Vélemény: 'Murica, te csodás

Megint lövöldöztek az USA-ban, ezúttal az ottani Anyák Napja alkalmából.

legalusa.jpg

Lassan már az ingerküszöbünket sem ütik meg az ilyen hírek, annyi hasonló történt náluk az elmúlt időben. Miközben mondjuk egy átlag magyar értelmetlenül áll már a fegyverviselési jog előtt is, az Egyesült Államokban hatalmas politikai csatározások terepévé vált az elmúlt időben. Egyik oldalon az amerikai értelmiség jelentős része, a Fox News-on kívüli sajtó egésze, és minden jóérzésű állampolgár, aki nem attól érzi biztonságban saját magát és gyermekeit, hogy fegyvert vásárol saját használatra. A másik oldalon pedig a fegyverben hívő, általában kevésbé intelligens, gyakran vidéken élő emberek állnak. Ők valamilyen mindenek felett álló igazságnak fogadják el az USA alkotmányát, melynek második módosítása kimondja a fegyverhez való jogot. És ebben bizony nem korlátozhatja őket mások életének védelme, és hasonlók.

A vita a connecticuti iskolai mészárlás után lángolt fel ismét, majd pár napra rá New Yorkban két önkéntes tűzoltót lőtt le egy ámokfutó, aki az általa szándékosan okozott tüzet csapdaként használta. Joggal gondolhattuk, hogy valami történni fog, és legalábbis szigorítják a fegyvertartás. Álmainkban még az is felmerülhetett, hogy úgy ahogy van, eltörlik. Mert egyszerűen nem normális, hogy minden idióta fegyverrel szaladgál, és ha kedve támad, gyerekeket gyilkol. 

Hisz sikerült a reform Ausztráliának is: az 1996-os Tanzániai mészárlás után, melyben 35 ember vesztette életét, az akkori miniszterelnök hadat üzent az ottani (jóval gyengébb) fegyverlobbinak, elérte a célját, és visszavásárolta, majd megsemmisítette az állampolgárok félautomata és automata fegyvereit.

Nem sikerült azonban Obamának, hiába állt ki mellette az amerikai sajtó és úgy általában az amerikai társadalom értelmesebb része. Az elnök a fegyverlobbit hibáztatta a sikertelen szavazásért, és szégyenteljesnek nevezte a döntést, melynek során a "fegyverlobbi és szövetségesei szándékosan hazudtak".  A sajtó reagált is erre, a Daily News napilap például ezzel a címlappal, rajta a newtowni iskolában meggyilkolt gyerekek képével:

Képernyőfotó 2013-05-13 - 4.07.02.png

A sok középkorban rekedt, fegyveréhez mániákusan ragaszkodó amerikai pedig még az értelmes vitát is lehetetlenné teszi, és ilyeneket kommentel lövöldözésekről szóló cikkek alá:

Képernyőfotó 2013-05-13 - 4.11.39.png

Képernyőfotó 2013-05-13 - 4.13.27.png

Pedig világos statisztikák mutatják, hogy ahol könnyebb hozzáférni a lőfegyverekhez, ott többeket is lőnek le. Például ez: 

(Persze a problémakör nem oldható fel egy egyszerű statisztikával, de jól mutatja, hogy vannak gondok az Egyesült Államokban.)

gunstats2_1.jpg

Nem is beszélve az olyan morbid esetekről, mint ami május 1-én, Pennsylvania államban történt: a család egyik gyermeke ötödik születésnapjára karabélyt kapott, amivel lelőtte két éves húgát. De hasonló volt az április 4-i eset, ahol az anyját lőtte le egy négy éves gyerek. És még sok-sok ilyet lehet találni egy rövid Google-kereséssel. Egy közös van bennük: mind az Egyesült Államokban történt.

Vajon észhez térnek valamikor, lesz a politikusaikban bátorság szembemenni a fegyverlobbival? Vagy hozzátartozik a világ legdemokratikusabb országához, hogy kis túlzással bárki lőfegyverhez juthat? Könnyen lehet, hogy a másik irányba indulnak inkább el: a fegyverviselést támogatók úgy akadályoznák meg a jövőbeni iskolai mészárlásokat (lesz még ilyen...), hogy pisztolyokkal szerelnék fel a tanárokat (Dél-Dakota állam már el is fogadta ezt a törvényt), és még lőtérre is elküldenék őket kiképezni. Szép kis jövőkép, az biztos...

(És miközben ezt írtam, egy floridai idióta épp lábon lőtte magát bowlingozás közben a zsebében lévő kibiztosított fegyverrel. 'murica.)

süti beállítások módosítása