5 dolog, amit tudnod kell a Corvinus Ösztöndíjról

person-holding-coin-1602726.jpg

Hány támogatott félévem lehet a Corvinus Ösztöndíjjal? Mikor kell jelentkezni, és hogyan tudom a teljes képzést ingyenesen elvégezni? Körbejártuk a Corvinus Ösztöndíj feltételeit, hogy ne maradjatok le semmilyen fontos részletről sem. 

A Corvinus Ösztöndíj talán a hallgatók számára leginkább érezhető változás lesz a Corvinus átalakulásakor. Az átalakulás folyamatáról és szervezeti feltételeiről egy korábbi interjúban beszélgettünk Anthony Radevvel, a Corvinus elnökével, az átalakulás víziójáról pedig ebben az interjúban olvashattok részletesen.

FONTOS: A Corvinus Ösztöndíj csak a 2020/2021-es tanévben induló képzéseket érinti. Aki megkezdett jogviszonnyal rendelkezik, a felvételkor meghatározott feltételekkel végezheti el a képzést. 

Most összeszedtünk öt fontos tényezőt, amelyet mindenképp tudnod kell, mielőtt a Corvinusra jelentkezel. Cikkünkhöz minden információt hivatalosan fellelhető forrásokból vettünk, melyet itt és itt ti is részletesen tudtok tanulmányozni. 

 

1. Hány támogatott félévem lehet, és meddig kell elvégeznem a szakot? Tényleg rosszul járok, ha Erasmusra akarok menni?

A Corvinus Ösztöndíj esetében a maximális félévek számánál érdemes két fogalmat bevezetnünk. Az egyik a

támogatott félévek maximális száma.

Ez alap- és mesterképzés esetén a képzési követelményekben meghatározott félévek számával egyezik meg. Azaz egy 7 féléves képzés esetén 7 darab Corvinus Ösztöndíjjal támogatott, aktív féléved lehet. 

Frissítés: Az ösztöndíj tárgyalások eredményeként ez némiképp változott. A maximális félévek száma a hallgató kérelmére külföldi csereprogramokban való részvétel miatt legfeljebb egy félévvel meghosszabbítható. Így tehát semmilyen hátrány nem fog érni, ha egy félévet külföldön tanulnál. 

A másik a

jogosultsági időszak,

amely azt jelenti, hogy az adott számú féléveket a kezdéstől számítva milyen időintervallumon belül lehet felhasználni. Ez alap- és mesterképzés esetén a képzés féléveinek száma +1 félév, vagyis egy 7 féléves képzés során 7 darab támogatott féléved lehet, amit a kezdéstől számított 8 féléven belül el kell végezned. Ez azt jelenti, hogy egy passzív félév belefér (passziváltatott időszakban értelemszerűen nem jár a Corvinus Ösztöndíj, hiszen képzési költség sincs.

Osztatlan képzés esetén a támogatott félévek maximális száma ugyanúgy a követelményekben meghatározott félévek számának felel meg, ugyanakkor a képzési idő +2 félév alatt használható fel. Vagyis egy 10 féléves képzés esetén 10 támogatott féléved lehet, melyet a kezdéstől számított 12 féléven belül el kell végezned.

Különös méltánylást igénylő esetekben a jogosultsági időszak további egy félévvel meghosszabítható, vagyis alap- és mesterképzés esetén ilyen esetben a képzési idő +2 féléven belül kell elvégezni a szakot, osztatlan képzés esetén pedig a képzési idő +3 féléven belül. Ilyen esetek például a tartós betegség, gyermekvállalás, külföldi csereprogramokban, szakmai gyakorlaton való részvétel. Vagyis, ha elfogadják a kérvényed, akkor 2 passzív, vagy Erasmusos félévre is lehetőséged van osztott képzésben is anélkül, hogy kicsúsznál az ösztöndíj felhasználásának időkorlátjából. 

