Akik beszélik a gazdaság nyelvét - Interjú a Luca Pacioli Társaság elnökével

tabor.jpg

A pénzügy és a számvitel sokszor elrettentő fogalmak az egyetemisták körében, főleg a vizsgaidőszakban. Az alapok ismerete azonban elengedhetetlen, hiszen amint Takács Bálint, a Luca Pacioli Társaság elnöke fogalmaz: „A számvitel a gazdaság nyelve”. A Közgazdász Online egyik küldetése, hogy bemutassa a Budapesti Corvinus Egyetem diákszervezeteit, és azokat a fiatalokat, akik mögöttük állnak. Ezúttal arra derül fény, hogy mivel foglalkozik a Luca Pacioli Társaság.

 

Mi a Luca Pacioli Társaság fő célkitűzése?

Amikor az alapító generáció létrehozta a Paciolit, őket is az motiválta, ami gólya koromban bennem is, illetve biztos vagyok benne, hogy szinte minden, az egyetemre frissen érkező hallgatóban felmerül;  szerettem volna elmélyülni azokban a tudományágakban, amelyek a legjobban érdekeltek - ez a mi közösségünk esetében a számvitel és az adózás.

Fő küldetésünk az, hogy egy, az egyetemi képzést kiegészítő kurzusrendszert működtessünk, melynek segítségével tagjaink még hatékonyabban fejlődhetnek szakmailag - mindezt egy baráti közösség részeseként. Hosszú távon pedig azt szeretnénk elérni, hogy az általunk érintett területeknek, mint például a könyvvizsgálat vagy az adótanácsadás, a legkiemelkedőbb képviselőit neveljük ki tagjaink közül.

takacs_balint-min.jpgMi motivál abban, hogy a szervezet elnöke vagy?

A Pacioliban gólyaként az fogott meg, hogy láttam, hogy a számvitel és az adózás egy olyan meghatározott fókusz, amely valóban komoly figyelmet kap, és a szervezet működésének kulcs elemét jelenti. Részese szerettem volna lenni az építkezésnek, hiszen egy fiatal diákszervezetről beszélünk, ami még folyamatosan fejlődik.

Az elődök munkáját folytatom tovább, mert hiszem, hogy ez egy rendkívül komoly és jó kezdeményezés olyan szempontból, hogy az általunk felkarolt tudományágak nem kapnak annyi figyelmet, mint amennyire fontos szerepet a gazdaság működésében valójában betöltenek. Emellett egy ambíciózus és összetartó közösségnek lehetek a tagja, ezért is szeretném, hogy a most kezdő, illetve a jövőben az egyetemre érkező pénzügy és számvitel szakos hallgatók ugyanennek a részeseivé válhassanak.

Ki a névadótok?

Luca Pacioli a XV-XVI. század fordulóján élő itáliai szerzetes-matematikus volt. Azért választottuk őt névadónknak, mert a számvitel alapját jelentő kettős könyvvitelt ő alkotta meg, illetve az ő tudományos tevékenységéhez szeretnénk visszatérni. 

Szeretnétek ezt a tudományágat olyanoknak is népszerűsíteni, akik nem ezt tanulják?

Elsődlegesen szeretnénk összetartani a terület iránt érdeklődő hallgatókat a saját közösségünkben, de ezen kívül további célunk természetesen az is, hogy az egyetemen belül is népszerűsítsük a területet azon hallgatók számára, akik a saját szakjaikon csak kevesebbet foglalkoznak számvitellel és adózással. Ennek az egyik legfontosabb elemét azok az ingyenes felkészítők jelentik, amelyeket minden félévben, immár négy tantárgyból tartunk - ezek az egyetem minden hallgatója számára elérhetők.

Minden félévben több száz hallgatót segítünk el ezekkel a konzultációkkal, melyek jellemzően a meghirdetésüket követő néhány órán belül mindig teltházasak. A résztvevőktől rendkívül jó visszajelzéseket kapunk, ami a tanári gárdánkat is folyamatos motivációval tölti el.

Szeretnénk, ha a mi támogatásunkkal a résztvevők számára befogadhatóbbá válnának ezek a tárgyak, és amellett, hogy sikeresebbek lesznek a vizsgán, utólagosan is pozitívabban  vélekednének a számvitel világáról.

Sokakban fel sem merül, hogy ebben a szakmában nagyon komoly lehetőségek vannak, illetve azt gondolom, hogy első ránézésre sokan esetleg száraznak tartják. Közben egy nagyon izgalmas területről beszélünk, hiszen a számvitel a gazdaság nyelve.

