteget fejlődött, változott az együttes, az arcok is cserélődtek; egy azonban megmaradt: a tánc és a sorozatos fellépések belföldön és külföldön egyaránt. 2007-ben, az új épület átadásakor az együttes próbatermet kapott az új épület földszintjén.

CID - CORVINUS INFORMATIKUS DIÁKKÖR

A CID a Budapesti Corvinus Egyetem egyetlen informatikus diákszervezete. Fő tevékenységük ingyenes oktatások szervezése többek között a PHP, a Photoshop, az Excel & VBA, a C# és a Visual Basic programok használatának elsajátítására. A kurzusokon kívül különféle témájú előadásokat is szerveznek.

CORVINUS KÜLÜGYI ÉS KULTURÁLIS EGYESÜLET

Az Egyesület célja, hogy tevékenységével egyszerre szólítsa meg a nemzetközi kapcsolatok iránt érdeklődő diákokat és a szakmai élet képviselőit. A 2004 augusztusában alakult diákszövetkezet mára egy szakmai körökben is ismert, tudományos műhellyé fejlődött, melyre a megjelent online folyóiratok, kiadványok és a tagok publikációi a bizonyíték.

EFFEMINE – EGYESÜLET A FIATAL NŐKÉRT

Az egyetlen olyan női diákszervezet, mely egyetemista, illetve frissdiplomás nők pályáját hivatott támogatni. Munkánk során azt kívánjuk elérni, hogy a nők is képesek legyenek lehetőségeik teljes kihasználására, már az egyetemi évek alatt tisztában legyenek jövőbeli karrierlehetőségeikkel, megismerjék tapasztalt, sikeres nők történeteit, tanácsait.

EGÉSZSÉG-GAZDASÁGTANI DIÁKKÖR

Az Egészség-gazdaságtani Diákkör (Health Economics Circle, HEC) a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Karának Egészség-gazdaságtani és Egészségügyi Technológiaelemzési Kutatóközpontjának hallgatói társszervezeteként alakult 2009 őszén. A Diákkör célja az egészségügyi közgazdaságtan iránt érdeklődő hallgatók összefogása és a kutatóközpont munkájába való integrálása, hogy ezáltal lehetőséget nyerjenek a szakmában való komolyabb elmélyülésre. A kutatási területek széles körűek: betegségteher-vizsgálatok, életminőség és költségek, költséghatékonysági elemzések, modellezés, epidemiológia, szűrővizsgálatok, egészségügyi szolgáltatások igénybevétele, a gondozás megfelelősége, egészségügyi technológiaelemzés, preferenciavizsgálatok.

FEK: FIATALOK AZ ÉLET KÜSZÖBÉN

A Fiatalok az Élet Küszöbén Egyetemi Diákszervezet feladatának tekinti, hogy segítse az egyetemistákat és főiskolásokat életük sok olyan területén, melyeket a szakmai képzést előtérbe helyező felsőoktatás általában nem hangsúlyoz. Segítséget nyújtanak a diákoknak, hogy az egyetemi képzés évei után sikeresek lehessenek mind szakmájukban, mind magánéletükben. Mindezt keresztény értékrend mentén teszik, de nem szükséges értékrendjüket magáévá tenni valakinek ahhoz, hogy munkájukból profitálhasson. Előadásokat, konferenciákat, táborokat és más különböző programokat szerveznek az egyetemi képzés kiegészítésére és elősegítésére.

GAZDASÁG-ELEMZŐK ÉS -MATEMATIKUSOK DIÁKSZERVEZETE

 A Gazdaság-elemzők és-matematikusok diákszervezetének célja, hogy segítse azon hallgatókat és érdeklődőket, akik a gazdaságmatematika, gazdaságelemzés, biztosításmatematika, kvantitatív gazdaságelemzés iránt érdeklődnek. A szakmai segítség és a magas színvonalú képzések mellett fő prioritásuk a közösség erősítése és a karrierlehetőségek biztosítása, ezért több közösségi és informális programot is szerveznek a tagok számára.

GYAKORLATI DIPLOMÁCIA TÁRSASÁG 

Ha érdekel a diplomácia, a külpolitika, vagy az aktuális nemzetközi viszonyok, akkor a GYDT programjain a helyed! A társaság célja, hogy az előadásaikra látogatók és a tagjaik is betekintést nyerhessenek a nemzetközi kapcsolatok és a különböző szakdiplomáciai ágak kulisszatitkaiba.

HALLGATÓK A KÖZÖSSÉG SZOLGÁLATÁBAN ORSZÁGOS EGYESÜLET

A HaKöSz fő célként tűzte ki, hogy az egyetemi hallgatóságot közelebb hozza a társadalom gondjaihoz, hogy segítse a jövő döntéshozóit felelős állampolgárokká nevelni, hogy fokozza az egyetemek szerepét környezetünk problémáinak orvoslásában, növelve az intézmények presztízsét is.

IAESTE

Az IAESTE (The International Association for the Exchange of Student for Technical Experience), több mint 60 éve létező nemzetközi diákszervezet, melynek fő tevékenysége a Szakmai Gyakorlatcsere Program. E program keretében minden évben 100 műszaki és természettudományos felsőoktatásában tanuló magyar diák utazhat külföldre (85 országba), hogy értékes szakmai tapasztalatokat szerezzen. A Magyar Mérnökhallgatók Egyesülete (MME) 1983 óta az IAESTE hivatalos magyarországi tagszerve, mely egy kiemelten közhasznú, politikamentes, non-profit hallgatói szervezet. Fennállásuk 30 éve során tevékenységi körük jelentősen bővült, a csereprogramon kívül különböző karrierprogramokat, szakmai konferenciákat, előadásokat, kiállításokat, kirándulásokat és készségfejlesztő tréningeket szerveznek.

