Így támogasd a hazai művészeket - Online színházi ajánló decemberre 

boritokep_1.jpg

A koronavírus bezárásra kényszerítette a színházakat, azonban nem hagyják cserben a kultúrára szomjazó közönséget. Nem kell megválnunk a színháztól - itt vannak az online előadások. Sőt karácsonyi ajándéknak is vehetünk színházjegyet. Mutatjuk, hogy milyen lehetőségek közül választhatunk, ha a kanapéról szeretnénk átélni a színházi élményt.

2020.12.13. Írta: Belayane Najoua, Hegedüs Kata, borítókép: David Mark, Pixabay

A koronavírus miatt nemcsak a vendéglátóhelyek, a hotelek és a turizmusban tevékenykedő vállalkozások kerültek bizonytalan helyzetbe, hanem a szórakoztatóipar, a kultúra is. A moziktól kezdve a cirkuszokon át a színházakig minden helynek, ahol az emberek személyesen érintkezhetnek egymással, be kellett zárnia kapuit: ez iszonyatos teherként nehezedik a társulatokra. Új utakat kellett keresniük, hogy a pandémia idején is többé-kevésbé fedezni tudják a költségeiket, és ne engedjék el a nézők kezét. Cikkünkben bemutatunk néhány hazai színházat, melyek az internet adta lehetőségeket kihasználva belevágtak egy új kalandba, és online előadásokat tartanak.

Madách Színház

Habár a Madách Színház az összes műsorát december 27-ig törölte, néhány darabot online formában is megnézhetünk. A jegyek csak korlátozott számban érhetők el, ezért érdemes minél hamarabb lecsapni rájuk. Az előadások a "Madách Színház élőben az Ön otthonában" című sorozathoz tartoznak, és csak online tekinthetők meg.

Előadásajánló:

Dec. 17. Jövőre, veled, ugyanitt Jegyvásárlás

Dec. 20. Örökké fogd a kezem Jegyvásárlás

Dec. 26-27. Kerüljetek közelebb a musicalslágereinkhez! Jegyvásárlás

Örkény István Színház

A budapesti színház már március óta igyekszik kielégíteni a színházba járók igényeit az Örkény Stream segítségével. A rendszeres streamelés keretein belül több előadás is megtekinthető, többek között  Édes Anna története, mely egy nagyszerű kötelező olvasmány színpadra vitt változata.

Előadásajánló:

Dec. 18. A hattyú Jegyvásárlás

Dec. 20. Édes Anna Jegyvásárlás

Dec. 20. Bánk bán Jegyvásárlás

Dec. 26. Azt meséld el, Pista! Jegyvásárlás

Magyar Állami Operaház

pic2balett.jpg

Kép: Evgen Rom, Pixabay 

Az Operaház felújítása miatt az összes előadást áthelyezték az Erkel színházba és az Eiffel Műhelyházba. Habár ez az év nagy valószínűséggel a Diótörő nélkül ér véget  - amire még soha nem volt példa -, néhány operaestet online is meg lehet tekinteni, illetve az Operaház egy-egy balettelőadás közvetítését is tervezi.

Pesti Magyar Színház

A Pesti Magyar Színház a fiatalok színháza, hiszen rengeteg olyan színdarab megtalálható a műsornaptárban, amely kötelező olvasmányt, ifjúsági regényt állít színpadra, és az irodalmi-művészi értékük megkérdőjelezhetetlen. A mottójuk: a színház az ifjúságé. Ennek a korosztálynak stratégiai szerepe van, hiszen ha a fiatalok most nem kerülnek a színházak vonzásába, pár év múlva közönség sem lesz. A karácsonyi időszakban több gyerekműsorra is vehetünk jegyet, ami tökéletes időtöltés lehet az egész család számára, a legkisebbeket is beleértve.

Előadásajánló:

Dec. 27. Rumini Jegyvásárlás

Dec. 28. Valahol Európában Jegyvásárlás

Dec. 29. Rómeó és Júlia Jegyvásárlás

Orlai Produkciós Iroda

Az 1997-ben alapított Orlai Produkció Iroda a fővárosi színházi szcéna különleges színfoltja. Az elmúlt 10 évben elsősorban a Belvárosi Színház adott otthont a társulatnak, bár a Jurányitól a Szkénén át a Katonáig mindenhol megfordultak, és közös előadások is születtek. Repertoárjukban megtalálhatók humoros, szórakoztató darabok, kortárs magyar írók műveinek feldolgozása és társadalmi problémákat boncolgató előadások is. December folyamán szerencsénkre többször találkozhatunk velük az online térben.

Előadásajánló:

Dec. 17. Second Life avagy Kétéletem Jegyvásárlás

Dec. 19. Egy őrült naplója Jegyvásárlás

Dec. 25. Párterápia Jegyvásárlás

Dec. 28. Bocs, félrement! Jegyvásárlás

image_5.png

Kép: szinhaztv.com

Centrál Színház

A Centrál Színház és népszerű vígjáték előadásai most is biztosan mosolyt csalnak a nézők arcára, csak éppen nem a nézőtéren, hanem online előadások keretén belül. Mindenkinek jár egy kis jókedv és őrület: még esetleg Rejtő Jenő is megjelenhet a streaming közben az olyan színészlegendák mellett, mint Kerekes József, Szerednyey Béla vagy Csonka Bandi.

Előadásajánló:

Dec. 26. A szőke ciklon Jegyvásárlás

Bartók Kamaraszínház

A Bartók Kamaraszínház műsora rendkívül sokszínű, és decemberben minden héten valami újat mutatnak a közönségnek. Az előadások szerda esténként 20:00-kor kezdődnek, így annak, aki szeretne kikapcsolódni és elmenekülni a zsúfolt hétköznapok elől, van lehetősége “színházba menni”.

Előadásajánló:

Dec. 16. Mario és a varázsló Jegyvásárlás

Dec. 23. A vándor színész mesél/Írország Jegyvásárlás

Dec. 30. Alíz Csodaországban Jegyvásárlás

Békéscsabai Jókai Színház

Vírus nélküli időszakban nem feltétlenül utazunk több száz kilométert egy-egy előadásért. Az online tér most lehetővé teszi, hogy az ország bármely színházának előadását meg tudjuk nézni, anélkül, hogy több órát kocsikáznánk vagy vonatoznánk érte.

Előadásajánló:

Dec. 14.  Hotel Mimóza Jegyvásárlás

 

süti beállítások módosítása