Koronavírus: A Mental Health Europe ajánlásai

img_1047-min.jpg

Talán te is úgy érzed, hogy a koronavírussal kapcsolatos szalagcímek, hírek és spekulációk folyamatosan a figyelmedet követelik. Ahogy nő a társadalmi szintű bizonytalanság érzése, egyre nehezebb megtartani a nyugalmat, azon kapod magad, hogy szorongsz, és néha még az okát sem tudod. Ebben a szokatlan helyzetben úgy tűnhet számodra, hogy képtelenség kézben tartani a dolgokat - ez azonban szerencsére nincs így. Nyolc ajánlást hoztunk, amelyek segíthetnek átvészelni a feszült pillanatokat.

A Mental Health Europe ajánlásai alapján írta: Lázár Fruzsina / Borítókép: Ressely Kinga

 

1. Csak hivatalos forrásból tájékozódj!

A szándékos, de akár a jóhiszemű dezinformáció is pánikot kelthet. Légy tudatos médiafogyasztó, és az események követéséhez válaszd a World Health Organisation (WHO), az European Commission oldalát vagy a hivatalosan megerősített hazai forrásokat [www.koronavirus.gov.hu].

A WHO videója a témában.

 

2. Ne vidd túlzásba a hírfogyasztást!

Az otthonülés tétlenségében a hírolvasás csábító lehetőség, de érdemes korlátozni. A hírek folyamatos monitorozása felerősítheti az aggodalmat és a tehetetlenség érzését. Koncentrálj inkább a valódi életedre és tevékenységeidre, tölts időt a körülötted lévőkkel! Helyezd magad vissza abba a környezetbe, ahol te irányítasz és nem a folyton villogó, “mi lenne, ha…?” kérdés. Ha pedig mégis híreket olvasnál, törekedj a tényszerű információk gyűjtésére, amelyek segítségével megtervezheted a mindennapjaidat.

Olvasd el a WHO ajánlásait a témában!

 

sincerely-media-ssdczx9fbek-unsplash.jpg

3. Törődj magaddal!

A személyes higiénia és a napi rutin megtartása a kezedbe adják az irányítás érzését. Az új, otthonlevős napi rutinod kialakításakor is helyezd előtérbe a fizikai és a mentális jóllétedet, iktass be egy sétát, relaxációt, könnyű edzést. Étkezz egészségesen, aludj eleget - hiszen most van rá időd -, válassz olyan tevékenységeket, amik örömet okoznak. Mindez pozitív irányba tereli a közérzetedet, a gondolataidat.

 

4. Törődj másokkal!

Ha fizikailag nem is találkozhatsz velük, tartsd a kapcsolatot a szeretteiddel, beszélgessetek, támogassátok egymást. Gondold végig, kik azok, akik most egyedül érezhetik magukat, és kérdezd meg, hogy vannak: egy egyszerű kérdés, néhány kedves szó is sokat számíthat. Ne felejtsd el, hogy ez a helyzet csak időleges. A kapcsolódáshoz pedig digitális lehetőségek százai állnak rendelkezésre.

Az ECDC gondolatai a távolság megtartásáról.

 

5. Nézd a dolgokat pozitív szemszögből!

Összpontosíts a körülötted lévő öröm- és reményteli hírekre, történetekre: sokan már kigyógyultak a koronavírusból, esetleg átsegítették rajta egy szerettüket, és megosztották róla a tapasztalataikat. Maradj derűs, figyelj azokra, akik szintén így gondolkoznak, és igyekezz a derűt továbbadni azok számára is, akiknek szüksége lehet némi pozitív energiára!

 

6. Tudatosítsd az érzéseid!

Ebben a helyzetben természetes, ha túlterheltnek, zaklatottnak érzed magad - ilyenkor fontos, hogy időt adj magadnak arra, hogy megéld és kifejezd ezeket az érzéseket. Ennek több módja is létezik: írhatsz naplót, beszélgethetsz másokkal, meditálhatsz, esetleg csinálhatsz valami kreatívat. Találd meg a számodra legmegfelelőbbet, és semmiképp ne fojtsd el az érzéseid!

Tippek a relaxáláshoz.

kelly-sikkema-4l2ml8-mlug-unsplash.jpg

7. Beszélgess a gyerekekkel!

Ha vannak körülötted gyerekek, segíts nekik is leküzdeni az aggodalmukat, védd meg őket a hisztériától, felesleges érzelmi terheltségtől! Válaszold meg a kérdéseiket, tedd számukra is érthetővé a koronavírussal kapcsolatos tényeket, igyekezz támogatni őket esetleges érzelmi kitöréseik esetén is. Újra és újra erősítsd meg bennük, hogy biztonságban vannak, légy velük türelmes.

A WHO ajánlásai a gyerekekkel való kommunikációhoz.

 

8. Kérd szakértő segítségét!

Mindig egészségügyi szakértők ajánlásait kövesd! Ha személyesebb tanácsra van szükséged, érdemes felkeresned egy pszichológust, terapeutát - sokan kínálnak telefonos vagy online segítséget is.

A BCE Hallgatói Támogatás online pszichológiai konzultációs lehetőséget nyújt az egyetem hallgatói számára.

Kapcsolat: pszichologus@uni-corvinus.hu

Contact: studentcounseling@uni-corvinus.hu

Képek: Unsplash

2020. március 22.

További aktuális és hasznos tartalmakért keresd fel a Corvinus Közgazdász Online Facebook-oldalt!

süti beállítások módosítása