Milyen közösséghez tartozzak? – Diákszervezetek és szakkollégiumok a Corvinuson 

dsz_expo-11_jpg_jpeg.jpg

A Budapesti Corvinus Egyetem már több mint harminc diákszervezettel és hét szakkollégiummal büszkélkedhet, amelyek mind színvonalas fejlődési lehetőségeket és páratlan közösséget biztosítanak a tagoknak. Mi a különbség a két szervezettípus között? Melyik lehet a jobb választás számodra? Segítünk az eligazodásban!

Szerző: Fiar Mitra, borítókép: Budapesti Corvinus Egyetem

A diákszervezetek adott közös érdeklődés köré épülő szervezetek, és ahhoz kapcsolódó ügyek érdekében igyekeznek lépéseket tenni akár események szervezésével, akár saját tagjaik gondolkodásmódjának alakításával. Általában a profiljukkal megegyező mentalitású diákokat keresnek, akiknek az adott diákszervezet fókuszpontjai területén fejlődési lehetőségeket biztosítanak.

A szakkollégiumok szállást és oktatást egyaránt biztosítanak a tagoknak. Az együttélés jobban egymásra utalt, összetartóbb, zártabb közösséget eredményezhet, a tagok fejlődése pedig formálisabb „órák” keretein belül történik. A szakkollégiumok általában tágabb érdeklődési kört határoznak meg, a diákszervezeteknél több energiabefektetést igényelnek, és segítségükkel szélesebb körben van lehetőség tudásunk fejlesztésére.

A következőkben, a teljesség igénye nélkül, részletesebben bemutatunk néhány diákszervezetet és szakkollégiumot, hogy betekintést nyújtsunk a Corvinuson működő szervezetek életébe, és segítsünk megtalálni mindenki számára a megfelelőt.

AEISEC

aiesec_1.pngForrás: Aiesec

Az AIESEC a Corvinuson ötven éve működik, és a világ legnagobb diákszervezetének mondhatja magát, amely a fiatalság potenciáljának kiteljesítését szorgalmazza. A szervezet fő értékei közé tartozik a diverzitás megélése, a fenntarthatóság, a változás előidézése és a tagjai segítése a vezetői ösztönök elsajátításában.

A különböző kultúrák, nemzetek és szociális háttérrel rendelkező emberek bevonására fektetett hangsúly miatt a szervezet hivatalos és működési nyelve az angol. A Corvinuson közel ötven aktív tagja között számos nemzetközi diák is helyet kap, így rendkívül jó lehetőséget ad az angol nyelvtudás fejlesztésére és nemzetközi kapcsolatok kiépítésére is. A Corvinusos kitelepülés mellett folytonos közreműködés történik a BGE, BME és számos más magyar egyetem AIESEC-es hallgatói között, globális szinten pedig több, mint 120 ország között jelent összeköttetést a szervezet.

Az AIESEC in Közgáz tagjai által menedzselt programok keretein belül külföldi önkéntesmunkát biztosít az érdeklődőknek, jótékonysági és társadalmi problémákkal kapcsolatos rendezvényeket szervez, és számos más lépést tesz annak érdekében, hogy jövőnket a fiatalság formálja.

Ezen projektek működtetésében az AIESEC tagjai kipróbálhatják magukat különböző feladatokban, hiszen a szervezet professzionális tapasztalatot biztosíthat HR, PR, rendezvényszervezés és sales területeken is.

A tagok felvétele szemeszterenként többlépcsős eljárás során történik, amely egyéni interjúból, “assessment center” nevű csoportos problémamegoldó feladatból és mind formális és informális eseményényeket tartalmazó bevonó táborból áll.

Az AIESEC olyan fiatalokat keres, akik tettrekészségüket arra szeretnék felhasználni, hogy a világunk egy kicsit jobb hely legyen, önmaguk fejlesztése és vezetői kompetenciák elsajátítása mellett társaik fejlődésében is közreműködnének egy elfogadó, motiváló, összetartó és jókedvű közösségben.

nowUpresent Academy

 nowupresent.pngForrás: nowUpresent

Szabadítsuk meg a világot a rossz prezentációktól! Ez a mottó vezérli a nowUpresent Academy (röviden NUP) tagjait; a prezentációtechnikával foglalkozó diákszervezet nemcsak az egyetemi, de a szakmai közegben is egyre nagyobb megbecsültségnek örvend.

