Szakkollégium a közgazdaságtan szerelmeseinek: szakmai kiteljesedés FAKT-osként

71531907_2714947278529627_7776873931130011648_o.jpg

Szakmaiság, közösség és társadalmi felelősségvállalás: a Fiatal Autonóm Közgazdászok Társasága az egyetemen szerzett tudás elmélyítésére és az összetartó közösségre helyezi a hangsúlyt. A Corvinus szakkollégiumáról  Kalmár Bendegúzzal, a FAKT elnökével beszélgettünk.

2021.04.27. Írta: Balogh Bálint

A szervezet három alappillérre a szakmaiság, a közösség és a társadalmi felelősségvállalás. A legfontosabb alappillér, a szakmaiság gerincét a kurzusrendszer adja. A végzett tagok olyan tudással kerülnek ki, amelyeket hatékonyan hasznosíthatnak a globális munkaerőpiacon, de a tudományos utánpótlásban is megállják a helyüket.

Társadalmi felelősségvállalás terén a FAKT legfontosabb projektje a 10 éve indult Egyetemisták a Pénzügyi Kultúráért címen, melyben több mint 180 tanórát tartottak középiskolásoknak a pénzügyi alapismeretekről. A projekt időközben pályaorientációs előadásokkal is bővült.“Nagyon büszkék vagyunk erre a szerepkörünkre, mert úgy érezzük, hogy visszaadhatunk abból a rengeteg tudásból, amit kaptunk, ezzel hozzájárulva a mindennapi pénzügyi ismeretek terjesztéséhez” - mondja Bendegúz a FAKT küldetéséről.

A szakkollégium a szakmai fejlődés és a társadalmi felelősségvállalás mellett hallgatói közösségként is szolgál. Bendegúz a szervezet legnagyobb erősségét a rugalmasságában és a nyitottságában látja. “Nincsen előre megírt FAKT-os életút”. A szervezet nagy hangsúlyt fektet az egyénre, ami egyfajta versenyszellemet is teremt, így hozzájárulva a diákszervezet sikereihez. “Számomra a FAKT egy motiváló közösség, ahová jó tartozni, mert arra ösztönöz, hogy többet hozzunk ki magunkból és egymásból” - mondja Bendegúz.

img_8997.JPG

A közösségi élet a járvány alatt sem állt le. A kurzusok, vizsgafelkészítők és szakmai előadások Teamsre költöztek, a közösségi programok online formában folytatódtak, az iroda szerepét pedig a Discord alkalmazás vette át.

A FAKT 2008-ban jött létre, jelenleg 60 taggal rendelkezik. A szervezet maga választja fejlődésének irányát, erre utal a nevében az “autonóm” szó. A vezetőket a tagok maguk közül választják: “a függetlenségünkre nagyon büszkék vagyunk”

- mondja Bendegúz.

Szakkollégium, vagyis integráltabb diákszervezet

A szakkollégium a diákszervezet egy integráltabb formája, ahol a tagokat sokkal több behatás éri a mindennapjaik során, ami a kurzusrendszerben is tükröződik. A kollégium a Ráday utcában található, és 20 helyet biztosít a FAKT-osok számára. Beköltözni nem kötelező, de alkalmanként itt is szerveznek kurzusokat és közösségi programokat. 

A kollégiumban végzett tevékenység és az együttélés adta lehetőségek  fontosak, de a szervezet fő közösségi bázisa az egyetemi irodában van.“Az irodánk a főhadiszállásunk. Itt zajlik a legnagyobb közösségi élet, mindig van valaki, aki kapható egy kis beszélgetésre, közös ebédre vagy akár tanulásra is” - mondja Bendegúz.

A szervezetet lapos hierarchia jellemzi. Tízen alkotják a vezetőséget, hat team vezetővel, és három alelnökkel, akik alá 2-2 team tartozik. “Érdemes végigjárni a ranglétrát, ugyanis remek fejlődési lehetőséget hordoz magában” - mondja Bendegúz, aki az elnökséget a sok felelősség ellenére nem kényszerhelyzetként, hanem egy remek lehetőségként éli meg.

Bendegúz most negyedéves Gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés szakon, és már az elsősként csatlakozott a szervezetbe. Tudatosan választotta a FAKT-ot, még az egyetem előtt, jelenleg  a 2020-2021-es tanév elnöke. „Igazából a FAKT hangulata és nyitottsága miatt jelentkeztem. Amit vártam, és teljesült is, hogy szakmailag fejlődhettem, és egy remek közösség részévé válhattam” - mondja Bendegúz.

Kötelező kurzusok egészítik ki az egyetemi tanulmányokat

A kurzusok abban hasonlítanak az egyetemi órákhoz, hogy kötelező rajtuk a részvétel, de az egyetemi szemináriumoknál kisebb csoportokban, mélyebben foglalkoznak egy-egy jobban lehatárolt területtel. Az elméleti, közgazdaságtudományi kurzusok és az üzleti fókuszú gazdálkodástudományi órák tananyaga túlnyúlik az egyetemi tematikákon, ezeket további ismeretekkel egészítik ki.A kurzusokat a hallgatók érdeklődési köre határozza meg. Félévente legalább egy kurzust kell elvégezni, ez heti másfél óra kötelező elfoglaltságot jelent.

image_2_3.png

A kurzusok mellett a FAKT olyan projekteket is szervez, melyek során a tagok vállalatokkal együttműködve szerezhetnek  gyakorlati tapasztalatot. Bendegúz például a múltban részt vett egy budapesti zöldfelület-gazdálkodási projektben, ebben a félévben pedig nonprofit tanácsadásban próbálhatják ki magukat a FAKT-os hallgatók.

A FAKT szorgalmi időszakban heti rendszerességgel tart szakmai előadásokat gazdasági, szociológiai és fenntarthatósági témakörökben. A szervezet emellett tréningeket is tart, ahol a tagok például az önéletrajzírásra, LinkedIn-szerkesztésre és az állásinterjúra készülhetnek fel.

A közösség motiváló ereje a tanulás során is megjelenik. “Jelentős a tagjaink között a skill-sharing, vagyis az egymástól tanulás. Felsőbbéves tagjainak például gyakran segítenek hasznos tanácsokkal egy-egy sikeres TDK megírásában” - mondja Bendegúz.

A negyedik félév után a tagok FAKT-diplomát kaphatnak, ennek feltétele a kurzusok teljesítése.“Ez a diploma egyfajta fémjelzést ad a rendes diplomád mellé, amivel növeli az értékét” - mondja Bendegúz. A Diploma megszerzése után a tagok az alumni részévé válnak, akik aktív szerepet vállalnak a szervezet életében. Szemináriumokat, kurzusokat és mentorprogramokat tartanak, és segítenek a tagoknak a kapcsolatépítésben.

További információkat a FAKT működéséről és a felvételi időszakról a szervezet weboldalán és Facebook-oldalán találhattok.

süti beállítások módosítása