Megdöbbensz, ha megtudod miért helyezik át valójában a Marx-szobrot!

Bombaként robbant immár másodszor a hír, hogy a Marx-szobor szeptemberben átköltözik az aulából az egyetemtörténeti kiállításra.

A napi politika erre is, mint oly sok más ügyre manapság, rányomta szokásos bélyegét. A patinás pecsét garantálja, hogy a kérdés megítélését a pártállás, a világnézet diktálja. Holott bármily furcsának tűnik, lehet érdemes lenne, ha egy egyetemi döntést megpróbálnánk az adott intézmény kontextusában értelmezni.

marx2gif.gif

A Corvinus jelenlegi formájában fiatal képződmény, a hozzátartozó két campus bő tíz éve, hogy egymásra talált. Az integráció azonban a vártnál lassabban valósult meg, ráadásul a budai oldalról talán úgy tűnhetett, hogy nem két egyenrangú fél frigyéről van szó, hanem a Közgáz integrálja magába a volt Kertészeti Egyetem karait. Ha ebben a környezetben próbáljuk meg a Marx-szobor szerepét megérteni, akkor rájövünk, hogy 2012-ben nem csupán a magával hozott negatív politikai konnotációk miatt került előtérbe, hanem azért, mert az egyetem főépületének központi helyén csak az egyik elődintézmény jelképe szerepelt dominánsan.

A mostani rektor, Dr. Rostoványi Zsolt megválasztása után szívén viselte a karok és campusok közötti integráció elmélyítését. A folyamat egyik eszköze szimbolikus: olyan szobor kerül a központi helyre, amely képes az egész Corvinust megtesteíteni. Márpedig, ha oda szeretnénk tenni egy új műalkotást, ahol jelenleg a Marx terebélyesedik, akkor a fizika törvényeinek megfelelően át kellene helyezni a német filozófus bronzalakját valahová máshova. A költözésnek tehát ez a legfőbb oka.

Kétségtelen, hogy a döntéshez hozzájárulhatott Marx egyetemen belül is vitatott megítélése, sőt lehetséges, hogy a külső kritikák is szerepet játszottak. Mindenesetre az áthelyezésérél szóló döntés nem tegnap, de még csak nem is januárban született meg, hanem már tavaly az egyetemtörténeti kiállításról szóló szenátusi határozatban, mint ez rektorunk év elejei nyílt levélből kiderült. Ebből adódóan az eset nincs összefüggésben sem a Szabadság téri emlékművel, sem a KEHI-jelentéssel, sem az Ybl-egyesülettel, de még csak Rétvári Bencével sem.

A CorvinusOnline egy hallgatói blog, így az itt leírtak nem az egyetem hivatalos álláspontját, hanem a cikkíróét képviselik. Az alábbi szöveget lehet forráskritikával illetni, azonban mégis arra kérném a sajtó munkatársait, a véleményalkotó bloggereket és a kedves kulturált, intelligens és gondolatébresztő hozzászólásokat író kommentelőket, hogy az áthelyezés kapcsán ne az illiberális állam újabb áldozatát vagy az anti-kommunista küzdelem újabb diadalát lássák, hanem a valódi helyzetet, amely sokkal unalmasabb és hétköznapibb.

Nem egészséges minden mögött politikai indíttatást látni.

süti beállítások módosítása