GDPPC Open nemzetközi vitabajnokság Budapesten

Ismét összefognak a CEU, a Corvinus és az ELTE vitaklubjai, hogy a Budapest Open 2013 után új egyetemi vitaversenyt rendezzenek.

gdppc_open_.jpg

A GDPPC Open vitabajnokság 2013. június 21. és 24. között kerül megrendezésre a CEU-n. A verseny 5 selejtezőkörből áll majd, ahonnan a legjobbak az elődöntőkbe, illetve a döntőbe juthatnak tovább. A várakozások szerint húsz országból legalább 32 csapat vesz részt a megmérettetésen. Minden vita nyitott lesz a nyilvánosság számára. A főbírói csapat tagjai a szomszédos országokból érkeznek: Radu Cotarcea (Románia), Filip Muki Dobranic (Szlovénia), Ana Gurau (Moldova), Nika Jelaska (Horvátország) és Viktor Prlja (Szerbia).

A brit parlamentáris formátum szabályainak megfelelően az egyes körök indítványait a résztvevők a helyszínen, közvetlenül a vita előtt ismerik meg, ezért a versenyzőknek minden témakörben nagyon naprakésznek kell lenniük. Az összesen hét indítvány számtalan közéleti témát érint, a nemzetközi kapcsolatoktól és a környezetvédelemtől kezdve a politikatudományon, a nemi szerepek kérdésén át akár a jogi és filozófiai dilemmákig. A versennyel egy időben zajló Global Debate and Public Policy Challenge (GDPPC) témája is terítékre kerül, ami idén „A digitális szabadság és határai”.

A digitális szabadság, amely a verseny fő témája ebben az évben, egy új keletű kérdéskör, amelynek az elemzése azt járja körbe, hogy az egyre terjedő digitális technológia és annak felhasználása milyen lehetőségeket rejt, és hogyan lehetne ezeket az egyén vagy a társadalom javára fordítani.

debate1.jpg

  Fotó: Murányi Zsófia

 

A GDPPC Opent szervező három vitaklub szervezte meg 2012 márciusában Magyarország legelső nemzetközi, brit parlamentáris formátumú vitaversenyét, a Budapest Open-t is, amely azóta 2013-ban újra megrendezésre került, és a nagy nemzetközi érdeklődésre való tekintettel hagyománnyá fog válni. Az elmúlt pár évben alakult egyetemi vitaklubok célja, hogy a hasonló nagy formátumú eseményeken népszerűsítsék a formális vitázást az országban, melynek látványos hatása van az egyéni gondolkodásmódra és a társadalom nyitottságára. A szervezők remélik, hogy minél több új érdeklődőt üdvözölhetnek majd heti vitaalkalmaikon, amelyek a CEU-n angol nyelven, a Corvinus és az ELTE vitaklubokban magyarul folynak.

A formális vitázás számtalan olyan készséget fejleszt, amely az egyetemi hallgatók tanulmányai során és a munkáltatók szempontjából is rendkívül hasznos. Alapvetően megkívánja a rendszerezett gondolkodást és előadásmódot, mivel a beszélőknek mindössze hét percük van álláspontjuk bemutatására, ezen túl hozzásegít a nyitott világkép kialakulásához is, hiszen minden indítvány mellett és ellen is számtalan érv hangzik el. A vitázók hozzászoknak az aktív hallgatáshoz és az interaktív dialógus kialakításához, ahol álláspontjukat a már elhangzottak fényében fejtik ki, és reagálnak az előttük felszólalókra is. Mindezek a készségek gyakorlati úton fejleszthetők ki a leghatékonyabban, ezért a vitaklubok hetente tartanak vitaesteket, ahol minden résztvevő kipróbálhatja és fejlesztheti magát.

A versenyt a Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) és a Közép-Európai Egyetem (CEU) támogatja.

 

[Facebook-esemény]

[https://www.facebook.com/corvinusvitaklub]

[http://www.debatehungary.com/]

[debatehungary@gmail.com]

 

Dezsényi Balázs, Kruppa Fanni

süti beállítások módosítása