Öt album 2019-ből, amit nem ismertél, de érdemes hallgatni

audience-1868137_1920.jpg Nemsokára itt van a karácsony – és mondd, hogy már nincs tele a hócipőd a Wham „Last Christmas”-ével vagy Mairah Carey nyáltengerével! Az évnek azon szakaszában, amikor ömlenek a kereskedelmi rádiókból az ehhez hasonló agyonhallgatott régi számok, sokakban felmegy a pumpa, de szerencsére a Corvinus Közgazdász Online segítő kezet nyújt ebben a zűrzavaros, bevásárlós, ajándékokban fuldoklós időszakban.

Ugyanis nem csak a karácsony van itt, hanem hamarosan az újév is, ez pedig azt jelenti, hogy itt az ideje az elmaradhatatlan listázásnak, ahol összegyűjtjük, melyek voltak azok a dolgok az elmúlt közel 365 napban, amiket érdemes újra hallgatni, nézni, összegezni vagy elgondolkozni rajtuk.

Következésképpen összeválogattunk öt albumot az elmúlt egy évből, amiket lehet, hogy még nem ismertél. Az albumok általában kislemezek, és mindössze az köti össze őket, hogy mind-mind nagyon jók. Viszont ezzel együtt igyekeztünk minél különbözőbb műfajú lemezeket összeszedni, hogy mindenki megtalálhassa azt, amit szeret.

Következzék tehát az év végi lista, ahol az öt talán legérdekesebb album van kiválasztva, és amit akármikor, akármilyen hangulatban berakhatsz az ünnepek alatt, hogy ne csak a „I gave you my heart” szóljon a fejedben.

 

1. Thoma David – Lonesome Moans

Ha a Growlerst és az Allah-Last összekeverjük és Kaliforniából átrakjuk Budapestre, valahogy így szólna. Szólóprojektről van szó, pedig olyan, mintha legalább négyen rakták volna össze: a kicsit szörfös, pszichedelikus, beach goth hangzás kötelező mindenkinek, akit kicsit is érdekelnek ezek a műfajok. Ráadásul úgy sikerült ilyen minőségi anyagot összehozni, hogy Thomának ez az első albuma. Melankolikus, fáradt karácsonyi estékre ajánlott.

Ajánlott szám: Sorrow 

 

2. Cataflamingo - Ködvirág

https://open.spotify.com/album/4GdvB3I147Svp3Uzaa4vwT

Szintén az első albumát adta ki a két éve alakult Cataflamingo, Ködvirág címmel. A négy budapesti srácból álló zenekar a jazztől kezdve, a magyar alteren keresztül, az art rockon át sok mindent felvonultat, és ez az az album, amit akár szenteste is be lehet tenni: a dalszövegek, a pszichedélia és a képi világ kavalkádja egyszerre érzelgős, kedves, de mégsem nyálas. Csak szimplán jó és kellemes hallgatni.

Ajánlott szám: Vörösebb az ég

 

3. Deux ex quartet: Vein blossom & Deep sea

https://deusexquartet.bandcamp.com/album/vein-blossom

https://deusexquartet.bandcamp.com/album/deep-sea

A főleg jazzel foglalkozó, négy fiatal zenészből álló banda már három éve létezik, de csak most adta ki első lemezeit. Igaz, most egyszerre többet is: a műfaji határokat feszegető, lebontó, a jazzt néha klasszikus zenével vagy lassabb ambienttel keverő albumokat igazából bárhol, bármikor jó hallgatni, főleg annak, aki szereti ezt a műfajt vagy annak kísérletezős verzióját. Izgalmas, nyugodt, majdhogynem repetitív hangzásvilág, meglepő fordulatokkal és néha erősebb groovokkal remek zenészektől.

Ajánlott szám: Whenever

 

4. Magnetifique

https://soundcloud.com/user-351113130/tracks

A 2019-ben alakult szerzőpáros elektronikus, szintis hangzással varázsol. Szó szerint varázsol: nagyon kevés ennyire jó hazai anyagot lehet hallgatni ebben a műfajban, még most is. A lassú, néha ambientes hangzás plusz a női vokál olyan bájt és kedvességet adnak a zenének, hogy másnaposan, vizsgára tanulás mellett, de akár bulikban is bármikor öröm hallgatni őket.

Ajánlott szám: Body

 

5. Wave twins: Half Half

https://soundcloud.com/concordenation/sets/wave-twins-half-half

Ezt a zenét és albumot elsősorban bulikra szokás ajánlani, akár a két ünnep között, akár a vizsgák utánra. A Wave twins egy több éve alakult női dj duó, ami megjárta már a kisebb-nagyobb fesztiválokat és klubokat. A Half Half címre hallgató kislemezük egyszerre meditatív, mégis táncolható minőségi techno. Ajándékvásárlás utáni feszültség levezetésre ajánlott.

Ajánlott szám: Half-Half

 

Bálits Mihály 

süti beállítások módosítása