Führer újratöltve

Már a borítókép is egy remekmű, de a lényeg még is csak utána jön. Tabuk nélkül magát Hitlert támasztotta fel Timur Vermes első könyvében, és ráadásul még showműsort is adott neki. A közönség egyszerűen imádja Vermes szatíráját, ne csoda hát hogy simán bestseller lett.

forrás: libri.hu

Az egész az ébredéssel kezdődik, amikor is Berlin közepén egy üres telken, katonai egyenruhában egy ötvenhat esztendős férfi ébredezik, nem más mint Adolf Hitler. Gyorsan keresné is a legrövidebb utat a bunkerhez hisz háború van, csak hogy valami megváltozott utolsó emlékeihez képest. Hirtelen ráeszmél, hogy 2011-ben találta magát és az annyit tesz, szeretett hazájában béke, demokrácia, rengeteg külföldi és egy női kancellár honol. Ebben az új világban a tőle elvárható fanatikus hittel új karrierbe kezd a televízióban.

Szerzőről:
"Timur Vermes 1967-ben született Nürnbergben. Édesanyja német, magyar származású édesapja pedig az 1956-os események során menekült Németországba. Középiskola után az erlangi egyetemen tanult történelmet és politikatudományt, ezután újságíróként kezdett dolgozni. Első regénye Nézd, ki van itt címmel 2011-ben jelent meg, hatalmas sikert aratva Németországban. Művét azóta 28 nyelvre fordították le, az eladott példányok száma meghaladja az egymilliót, a közeljövőben pedig film készülhet belőle a tervek szerint.”

A könyv nagyon is ijesztő képet mutat be arról, milyen könnyen találja meg a helyét ez karizmatikus figura a YouTube és a nézettségi adatok világában. Abban a világban, ahol szinte bármi képes percek alatt hisztérikus tetszést kiváltani. Valódinak persze senki nem hiszi. Nagyszerű utánzóművésznek tekintik, színpadi zseninek, és úgy emelik ünnepelt sztárrá, úgy hogy közben szinte semmilyen akadályba nem ütközik. A receptje pofonegyszerű: nem tesz mást, mint meggyőzően hirdeti korábbi elveit, közönsége pedig zabálja az „őrült YouTube-Hitler”-t.

Egyedül Adolf fiatal titkárnője borzong el, de csak egy időre, amikor nagymamája elmeséli, hogy a család több tagját éppen az a diktátor gázosította el, és hogy amiben ő segédkezik, az nem más mint ennek az „újraélése”.  Hitler viszont persze ezt is gyorsan megoldja a könyvben kapott  bájos személyiségével. A meglehetősen tiszta és humoros személyiség abszolút szerethető és éppen ez benne a figyelemre méltó, hiszen olvasóként, mégis csak tudjuk, ki ő valójában és azt is, hogy meggyőződései egyszer már mit műveltek a világgal.

forrás: abc.es

Kérdés hogy szabad-e ezzel viccelődni és hogy biztos kellenek-e még ehhez hasonló művek? Hiszen Hitler életre keltése sem példa nélküli, Moldova György például egyenesen hazánkba helyezte Adolf székhelyét 1973-ban. Viszont a könyv mondanivalója alapján én azt mondom, hogy igen, ezt érdemes elolvasni! A szerző célja világos, hogy ráébredjünk, az emberek egyszer már jelentősen alábecsülték Hitlert. Valamint az hogy vajon a mai társadalomban tabuként szörnyetegnek elkönyvelt apokaliptikus figura miket tudna véghez vinni a mai médiaközpontú társadalomban. A pártok versengeni kezdenek a kegyeiért, az emberek szimpatizálnak elején humoros diktátorral. Kérdés hogy az olvasó mikortól kezdi elutasítani az újabb hatalomátvételt?

süti beállítások módosítása