A víz nem válik vérré
Véget ért a VIII. Országos Felsőoktatási Véreadóverseny

A lépcső alján egy koldus ült, mellette kartondoboza: “Vak vagyok. Kérem, segítsenek!” Poharában csak néhány pénzérme árválkodok - a járókelők ügyet sem vetettek rá. Ekkor egy hölgy megsajnálta szegényt és átírta táblát. Hamarosan csakúgy özönlöttek az aprók. És hogy mik voltak a varázsszavak? “Ez egy csodálatos nap, és én nem láthatom.” - ezt a híres vírusvideót idézte fel beszédében Dr. Jákó Kinga, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatója. Törtenetével mutatott rá annak fontosságára, hogy a jó célnak egy hatásos üzenettel és eszközökkel kell párosulnia.

mosolygover.jpg(Fotó: Meltzer Viki)

Az Országos Felsőoktatási Véradóverseny egy ebben a szellemben született kezdeményezés. Az intézmények hallgatói létszámuk szerinti három kategóriában (1000 fő alatti, 1000 és 10000 közötti, 10000 feletti) vetélkednek. Itt azonban tényleg nem elsősorban a győzelem, hanem a részvétel a fontos.

A most nyolcadik alkalommal megrendezett verseny lezáró ünnepségére a véradók világnapja alkalmából szombaton, a Budapesti Corvinus Egyetemen került sor. Az eseményt Dr. Palkovics László a házigazda intézmény tudományos rektorhelyettese nyitotta meg, aki - mint azt bevezetőjéből megtudhattuk - AB vércsoporttal rendelkezik. Őt Dr. Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója követte, aki külön sikerként emelte ki, hogy az idei verseny során több mint háromezren első alkalommal adtak vért. Dr. Jákó Kinga pedig hangsúlyozta, a vér semmivel sem helyettesíthető. Végül a verseny eredményeinek kihirdetése, valamint a díjátadó következett.

Az ezer fő alatti intézményekben a Nyíregyházi Szent Atanáz Főiskola győzött, hallgatóinak kb. 94%-a adott vért. A középső kategóriában a Gyöngyösi Károly Róbert Főiskola lett az első, nagyjából 20%-os részvétellel. A legnagyobb létszámú egyetemek között címvédő BCE diákjainak körübelül 6%-át mozgatta meg, amely csupán a dobogó legalsó fokára volt elég, a Pécsi Tudományegyetem (kb. 7%) és a Szegedi Tudományegyetem (kb. 7,5%) mögött.

A képletes véradó-trónt már akár jövőre visszahódíthatja Egyetemünk, hiszen szeptemberben kezdetét veszi egy új Országos Felsőoktatási Véradóverseny. Addig is, aki nagyon szeretne tűt a vénáiban, az a nagyobb fesztiválokon is keresheti a vöröskereszt sátrát!

süti beállítások módosítása