A $okadik pikkely

A Corvinus Hallgatói Médiaközpont is jelen volt azon a vetítésen, ahol a felújított, 3D technikával felturbózott Jurassic Park széria első, 1993-as művét játszották le a sajtó munkatársai számára.

2422_TP_00014R.jpg

Onnan tudhatjuk igazán, hogy egy amerikai film valóban kasszasiker és nagyon sok korosztályt megtalál, megszólít, hogy a McDonaldsban a Happy Meal menü mellé a film szereplőit osztogatják. Nos, a hazai mozikba 1993. szeptember. 23-án üstökösként berobbanó (ritka és szerencsés alkalom, hogy a dínók és az üstökös egy mondaton belül pozitívumként szerepel) Jurassic Park abszolút megfelel a mekis kritériumoknak. Nem adtak el olyan hamburgert a fiatal lurkóknak, ami mellé ne járt volna egy bénán mozgó T-Rex, vagy egy gyorsan pattogó Velociraptor.

Személy szerint a filmmel csak 1998-1999 tájékán találkoztam, de akkor is igen mély nyomokat hagyott bennem, valósággal rajongója voltam ennek a (gyerek, 90-es évekbeli gyerek szemmel) remek block busternek. Hónapokig kerestük a legkülönbözőbb helyeken a legapróbb dinoszaurusz maradványokat, sőt egyik-másik cimborám odáig is elment, hogy ő bizony látott őskövület-maradványt a járda szélén, de továbbrúgta.  Egyszómintszáz, a film teljesen rabul ejtett. 7 évesen.

7 évesen, mert most, 21 éves fejjel, háromdés szemüveggel a fejemen, idiótán ropogtatva a pattogatott kukoricát bizony meg kell mondanom, hogy egy átlagos filmet láttunk. Egy olyan filmet, amiről bebizonyosodott, amit mozi előtt sejtettem: a 90-es évek elején ütős (jó technika, jó sztori) alkotás ma már nem állja meg a helyét, hiába a 3D. El kell ismerni, a spielbergi dínók 2013-ban is élethűek, de az olyan mondatok hallatán, mint az „Azta! Érintőképernyős CD-ROM”, többen jöttünk ki a teremből enyhén vérző fülekkel.

2422_TP_00064R.jpg

Összegezvén a tapasztalatokat, a Jurassic Park 3D 3D nélkül üt igazán, de a film elkötelezett híveinek ajánlott a megnézése, már a nosztalgia miatt is. A harmadik dimenzió megjelenése néhányszor alig érzékelhető, viszont jó párszor dob a filmen és élvezhetőbbé teszi azt, kellemes családi kikapcsolódást nyújtva a kisgyermekes családoknak, amelyek nyilvánvalóan apu unszolására mennek moziba, ugyanakkor benőtt fejlággyal megeshet, csalódás lesz kicsit a mozgókép, és lehet a pörgős, robbanásokkal teli, akciódús alkotásokhoz szokott gyermeket se köti le annyira, mint tette a Jurassic Park azt apuval 20 évvel ezelőtt. Bár ki tudja? A dínók, a kiskutyák és Ariel mindig is népszerűek voltak az éppen aktuális fiatal generáció körében.

süti beállítások módosítása