Adventi programtallózó

img_3169.JPG

A december az életvezetési coachok szerint egyet jelent a lassítással, adventi készülődéssel, az évre való visszatekintéssel. Az egyetemista szerint a december a kialvatlanság, a vizsgaidőszak, az utolsó percek kreatív kihasználásának hónapja. Ha meg szeretnéd találni az egyensúlyt a coelhói magasságok és az eszeveszett hajtás közt, böngészd végig decemberi programajánlónkat, és válassz kedvedre! (fotó: Szép Zsóka)

 

Karácsonyi vásár

Kürtőskalács illat, egy bódéval arrébb kézműves szappanok, ezt váltja az óriás hot dog, a langalló és a sült kolbász, majd pár lépéssel odébb hagyományos magyar termékek kaphatók – a karácsonyi vásárok miliője egyszerre varázslatos és ironikus. Lépjünk eggyel hátrébb, idén a budapesti forgatagot adjuk át a turistáknak, és legyünk mi is turisták Szentendrén! A városka bájos hangulata karácsonykor még bensőségesebb, a fűszeres forralt bor illat kiegészül a sült gesztenyével és a palacsintával. A vasárnapi gyertyagyújtás mellett a kínálat is rendhagyó, helyi termelők, iparművészek munkái közül választhatunk ajándékot vagy vásárfiát: üvegékszerek, bőrből készült termékek, desszertek és papírtermékek. Felsorakoznak a pincészetek képviselői, a forralt borok és koktélkülönlegességek mellett a tahitótfalui eperborból is kóstolhatunk.

Hasonlóan alternatív megoldásokkal, magyar tervezők munkáival vár a Wamp a Millenárison, vagy az Allee Design Terminálja. Amennyiben mégis az egyetem vonzáskörzetén belül maradnál, érdemes ellátogatni a Vörösmarty térre, a Bazilikához vagy a Bálnába, ahol a mézeskalácsváros megnézése után suhanhatsz az ingyenes jégpályán.

 

Korcsolya

Ha már suhanás… Nemcsak a Bálna mellett, hanem a Müpánál is felcsatolhatjátok a korcsolyát, de kár lenne kihagyni a Városligeti Műjégpályát. Legyen szó egy csapatépítőről, két bejgli közti kimozdulásról vagy akár randiprogramnak is tökéletes. A szokásos menetrend szerint hétfőtől péntek délutánig diákigazolvánnyal 1000, péntek délutántól vasárnapig 1500 forintért csúszhatunk – vagy éppen bukdácsolhatunk – a jégen.

 

Buli

December 12, We Plants Are Happy Plants, Toldi – kell ennél többet mondani? Éjszaka a mozi előtere és kávézója Budapest egyik legautentikusabb elektronikus és élőzenei klubjává válik. Alapelvük, hogy olyan DJ-ket és bandákat hívjanak, akik a jövő zenéjét játsszák, hozzáértéssel és kompromisszum nélkül. Ezt Bergmann Péter 100%-ban képviseli.

 

Koncert

Egymást érik a karácsonyi és szilveszteri koncertek, év végi duplázások és jubilálások. Akár a karácsonyi vásároknál, itt is egy kisebb, több szempontból is különleges koncertet ajánlunk a figyelmetekbe. December 27-én lép fel az Ivan & The Parazol a Trafóban, előzenekarként az osztrák Cari Cari játszik. Tökéletes karácsonyzáró, megalkuvás és szabályok nélküli modern rock’n’roll a jövőre tíz éves zenekartól.

 

Mozi

2015 és 2017 decemberében a Star Wars fanoknak hamarabb jött a karácsony – idén sem lesz másképp, ugyanis december 19-től játsszák a mozik az űreposz legújabb epizódját, a Skywalker korát. A filmek megjelenése közt szárnyra keltek hajmeresztő elméletek, konspirációk, de jövő csütörtökön kiderül, hogy tud-e még a széria akkora meglepetést okozni, mint azzal, hogy „én vagyok az apád”.

 

Színház

Kihagyhatatlan karácsonyi program Csajkovszkij Diótörője, egy balettelőadás, amit legalább egyszer az életben látni kell. Vagy minden évben. Idén a mesebalett három felvonásban az Erkel Színház színpadán Wayne Eagling és Solymosi Tamás koreográfiájával és a Magyar Nemzeti Balett táncosaival kel életre. 

 

Kiállítás

December 12-én nyílik a Mindenki vegyen elő egy lapot! csoportos kiállítás, amelynek a Telep ad otthont. December 13-án tárlatvezetésre invitálnak a művészek, a Képzőművészeti Egyetem másodéves képzőművészet-elmélet szakos hallgatói. A kiállítás címe a mindenki által jól ismert, berögzült, röpdolgozatokat megelőző rettegett mondat, amely számos gyomorgörcsös emléket idéz fel. A kiállító művészek személyes élményeikből kiindulva az oktatási rendszer hibáit vizsgálják meg új nézőpontokból, kritikus véleményt fogalmaznak meg a köz- és a felsőoktatással kapcsolatban.

 

Menyhért Dorka

fotó: Szép Zsóka

 

süti beállítások módosítása