Egy rejtett csoda Budapest szívében

Kevesen tudják, hogy micsoda lehetőségeket rejt az Uránia Nemzeti Filmszínház, pedig érdemes lenne odafigyelni rá. Ennek az intézménynek igazán lenyűgöző múltja van, amit kevesen tudnak.

Az első épülete valamikor 1890 közepén épült (hogy pontosan mikor, azt nem tudni), a mai Rákóczi úton. Az épület eredetileg egy orfeumnak (mai kifejezéssel mulatónak) épült, és úgy is üzemelt. Csak 1899-ben nyílt meg az akkori mulatóban az Uránia Tudományos Színház. Ekkor szerelték fel filmvetítésre alkalmas vetítőberendezésekkel is, innentől nevezhetjük klasszikus filmszínháznak az Urániát.

http://kapcsoldbe.hu/wp-content/uploads/2012/06/urania_05.jpg

1916-tól a filmszínházi műsorokat mutattak be inkább, kiszorítva ezzel a tudományos előadásokat. 1930 után a mozi a német UFA Filmgyár tulajdonába került, így a neve is megváltozott; UFA Palota lett belőle, egészen a második világháborúig. 1945 után a Szovexport mozija lett. Később természetesen újra magyar kézbe került, és a legnépszerűbb fővárosi mozivá vált a XX. század végére. Mára sajnos már kevesebben ismerik.

A több mint száz éves filmszínházat 2002-ben újították fel. A díszterem mellé két kisebb termet is kialakítottak az épületben. Az épület érdekessége, hogy a két termet a filmtörténetünk nagy alakjairól nevezték el, Fábri Zoltánról és Csortos Gyuláról. A dísztermi páholyok pedig örök klasszikusok neveit viselik, mint például: Meseautó, Hyppolit, Casablanca, Körhinta.

http://hd.urania-nf.hu/wp-content/gallery/urania/urania00013.jpg

Bár az Uránia nem a populáris filmekre szakosodott, pár mégis fellelhető itt is, hiszen a mozi a filmkultúra sokszínűségének bemutatására törekszik. A filmklubban programok és fesztiválok mellett a klasszikus filmek bemutatására is nagy hangsúlyt helyeznek.

Az utóbbi években pedig társművészeti közvetítések is helyet kaptak a repertoárban. Ilyen például az londoni Shakespeare’s Globe Színház, a Nathional Theatre, a Royal Opera House, a new york-i Metropolitan Opera vagy a moszkvai Bolsoj Balett. De persze a világ minden tájáról balett és színházi előadásokat, tárlatvezetéseket is átélhetünk itt, és a klasszikus zene kedvelői is találhatnak maguknak koncertfelvételeket, amiket megtekinthetnek. Az árak tekintetében ne egy kommersz moziét várják a társművészek előadásainál, inkább a színháziakat vegyék alapul.

Személy szerint legjobban a színházi előadásokért vagyok oda: a Globe Színház és a Nathional Theatre előadásai lélegzetelállítóak. Shakespeare klasszikusoktól kezdve Danny Boyle Frankenstein-feldolgozásáig elég sok minden megtalálható. Összességében az épület lenyűgöző, a látvány fantasztikus, az előadások lehengerlőek. Úgyhogy aki kedvet kap, bátran látogassa meg a Filmszínházat, hiszen egy kis művelődés sosem árt.

süti beállítások módosítása