Mit hallgass és hová menj, ha kultúrára vágysz júniusban? 
Kult köz, a Közgazdász Online kulturális ajánlója

196968288_2076927915780334_4360009581150668510_n.png

Nyáron igazán felpezsdül a kulturális élet, élvezhetjük a napsütést és a szabadidőnket. Havonta megjelenő kulturális ajánlónkban elhoztuk nektek azokat a zenéket, podcasteket, kulturális és színházi programokat, amik a legjobban megmozgatnak minket júniusban.

2021.06.06. Grafikák: Nagy Dávid, Közgazdász

197121661_386728772717078_6476113839347015328_n.png

Kulturális programajánló - Klisóczki Fanni

kirakART - Nyitási akciók Budapest kirakataiban

Felszabadult néhány órád a hétvégén? Még nem késő nyakadba venni a várost a ragyogó napsütésben, kulturális élmény reményében! Június 4-6. között rendezik meg Budapesten az első kirakART kortárs előadó-művészeri hétvégét öt független befogadóhely közös szervezésében.

Három napra színházi díszletté változik a város: a bámészkodók reggel 10 és este 10 óra között a belváros 30 különböző kirakatában 40 alkotócsoport műsorával találkozhatnak. “Akik az üveg egyik oldalán állnak, azoknak egy éve hiányzik az, hogy megmutassák magukat, akik a másik oldalon időznek, egy éve nem láttak ilyet” - fogalmazzák meg a szerverzők honlapjukon az esemény különlegességét.

Ide nem kell jegyet váltani, és még csak végig sem kell nézni. Séta közben meg-megállva nézelődhetsz - ha tetszik, maradsz, ha nem, továbbállsz, hisz 29 másik kirakat szórakoztathat. Mint egy TV műsor végigzongorázása. Természetesen nem csak andalgásra való a rendezvény: időpontra is lehet érkezni a különböző előadásokra, így ha te a szervezettebb érdeklődők egyike vagy, ne maradj le a programtervről!

Múzeumok Éjszakája - Az éjszaka, amikor minden életre kel...

Június 26-án rendezik meg a 19. Múzeumok Éjszakáját, mely során közel 250 intézmény kínálatából válogathatsz. A múzeumok és programjaik pontos listája június 10-től a hivatalos honlapon vagy az applikációjukon keresztül lesz elérhető.

Ebben a hónapban napról napra több múzeum tárta ki kaput a látogatók előtt. A tavalyi online jelenlét után idén újra személyesen látogathatóak a műcsarnokok a Szent Iván napjához legközelebb eső szombaton, a rendezők pedig koncertekkel, tárlatvezetéssel, interaktív programokkal, illetve sok más meglepetéssel kedveskednek a kultúrára éhezőknek. A programválasztásnál fontos odafigyelni az intézmény előírásaira és az adott esemény méretére is - bizonyos programok például várhatóan csak védettségi igazolvánnyal látogathatók.

Érdemes résen lenni, figyelni az esemény Facebook- és Instagram-oldalát is, hiszen a rendezők a hátralévő hetekben érdekességekkel, sokszínű információkkal és játékokkal készülnek. Találkozzunk az éjszakán, amikor minden életre kel!

197282036_1378018535925942_8137932546078645855_n.png

Podcastajánló - Taxner Tünde

Ha lazaságra vágysz: Garázsmenet

A podcastek gyakran teljesen eltelítenek információval, és csak ritkán adnak igazán laza, nyári élményt. A Garázsmenetet két huszonéves, Végh Dóra és Pásztor Martin készítik, akik a mindennapjaikról és aktuális témákról beszélgetnek egymással - élvezhetően, lazán és manírok nélkül.

Dóri és Martin a Szegedi Egyetem Kommunikáció- és médiatudomány szakán találkoztak. Dórinak azóta saját YouTube-csatornája is van, ahola főleg vlogokat, valamint divattal kapcsolatos tartalmakat oszt meg. A közös podcastet akkor indították, amikor a fiatal magyar youtuber generáció még kevésbé foglalkozott a mélyebb, beszélgetős műfajjal. Azóta járt már náluk többek között Krúbi, Puzsér és Gyurcsány is.

Ha szeretnél nosztalgiázni, hogy milyenek voltak a gimis évek, vagy megtudni, hogyan gondolkodik a 80-as évek zenéiről a Carson Coma két tagja, esetleg belehallgatnál egy párterápiába, ülj ki a napsütésbe, és kapcsolódj ki ezekkel a nagyjából egy órás részekkel!

Ha jobban megismernéd önmagad: WMN Beszélnünk kell!

Beszélnünk kell az örökbefogadásról, a mérgező anyákról vagy a szexről - többet és tabuk nélkül. Ha szeretnél elmélyedni ezekben a komplex, de mindannyiunkat közelről érintő témákban, ez a pszichológiai témájú podcast neked való. Orvos-Tóth Noémi és D. Tóth Kriszta podcastje, ami a WMN stúdiójában készül, mély és szakmai, mégis közérthető és szórakoztató. 

A WMN magazinnak több podcastje is van, a szeptemberben indult Beszélnünk kell! pedig a magyar podcast piacon kiemelkedően sikeres. Az Örökölt sors megjelenése óta Orvos-Tóth Noémi rendszeresen megjelenik a médiában, ebben a podcastben azonban az a különleges, hogy lehetősége van mélyebb, hosszabb válaszokat adni. A DTK-val közös párbeszédben autentikus és professzionális beszélgetések jönnek létre.

Létezik tökéletes párkapcsolat? Mi az a szerelem? Ebben a részben többet megtudhatsz erről az érzésről, ami meleg júniusi éjszakákon gyakran megérint minket.

