„Ha-ha-ha-havazik”–Karácsonyi szatíra

Mukilás vagy Jézuska, szárnya van vagy zsákja? Kéményen vagy ablakon? Repül vagy van szánja?

Micsoda buta kérdések ezek, mikor ez egy remek alkalom a vásárlásra! Szupersok értelmetlen dolog, amit ilyenkor "legálisan" lehet beszerezni, hisz "olyan vicces lesz majd ez a..." vagy "annyira rég vágyott már egy ilyenre, hát nagyon drága, de legalább felesleges is, nincs mit tenni, a kis drága ezt akarja!" És meg is kapja, mert a karácsony, az bizony karácsony.

karszat.jpg


Az Index szerint  idén már jóval korábban elkezdődtek a leárazások a tavalyihoz képest, még több időnk van így a vadászatra. Csillogó szemek, hatalmas, tömött sorok, ideges, feszült emberek, a jól bevált "szemet-szemért, fogat-fogért" elv és az elmaradhatatlan öt darab karácsonyi dallam egymás után újra, meg újra.Egy- egy leárazott utolsó darab után szabályos élet-halál harcok folynak, és miután magunkhoz ragadtuk a kincset, már szinte csendül a Nemzeti Himnusz, kezdenénk is meghajolni a tapsoló tömeg előtt, ki-kikacsintva, a büszkeségtől és a mennyei örömtől dagadó mellel. Hisz már csak ez hiányzott. Megvan! Az ellenfél teljesen elvérzett, normális esetben már mentő kellene, de ez mind nem számít, mert ez volt, pont ez, a bizonyos utolsó darabok egyike a boldogsághoz."A karácsony a béke és a szeretet ünnepe".

 Egy éve ilyentájtaz egyik kereskedelmi csatornánegy rendkívül szimpatikus hírt láthatott az ember fia és leánya, a hatalmas plazma tv vásárlási lázról. A csöppet ironikus hangvételű kérdések azt kutatták, hogy miért pont erre esett a választás?
A válaszolók nagy százalékban úgy érezték, bármennyire is drága, ez lesz a tökéletes ajándék. Az autóba egyáltalán nem fér be, de karácsony van és még mindig ez lesz a legtökéletesebb. "...Sorban állunk órák óta, de feltétlenül megéri, szerintem ez a tökéletes ajándék, hitelt is vettünk fel rá".

Egy bizonyos elektronikai cikkeket áruló cég karácsonyi hirdetése 2011-ben pedig alátámasztotta az ehhez hasonló gondolkodást, miszerint "a fa alatt dől el a karácsony".
Hát rohanjunk ki az utcára, jó előre vegyük meg a legnagyobb fát a kerületben, a szomszédnak nehogy maradjon, sőt, akkor már vegyünk egyből kettőt is! Kell az mindenképpen. Az angyalka és a szaloncukor már régi dísznek számít, legyen idén rendhagyó az ünnep, akasszunk rá ékszereket, hosszú, színes gyöngysort! Ne csak a fa alatt dőljön el az a karácsony, hanem már a fán is!
December 25-ére pedig tartogassuk a legszebb mosolyunkat és a legtöbb "szeretlek"-et, mert az évnek ez az a napja, ahol a fa alatt végre igazán szerethetjük egymást.

Mindenkinek illatokban gazdag, szívet melengető karácsonyt kívánok, és ne feledjük, aggodalomnak helye nincs, januárban várnak minket az ünnepek utáni leárazások!

 

Borbély Blanka Mária

Borbély Blanka
Karácsonyi szatíra
süti beállítások módosítása