Az üzlet és az informatika határterületén: megújul a Gazdaságinformatikus alapszak a Corvinuson  

k_b_0065_1.JPG

Megújul a Corvinus Gazdaságinformatikus képzése 2021 szeptemberétől. A képzés úgy ad kapcsolati tőkét és szaktudást, hogy közben egyesíti az üzleti élet és az informatika területeit. A szak megújulásának legfőbb irányvonalairól Dr. Szabó Zoltán szakfelelőst kérdeztük, a képzés hallgatói oldalát pedig Szabó Ádámmal, a Business IT Club diákszervezet vezetőjével jártuk körbe.

2021.02.16. Írta: Brándisz Ádám, borítókép: Kristóf Benjámin, Közgazdász

A gazdaságinformatikus alapszak egy speciális informatikai képzés, amely üzleti és informatikai ismereteket ötvöz, és felkészít az üzleti, vállalati működéshez szükséges informatikai rendszerek tervezésének, fejlesztésének és működtetésének feladataira. Az informatikusok iránti túlkereslet óriási, és még sok évig fennmarad, ezen belül is nagy az igény olyan szakemberekre, akik átlátják az üzleti tevékenységeket, folyamatokat, értik az üzleti oldal nyelvezetét, gondolkodását, igényeit, és képesek mindezt informatikai oldalon megvalósítani. 

Úgy gondolom, hogy a gazdaságinformatikus alapszak napjaink egyik legrelevánsabb szakterületét képviseli. A technológiai fejlődés következtében a vállalatok mindennapi működéséhez - legyen ez bármilyen terület - elengedhetetlen olyan emberek tudása, akik átlátják a gazdasági folyamatok és az informatika összefüggését. A képzés egy nagyon széles palettáját mutatja be ennek területnek, amely nagy szabadságot ad a hallgatók számára, hogy tényleg azzal foglalkozhasson a képzés után, amivel szeretne

- mondta Szabó Ádám,Business IT Club elnöke.

Szak bemutatása, előnyei 

A corvinusos képzés erőssége az informatikai és üzleti oldal ismereteinek ideális integrációja és színvonalas oktatása. A hallgatók legmagasabb színvonalú üzleti képzésből meríthetnek, megismerkednek a nélkülözhetetlen, innovatív üzleti alkalmazásokkal, és gyakorlatias formában készülhetnek fel az üzleti igények informatikai megoldásainak kidolgozására.

pic_1.pngA szak gyakorlatiasságát és kiválóságát Szabó Zoltán is megerősítette.  

"A minőségi oktatásban nagy szerepet kapnak a nemzetközi informatikai piacon meghatározó szereplők, mint piaci partnerek bevonása, legkorszerűbb technológiák és fejlesztési irányok folyamatos beépítése. A hallgatók kiválóságát segítik elő a vállalatok bevonásával folyó hallgatói projektmunkák, kiterjedt szakmai gyakorlati rendszer partnerségben élenjáró cégekkel, a nemzetközi kutatási projektekbe való bekapcsolódás lehetősége. Európai szinten is egyedülálló, hogy hallgatóink nemzetközi esettanulmány versenyeken is részt vehetnek, és színvonalasan szerepelnek."

A jelentkezéshez jó matekos alapok kellenek, de az informatikai érettségi is megkönnyítheti a kezdeteket. Ugyanakkor a gazdálkodási ismeretek, de akár a történelem is fontos és jó alap lehet, hiszen segíti az elemző képességek kialakítását, a gazdasági terület, a szervezetek jobb megértését.

A megújulás 

A szak megújításában a munkaerőpiac által elvárt kompetenciák fejlesztése a legfőbb szempont. “A volt hallgatók visszajelzései mellett a munkáltatói igények, a diplomás pályakövetés, a szakmai szervezetek visszajelzéseit is beépítettük a tervekbe. A nemzetközi szakmai keretrendszerek és a legkiválóbb nemzetközi képzések gyakorlatának megismerése alapján fejlesztjük a tartalmat és a módszereket is.” A visszajelzések alapján kiemelten fontos ismeretkörök például a rendszerelemzés, fejlesztés, IT projektmenedzsment, a digitalizáció, az üzleti intelligencia és a fontosabb gazdasági alkalmazások alapos ismerete. 

“Fejleszteni szeretnénk a hallgatókat az elemző és problémamegoldó képesség, a csapatmunka, és főleg a megvalósítási képességek terén. Mindemellett stabil alapokat szeretnénk adni ahhoz, hogy akár gazdaságinformatika, akár műszaki, akár gazdálkodási irányba tovább tudjanak lépni.” - mondja Szabó Zoltán, amikor a szakmegújítás elveiről kérdezzük. 