197823669_585780792407214_2683848642651617547_n.png

Színházi ajánló - Elblinger Éva

Válaszkeresés a mai eltávolodás és uniformizálódás ellen - Koncertszínház Csoóri Sándor életművéből

Vecsei H. Miklós és csapata “Párbeszéd, sötétben” címmel Csoóri Sándor életműve előtt tisztelegve hozott létre koncertszínházi előadást, amit a Margó Irodalmi Fesztiválon adnak elő június 11-én.

A projekt egy tavaly indított adománygyűjtő akciónak köszönhetően valósult meg. Vecsei H. Miklós a lezárások ideje alatt mélyült el Csoóri Sándor munkásságában. „Azt gondolom, hogy az az erő, az a mágia, személyesség és metsző őszinteség, ami az ő esszéiből, verseiből árad igazi hiánycikk, vagy inkább értékrés az életünkben” – írta Vecsei H. Miklós. Az előadás a mai eltávolodás és uniformizálódás ellen keres szenvedélyes és egymásra figyeléssel teli válaszokat.

A készülő előadás egyedi formában dolgozza fel Csoóri életművét: a darab a koncert-színház-vetítettvizuál hármasságra épül az előadói szféra különböző területeiről meghívott művészek részvételével. Az előadásban szerepelni fog Vecsei H. Miklós, Kiss Flóra (Quimby, Subtones), Mihalik Ábel (Hiperkarma, Kispál és a borz), Frimmel Jakab (Abel Label) és Ratkóczi Huba (SeeN) is.

#Influenszerszövegek a Katona József Színház színészeinek előadásában

Ónodi Eszter beszámol arról, hogy nincs ideje olvasni, majd hirtelen átvált egy porszívóreklámra. Dankó István sminktippeket ad öt percben. Mészáros Béla elmondja, hogy kevés jobb dolgot ismer, mint edzés közben szarrá izzadni és utána beverni a csirkerizsbrokkolit.

Persze nem a Katona színészei álltak influenszernek az utóbbi időben, hanem a színház és a Compact TV közös produkciójában megvalósuló projektet, a Monológot láthatjuk.

A sorozatban a színház társulatának tagjai a környezetükből kiragadva mondanak el interneten fellelt, humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket színházi monológként. A kilenc részből álló sorozat epizódjaiban a közösségi média ismert szereplőinek és névtelen megszólalóinak mondatai hangzanak el.

Kovács Lehel például Kajdi Csaba Cyla tavaly novemberi, a járványra hivatkozva meghozott kormánydöntéseket kommentáló, “A vírusnak taka!” című videóját adta elő monológ formájában: 

Az összes epizód megtekinthető a Katona YouTube-oldalán.

197908187_398772954655484_7697285083831397350_n.png

Zenei ajánló - Tóth Franciska

Måneskin: drogteszt, digók és rock ‘n’ roll

Az elmúlt hetekben a sajtó szalagcímeit olvasva többen is találkozhattatok már a Måneskin zenekar nevével: nemcsak, hogy megnyerték az idei Eurovíziós dalfesztivált, de az énekes-frontembert versenyzés közbeni drogfogyasztással is megvádolták. De mit tud ez a zenekar, ami jelenleg számos európai ország toplistáját vezeti?

Az olasz bandát négy fiatal alapította Rómában 2015-ben, de a 2017-es X-Factor finalistáiként váltak csak igazán ismertté. Azóta egy saját daluk Netflix-produkcióban is szerepelt, az igazi sikert pedig a 2021-es év hozta el: először az olaszoknak kultikus Sanremói, majd az Eurovíziós dalfesztivált nyerték meg Zitti e buoni című slágerükkel. Bár az Eurovízión az országok zsűritagjai nem őket ítélték a legjobbnak, a nézőközönség szavazataival együtt elsöprő győzelmet arattak. A színpad valósággal felrobbant, a nézők őrjöngtek. A verseny után Damianót, az énekest egy félreérthető felvétel miatt drogfogyasztással vádolták, a teszt eredménye azonban negatív lett.

Az olasz zenetörténet Vivaldi Négy évszakáról, Verdi és Puccini operáiról híres, a huszadik-huszonegyedik századot pedig a romantikus, érzelgős pop- és a Jovanotti-stílusú rapszámok jellemzik. Éppen ezért számít újdonságnak a Måneskin: a rock ‘n’ roll műfajjal és egyedi megjelenésükkel mind az olasz zenei színtéren, mind az Eurovízión kitűntek. Talán pont ez az energia és lendület az, amire most egész Európának szüksége van.

Nyárindító? Parov Stelar!

A következő előadó sokatok számára ismerős lehet, ugyanis Parov Stelar, osztrák zenész Budapesten is gyakran megfordul. Pörgős, főleg electroswing műfajú zenéje koncertjein, házibulikban és szórakozóhelyeken is sokszor felcsendül - ki ne hallotta volna már az All Nightot vagy a Booty Swinget

Legújabb albuma, a 2020-ban megjelent Voodoo Sonic magához képest is nagyon változatos lett: az electroswingen kívül a jazz és a tangó elemei is megjelennek, ráadásul jól megférnek egymás mellett. A lemezen új hangszerek is reflektorfénybe kerülnek: a dobhoz és az elektronikus alaphoz például zongora és hegedű is társul.

Mindig nagyon izgalmas, amikor egy előadó úgy tud megújulni, hogy ez nem megy a zene rovására, miközben sajátos stílusát is megőrzi. Ha pörgős, energikus zenével indítanád a nyarat, Parov Stelar a te embered!

süti beállítások módosítása