Céljuk, hogy megismertessék a prezentálás egy olyan módját, amely mind az előadó, mind a közönség számára élvezetes; hogy megtanítsák, a prezentálás sokkal több lehet, mint egy lámpalázzal járó kipipálandó feladat. Ennek érdekében nemcsak tanulnak, de tanítanak is; rendszeresen tartanak tréningeket többek között más egyetemi diákszervezeteknek is.

A szervezet szívesen fogad minden lelkes érdeklődőt, a jelentkezési időszak általában a februári időszakra esik. A felvételi folyamat három részből áll: egy online kérdőív kitöltéséből, valamint egy interjúból és egy prezentációból.

Az új tagok először egy alapozókurzuson vesznek részt, ahol megtanulják a prezentálás alapjait, majd mentorok segítségével elkészítenek egy saját prezentációt, amit a záróeseményen adhatnak elő. A szakmai eseményeknek köszönhetően a tagok később is folyamatosan fejlődhetnek, illetve az oktatókurzus elvégzése után maguk is trénerekké válhatnak, de az egyéb (pl. marketinges, felvételivel kapcsolatos) projektekbe is bárki becsatlakozhat.

A szakmai programok mellett természetesen a közösségépítés sem marad el; ezeket bárki szervezheti, ha éppen eszébe jut valami, így a csapat volt már kirándulni, vitaesten, táborozni, de egy beszélgetős, iszogatós estére is mindig találni jelentkezőt. A szervezet jelenleg nagyjából huszonöt aktív taggal rendelkezik, így a családias hangulat garantált. A NUP nemcsak szakmailag, de jókedv és barátság tekintetében is hatalmas pluszt adhat hozzá az egyetemi évekhez.

University Business Club

 ubc.pngForrás: ubc

A University Business Club több mint százhúsz fővel működő, alapvetően business beállítottságú diákszervezet. A több nagynevű céggel való együttműködés lehetővé teszi a tagok számára, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb szakirányt és kapcsolatokat teremtsenek az üzlet világában.

A UBC vár mindenkit, aki gyakorlatiasan szeretne tanulni sales-ről, HR-ről vagy marketingről, illetve egy fiatalos és összetartó diákszervezet tagja szeretne lenni.

Minden félévben megrendezésre kerül a felvételi időszak, amikor lehetőség van jelentkezni a diákszervezetbe. Ehhez egy formot kell kitölteni, amivel kiderül, hogy milyen ember is a jelentkező, majd a szóbeli fordulóban dől el, hogy bekerülést nyert-e a diákszervezetbe.

A UBC-ben három specializáció közül van lehetőség választani, ezek a Sales, a Marketing és a HR. Az első félévben ezen specializációkból kapnak ízelítőt a tagok, hogy a második félévre el tudják dönteni, hogy milyen szereposztásban szeretnék folytatni a UBC-s karrierjüket, ami négy félévig tart.

A UBC több Corvinusos eseményt is szervez, ami annak is koszonhető, hogy sok partnercéggel van kapcsolata, amelyektől a tagok sok tapasztalatot szerezhetnek.

Specializációtól függően mindenféle előnye lehet a diákszervezetnek, ezek például a tárgyalási, rendezvényszervezési, kommunikációs, vizualizációs és kooperációs képességek fejlesztése is lehetnek.

Studium Generale

 studium_generale.pngForrás: studium generale

A Studium Generale célja elsősorban a tanítás. Az SG fő tevékenysége az érettségire való felkészítés hétvégente matematika, történelem és közgazdaság tárgyakból. A tagok arra törekszenek, hogy a diákokat minél sikeresebb érettségire készítsék fel. A szervezet önkéntes alapon működik, a tanárként funkcionáló tagok nem kapnak semmilyen juttatást, hanem azért tanítanak, mert szeretik. Tehát nagy erénye a szervezetnek, hogy anyagi ellenszolgáltatás nélkül biztosít színvonalas oktatást a középiskolás diákoknak.

Szeptemberben van egy bevonó időszak, amikor több esemény keretein belül megismerhetjük a szervezetet, hogy miből állna a tagság, milyen felelősséget vállalnánk. Ennek az időszaknak a végén van egy kétnapos tábor, amely során sor kerül egy felmérésre és interjúra.

A szervezet elsősorban olyan embereket keres, akik jól beleillenek a társaságba és szeretnének segíteni az érettségizőknek és szívesen foglalkoznak tanítással, hatékonyan képesek átadni a tudásukat.

