Egy új modell a Közel-Keleten: Kurdisztán

A Corvinus Egyetem ismételten egy magas rangú diplomáciai eseménynek adott otthont. Falah Mustafa Bakir, kurd külügyekért felelős miniszter tartott előadást Kurdisztánról, annak viszályos történelméről, adottságairól, jelenéről és jövőjéről.

IMG_3692.JPG

Kurdisztán a történelem folyamán szinte állandóan idegen hatalmak felségterülete alá tartozott. Kr.e. 550 óta egy nagyon rövid független periódusa volt a területnek a második világháború után, melynek végét az iráni hadsereg bevonulása jelentette nem sokkal az állam megalakulása után. Ezek után iraki befolyás alá került, mely alatt két és fél millió ember menekült el az Öbölháború kegyetlenségei miatt. A Szaddám rezsim bevetett a kurdok ellen vegyi fegyvereket és tömegpusztításba kezdett, ráadásul az ENSZ szankciókat vezetett be Irak ellen, Irak pedig szankciókat Kurdisztán ellen, így a kurdok húzták a legrövidebbet. Az amerikai támadás után 2003-ban Bagdad bukása után „kihagyhatatlan esélyt” láttak egy autonóm régió kialakítására, mely azóta is fennáll.  Belügyeikben szinte teljesen függetlenek, saját parlamenttel, kormánnyal rendelkeznek. Külügyekben is van szabad mozgásterük, ami sok nehézséggel is jár, mivel a környező országok (pl.: Irán, Törökország) stratégiai pontként szeretnék felhasználni ezt a területet.

IMG_3703.JPG

Azonban ez a szabadság és a természeti kincsek tehetik vonzóvá a világ egyik legforrongóbb helyén fekvő autonóm régióját. Demokráciát próbál építeni a kormány, de ehhez a diktatúrához hozzászokott emberek gondolkodását is át kell alakítani. A miniszter úr emlékeztetett, hogy míg Irak szocialista ország, Kurdisztán szabad piacgazdaság és ennek hála egyre gyorsabban fejlődik. Beszélt még a kurd nép toleranciájáról és, hogy „hidat szeretnének építeni maguk és a világ országai között”. Jó úton haladnak, ugyanis elkezdett áramlani a külföldi tőke a régióba. A legnagyobb befektetők a brit Sterling Energy, a norvég DNO, de lehetőséget látnak a régióban a Gazprom szakemberei és jelentős olajmezői vannak itt a MOL-nak is.

Falah Mustafa Bakir úgy látja, hogy Kurdisztán jó úton halad, nemzetközi kapcsolataik egyre szélesebb körűek, a főváros, Abril nemzetközi reptereiről közvetlen járatok visznek Európa több nagyvárosába és egyéb desztinációkra. Ami aggasztja, az a szíriai helyzet miatt kialakult humanitárius katasztrófa, aminek köszönhetően hatalmas menekülttáborok alakultak ki. Ennek megoldására nemzetközi szervezetek segítségét is kérik. 

2014 ott is a választások éve lesz. Ez szerinte egy jó alkalom lesz arra, hogy az állampolgárok is kifejezzék, hogy szerintük is jó irányba halad az ország.

 

Kárász István

süti beállítások módosítása