Follynlove: a badacsonyi arborétum, amelybe Te is szerelmes leszel

kilatobol_2.jpg

Egy mediterrán hangulatú utazás vár azokra, akik ellátogatnak a Folly arborétumba, ahol különleges fenyőfélék, cédrusok és ciprusok árnyékában élvezhető a gyönyörű balatoni panoráma. A fiatalabb csemetéken túl százéves óriások alatt is elvezet az ide látogatók útvonala, és bár minden évszaknak megvan a maga bája ebben a botanikus kertben, most egy nyári nap hangulatát és emlékét idézem fel.

Írta és fényképezte: Szabó Judit

Badacsonyi borral teli poharat a kézbe és indulás!

A Badacsonyörsön elhelyezkedő arborétum már a megérkezés pillanatában megkapó: tágas, karbantartott parkoló várja a turistákat, háttérben tökéletes kilátással a magyar tengerre. Na de, tekintsünk előre, ahol a pénztárban önkéntelenül is megakad az ember szeme a borkorcsolya jegyen. Hmm, ez finom túra lesz.

Néhány lépés után már el is érkezünk az első állomáshoz, hiszen ki tudna ellenállni két fenyőfa közé épített kilátónak? Na ugye, senki. Visszatérve a földre megérdemlünk egy korty frissítőt, s immáron újult erővel indulhatunk neki a kert felfedezésének. Tájékozódásunkat a közeli épület falára függesztett térkép segíti, amely elvezet egy pallóösvényhez, az étteremmé alakított egykori családi fészek tövébe. 

terkep.jpg

A Follyk már sok-sok évtizede gyarapítják különleges fafajtákkal ezt a kertet, az idáig vezető út azonban korántsem volt egyszerű. Amíg a maradék borod elpárologtatod kedves Útitársam, addig elmesélem a történetet.

osvenyu.jpgApáról fiúra, majd leányra

A Folly család négygenerációs arborétumának története egészen a 20. század legelejére nyúlik vissza. A dédnagyapa, Dr. Folly Gyula (1867-1915) kezdte el az egzotikus fafajták gyűjtését, amiket aztán nagy gonddal ültettek el a mai Öreg-arborétum területén.

A családi birtok bővítését és fejlesztését a két világháború, majd az államosítás akadályozta. A nagyapa, Folly Gyula (1911-1979) kitartásának köszönhetően azonban ekkor sem állt meg a munka: atlasz cédrusok és valódi európai ciprusok érkeztek a gyűjteménybe. Az egyre nagyobb területen fekvő egzótáknak ezidőben igencsak megugrott a munka- és költségigénye, így az édesapa, harmadik Folly Gyula (1943-2011) díszfaiskolát létesített a birtokon. Ebből fedezhették a kiadásokat, és egy európai körútnak köszönhetően újabb különlegességekkel gazdagíthatták a gyűjteményt. Azonban még ekkor is állami tulajdonban volt a birtok egy része - ennek a kárpótlás vetett véget, amikor készpénzért (és nem kárpótlási jegyért!) visszaszerezhette és végre egyesíthette a család a területet. Napjainkban pedig Folly Réka felel az arborétumért, akinek a borászati-gasztronómiai fejlesztései is hozzájárultak ahhoz, hogy a látogatók ne csak egy csodálatos kertet, hanem öthektárnyi családbarát turisztikai látványosságot élvezhessenek.

arboretumtabla.jpgIrány a tanösvény!

A történeti kitekintő és poharaink megtöltése után pedig lássuk, mit is tartogat számunkra a domboldal. Nincs szükségünk terepcipőre vagy túraruházatra, a kavicsos ösvényt a meredekebb szakaszokon kiépített lépcsősor váltja fel, így az idősebbek vagy kisgyermekek számára is könnyedén teljesíthető az út. Menet közben érdemes megállni a filagóriáknál, ahol egy padon ülve vethetünk egy pillantást a szomszédos szőlőbirtokok és a Balaton alkotta panorámára. 

A túra csúcspontját (szó szerint) a tobozt formáló kilátó jelenti. Innen az Öreg-arborétumon keresztül leereszkedve ne csak a fejünk fölé, az első egzótákra és fenyőkre nézzünk, hanem a lábunk elé is: egymásra pakolt köveken akadhat így meg a tekintetünk.

Lassan egy órája vagyunk már úton, a jó levegő és a mozgás meg is tette a hatását, így a gasztronómiai részleg felé vesszük az irányt. A grillterasz kínálata mellett szezonális fogásokkal csillapíthatjuk étvágyunkat, hozzá házi készítésű, rendhagyó ízvilágú szörpöket, illetve helyi borokat kínálnak. A szokásos szénsavas üdítők, mint a Cola, Sprite és társaik viszont teljességgel hiányoznak az itallapról – igaz ugyan, hogy ezek össze sem hasonlíthatók például egy fenyőrügy szörppel. Látótávolságon belül játszótér, kicsit arrébb pedig csúszda várja a még mindig energikus gyerekeket.

panorama.jpg

A kirándulásunk végén egy dolog bizonyos: Follyék egy rendkívül kivételes kertet őriztek meg, ahová érdemes bármely évszakban ellátogatni.

szobor.jpg

 

süti beállítások módosítása