Programajánló: Három koncert, amit most ingyenesen megnézhetsz a MÜPA oldalán

mupa_night_c_mupa_budapest_janos_posztos-min.jpg

Punnany Massif, Bartók Béla és Robert Schumann egy cikkben? Igen! A kijárási korlátozások miatt számos hazai és nemzetközi kulturális intézmény tette elérhetővé saját felvételeit ingyenesen, hogy otthonról is élvezhessük a nagysikerű koncerteket. A MÜPA oldalán közel 80 HD koncertfelvétel közül lehet válogatni, ezek közül hozzuk el most saját kedvenceinket.

(Borítókép: Müpa night (c) Müpa Budapest, János Posztós)

Ha Bartók és Kocsis találkoznak

bart.png

Írta: Sipos Sára

Bartók Béla Concerto-ja kiemelkedik életművéből. 1940-ben a zeneszerző feleségével Amerikába érkezett, itt azonban az anyagi gondok, otthonról érkező hírek betegségbe hajszolták Bartókot. 1943-ban a kórházban kapott felkérést zenekari mű megírására, Szigeti József hegedűművész közbenjárására. A művet magához képest gyorsan befejezte: 1944 decemberében mutatták be a Bostoni Szimfónikusok. Bartók pedig inspiráltan, újult erővel vetette bele magát a zeneszerzésbe, és még több zseniális művet alkotott. (fotón: Bartók Béla)

A Concerto szimfóniára hajaz, azonban sok szólisztikus része van, ez magyarázza a névadást is. Rendkívüli virtuozitást igénylő, egészen különleges, igazi bartókos darab.

bartok_bela_focuspoint_450x450.jpgKocsis Zoltán 2016-ban elhunyt karmester, zongoraművész és zeneszerző, évtizedekig nemzetközileg is elismert alakja volt a zenei életnek. Bartók Béla műveit sajátosan interpretálta, gyakran vezényelte vagy előadta, sőt Bartók összes művét albumra vette. A Concerto-ból is készült lemezzel számos szakmai díjat zsebelt be.

Bartók Béla és Kocsis Zoltán akárhányszor találkoztak a zene világán keresztül, abból valami zseniális született. Igaz ez a MÜPA 2009. novemberi koncertjére is, melynek részletét megnézhetitek oldalukon. A Concerto-t Kocsis vezénylésében meleg szívvel ajánlom nektek, ha még csak ismerkednétek a Bartók-életművel, és akkor is, ha már részletekbe menően ismeritek!

A finnek és a hattyúk

laht.png

Írta: Taxner Tünde

A Lahti Szimfonikus Zenekar 2009-ben járt a MÜPA-ban, de képernyőn keresztül is hatásosan és érzékenyen megismerteti velünk a 19-20. század fordulójának finn zenéjét, ami a koncerten Schumann A-moll zongoraversenyével kapcsolódik össze.

A hangverseny mégis egy modernebb művel, Väinö Raitio finn zeneszerző A hattyúk (op. 15) című darabjával indul. Bartók Béla kortársa szembement az akkor Finnországban divatos zenei irányzattal, ezért ez kevés publikált műveinek egyike.

Szinte magunk előtt látjuk a fenséges, didaktikusan hullámzó vizet hátán a hattyúval, és folyamatosan érezzük a rá leselkedő veszélyt.

A koncert Robert Schumann A-moll zongoraversenyével (op. 54) folytatódik. A romantikus darab intimitásához hozzátartozik, hogy a zeneszerző felesége, Clara, aki korának kiemelkedő zongoristája volt, adta elő a bemutatón. Ránki Dezső tiszta, határozott zongorajátéka egybefolyik a sodró zenekarral, aminek ebben a műben nem csak kiegészítő szerepe van.

jean_sibelius_1913.jpgA finn zenekar a Sibelius-életmű felkarolása révén vált világszerte elismertté, ezért mitológiai vizekre siklik tovább a hattyú, és a Lemminkäinen-szvit (op. 22), vagyis a Négy legenda a Kalevalából című szimfonikus tetralógia következik. A zenetörténet híres hattyúi között szerepel a mű 3. tétele, A tuonelai hattyú, amit az angol kürt játszik. (fotó: Jean Sibelius, forrás: Wikipédia)

Jean Sibelius az orosz uralom idején a finn nemzeti identitás kialakulására nagy hatással volt, amit jól jelképez a koncertet záró zenemű. A Finlandia nyitány ünnepélyes, érzékeny zene, ami a finn nemzeti öntudat felébredésének egyik jelképévé vált.

 Punnany Massif - Éld át otthonról a Punnany hatást

punnany.png

 Írta: Hegedüs Kata

img_4716.jpgA koncertfelvétel a 2016-os Akusztik turné utolsó koncertje volt a MÜPÁ-ban. A zenekar, az elmúlt években megszokott stílus mellett pár új akusztikával, az elektronikus hangzást a hagyományos hangszerekkel keverve, keltette életre a dalokat. Pár perces hangszeres bevezetés után Felcser Máté karcos hangjával egyből egy másik hangulatba repíti a nézőt, és a Punnany hatására átszellemül az ember. (fotó: pillanatkép a felvételből)

Habár a zenekar a szokványosnál jobban koncentrál az élő hangszerekre és elektronikára, Felcser Máté mellett Meszes Balázs és Farkas Roland hangjával fergeteges hangulatot teremtenek a csordultig töltött előadóteremben.

A jelenlegi helyzetben egy igazi érzelmi hullámvasút, hiszen nem csak a nyári fesztivál emlékeket hozza vissza, de arra is emlékeztet, hogy milyen jó is élni.

 

süti beállítások módosítása