Sörivóknak való

A rendszerváltást követő években sok vállalkozó fogott kisüzemi sörfőzésbe, a könnyű haszon reményében. A sörfőzés fénykorában 1994 körül, még 300-nál is több sörfőzde működött szerte az országban. Mára ez a szám 32. Ám mégis kijelenthető, hogy annyi év várakozás után 2011-től kezdve, évről évre bővül a minőségi kézműves hazai sörök és sörfogyasztók száma.sör5.jpg

Ha nem is revolúció, de valami változóban van. Mikor három évvel ezelőtt körbekérdeztem a barátaimat arról, hogy bennük milyen kép alakult ki az itthoni sörfogyasztásról, akkor bizony elég lehangoló képet kaptam, ugyanis a következő válaszokkal szembesültem...

1.Sört inni ciki – az iszik sört, akinek nincs pénze valami jobbféle borra.
2.A sörivás az öregek dolga – meccs közben korsókkal a kezükben vitatkozva.
3.Nincsenek olyan minőségi sörök, amik széles választékban, sok helyen, elérhető áron megtalálhatóak lennének.

Most 2013-at írunk, nézzük a számokat: 2011-ben elindult a Főzdefeszt, ami a legnagyobb és legnívósabb kézműves sörfesztivál. 2012-ben megrendezték az Első Hazai Házisör-főző Egyesület által szervezett sörfőzőversenyt, ahol 50 induló 8 kategóriában 145-féle sörrel indult. 2013-ban a két évvel korábban mindössze 200 hordóval és 10 kisüzemmel indult Főzdefesztre már több ezer ember látogatott ki, miközben a rendezvény hatalmas presztízst vívott ki magának, ezt követően pedig tucatjával nőtt a kézműves sört árusító vendéglátó egységek száma.

sör2.jpg

Mitől is kézműves a kézműves?

A kézműves sör eszméjének lényege, hogy a sörfőző kis mennyiségben, természetes alapanyagokból, tartósítás nélkül főzi az italt.

A magyarok és a sör

A magyar közönség igényei, akárcsak a barátaimé átalakuló félben vannak. Régen, ha magyar, akkor olcsó, világos sör jutott eszükbe – Borsodi, Soproni, miegymás.

Most viszont egyre többen szentelnek kiemelt figyelmet a kézműves sörözőknek és az ezek segítségével egyre inkább népszerű új, hazai márkáknak. A maga módján lenyűgöző, hogy a hazai viszonyok között képes volt kitörni a Szent András könnye, a Keserű Méz, a Köleses sör, a Korty vagy a Grabanc. Apropó hazai sör. Ma már egészen elképesztő skálája fedezhető fel e nedűknek:

A világostól a barnáig, az édestől a keserűig, számtalan verziója létezik. Akadnak kiváló gyümölcsös sörök is, amelyek, meggy, füge, szilva, gyömbér, banán ízekben sorakoznak a polcokon. Néhány lelőhely a legnépszerűbb helyeket illetően:

1.Élesztő

2.Léhűtő

3.Csakajósör

4.Kandalló Kézműves Pub

5.Sörmanufaktúra

Kiváló sörök a Bálna gyomrában

Még mindig csak 2013-at írunk, de nem kellemetlen sört kérni, ha étteremben járok. Nemrég megnyílt a Bálna kulturális központ, benne egy a maga nemében egyedülálló hellyel,a Jónás Kézműves Sörházzal, ami egy brewpub – vagyis egy látványfőzde. Ha valamivel, akkor az ilyen helyekkel el lehet kezdeni becsalogatni a kíváncsi, kézműves sörökről keveset tudó fogyasztókat. Az ilyen kezdeményezések kiválóan jelzik, hogy Budapesten egyre nagyobb helyet követel magának a kézműves sörkultúra.

jónás.jpg

Sör a Corvinuson

Pár hónapja pedig újabb érdekes bejelentés történt: az országban elsőként, a Budapesti Corvinus Egyetem diplomás sörfőzőképzést indított. A hallgatók alkalmasak lesznek egy sörfőzőüzem szakmai és vezetői feladatainak ellátására, vagy akár saját sörfőzde nyitására is. Ha ez nem is forradalom, de egyedülálló kincs, ami itt növekszik a szemünk előtt. Ha legközelebb betérsz egy kocsmába, ne ragadj le feltétlenül a kommersz söröknél,mert kis odafigyeléssel páratlan hazai sörökre lelhetsz.

Kedvet kaptál?


Ha ezek után te is kedvet kaptál pár korty, vagy még inkább pár korsó kézművessör elkortyolásához, akkor december 12-én éppen ideje, hogy te is felkeresd a Duna partjára vetett Bálnát. Ezen a napon ugyanis a CorvinusExclusive szemeszterzáró eseményen lehetőséged nyílik majd végigkóstolni a Jónás Kézműves Sörház legjobb és legkülönlegesebb söreit, amiben a világ legfiatalabb sörfőző mestere, Marton Csupor fog neked segíteni egy rövid sörkóstoló keretein belül.

Kóstold meg velünk a világ legjobb söreit, mielőtt elkezdődnek a vizsgák!

További részletekért az alábbi oldalon találsz: https://www.facebook.com/events/404757979655378/?ref=ts&fref=ts

írta: Kalamász Kevin

süti beállítások módosítása