A szervezetnek hierarchikus felépítése van, egy elnökkel, alatta a szekcióvezetőkkel, alattuk pedig az egyéb középvezetőkkel. Rengeteg pozíció van, ezért bármire lehet specializálódni, pl. programokért felelős középvezető, PR középvezető, marketinges stb.

Mindenki minden második héten tanít, ez négy óra tanítást jelent, plusz hét-nyolc óra feladatsor felkészülés és feladatsorok javítása kötelező, ezen felül pedig rengeteg közösségi programot szervez a kb. százötven aktív tagból álló közösség.

AZ SG segítségével nagy fejlődési pont az előadókészség, hiszen minden második héten ki kell állni egy közönség elé és minőségi előadást tartani, interaktívan és felkészülten. Ezen kívül minden kommunikációs készségre pozitív hatással van és fontos még az idővel való bánás, kapcsolatépítés és kreatív gondolkodás.

AEGEE

aegee.pngForrás: aegee 

Az AEGEE-Budapest-be két körös felvételi útján lehet csatlakozni: egy kérdőív kitöltése után személyes (online) motivációs beszélgetés keretében igyekeznek jobban megismerni a jelentkezőket.

Az AEGEE-Europe (Association des Etats Généraux des Etudiants de l’Europe - Európai Hallgatók Hálózatának Egyesülete) célja egy előítéletektől mentes egységes Európa megteremtése, nyitott és toleráns közösség létrehozására való törekvés, valamint a demokrácia, emberi jogok, tolerancia, határok közötti együttműködés, mobilitás és az európai szintű oktatás támogatása. A szervezet együttműködik többek között az Európa Tanáccsal, az ENSZ-szel és az UNESCO-val is.

Az AEGEE-Budapest az AEGEE-Europe helyi antennája, melynek a Corvinus mellett a SOTE-ről és az ELTE-ről is vannak tagjai, számos különböző szakról és érdeklődési körrel, célja a fiatalok közötti társadalmi diskurzus elősegítése. Emellett az AEGEE-Budapest egy nemzetközi diákszervezet, amelynek külföldi hallgatók is tagjai, így lehetőség van értékes kapcsolatok kiépítésére, valamint az angol nyelvtudás fejlesztésére.

A szervezet munkacsoportokban dolgozik, a specializációk Public Relations, Human Resources, Fundraising, vagy a European Projects szakirányokban történnek.

Alapvetően mindenki annyi időt fektet bele, amennyi számára belefér, azonban a több erőforrás befektetése az szervezetbe több érték elsajátítását is jelenti.

Szakmai szempontból a legjobban az adott munkacsoport területén lehet fejlődni, legyen az emberi erőforrások, kommunikáció, sajtó és a média világa, a fundraising, sales és marketing területe, vagy a nemzetközi projektszervezés, kapcsolatépítés.

A szakmai fejlődés mellett hasznos gyakorlatban is látni és használni a korábban megszerzett elméleti tudást. A diákszervezet egyben egy nagyon izgalmas és sokszínű a közösség is, sokféle embert lehet megismerni, ami elősegíti a nyitottságot. Ezen kívül a nemzetközi projektek rendkívül jó lehetőségek, amiket érdemes kihasználni az AEGEE-n belül.

ÖCSI

ocsi.pngForrás: öcsi

Az ÖCSI, azaz Öntevékeny Csoportok Irodája a Corvinus egyik legnagyobb diákszervezete. Egyik legfontosabb értéke, hogy minden ember a szabadidejéből, önkéntesen tevékenykedik. Minden tag a szabadidejéből áldoz, hogy a jövő év hallgatóinak könnyebbé és élvezetessé tegye az egyetem kezdését. A szervezet célja a gólyák egyetemi éltebe való bevezetése és integrálása, valamint az egyetemi közösségi élet színesítése.

Az ÖCSI bevonó időszaka február második felében kezdődik. A bevonó táborok és az elsős klubbok fő célja, hogy a szervezet iránt érdeklődők még többet megtudjanak az ÖCSI-ről, az instruktorok feladatairól és természetesen egymásról. Ennek érdekében egy egynapos és két egész hétvégés tábort is tartunk, amelyek során az instruktorpalánták számtalan programon vehetnek részt, emellett pedig átélhetik a közösség családias és összetartó légkörét.