Gazdaságinformatikus alapszak 

A képzés továbbra is hét féléves marad, de nagy változást jelent majd a különféle ismeretköröket integráló, a hallgatói problémamegoldó képességet fejlesztő projekttárgyak bevezetése is. Fontos lépés az Erasmus mobilitást segítő tantervi megoldások alkalmazása, hogy minél többen rendelkezhessenek külföldi tapasztalattal is. A cél, hogy a hallgatók sok praktikus ismeretet szerezhessenek, ami megjelenhet például abban, hogy többféle programozási nyelvet és technológiát ismerhetnek meg, többféle szakterületen mélyíthetik a tudásukat - rendszerfejlesztés, üzleti intelligencia, digitalizáció, nagyvállalati alkalmazások, startup ismeretek kapnak a korábbinál is nagyobb teret a képzésben. 

b_v_0001_2.jpg

Kép: Bera Viktor, Közgazdász

Egyedi lehetőségek 

“A szak oktatásába informatikai oldalról bevonjuk a legnagyobb nemzetközi IT cégek szakembereit, együttműködünk a hazai szakmai szervezetekkel, akiknek tagjai a képzés aktív résztvevői, sok piacvezető technológiát közvetlen vállalati partnerekkel együttműködésben ismertetünk meg a hallgatókkal. A hallgatóink részt vehetnek a Corvinus kiváló szakkollégiumainak munkájában, kiemelve az informatikai területre létrehozott Business IT Club hallgatói szervezetet, amely a szakmai fejlődés mellett egy jó közösséget is biztosít” - mondta Szabó Zoltán. 

Szabó Ádám, a Business IT Club elnöke szerint a diákszervezet az ország első gazdaságinformatika fókuszú diákszervezete, 2009-ig visszanyúló gyökerekkel. “Küldetésünk, hogy az üzleti informatika iránt érdeklődő legambiciózusabb, legmotiváltabb hallgatók számára egy összetartó közösséget, valamint az egyetemi tanulmányokon túlmutató, naprakész szakmai tudást és karrierperspektívát biztosítsunk. Tagjaink zömében gazdaságinformatikus hallgatók, azonban bárkit szívesen látunk sorainkban, aki szeretne elmélyedni a Business IT világában, azonosulni tud a szervezet céljaival, továbbá azok megvalósításában aktív szerepet szeretne vállalni.”  

Egyetem utáni lehetőségek 

A leendő gazdaságinformatikusok az üzleti folyamatok és az informatika határterületén dolgoznak majd, mindkét területen jártasnak kell lenniük. Emiatt fontos, hogy ne csak műszaki ismeretekkel rendelkezzenek, hanem képesek legyenek az informatika emberi oldalának sokszínű megértésére: a vállalatnál dolgozó munkatársak, az általuk működtetett üzleti folyamatok igényeinek átlátására, a vásárlói elvárások értelmezésére, az informatikai fejlesztési projektek szervezési és irányítási feladatainak elvégzésére. 

Gazdaságinformatikusként a hallgatók rengeteg lehetőség közül válogathatnak: 

  • rendszerszervezőként, projektmenedzserként, a fejlesztések egyes részterületeinek felelőseként foglalkozhatnak fejlesztésekkel, 
  • digitalizációs projektekben működhet közre vállalati innovációkban, folyamatfejlesztésben, folyamat-automatizációban, 
  • dolgozhat szakterületi specialistaként meglévő alkalmazások támogatásában (például üzleti intelligencia vagy integrált vállalatirányítási rendszer szakértőként, informatikai szolgáltatások menedzsereként), 
  • Fintech innovációkkal, korszerű technológiák alkalmazási lehetőségeinek feltárásával, kidolgozásával, elektronikus kereskedelmi megoldások kialakításával és működtetésével is foglalkozhatnak. 

Ideális munkahelyet találhatnak a végzettek a nagy hazai vagy nemzetközi vállalatoknál (bankok, biztosítók, nagy informatikai és telekommunikációs szolgáltatóközpontok), tanácsadó cégeknél, de középvállalatok informatikai szolgáltatásainak kiépítésében vagy innovatív startupok fejlesztéseiben is megállják a helyüket. Az informatikai szakemberek iránti igény folyamatosan növekszik, a hallgatók már a tanulmányaik alatt jó álláslehetőségeket találnak, és akár nemzetközi karriert is indíthatnak. A végzettek magas kezdőfizetéssel, 1-2 hónapon belül biztosan el tudnak helyezkedni.

süti beállítások módosítása