2. Hogyan és mikor kell a Corvinus Ösztöndíjra jelentkezni?

A Corvinus Ösztöndíjra nem kell külön jelentkezni az első félévben. A felvételi során a felvi.hu-n az adott szak “A” finanszírozási formáját jelöld be. Amennyiben eléred az előre meghatározott ponthatárt, automatikusan jogosult leszel a Corvinus Ösztöndíjra az első két félévben. Gyakorlatilag az eljárás szinte ugyanaz, mint állami helyek esetében, csupán annyi a különbség, hogy az első két félévre kapod meg az ösztöndíjat, melyet tanulmányi eredmény alapján évente felülvizsgálnak. 

3. Felülvizsgálat? Ez meg mit jelent?

feedback-3584509_1920.jpgA Corvinus Ösztöndíjat a felvételi eredményeid alapján kapod meg az első 2 félévben. Ezt követően az év végén minden szakon készítenek egy listát az eredmények alapján, az ösztöndíjat pedig azok kaphatják meg, akik az adott évben legjobban teljesítettek. Vagyis, ha a felvételi során nem kapsz ösztöndíjas helyett, de az első évben jól tanulsz, akkor jó esélyed van bekerülni a támogatottak közé. Ugyanez a másik irányba is érvényes, vagyis elveszíteni is könnyebb a jogosultságot, ha nem fektetsz elegendő energiát a tanulásba. 

A felülvizsgálat során a legutolsó két aktív, nem Erasmusos félév eredményei számítanak, azon belül a súlyozott átlag és az összeadott kreditszám. Vagyis a külföldön végzett képzés eredményei nem számítanak bele az ösztöndíj rangsorának számításába. Emellett lehetőség van közéleti tevékenységgel is növelni a ösztöndíjhoz szerzett pontokat, melyről később írunk majd részletesen.

Frissítés: a közéleti tevékenység csak a 2020K, vagyis a februárban induló keresztféléves képzésekre vonatkozik. A 2020A, vagyis 2020-2021-es tanévben, szeptemberben induló képzések esetén kizárólag a tanulmányi eredmény fog számítani. 

A felülvizsgálat során az értékelést szakonként, azon belül munkarendenként, képzési nyelvenként, képzési helyenként, továbbá évfolyamonként kell elvégezni. 

4. Mi lesz az állami féléveimmel?

A Corvinus Ösztöndíj alapítványi, és nem állami ösztöndíj, vagyis nem fogyasztod el a 12 félévből álló állami kereted. Ha végeztél a Corvinuson, ezeket továbbra is szabadon fel tudod használni.

5. El tudom végezni teljesen ingyen a képzést?

Az ösztöndíj összege nem terjed ki az önköltségi díjtól elkülönítetten meghatározott és közzétett idegennyelvi hozzájárulási díjra. Ezen felül viszont elvégezhető bármelyik szak teljesen térítésmentesen is. Ehhez az alábbiak kellenek:

  • kerülj be a felvételi eljárás során a Corvinus Ösztöndíjas helyek valamelyikére
  • az év végi felülvizsgálat során maradj a legjobbak között a rangsorban
  • ne csússz, ne ronts el támogatott félévet, ugyanis csak annyit támogat az ösztöndíj, ami a képzés követelményei között elő van írva
  • ne passziváltass sokat, ugyanis a meghatározott számú ösztöndíjas féléveket a megkezdéstől számított +1 (alap- és mesterképzés) vagy +2 (osztatlan képzés) félév alatt el kell végezned (különös méltánylást igénylő esetekben +2 és +3 félév). 

 Van még kérdésed, amire nem kaptál választ? Tedd fel nekünk ebben a kérdőívben, mi pedig továbbítjuk azt az illetékes szervezeti egységeknek, és igyekszünk mindenre választ adni írásunk második részében!


borítókép: pexels.com

2020. január 22.

Kovács Máté

süti beállítások módosítása