Egy szakkollégium, ahonnan a Város Mindenkié és a K-monitor indult - Bemutatjuk a TEK-et

borito_11.jpg

Van élet a neoliberális gazdaságpolitikán túl? Miben rejlik a marxi gazdasági elképzelések relevanciája a XXI. századi ember számára?  A TEK számára a jelenlegi fősodortól eltérő elméletek vizsgálata és a közösség a legfontosabb. Pelyhe Valériával, a szakkollégium tagjával beszélgettünk.

2021. 06. 28. Írta: Hujber Sándor / Képek: TEK

„A TEK alapítása a régmúltba vész, állítólag egykori rajkos szakkollégisták álltak elő a különutas ötlettel, akik a közgazdaságtan alternatív irányvonalai iránt érdeklődtek”- mondja Valéria. Azóta a szakkollégiumból számos társadalmi vállalkozás kinőtt, és aktív öregdiák közösség segíti a mostani tagságot. A Társadalomelméleti Kollégiumban is erős a hangsúly a szakkollégiumi mozgalom három alappillérén: a közösségen, a szakmaiságon és a társadalmi felelősségvállaláson. 

Közösség

„A közösségiség nagyon fontos a TEK életében, rendkívül erős az összetartás, nemcsak szakmai, hanem lakó- és baráti közösség is vagyunk, kiemelkedő a tagok közötti emberi kapocs szorossága”. A közösségi események egy része hagyományokon alapul, évenkét ismétlődik, például a dzsungel-party, amikor mindenki kiviheti a konyhába a növényeit vagy a kolis halloween.

Nemrégiben volt a TEK születésnapjának alkalmából egy online esemény, amibe a szakkollégium “öregdiákjai” is becsatlakoztak. Részt vettek 40-50 év körüli egykori tagok is, akik az eltelt évek sokasága ellenére ma is tartják a kapcsolatot a kolival és egymással, illetve tekes házaspárra is találunk példát. - mondja Valéria a különleges alkalomról. A szakkollégium egyes eseményei kifejezetten az idősebbeknek szólnak, van a kollégiumban egy állandó kapcsolattartó, akinek feladata a volt tagokkal való érintkezés. Tavaly a hirtelen kiköltözéskor óriási segítség volt a kollégium “öregdiákjainak” jelenléte, a lakhatásban Valéria elmondása szerint sokaknak tudtak támogatást nyújtani. 

Valéria örömmel mesél nekünk a TEK-ben uralkodó szolidáris szellemről is: „A koliban igyekszünk figyelembe venni, hogy mindenki más anyagi és társadalmi háttérrel érkezik, és ezért számos belépési küszöb nélküli programot tartunk, valamint újraelosztási rendszert alkalmazunk, például a lakhatásban is, de táborok és közösségi események esetén is van rá lehetőség.”

A TEK a Ráday utcában, a Földes Ferenc Kollégiumban kapott helyet. Jelenleg 35 bentlakó van, ezt nem a tagság határozta meg, hanem a rendelkezésre álló hely. A felvételi során életkorra, szakra és egyetemre nézve kevés megkötést alkalmaz a kollégium, ezért a közösség nagyon változatos. 18-tól 27 éves korig terjed a bentlakók életkora, a szobák pedig koedukáltak. A bentlakásnál a kisebb lakóközösségeket életkor szerint is vegyesen igyekeznek összerakni. A vidékiek és az elsősök kiemelt figyelmet élveznek lakhatás szempontjából, de természetesen opcionális a beköltözés. 

p1110304_jpg_masolata_jpg.jpg

Szakmaiság

A TEK első évében egy bevezető kurzusra kell járni, ami megalapozza a közös tudást, utána pedig szabadon választható órák következnek. Valéria beavat minket a kollégium szakmaiságának legfontosabb részébe, a kurzusrendszerbe: „A TEK-ben a többi szakkollégiummal ellentétben „kör”-nek nevezzük a kurzusainkat, ezzel is hangsúlyozva a részvételi és közösségi jelleget, hiszen nem kizárólag oktatásról, hanem sokkal inkább a közös gondolkodásról szól a kolis szakmaiság.” 

