Valentin nap. Giccsmentesen.
Színház. Érted.

Dagadt angyalkák, szív alakú rózsaszínű csillogó masnival átkötött bonbonköltemények, giccsbe öltözött virágbolt, sőt még inkább szex shop kirakatok, kizárólag a nagy napra gyártott filmek, melyekhez a mozijegy mellé automatikusan egy csomag zsepi is jár. Csókok, könny és nyál – pont így képzelted a Valentin napi romantikát. Vagy mégsem? Opcionálisan díjaznál némi kultúrát, egy csipetnyi humort és egy gondolatnyi kritikát? Akkor február 14-én este a Corvinus Teatrum lesz a jó barátod: párban vagy pár nélkül, egyre megy, de az ez alkalomra készített két felvonásos lakomájukat nagy hiba lenne kihagyni.

teátrum2.jpg

A Corvinus Teatrum Jelenetek egy házasságból fedőnév alatt futó Valentin napi nagy fogása nem máshol, mint a Radnóti színházban kerül majd felszolgálásra – értelemszerűen február 14-én – este 7 órától. Azonban, hogy ne csak afféle hűbelebalázs módjára essünk neki a különleges darab bekebelezésének, előtte, 6 órától aperitifként egy ráhangoló szeánszon is részt vehettek majd, egy nagyjából félórás kedvcsináló beszélgetés keretei között. Lemaradni természetesen lehetséges, ám közel sem érdemes, hiszen a hangolódás során nem csak kulisszatitkokról hullhat le a lepel, de egy olyan szemüveget is az orrotokra csúsztathatnak, melyen keresztül kicsit más színben – ám, félreértés ne essék, véletlenül sem rózsaszínben – láthatjátok majd az elkövetkező előadás jeleneteit.  Ha pedig mindez nem lenne elég, még egy kicsit emeljük a tétet, hiszen – tadadadam – minden résztvevő számára egy kis meglepetéssel is készül majd a Teátrum csapata, melynek mibenlétét egyelőre fedje a vastag színházi függöny, elvégre egy kis titokzatosság csak bele kell, hogy férjen, ha már Bálint napjáról szól a fáma.

Sikerült felkelteni a figyelmed? Máris megkérnéd Cupidót, hogy lőjön neked jegyet az estére? Vagy azért még szeretnél valamivel többet megtudni az előadásról? Nos, akkor legyen, megpróbálunk egy kicsit most a te – kedves harmadik kérdésre bólogató olvasó – kedvedben is járni.

Dióhéjban a Jelenetek egy házasságból –  a maga nem túl titokzatos vagy félrevezető címével – egy férfi és egy nő szerelmének, közös történetének nyolc évét dolgozza fel, miközben a házasság nehézségeiről, tipikus problémáiról, saváról-borsáról-csípős paprikájáról szól egyedi, sajátos, fanyar humorral átitatott hangvétellel, ráadásként nyilván helyenként a jobb pillanatokat is meglebegtetve.

teátrum1.jpg

Kicsit nagyobb dióhéjban, a több részlet iránt szomjazók kedvére, pedig az alább következőket írhatnánk a cím köré. Lássuk csak!

A mű Ingmar Bergman műve alapján készült, aki egy sor nagyszerű film elkészítése után írta és rendezte meg 1973-ban Marianne és Johan történetét, melyben könyörtelen pontossággal és végtelen empátiával beszél két ember kapcsolatának bonyolultságáról, miközben sokszor szórakoztató, máskor szívszorító jelenetekkel eleveníti meg egy férfi és egy nő szerelmének történetét. Bergman célja az volt, hogy olyannak mutassa hőseit, amilyenek a valóságban, tisztán, túlmisztifikálástól mentesen.

A Radnóti Színházban most bemutatott változat kifejezetten két színészre készült, az előadásban a letisztultságra törekednek, nem vesznek el az apró részletekben, csak a lényeget akarják megmutatni – a játékban és a díszletben egyaránt. Bálint András, a rendező szavaival élve "kevés reményt ad a darab", de annál inkább pontos képet ad az emberről, a kapcsolatokról, azok groteszkségéről, szomorúságáról, az emberi gyengeségről. A szereplők nem rosszak, nem jók, és a legkevésbé sem tökéletesek, mind ellentmondásosak, néha gyerekesek, néha egészen felnőttek, egyszerre félénkek, vidámak, önzők, buták, kedvesek, okosak, önfeláldozók, ragaszkodók, mérgesek, szelídek, szentimentálisak, kiállhatatlanok és szeretetreméltók.

teátrum3.jpg

Talán éppen ebben a realitásban, őszinteségben van a darab titka, hiszen kétségkívül komplex, gazdagon megírt műről van szó, melyben a szereplők a boldogságot keresik, ám a hollywoodi produkciók csillogó világától eltérően, ezúton nyilvánvaló, hogy nem találják meg.  Ez azonban nem hiba, sőt, a szereplők a darab végére, az ötven felé közelítve ráébrednek: ez volt az élet, a maga valóságával, fájdalmaival és szépségeivel. Ha őszinteséget vársz és tiszta művészetet, akkor tehát mindenképp ott a helyed.

A Corvinus Teátrum közreműködésével ráadásul ezúttal 20%-os kedvezménnyel juthatsz belépőhöz, mely számszerűsítve annyit jelent, hogy az erkély 3. sorából 1600 Ft-ért, míg az erkély 4. sorából 1200 Ft-ért élvezheted az előadást. Jegyvásárlásra a Közgáz HÖK irodában nyílik lehetőséged a héten készpénzzel, vagy átutalással a 11773030-00171063 számlaszámon – ez utóbbi esetben a közleményben feltétlenül tüntesd fel a nevedet és teatrum szót!

A Valentin napi előadással kapcsolatos további információ morzsákért leselkedj az esemény facebook oldalán!

Ha kedvet kaptál – és remélem, így van, elvégre, meglepő módon ez lett volna kis szösszenetünk célja – , ne habozz, szerezz jegyet, nehogy lemaradj, és találkozunk 14-én este a Nagymező utcában.

Képek: Radnóti Színház

süti beállítások módosítása