Hozd vissza a nyarat könyvekkel!

pexels-karolina-grabowska-4996971.jpg

Kezdődik az ősz, az iskola, a munka. Néha még nyári időt tapasztalunk, de az sem tart sokáig. Ha már most hiányzik a nyár, csempésszünk a hétköznapjainkba még egy picit belőle - például ezzel a három könyvvel. Izgalom, romantika és humor minden mennyiségben!

2020.09.06. Írta: Sipos Sára, borító: pexels - Karolina Grabowska

Minden nyáron sorra kerülnek az igazi “nyaralós” könyvek - legyen szó tengerpartról, Balatonról vagy a kertünkről. Az olvasás elgondolkodtat, tanít, néha viszont egyszerűen csak szórakoztat. A lassú napokon pedig jól esik elnyújtózni és együtt izgulni vagy nevetni a szereplőkkel. Bevallom, 5-10 fájdalmas, nehezen feldolgozható szépirodalmi mű után nálam is mindig előkerül egy-egy könnyedebb regény. Könyvajánló sorozatunk legújabb részében három pihenős, nyári könyv kerül terítékre.

3930349_5.jpgAgatha Christie: Öt kismalac

Kép: libri.hu

A krimi királynőjének könyveihez rendszeresen nyúlok, ha csak kikapcsolódásra vágyom. Ilyenkor pár nap alatt elolvasom több regényét is: letehetetlenek. Fordulatosak, izgalmasak, néha rémisztőek vagy éppen viccesek ezek a regények, ráadásul még lélektanilag is érdekesek. Személy szerint nekem a Poirot-történetek a kedvenceim, de igazából bármelyiket választjátok, nem nyúlhattok mellé.

Idén nyáron az Öt kismalac című Christie-krimi tetszett legjobban. A történet szerint Carla, egy fiatal lány felkeresi Hercule Poirot-t, hogy segítsen neki egy nyomozásban. Carla a 21. születésnapjára levelet kap édesanyjától, melyet még halála előtt írt neki - őt ugyanis felakasztották a festő apja meggyilkolásáért. A levélben azonban azt állítja, ártatlan. Poirot pedig beleveti magát, hogy egy 16 évvel ezelőtti bűntényt felgöngyölítsen, és felkeresi a lehetséges gyanúsítottakat.

Nemcsak fordulatos, jól felépített regény, hanem árnyalt karakterekkel is találkozunk benne. Lélektan, pszichológia, emberi viselkedés és motivációk járják át ezt a zseniális krimit. 

jane-austen-cassandra-engraving-portrait-1810_1.jpgJane Austen: Büszkeség és balítélet

Kép: North Wind Picture Archives

Gyermekkorom egyik kedvence volt Jane Austen: okos, intelligens, humoros írónő, aki a saját nehéz sorsában mégis megtalálta a szabadságot. Habár az írásait gyakran a férjfogással és pletykálkodással teletüzdelt vidéki lányok és nők történetének gondolják, ennél sokkal több van bennük. Nemcsak fordulatos cselekmény jellemzi, hanem zseniális párbeszédek, irónia, humor, eredeti hang és modernség. Igen, Jane Austen modern: hisz az egyenlőségben, a szerelmi házasságban, szabadságban - ezek pedig sosem mennek ki a divatból.

Talán a leghíresebb, jó pár filmes feldolgozást megért regénye a Büszkeség és balítélet. A történet középpontjában a Bennet család áll. Mrs. Bennet jól akarja férjhez adni öt lányát. A legidősebb Jane-re rámosolyog a szerencse a gazdag, kedves és jóképű Mr. Bingley személyében, a bonyodalom azonban elkerülhetetlen. A főszereplő a sorban második nővér, Elizabeth, akinek éles a nyelve és jól vág az esze, ráadásul nem kér a konvenciókból. Megismerkedik az előkelő, de gőgösnek hitt Mr. Darcyval - azonban mindkettőjük büszkesége és előítéletei a boldogság útjában állnak. A kérdés az, sikerül-e legyőzniük az akadályokat.

bal.png

Kép: imdb

Méhes György: Micsoda társaság!

Az író családregény-sorozatának első darabja a Micsoda társaság!, ami tulajdonképpen a magyar ,,Családom és egyéb állatfajták”. Minden korosztálynak felejthetetlen szórakozást nyújt ez a regény: hangosan, szívből kell nevetni rajta. Ráadásul tökéletes nyári könyv még a története szerint is, ugyanis egy nyaralásról szól.

Két baráti család közös nyaralásra indul a hegyekbe, négy felnőtt, négy gyermek, köztük két ádáz kisfiú. Az eseményeket Nagyfőnök, az egyik családapa meséli el, néha az olvasóhoz is kiszólva. A két család vonattal és rengeteg csomaggal útnak indul, hogy távoli rokonokat látogassanak meg a hegyekben, kiránduljanak, fürödjenek. De ahogy a saját életünkből is tudjuk, egy nyaralás esetén már a pakolásnál gondok akadnak, az utazásról ne is beszéljünk, és tudott-e már bárki pihenni hangos gyerekek vagy idegesítő felnőttek mellett.

Természetesen kaland kalandot követ; az író pedig olyan humorosan, zseniálisan, mesélve adja elő, hogy állandóan azon kapjátok magatokat, hogy hangosan kacarásztok olvasás közben. Semmiképp se hagyjátok ki ezt a regényt! 

,,A humora az a finom, mindennapi humor, ami mára kiveszőben van, és ami az önmagunkon kacagás isteni adománya.” (moly.hu)

Képek forrása: libri.hu, imdb, North Wind Picture Archives, Pexels

süti beállítások módosítása