Diákszervezetekről és a szakkollégiumokról

nevtelen_terv_27.png

Miután felvételt nyertetek a Corvinusra, érdemes utána néznetek, mennyi lehetőség vár itt rátok akár diákszervezeteinkben, akár a szakkollégiumokban. Hogyha az egyetemi képzésen felül szeretnétek elmélyülni egy-egy témában, vagy szoros baráti és szakmai kapcsolatokra vágytok, cikkünk nektek szól.

Írta: Mosonyi Eszter; Borítókép: Canva

Mi az a diákszervezet?

Egy diákszervezet általában aktív, egyetemi hallgatókból álló társaság. A Corvinuson sok hasonló szervezet működik, amelyeknek középpontja mindig valamilyen közös érdeklődési kör. Ez lehet akár a közgazdaságtan, turizmus vagy éppen az újságírás. Már a gólyatábor alatt közelebb hozhat egymáshoz embereket a hasonló érdeklődési kör, az egyetemi évek alatt azonban ezeknek a csapatoknak a létszáma gyakran nem marad teljes. Akik nem egy szakra járnak, jelentősen kevesebbet találkoznak a gólyatáborban megismert emberekkel, mint szaktársaikkal. A diákszervezetek előnye viszont az, hogy valóban összetartó közösségként működnek, ahova szintén szaktól függetlenül kerülhetnek be tagok.

A szakkollégium 

Ezen felül a szakkollégiumokban a hallgatók együtt is laknak társaikkal, ez pedig még jobban elősegíti a szorosabb barátságok kialakulását. Azáltal, hogy a tagok ide érkeznek haza, megtanulnak kompromisszumokat kötni és önállósodni. Továbbá egy olyan segítőkész közösségben élnek, ahol hasonló értékekkel rendelkező kortársakra lelhetnek. Emellett pedig a kollégiumi élet nyújtotta sajátos és különleges életérzés miatt is kár lenne kihagyni a lehetőséget.

Milyen diákszervezetekhez és szakkolikhoz jelentkezhettek?

Egyetemünkön több mint ötven diákszervezet és szakkollégium működik, amelyek a legkülönbözőbb témákra fókuszálnak, például gazdaságinformatika, diplomácia, utazás, üzlet vagy különféle művészeti ágak. A legtöbb diákszervezethez a tanév elején, szeptemberben lehet jelentkezni, bár akadnak olyanok is, amelyek félévente hirdetnek felvételt, azonban a szakkollégiumok esetében tavasszal szokott lenni a tagfelvétel, ezért érdemes figyelemmel követni azt a szervezetet, amely iránt érdeklődsz. A felvételi általában több fordulóból áll, és szervezetenként eltérő, hogy ez írásbeli vagy szóbeli, esetleg önéletrajz benyújtása szükséges-e.

Miért érdemes csatlakozni?

Ezek a közösségek felejthetetlen élményeket kínálnak. A belső képzéseken, tréningeken, különböző önfejlesztő alkalmakon és csapatépítő programokon túl bálokban vagy  táborokban is szívesen látnak. Ezeknek a szervezeteknek köszönhetően olyan gyakorlati tudásra tehetsz szert, amely kiegészíti az egyetemen tanultakat, és később a munkaerőpiacon, vagy akár egy vállalkozás elindítása során is remekül kamatozhat. A diákszervezetben olyan közép- vagy felsővezetői pozícióban is tapasztalatot szerezhetsz már fiatalon, amire egy cégnél általában csak 5-10 év munkaviszony után lenne lehetőséged. Persze az sem utolsó szempont, hogy milyen kiterjedt kapcsolati hálóval hagyják el az egyetemet azok, akik a diákszervezetben aktívan tevékenykedtek, ez pedig a későbbiekben – akár a munkavállalásnál – kulcsfontosságú lehet.

file_006.jpegforrás: Consulting Club

Találd meg a számodra legmegfelelőbbet!

Ahhoz, hogy megtaláld a hozzád illő szervezetet, érdemes ellátogatni a Diákszervezeti Expóra. Az egyetem első heteiben a különböző szervezetek ellepik az aulát, ahol hasznos szétnézni és ismerkedni. Az első benyomás is fontos lehet, de ahhoz, hogy megfontolt döntést hozz e téren, olvasd át a Corvinus honlapját és a Diákszervezeti Tájolót is, amelyeket minden évben frissít a HÖK. Ezeken kívül ott vannak még az infóestek is, amelyeket a diákszervezetek szerveznek.

Egyetemi támogatás

Az egyetem és a Hallgatói Önkormányzat támogatja és kiemelt figyelmet szentel a diákszervezetekre. A HÖK minden félévben akkreditálja, és különböző kategóriákba sorolja a közösségeket, továbbá létrehozták a Diákszervezeti Ösztöndíjat is, ezzel támogatva a szervezeti vezetők és az aktív tagok munkáját. A csatlakozásod hasznos lehet, amennyiben szeretnél Erasmusra menni, vagy egyéb pályázatokon részt venni, mert a diákszervezeti aktivitás plusz pontot ér a jelentkezésnél. Ne habozz, válaszd ki a számodra megfelelő diákszervezetet, szakkollégiumot és jelentkezz!

süti beállítások módosítása