Tehát aki ismeri vagy járatos a számvitelben, sokkal jobban megértheti a vállalatok közötti tranzakciókat és ezáltal a gazdaság működését. Karrier szempontból szinte korlátlan lehetőségek állnak előtted. 

Hogyan válhat valaki taggá?

A Társaságba első- és másodéves pénzügy és számvitel szakos hallgatókat várunk. Mindig a tavaszi félévben hirdetünk tagfelvételt az első negyedéves ZH-k után, tehát jellemzően március második felében. Elektronikusan lehet jelentkezni, majd a felvételi egy írásbeli fordulóból és egy szóbeli elbeszélgetésből áll.

Mit kínáltok a tagoknak?

Alapvetően mindig is arra törekedett a Társaság, hogy minden félévben változatos kurzusokat biztosítson a tagok számára. Szeretnénk azt, hogy a képzésük végére felismerjék, mi az a karrierút, ami számukra a leginkább megfelelő, legyen szó adótanácsadásról, könyvvizsgálatról, vagy esetleg arról, hogy valamilyen módon itt, az egyetemen folytassák a pályafutásokat mesterképzés vagy a későbbiekben egy PhD fokozat megszerzésének formájában.

Emellett úgy gondoljuk, hogy ahhoz, hogy szakmai sikereket érjünk el, szükségünk van arra, hogy a tanulmányainkban is jól teljesítsünk. Az olyan tantárgyakból, amik jellemzően nagyobb kihívást jelentenek, másodéves tagjainknak heti rendszerességű plusz szemináriumot szervezünk felsőbb éves tagjaink közreműködésével.

Sikeresen működik ez a szakmai műhely?

Az elmúlt évek során egy olyan know-how alakult ki az egész szak kapcsán, ami szerintem drasztikusan megkönnyíti minden tagunk számára, hogy sikeres legyen, illetve motiváljuk egymást a szakmai sikerek elérésében. Ennek is köszönhető, hogy rendkívül sok ösztöndíjasunk van, most ősszel közel 50 fős tagságunkból 16-an nyerték el az MNB Kiválósági Ösztöndíjat, illetve heten kaptak Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat, amire nagyon büszkék vagyunk. 

A szakmai fejlődés mellett a közösségépítés hogyan valósul meg nálatok?

Minden évben tavasszal zajlik a tagfelvételünk, melyet követően egy mentorprogrammal fogadjuk az újonnan felvett tagokat. Törekszünk arra, hogy szinte minden héten történjen valamilyen esemény, és igyekszünk, hogy ezek széles spektrumon mozogjanak - egy egyszerű sörözéstől akár több napos külföldi kirándulásig. Most ősszel például Bécsben voltunk az adventi vásáron. A legfontosabb közösségi eseményünk a Pacioli tábor, ami minden év szeptemberében többnapos elvonulást és közös bulizást jelent.

bjne_versenyzok_es_szervezok.jpg

Mi a Bosnyák János Nemzeti Emlékverseny?

A Társaság, illetve a mögöttünk álló Luca Pacioli Egyesület fontos küldetése, hogy nemzeti szinten is összekösse a számvitel és adózás iránt érdeklődő, tehetséges hallgatókat. Ennek az egyik leggrandiózusabb megvalósulása a Bosnyák János Nemzeti Emlékverseny, aminek részt veszünk a szervezésében. A versenyre tavaly több mint egy tucat egyetemről nagyjából 150 hallgató nevezett, és végül a Debreceni Egyetem csapata diadalmaskodott. Akkor még csak pénzügy-számvitel szakos hallgatók nevezhettek, idén azonban már minden magyar nyelvű, üzleti képzésre kiterjesztettük a kiírást.

Jelentkezni a honlapon lehet, ahol már egy mintafeladat is elérhető, a regisztráció határideje február 16. Azt gondolom, hogy ez egy fantasztikus lehetőség minden hallgatónak, aki szeretné kipróbálni, megmutatni magát ezen a területen, hiszen az értékes nyeremények mellett (melynek legfőbb eleme 1 millió forint készpénzjutalom) rendkívül nívós zsűri fogja értékelni a döntőbe jutott csapatok munkáját. Az esemény színvonalát maga a fővédnök is garantálja, aki a tavalyi évhez hasonlóan Varga Mihály pénzügyminiszter lesz. A versenyen való indulást bátran ajánlom minden alapszakos G és K karos hallgatónak, jó lenne ha idén egy Corvinusos csapat nyerné meg a versenyt!

 

Készítette: Taxner Tünde

2020. február 14.

A Közgazdász Online további cikkeiért kövesd be a Facebook-oldalunkat! 
https://www.facebook.com/corvinuskozgazdasz/

süti beállítások módosítása