Azt, hogy a TEK-ben egy évben milyen témájú kör indul, mindig a tagság dönti el. A kollégiumban bárki bedobhat bármilyen témát, ami érdekli, nem csak társadalomtudományi témákban. A végleges körökről és a tanárok személyéről a tagok féléves szavazása dönt, hiszen fontos, hogy a meghívott előadók szakmailag kimagaslóak legyenek. A TEK-ben zajlottak már kurzusok kritikai pszichológia, pedagógia és kritikai közgazdaságtan, valamint filozófia, politika és szociológia tematikában is. Az oktatók között a Corvinus számos oktatóját, valamint egyéb neves közgazdászokat és társadalomtudósokat találhatunk, mint például Andor László, Melegh Attila, Gedeon Péter és Mendly Dorka.

“A körökön kívül vannak egyéb szakmai programjaink is, előadások, amelyek adott esetben nyitottak a külvilág számára is, és emellett vannak olyan programok is, amelyeket TEK-esek tartanak egymásnak” - foglalja össze a kollégium szakmai tevékenységét Valéria. A szakkollégisták rendszeresen tartanak külsős érdeklődőknek is programokat, ezek az elsős körök, amelyek szintén a közös gondolkodás jegyében valósulnak meg. 

analog_csoportkep_2020_osz.png

Társadalmi felelősségvállalás

A TEK gyakran vállal aktuális társadalmi témák mellett szolidaritást. A koliból számos szervezet nőtt már ki, ezek olyan társadalmi vállalkozások, amelyeket volt tagok alapítottak. Ilyen például a Deviszont Közösségi Tér, amely a kritikai pedagógia területén tevékeny, a K-monitor, amely korrupciómegelőzéssel foglalkozik és talán a legismertebb, “A Város Mindenkié” (AVM), amely a magyarországi lakásszegénység enyhítésén dolgozik. 

Ilyen például a Deviszont Közösségi Tér, amely a szakoktatásban résztvevő tanulóknak és fiatal felnőtteknek biztosít közösségi programokat, valamint közös tanulást az általuk fontosnak tartott témákban, vagy a K-Monitor, mely a közpénzek átlátható felhasználásáért és a korrupció visszaszorításáért küzd. Talán a leghíresebb mégis A Város Mindenkié (AVM): ez a civil szervezet a magyarországi lakásszegénység enyhítésén dolgozik, céljuk, hogy kiálljanak a hajléktalan emberek emberi méltóságáért, és a lakhatáshoz való jogért. 

“A TEK-ből kinőtt szervezetek mind valamilyen valamilyen társadalmi problémára keresik a megoldást, és közös céljuk, hogy egy szolidárisabb, egyenlőbb, fenntarthatóbb világban éljünk” - foglalja össze Valéria a szakkollégium nézőpontját a társadalmi felelősségvállalásról. 

91268562_3129363670408185_8842464916519518208_n.jpg

Belső működés

A TEK belső működésében visszaköszönnek a szakkollégiumokra jellemző bázisdemokratikus elvek. A szervezet munkacsoportokra osztva működik, amelyek különböző feladatokat végeznek, például a felvételi előkészítése, a kollégiumba való integráció vagy a szakmai programok. A szakkollégium egészét érintő döntésekről azonban az egész tagság közösen dönthet, tehát mindenki rendelkezik szavazati joggal. A szavazások mindegyikét vita előzi meg, amelyen bárki felszólalhat, és kifejtheti az álláspontját az adott kérdésben. A felvételin szintén mindenki szavazhat az adott jelentkezőről, aki végighallgatta felvételijét és olvasta az írásbeli jelentkezését.

92668800_10157459209744888_2582631059912916992_o.jpg

süti beállítások módosítása