A szám, aminek 25 ezer feldolgozása van
A Summertime története (lejátszási listával)

zene_cover.jpg

A világ legnépszerűbb zenéje titulusról valószínűleg nem Gershwin és a Porgy és Bess című opera jut eszünkbe. Egyáltalán honnan tudjuk, hogy ebből származik a legnépszerűbb zeneszám? Egyszerű a válasz: nem tudjuk. Annyi azonban biztos, hogy a zenetörténet legtöbbször feldolgozott száma a Porgy és Bessben hallható Summertime, több mint 25.000 (igen, huszonötezer) különböző verziója létezik. Ennek okáról és a legjobb feldolgozásokról írunk most nektek.

2020.09.13. Írta: Bera Viktor, borítókép montázs: Kristóf Benjámin

George Gershwin a zenetörténet egyik legnagyobb alakja, hiszen klasszikus és populáris zenei munkássága is kiemelkedő, mesterien ötvözte a klasszikus zenét a jazzel. A Summertime története azonban nem vele kezdődött. DuBose Heyward 1925-ben megjelentetett egy könyvet, ami elsősorban Porgynak, a rokkant fekete koldusnak a története. Heyward felesége, Dorothy színpadra adaptálta a regényt, ez ihlette Gershwin alkotását. 

Gershwin egy európai stílusú operát akart írni, ami erősen épít az afroamerikai bluesra és spirituálékra és a Dél-Karolinában élő közösséget is szimbolizálja. Azóta számos támadás érte a koncepciót, hiszen egy európai származású fehér ember próbált hozzányúlni az amerikai feketék kultúrájához. Mégis nevezhetjük a feketék egyenjogúságához vezető út egyik lépésének, hiszen Gershwinék kikötötték, hogy a darabot fekete színészeknek kell játszania, ami a ‘30-as években egy radikális kérésnek számított. George Gershwin nem érte meg az opera sikerét, 1937-es halála után lett csak igazán népszerű. Különösen igaz ez a Summertime című dalra, ami altatóként szerepel rögtön az opera elején. 

kep1_4.jpg

Kép: RR Auctions

A Summertime szövege egyszerű: egy boldog képet fest, a célja a megnyugtatás. Megjelenik benne azonban egy melankólikus kilátástalanság is, hiszen a jelenlévő karaktereknek rendkívül nehéz élete van a szegénység, a faji szegregáció és a kábítószerek népszerűsége miatt. A fülbemászó dallam eredete nem egyértelmű, hivatalosan a dallam a “Motherless Child” című afroamerikai spirituáléból származik, ez azonban nem nyert bizonyítást, ráadásul más hangnemben is íródtak. Ennek következtében a hangulatuk is különböző. 

 

A Summertime nem véletlenül lett ilyen népszerű dal: több kultúra egyszerre történő bemutatása volt a zenéjének célja, szövege pedig egyszerre vidám és szomorú. Nem csoda, hogy számos különböző műfaj zenészei mind különböző hangulatot adtak ennek az örökzöldnek. Gershwin Porgy és Bessében Abbie Mitchell énekelt operákra jellemző stílusban, a hangszerelés azonban már elég jazzes. Sidney Bechet és Billie Holiday azonban már teljesen átemelte a dalt a jazz világába, amit az ezt követő szűk harminc évben a legnagyobb jazz és soul művészek jelentős része feldolgozott különböző formában. Chet Baker, Sarah Vaughan, Louis Armstrong és Ella Fitzgerald, Nina Simone, Miles Davis, John Coltrane és még sokan hozzányúltak a Summertime-hoz. Később született reggae, rock és blues verzió is, legismertebbek ezek közül Janis Joplin, a Doors és a Zombies dalai. A XXI. században is töretlen a népszerűsége, Lana Del Rey is elkészítette saját verzióját. 

A cikkhez készült lejátszási listában ezt a sokoldalúságát és a könnyűzenére tett hatalmas hatását mutatjuk be a Summertime-nak, cseppnyi lazasággal, de kronologikus sorrendben szerepelnek rajta a szám legjobb feldolgozásai. Hallgassátok meg!

süti beállítások módosítása