Az otthoni kultúra ára csupán egy korona

bruno-cervera-azsk_6imt3i-unsplash.jpg

Karanténális programajánlónkban fény derül arra, mit nem csináltak a karanténba kényszerült kereskedők a nagy pestisjárvány idején, illetve, hogy mi mihez kezdhetünk otthon magunkkal. Koronázzuk meg a kultúrát!

Írta: Szatmári-Schubauer Solt

 

1377. július 27-én, mikor még a patkányok nem jártak mémekben örömtáncot, hogy nem ők okozták a járványt, a Dubrovniki Nagytanács határozatot hozott, hogy mielőtt a kereskedők, illetve egyéb utazók a városba lépnének, kötelesek harminc napig a külvilágtól elszigetelt táborokban tartózkodni. Ott aztán vagy a betegség vagy az unalom végzett velük. Ugye se könyvek, se Netflix, se 9gag. Viszont milyen jó dolgunk van, hogy a XXI. században ezek mindegyikével rendelkezünk.

2020-ban már a karanténban is ezerrel pörgünk, betűről betűre megismerjük a házi könyvtár repertoárjának összes tagját, majd hamar ráununk a kedvelt filmsztárok és mémalakok milliószor újranézett arcaira. Ilyen körülmények között hamar a karanténspleen jéghideg bányatavába eshetünk, amelyből csak a kultúra kellemesen meleg keze húzhat ki.

A szerencsénk az, hogy ebben a nehéz időben a kultúra, mint egy félelmet nem ismerő netpincéres futár, házhoz jön. Az étlap pedig, amelyről rendelhetünk, igen változatos. Vérbeli ínyencek és kezdő kísérletezők egyaránt bátran rendelhetnek.

Heti ajánlat:

vladimir-fedotov--w-v5grg9-0-unsplash.jpgSzínház szeletek

A nagyétkűek számára a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház 15 előadását teszi ingyenesen elérhetővé youtube csatornáján.

A monodrámák szerelmesei a Vimeo oldalán érhetik el Vajda István Pedig én jó anya voltam című művét Anger Zsolt rendezésében, Pogány Judit kitűnő alakításával megfűszerezve.

Akinek este jön meg igazán a kultúrvágya, annak március 24-én a Bartók Kamaraszínház felvételről közvetíti Kuplékirály névre hallgató előadását.

A német kultúrkonyha kedvelői sem csüggedhetnek, hiszen a berlini Schaubühne minden napra mást kínál az érdeklődőknek.

 william-krause-0zerrbey8xm-unsplash.jpg

Frakkban a fotelben

Elő a frakkokat és az estélyiket, a monoklikat és a lornyonokat, mert a Zeneakadémia március 22-én este fél nyolctól minden szerdán, pénteken és vasárnap zenei kuriózumokkal készül a komolyzenét kívánóknak!

Akik külföldi dallamokra vágynak, azok is megtalálhatják a nekik való operát a berlini Staatsoper előadásai között.

 

Ínyenc irodalom

A házi könyvtár kimerültével a Digitális Irodalmi Akadémia oldalán szabadon szemezgethetünk száz író, illetve költő teljes életművéből.

Aki a különlegeset hajszolja, az a Getty virtuális könyvtárában számos olyan ingyenes olvasmányt találhat, amely már esetleg fizikai állapotban el sem érhető.

 

Távolsági tárlat

Ha legalább virtuálisan kimozdulnánk, irány a gyulai vár és az Almásy-kastély, ahol önállóan járhatjuk be az elmúlt idők zugait.

A Műcsarnok is élvezetes virtuális sétákat biztosít annak, aki kulturálódva mozgatná meg tagjait az interneten. 

 

Netflix nélkül

Amennyiben valaki nem született kalóznak, a Magyar Filmadatbázis száz filmet biztosít legálisan ingyenesen.

Maradjunk otthon, vigyázzunk a kultúrára!

 

2020. március 22.

Képek: Unsplash

süti beállítások módosítása