Titkos kézfogás a sikerhez

dsc07681.jpgMik a köszönés alapjai? Ki kinek nyújt kezet? Mit takar a black tie dress code? Többek között ezekre a kérdésekre adtak választ a GYDSZ programján. A résztvevők Jegonyán Oxána, nemzetközi versenybíró, és László Attila, táncmester közreműködésével nyerhettek mélyebb betekintést a társasági etikett és világtáncok világába. 

Írta: Hugert Alex

Borítókép: Tóth Valter

Mint mindent, a nemzetközi protokollt is az alapoknál kezdjük, azaz az üdvözlésnél. Tudtátok, hogy az emberek a bemutatkozás első 4 perce alapján már véleményt alkotnak a másikról? Annak érdekében, hogy ez a vélemény pozitív legyen, tisztában kell lennünk a köszönés illemeivel. Alapvető követelmény a köszönési rangsor ismerete. Nem nyújthatunk kezet annak, aki nálunk magasabb rangú, vagy a felettesünk. Hasonló szabály érvényes arra is, ha egy férfi nővel találkozik: a hölgy eldöntheti, hogy kezet nyújt-e az úrnak. Ha kezet nyújt, a férfi kezet csókol. A kézcsók persze nem egy valós csók, csak egy fejbillentés, az ajak nem érhet a kézfejhez. Ez a visszafogott gesztus is a tisztelet megadásának jelképe.

Első találkozás alkalmával a férfi köteles bemutatkozni a hölgynek, ő azonban eldöntheti, hogy elárulja nevét és viszonozza a gesztust, vagy csak tudomásul veszi azt. E szabály alól kivételt képez a felettes-beosztott közötti interakció. Bemutatkozás közben nem szabad hadarni, önbizalmat kell sugallni hangunkkal és testtartásunkkal is. A kézfogás a személyes kapcsolat jelképe, így fontos közben a szemkontaktus, a határozottság, amivel bizonyítjuk, hogy valódi, értékes partnerek vagyunk.

Abban az esetben, ha meghívást kapunk egy magas szintű eseményre, felmerülhet bennünk a kérdés, mit vegyünk fel. Legyen ez az alkalom egy konferencia, gála vagy fogadás, a megadott dress code betartása kötelező. Ezzel is tiszteletet adunk, komolyságot sugárzunk. A legelegánsabb rendezvények white tie öltözéket várnak el. A férfiak részére ez frakkot, lakkcipőt jelent. A nők számára térd alá érő ruhát, amely takarja a vállakat is, zárt magassarkút, illetve kesztyűt. A kesztyűre karkötőt fel lehet venni, azonban gyűrűt nem. Ennél eggyel visszafogottabb a black tie dress code. A férfiaktól ebben az esetben öltöny az elvárás. A nőknek nagyobb mozgástér jut, ez a szabályzat már megengedi a kisestélyiket, a váll is szabadon lehet, azonban a zárt magassarkú cipő itt is fontos.

Kiegészítők tekintetében az ilyen eseményeken a férfiaknak a zsebóra elfogadott, azonban a karóra nem. A mindennapokban is általános szabály, hogy öltönyhöz kizárólag öltönyóra vehető fel, a sport karórák a sportos öltözék, sport casual dress code esetén hordhatóak csak. A hölgyeknek törekedniük kell a visszafogottságra, hiszen a visszafogott kiegészítők segítenek kiemelni a személyiséget. Általános szabálynak mondható, hogy az arany és ezüst ékszerek nem keverhetők, illetve a sminknek is az elegáns, egyszerű vonalat kell követnie.

A megjelenéskultúra fontos részét képezi a gesztikuláció és a testtartás is. Térben létezünk, így figyelnünk kell, hogyan jelenünk meg benne, merre, hogyan mozgunk. Koordináltnak kell lennie minden lépésnek, önbizalmat és céltudatosságot kell sugározniuk. Tiszteletben kell tartanunk a személyes teret, nem állhatunk sem túl közel, sem túl távol beszélgetőpartnerünktől, hiszen ezzel is üzenetet közvetítünk.

Miután megjelentünk, bemutatkoztunk, megtettük az első benyomást, beszélgetésbe kezdünk, azonban ennek is megvannak a maga szabályai. A tabutémák közé tartozik a politika, pénzügyek, vallás, származás és az egészségügy. Na de akkor miről lehet beszélni? A small talkban elfogadott témákat többnyire az adott rendezvény, művészet és a sport képezi.

Az ilyen eseményeken sokszor jelen van a tánc is. A résztvevők megismerhették és kipróbálhatták az angol és bécsi keringőt, rock’n’roll-t és cha-cha-cha-t is. Ezeknél a táncoknál is fontos a visszafogottság. A különböző táncstílusok, sőt még a zene is, a rendezvény komolyságától függenek. Táncra a férfi kéri fel a hölgyet, a testtartásának határozottnak kell lennie, hiszen ő vezeti a nőt a táncparkettre, majd a tánc közben is.dsc07617.jpgKép: Tóth Valter

Persze fontos megemlíteni, hogy a világon kultúráktól függően különböző elvárásokkal találkozhatunk. Minden kontinens rendelkezik saját normákkal és szabályokkal, amelyek meghatározzák az elvárt viselkedést és protokollt a különböző eseményeken. Ezért is kiemelten fontos, hogy tisztában legyünk az adott kultúra különlegességeivel és illemszabályaival. Ezek mellett a szabályok folyamatosan változnak, így a tudásunkat is mindig a legfrissebb normákhoz kell igazítani. A szabályok persze csak akkor érnek valamit, ha betartják őket. A normák ismerete és követése lehet a kulcs a sikeres navigáláshoz a diplomáciai térben és a hatékony kommunikációban.

süti beállítások módosítása