Élőben a Gyurcsány-filmről

17:00  –  A film az őszödi beszéd egy részletével kezdődik, majd 2017-ben találjuk magunkat. Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként elkövetett bűnei miatt bíróság előtt áll, zsebre tett kézzel, s a bírónővel kiabál. A tárgyalás elnapolását kéri, hogy védőbeszédét meg tudja fogalmazni.

öszöd.jpg


17.05 –  a tárgyalás után ügyvédjével konzultál, aki szerint jó esélyei vannak, hogy a köztársasági elnöktől kegyelmet kérhessen. Gyurcsány viszont nem akar élni a lehetőséggel, a legádázabb ellenségeként hivatkozik  rá. Talán 2017-ben már Orbán Viktor a legfőbb közjogi méltóság? 

17.10 – Ügyvédjével üzeni meg a családjának, hogy szereti őket, valamint, hogy "no pasarán!". Már most paródiának tűnik a film.

17.15 – Egy stáb érkezik Gyurcsányhoz, és az ominózus táncot veszik fel. Semmi lényegi momentum nem maradt ki a filmből, ez ebből a példából is látszik.

gyurcsanyhugh.gif

 

17.27 – A 2017-es utópiában egy cellában ül Gyurcsány egy újságíróval, egy betörővel és egy bankrablóval. Az újságíró személyét érintő kritikájára Lárifárival válaszol. 

17.35 – Újra őszödi beszéd–bevágások. "Lehet itt teszetoszáskodni, de nem sokat. [...] Nincsen tovább. Nincsen!" Közben a kamera a balatonőszödi frakcióülést helyszínét pásztázza, üresen. A háttérben még egy kurvaország hallatszik. A film egyébként két idősíkon, 2006 őszén és 2017-ben játszódik.

17.38 – A miniszterelnök az őszödi beszédet magyarázza valakinek. "Durvára sikerült? Kurvára nem érdekel!" 

17.40 – Már kb. a tizedik káromkodás hangzik el a filmben, hasznát venném egy olyan számlálónak, mint amilyen a South Parkban számolta az elhangzott shiteket.

spspsp.jpg


17.45 – Valaki Windows Media Playerben hallgatja a beszédet, szép frekvenciás effekttel. WMP, megáll az ész. Mi a következő, nyitnak egy Internet Explorert?


17.48 – Újra 2006-ban vagyunk, a filmnek még nincs értelme, a színészi játék minőségét nem tudom megítélni. Folyamatosan arra várok, hogy mikor röhögi el magát valamelyik színész.


17.50 – Remélem lassan kiszivárog a beszéd, mert rohadt unalmas. Most épp a 2017-ben a cellában lévő újságírót masszírozza egy öreg, kövér férfi 2006-ban (tiszta Felhőatlasz, nem?). Az újságíró egyébként épp az őszödi beszédet készül kiszivárogtatni, ha jól értem.

17.58 – 2006. szeptember 17, klasszikus zene a háttérben. Egy futár három CD lemezt vesz át valakitől. Mindjárt itt a film katarzisa!

gurcsay.jpeg

 

18.00 – Kiszivárgott a beszéd, archív felvételeket mutatnak a parlament előtti tüntetésről.

18.01 – Szili Katalinnal (?) beszél a miniszterelnök a beszéd kiszivárgása után. "Tüntessenek csak, Gergényi tábornok a helyén" – mondja GYF, majd baljós zene csendül fel. Egy ismeretlen pedig nagydarab kopaszokat fizet le, hogy provokáljanak a tüntetésen.


18.03 – Újra 2017-ben vagyunk, a cellában. Épp azt fejtegetik, hogy ki szivárogtathatta ki a beszédet. Az újságíró szerint Gyurcsány.


18.05 – Újra 2006, szeptember 18. Archív felvételek, durvul a helyzet, meg a zene. A Szili Katalin-szerű nő arról panaszkodik Ferinek, hogy az MTV nem közvetíti a tüntetést, és így kénytelen a HírTV-t nézni.

18.07 – Az újságírót – aki valamilyen leleplező cikket írt – kirúgja a főszerkesztője, mert eladta a szerkesztőséget egy offshore-cégnek. Vagy valami ilyesmi.  A főszerkesztő egyébként hasonlít Kósa Lajosra, és szerintem a színészi képességei is hasonlóak.


18.11 – A munkanélkülivé lett újságíró (van erre normális szinonima?) épp a zaciba tart eladni egy festményét. Mit tesz ez a Gyurcsány-rezsim a kisemberrel! 
A zálogházban viszont meglátja a Kósa-hasonmás volt főnökét, amint az milliós értékű aranyat vásárol. Kifelé jövet összetalálkoznak, majd a zsurnaliszta (uhh) leüti őt. "Egy-egy!" mondja, az aggódó feleség pedig rendőrért kiált. Eddig ez a film leggyengébb színészi teljesítménye, pedig magas/alacsony a mérce.

 

18.15 – Ezek szerint az újságíró ezért került börtönbe. Azt nem tudom, hogy egy 82 perces filmbe minek egy ilyen teljesen érdektelen külön szál. Miközben ezt írom, egy nyugdíjas korú úr épp elhagyja a nézőteret. Talán másra számított.

18.17 – Hatalmas bölcsesség Gyurcsánytól:

"A magyarság nem útlevél kérdése."

18.19 – Végre akció. 2006. október 23-a, lovasostrom meg minden jó, archív felvételeken.

lovas.jpg

18.21 – Zeng a Gyurcsány takarodj! Jobbik 2010-es kampányfilmjéhez hasonló hangulatot teremt a zene, háttérben lövések hangjával.

loo.jpg

 

18.23 – A volt miniszterelnök bejelenti a cellatársainak, hogy  elkészült a védőbeszédével. "Vádlott helyett vádló leszek" – mondja. Majd bilincsben vezetik a bíróság elé.

18.25 – "Nincs mit mondanom, ártatlan vagyok. Az igazi bűnösök azok, akik ezt az eljárást elindították ellenem. Önöket vádolom. Ha azt gondolják, hogy bármit megtehetnek ellenem, akkor azt mondom, hogy tévednek."

Ennyi volt a védőbeszéd, visszaküldik egy másik cellába, egy kétajtós szekrény beszél éppen hozzá fenyegetően. Mi lesz még itt!

gyzri.png

18.28 – Elnapolták az ítélethirdetést, Gyurcsány örül. "Itt a demokrácia a tét" mondja a cellatársainak, akik nevetve visszakérdeznek: "De mégis, kinek a demokráciája?"

18.29 – Itt véget is ér a film, valamilyen cirkuszi zenés aláfestéssel. 

süti beállítások módosítása