KDSZ – KÖZGAZDÁSZOK A KÖZPOLITIKÁBAN

A jelenleg közel 50 főt számláló diákszervezet még egészen fiatal, hiszen 2011 januárjában alakult csak meg. Célja, hogy színvonalas szakmai programokon keresztül bővítse a közgazdálkodás, közpolitika, és közszolgálatra fogékony hallgatók ismereteit. A KDSZ tagjainak lehetőségük nyílik olyan elméleti és gyakorlati szakemberekkel megismerkedni, akik tapasztalatukkal, tudásukkal hozzájárulhatnak szakmai hátterük bővítéséhez. A különféle szakmai programok, kurzusok, vitaestek és előadások karrierjük megtervezésében is nagy segítséget jelenthetnek.

KÖZGÁZ KERESZTÉNY DIÁKKÖR

Az ország legtöbb felsőoktatási intézményében van MEKDSZ-diákkör, így a Corvinuson sem lehet kivétel. „Hogyan tudtak a hosszúszoknyás lányok, vagy a világtól elrugaszkodott szandál-zoknis fiúk nyugodt lelkiismerettel nap, mint nap a Marx-szobor árnyékában tanulni sikerről, érvényesülésről, profitszerzésről? Az egész úgy működik, hogy napról napra próbáljuk megcáfolni a „szakállas bácsi” néhány tételét: Isten nem illúzió és a vallás nem ópium. A KKDK nem azért jött létre, hogy összegyűjtse az egyetem vallásos tagjait, majd aztán együtt ostorozzuk a romlott, mammonita világot. Azért járunk össze, hogy együtt gondolkozzunk azokról a kérdésekről, amelyeket értelmiségivé válásunk alatt fel kell tenni, és feltesszük keresztényként is.”

MKT CORVINUS

A Magyar Közgazdasági Társaság a magyar közgazdászok legrégebbi, legjelentősebb szervezete, amely a közgazdasági ismeretek terjesztését, a szakmai közélet fejlesztését, a közgazdászok általános érdekeinek képviseletét tekinti küldetésének. A társaságnak az ország több felsőoktatási intézményében működik diákszervezete, a Budapesti Corvinus Egyetemen 1997 óta vannak jelen. Az egyik legfontosabb alapelvük a szabadság; mindenki maga választhatja meg, hogy melyik előadásra megy el, melyik kurzuson vesz részt, illetve melyik szekció munkájához csatlakozik.

ÖNTEVÉKENY CSOPORTOK IRODÁJA

A Budapesti Corvinus Egyetem egyik legnagyobb diákszervezete az Öntevékeny Csoportok Irodája (továbbiakban: ÖCSI), mely valójában egy huszonéves egyetemista fiatalokból álló társaság. Feladatuk tehát nem csak a hagyományos Közgáz karok (Gazdálkodástudományi, Közgazdaságtudományi, Társadalomtudományi) elsőéves hallgatóinak bevezetése az egyetemi életbe, hanem a regisztrációs héten való iskolai és könyvtári beiratkoztatáson túl különféle rendezvények szervezése az év során.

PILLAR EURÓPA KLUB

A Klub tevékenysége az Európai Unió és nemzetközi kapcsolatok témái köré szerveződik, amelyben az önkéntességen alapuló szakmai, és a közösségi programok mellett kiemelt szerepet kap a tagok saját kezdeményezéseinek felkarolása.

SKM DIÁKEGYESÜLET (SPECIÁLIS KÖZGAZDASÁGI-MATEMATIKAI DIÁKEGYESÜLET)

Az SKM Diákegyesület (Speciális Közgazdasági-Matematikai Diákegyesület) az IMP-SKM programból (Intenzív Módszertani Programok – Speciális Közgazdasági-Matematikai Program) nőtte ki magát. Az IMP-SKM programban való részvétel a K-karos diákok számára nyújt lehetőséget a fontos módszertani és gazdasági tárgyak emelt szintű tanulására. Az egyesület törzstagjai éppen ezért a programban részt vevő diákok, de a szervezet kapuja bármelyik érdeklődő egyetemi polgár előtt nyitva áll.

SPM: SPECIÁLIS PÉNZÜGYI MATEMATIKA

Az SPM egy olyan, az alapszakos órarendbe illeszthető kiegészítő kurzust jelent az Egyetemünkön, mellyel lehetőség nyílik arra, hogy a fontos tárgyakat külön, kisebb csoportban, emelt szinten tanulhassuk, elkülönülve az évfolyam többi részétől. Célja, hogy mélyebb és szerteágazóbb pénzügyi és matematikai tudással felvértezve, könnyebben vegyük a későbbi akadályokat, legyen szó a Master felvételiről, vagy majd a munkahelyi elhelyezkedésről. A szervezet különféle közösségi programokat, táborokat szervez, továbbá tanulást segítő fórumokat hoz létre, hogy a tagok a tanulás nehézségeit együtt, könnyebben és vidáman tudják teljesíteni.

SZŐLÉSZ BORÁSZ DIÁKKÖR

A Budapesti Corvinus Egyetem Budai Campusán lassan két éve működik a Szőlész Borász Diákkör. Bár a diákkör főként szőlész-borász mérnököket, borászati szakirányos élelmiszermérnököket és szőlészeti szakirányos kertészmérnököket tömörít, nyilvános rendezvényeinken mindenkit szívesen látunk, akit érdekel ez a szép szakma és jó bor.

süti beállítások módosítása