Felszabadult nosztalgia - Swing táncfesztivál Budapesten

2020_02_09_omc_katona_mihaly-2_logo.png

Parlamenttel átellenben állomásozó Kassa, másik nevén TRIP hajó fedélzete az elmúlt hétvégén fényesre sikált bőrcipős, hózentrógeres, rendkívül vidám, sokféle nyelvet beszélő figurákkal telt meg. Amint besötétedett, jazz zenészek és a talpak ritmusára a hajó szabályos táncba kezdett a Duna hullámain. Csehek, osztrákok, magyarok, teljesen kezdő táncosok és profi tanárok egyszerre feledték el a köztük fennálló kultúra és tudásbeli különbségeket, és feledkeztek bele a swing felszabadító lüktetésébe. 2020. február 7-9. között került sor a hatodik One Minute Challenge nevű táncfesztiválra, aminek apropóján körbejártuk ezt a stílust és a táncos életformát.

Írta: Taxner Tünde

 

A lindy hop nevű páros swing tánc és a blues szerelmeseinek ezek a hosszú hétvégék jelentik a legjobb kikapcsolódási és fejlődési lehetőséget. A fesztivál minden nap estétől hajnalba nyúló bulizást, vagyis élő zenével kísért, végtelenített táncolást, valamint napközben táncórákat jelent. Nem meglepő, ha három nap alatt csak 9 óra alvásra, viszont nagyjából háromszor ennyi táncolásra jut idő. Mi a titka ezeknek az embereknek, hogy önként vállalkoznak izomlázra, alváshiányra és esetleg fizetetlen szabadságra?

52165016_2241818036039487_3971710130109546496_o.jpg

A válasz a közösségi élményen és a határokon átívelő barátságok motiváló erején túl a zenében és a táncban rejlik, hiszen ezek állnak a fesztiválok középpontjában. A zenét az idei One Minute Challenge-en a DJ-ken felül a Hot Jazz Band Kossuth-díjas magyar zenekar és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra szolgáltatták, akik swinges hagyományok szerint játszottak a táncosoknak. A táncórákon és bulikon túl ez a fesztivál azért különleges, mert szombat este a táncosok egy perces műsorszámokkal kelnek versenyre egymással. Az egyik magyar csapat tánca a tavalyi fesztiválon:

A One Minute Challenge-en túl egy swing táncos minden hétvégére beírhat a naptárába egy táncos eseményt, hiszen Európa és voltaképpen világszerte folyamatosan rendeznek hasonló alkalmakat, melyeknek programja és közönsége némileg eltér egymástól, de a zene és a tánc szeretete szorosan összefűzi őket. Vajon hogyan lehet egy táncstílusnak ekkora közösségformáló ereje?

lindy1.jpg

Swing zenéről az 1920-as 30-as évek jutnak eszünkbe, hiszen egy a jazz műfajok és az azokhoz kapcsolódó táncstílusok közül, amelyek abban az időben élték a fénykorukat. Amikor 1927-ben Charles Lindbergh amerikai pilóta „átugrott” az Atlanti-Óceánon, vagyis történelmet írva először repülte át leszállás nélkül, az egyik legenda szerint a harlemi táncosok a gyors, ritmikus swing zenére kialakult, új táncstílust róla lindy hopnak kezdték el nevezni.

A harmincas években ebből a táncból fejlődtek ki a Boogie-Woogie és a Rock and Roll stílusok, mint a társastáncok közé tartozó Jive is. Emiatt a lindy hop pár évtizedre háttérbe került, míg a 80-as években Svédországban újra fel nem fedezték. Azóta a tánc és a körülötte kialakult, nosztalgikus hangulatú, de modern és energikus kultúra folyamatosan fejlődik. A neve is utal rá, hogy ebben a táncban sok az ugrás és lüktetés, amit az 1941-es Hellzapoppin’ című film ikonikus jelenetében  vagy ebben a videóban azonnal felfedezhetünk:

Gondolj csak bele, hogy mikor táncoltál utoljára akárcsak fele ilyen felszabadultan! Szinte mindannyiunkban él ma a félelem, hogy nevetségesnek nézünk ki, amikor táncolunk, és küzdünk a gátlásainkkal, hiszen nehéz mások előtt elengedni magunkat. Furcsa mozdulataink és „botlábú” lépéseink azonban kívülről egyáltalán nem néznek ki annyira cikinek, mint ahogy elképzeljük őket, ha pedig egy zsúfolt táncparketten állunk, senki nem törődik velünk, hiszen mindenki azzal foglalkozik, hogy éppen hová tegye karját-lábát.

Akit ezek a racionális érvek nem győznek meg arról, hogy nincs mitől aggódnia, olvassa el ezt a cikket, majd pár hónap tánctanulás után menjen el egy swing fesztiválra. A közvetlenség, a barátságos és vidám hangvétel, ami ezeket az alkalmakat övezi, olyan felszabadító hatással lesznek rá, hogy könnyedén áttáncolja az egész éjszakát.  A hétvégén Budapest szívében is minden táncos a mosolyok és a zene ütemére egyesülhetett, és egy közösség részének érezhette magát.

 A Közgazdász Online további cikkeiért kövesd be a Facebook-oldalunkat! 
https://www.facebook.com/corvinuskozgazdasz/

2020. február 14.

Képek: Katona Mihály

https://swungover.wordpress.com/2013/10/02/swing-history-101-the-birth-of-lindy-hop-early-1900s-1929/

https://www.facebook.com/keepswingingegyesulet/

Felhasznált források: https://www.swingorama.com/the-history-of-swing-dance/

https://theswingdancecompany.co.uk/history/

http://www.yehoodi.com/blog/2018/7/23/seven-things-you-should-know-about-hellzapoppin

süti beállítások módosítása