Ahány ház, annyi szokás, mégis ugyanazok a dallamok csendülnek fel karácsonykor a világ minden táján

karacsony.png

Bár 2020. sok meglepetést tartogatott, és a korábbiaktól eltérő szokásokat hívott életre, az év végéhez közeledve láthatjuk, hogy valamin még ez a helyzet sem tudott változtatni. December elsejével idén is elkezdődött a globális karácsonyi hangolódás: a rádióban és a bevásárlóközpontokban évről évre ugyanazok a karácsonyi dalok emlékeztetnek bennünket az ünnep közeledtére. Cikkünkben ezekből szemezgetünk.

2020.12.25. Írta: Szabó Judit

Mariah Carey All I want for Christmas is you című világhírű slágere idén december 11-én a brit toplista No.1 helyezettje lett - 26 évvel ezelőtti megjelenése óta először. Míg sok előadó a Karácsonyi ének főszereplőjéhez, Scrooge-hoz hasonlóan utálkozva viszonyul az ünnepi slágereihez, addig Carey az elmúlt hat évben karácsonyi koncertturnékat is szervezett Észak-Amerika- és Európa-szerte, fenntartva a dal szezonális népszerűségét. Továbbá több alkalommal is új klipet készített a dalhoz, és más előadókkal együttműködve újra és újra feldolgozta. Mára az érdeklődők a sláger közel tízféle hivatalos verzióját találhatják meg a zenei platformokon. Nem is rossz egy olyan számtól, amit kevesebb, mint egy óra alatt írtak meg, ugye?

Az előbb említett slágert szorosan követi a toplistán a brit duó, a Wham! Last Christmas című 1984-es klasszikusa. Érdekesség, hogy az együttes minden e dalból származó bevételét etióp éhezőknek adományozta. A fáma szerint a két zenész, George Michael és Andrew Ridgeley éppen focimeccset néztek, amikor Michaelt megszállta  az ihlet - a dallam. A melankolikus akkordok, a dalszöveg, a felvétel és a videoklip is az ő keze munkáját dicséri, és későbbi szóló karrierjének kezdetét jelentette. A zene ismertsége megnőtt, mondanivalója elmélyült 2016-ban, amikor karácsony estéjén Michaelt holtan találták otthonában. Három évvel később - az ő emléke előtt is tisztelegve - megjelent a Last Christmas című film, melyben végig az együttes és George Michael zenéi hallhatóak.

A karácsonyi dalok fel- és átdolgozása gyakran óriási népszerűségnek örvend, egy azonban magasan kiemelkedik a többi közül. A Jingle Bells című dalt többek között Frank Sinatra, The Beatles, Andrea Bocelli, Bobby Helms, Dolly Parton, Barbra Streisand és Michael Bublé is a saját stílusára alakította - de még lehetne folytatni a sort. Az örök karácsonyi kedvencet eredetileg James Lord Pierpont jelentette meg One Horse Open Sleigh néven 1857-ben, és két évvel később kapta mai címét.

Érdekes megfigyelés, hogy a dalban egyszer sem hangzanak el az ünnep, karácsony vagy szenteste szavak - hiszen Pierpont nem is az ünnepre írta.

Az utolsó versszakok valójában szánkós gyorsulási versenyekről, nagy sebességű ütközésekről és a lányok elbűvöléséről szólnak. A dal különlegessége továbbá, hogy már az űrben is előadták: 1965. december 16-án a Gemini-6 legénysége a tréfa kedvéért harmonikával kísérve eljátszotta a földi irányító egységnek a híres dallamot.

Meredith Wilson 1951-ben írta meg az It’s beginning to look like Christmas című, igazán karácsonyi hangulatot idéző dalát, melynek számtalan szép feldolgozása született, így nehéz lenne egyet kiemelni. Perry Como és a Fontana Sisters neve hosszú éveken át fémjelezte a számot, később pedig Johnny Mathis előadásában hallhattuk a Reszkessetek betörők! című film második részében. Michael Bublé neve felmerült már a cikkben és nem véletlenül: a hangja igazán illik a karácsonyi slágerekhez. 2011-ben felkerült a Billboard Hot 100 listájára saját feldolgozásával, és az ünnepek közeledtével évek óta uralja a rádiós listákat karácsonyi dalaival.

Johnny Marksnak három nagy karácsonyi klasszikust is köszönhetünk: szerzője a Rockin’ around the Christmas tree című dalnak, amelyet 1958-ban vettek fel az akkor még csak 13 éves Brenda Leevel.

A piros orrú rénszarvas történetének dalba foglalása is Marks nevéhez kötődik. A Gene Autry előadásában hallható Rudolph the Red-Nosed Reindeer 1949-es kiadását követően azonnal No.1 lett az Egyesült Államokban. Úgy tartják számon, mint az egyetlen slágert, ami a csúcs elérése után teljesen eltűnt a legjobb száz dal közül. 

Ezzel szemben Marksnak a Burl Ives által énekelt, 1964-es Holly Jolly Christmas című dala nem debütált rögtön a toplistán, de 2019-ben felkerült a 10. helyre.

Ezzel Ives megdöntötte a két top10-be kerülés között eltelt leghosszabb idő rekordját: 56 év, 7 hónap és 2 hét telt el pontosan a Funny Way Of Laughin' és a Holly Jolly Christmas számok ranglistás helyezése között. 

Csendes éj, Stille Nacht, Silent night - a világ egyik legismertebb, osztrák gyökerekkel rendelkező karácsonyi énekét több mint 300 nyelvre fordították le, mióta 1816-ban megszületett a szöveg (Joseph Mohr) és 1818-ban a zene (Franz Gruber). A dal ismertségét és erejét jól bizonyítja, hogy

2011-ben az UNESCO a világ kulturális örökségének ismerte el.

Számos legenda övezi a történetét, és ezek közül az 1914-es karácsonyi eset az egyik legszebb: az I. világháború nyugati frontján harcoló német és brit katonák nem hivatalos tűzszünetet kötöttek egymással az ünnepekre, kimásztak a lövészárkokból, gyertyát gyújtottak, együtt örültek a szeretet ünnepének, és mindenki a maga nyelvén énekelte a Csendes éjt.

Ha még hiányozna pár karácsonyi dal az idei évből, szerkesztőségünk kedvenceit meghallgathatjátok a Corvinus Közgazdász Spotify-csatornáján. 

Karácsonyi dalokban gazdag, boldog és áldott ünnepeket kívánunk! 

süti beállítások módosítása