Küzdelem az időnkért
APPróhirdetés sorozat II. rész

william-iven-gcsnospexfs-unsplash.jpg

Catherine Price újságíró, a Digitális detox című könyv szerzője férjével minden héten „digitális sabbatot”, vagyis telefonmentes szombatot tart. Amerikai táborszervezők egyhetes digitális elvonókúrákat kínálnak, melyek kifejezetten üzletembereknek, vállalatvezetőknek és startuppereknek nyújtanak empátiát, kreativitást és alkotókedvet növelő pihenést. Léteznek azonban kevésbé radikális megoldások is a képernyőidőnk csökkentésére, és a technológiát is bátran segítségül hívhatjuk az időnkért folytatott küzdelemben.

Ahhoz, hogy úgy érezzük, helyesen használtuk ki a nap mind az 1440 percét, tudatosabbá, önreflexívebbé kell válnunk. A tudatosság első lépése, hogy megpróbáljuk felmérni, mennyit használjuk az eszközünket, hiszen csak ezután tudjuk kitűzni a célt magunk elé, hogy valójában mennyi időt szánnánk rá naponta. Legkönnyebben ezt egy képernyőidő-mérő alkalmazással tehetjük meg. Az Android és iOs rendszerekbe egyaránt beépítettek már olyan szolgáltatást, ami nem csak méri a képernyőidőt, hanem képes alkalmazásonként vagy kategóriánként részletezni a használati szokásokat.

A beállítások között megtalálhatod digitális egyenleg, képernyőidő-kezelő vagy egyéb más fantázianév alatt. Ha nincs ilyen a telefonodban, vagy inkább egy külön alkalmazást használnál, számos lehetőség közül választhatsz. Az ingyenes appok sokszor tartalmaznak reklámokat vagy alkalmazáson belüli vásárlást, de valószínűleg a célnak, vagyis az idő mérésének és a saját korlátok felállításának megfelelnek. Ezek az appok sokszor olyan pszichológiai motiváló eszközökkel dolgoznak, mint jutalmak és rendkívül inspiráló idézetek osztogatása, azonban ne hagyd, hogy a belső motivációd külső hatásra gyengüljön! 

pric_htbuwyp_ig_1080x1080_dearphone.jpgFelismerted, hogy bármikor képes vagy órákig céltalanul görgetni az Instagram hírfolyamodat? A hagyományos, a képernyőidő mérésére koncentráló appokon felül léteznek olyanok is, amelyek képesek egy-egy alkalmazás blokkolására, és akár előre beprogramozhatjuk, hogy mikor mihez engedjenek hozzáférni. Ilyen drasztikus megoldások helyett alkalmazhatunk egyszerű trükköket is, amelyek ráadásul hasznosabbnak is bizonyulhatnak, mivel jobban előtérbe helyezik a személyes döntések szerepét. Míg az alkalmazásblokkolót csak egyszer kell beállítani és utána automatikusan működik, valamint bármikor egyszerűen kikapcsolhatjuk, vannak olyan egyszerű technikák, amelyek rákényszerítenek minket arra, hogy minden egyes alkalommal, amikor megnyitjuk az adott alkalmazást, gondoljuk végig, hogy…

… tényleg van-e most rá szükségem?

… mire szeretném használni?

… mennyi időt szánok rá?

 

A legegyszerűbb tudatosító trükk egy elgondolkodtató képernyőzár beállítása, amin például egy pirossal áthúzott telefon vagy a fentiekhez hasonló kérdések szerepelnek. Amíg nem szokunk hozzá a képhez, hatásos lehet, és rádöbbenthet, hogy mennyire sokszor vesszük elő különösebb ok nélkül a telefonunkat. Ha észreveszed és zavarni kezd, hogy egy alkalmazással – valószínűleg egy közösségi média applikációval vagy játékkal – kiemelkedően sok időt töltesz, rakd el a kezdőképernyődről, és akár helyezd egy külön mappába, aminek adj elgondolkodtató címet (például: Fontos?!).

A Space app a zen pár másodpercét ékeli be az alkalmazás megnyitása és megnyílása közé, ami arra szolgál, hogy végig tudd gondolni a fenti kérdéseket, és utána célratörőbben, koncentráltabban használd az adott appet. További apró trükk a közösségi média alkalmazásokból való folyamatos kijelentkezés, hogy amikor legközelebb megnyitod, el kelljen gondolkodnod azon, valóban megéri-e vennünk a fáradtságot arra, hogy újra beírd a felhasználónevedet és a jelszavadat.

Ezek az egyszerű technikák és alkalmazások könnyen integrálhatók a mindennapjainkba, és fokozatosan, önszabályozás útján segítenek bennünket célunk elérésében. Hiszen a gond sokszor nem az, hogy túl sokat használjuk okoseszközeinket, hanem hogy nem eléggé céltudatosan. A képernyőidőt pedig nem csak azért érdemes csökkenteni, hogy segítsük magunkat az időnk tudatos beosztásában, hanem hogy jobban aludjunk és több offline kapcsolatunk legyen.

 

Taxner Tünde

 

Fotók: William Iven on Unsplash & https://screenlifebalance.com/

 

süti beállítások módosítása