Az ÖCSI-be való csatlakozás nem kötődik különösebb feltételekhez, lelkes és elhivatott diákokat keresnek, akik szívesen vesznek majd részt a táborok és események szervezésében, valamint a közösség mindennapi életében.

Az ÖCSI-ben posztok vannak, minden poszt más feladatot lát el a gólyatáborok vagy a gólyabál szervezése során. Ezen posztok segítségével a rendezvényszervezés különböző területeire van lehetőség professzionális betekintést nyerni (pl. kapcsolattartás szponzorokkal, zenekarokkal, design, marketing, catering menedzsment vagy csoportok koordinálása).

A szervezetnek jelenleg csaknem kétszáz tagja van, akik mind nagyvállalatok embereivel való tárgyalásban, előadókészségükben, projektmanagement területén, hatékony kommunikáció elsajátításában, szervezőképességben és csapatmunkában való fejlődésüket folytatják az ÖCSI-ben.

Napközi

napko_zi.pngForrás: napközi

A szervezetbe való jelentkezés minden félévben kerül meghirdetésre először egy online form-on keresztül, majd pedig egyéni interjú keretein belül a jelentkezők mélyebb megismerése érdekében. A felvett jelentkezők ezután egy beavató „team night”-on vesznek részt, ahol csapatépítő játékok segítségével megtörténik az új tagok integrálása.

A Napközi fő célja egy közösség kialakítása az egyetemisták számára, ahol önmaguk tudnak lenni és jól érzik magukat, de emellett fejlődni is tudnak és az érzékenyítő programokon, vagy például a Társasjáték Est vagy Movie Night alkalmával, mélyebb kapcsolatokat is kialakíthassanak az egyetemen belül.

A Napközi számára nagyon fontos az emberi kapcsolatok építése és a bizalom, őszinteség szorgalmazása. A szervezet nagyjából tíz tagja hetente családias meetingeken találkozik és valósítja meg érzékenyítő programjait, az egyes divíziók meetingjei a tagoktól függnek. A társasjátékok, kézműves programok a tagok és az egyetemi diákok igényei szerint alakulnak, céljuk a közösség építése és sokszor vendégek meghívásával a figyelemfelhívás, például a mozgássérültek életére és a művészetre.

A szervezet három divízióból áll, a tagok Napközi ProgramKoordinátor (NPK), HR-es és Marketinges pozíciójában próbálhatják ki magukat, az átjárás köztük azonban igen könnyű, a feladatokat mindenki kedvére vállalhatja el.

A diákszervezet így az egyéni fejlődés mindhárom területen segítséget nyújthat, és rendkívül nagy erőssége, hogy közösséget ad és senkit sem hagy egyedül. Az ambiciózus tagok pedig könnyen feljebb tudnak lépkedni a létrán, a Napközi segítségével rengeteg lehetőség nyílhat meg előttük.

Gyakorlati Diplomácia Szakkollégiuma

gydsz_jpeg.jpgForrás: gydsz

A Gyakorlati Diplomácia Szakkollégiumának fő célja a felsőoktatási tehetséggondozáson túl egy olyan szakmai és egyben baráti környezet fenntartása, melynek hasonló érdeklődésű tagjai egymástól tanulhatnak személyes, szakmai és társadalmi kérdésekről. Szervezetünk célja az egyetemi tananyag kiegészítése aktualitásokkal és a diplomácia világában történő eligazodáshoz szükséges tudással, és olyan gyakorlati tapasztalatok nyújtásával, melyek rengeteg versenyelőnyt nyújtanak a nemzetközi kapcsolatok színterére vágyóknak. Beleértve szakmai gyakorlati- és álláslehetőségeket, nagykövetségekre és nemzetközi intézményekbe történő látogatásokat, valamint, továbbtanulási, kutatási és tehetséggondozó programokat.

Felvételi folyamatunk egy írásbeli és egy szóbeli fordulóból áll minden tavaszi félévben. Akik a továbbjutás után a szóbeli fordulón is jól teljesítenek teljes jogú szakkollégistává és GyDSz-es gólyává válnak.

Fontos még kiemelni, hogy a szervezet tagjai nem csak a Budapesti Corvinus Egyetem, de számos más budapesti egyetem hallgatói, valamint az egyetemi szakok terén is meglehetősen diverz társaság. A GyDSz mindenkit, akár nemzetközi hallgatókat is örömmel vár, akit érdekel a diplomácia, a nemzetközi kapcsolatok, illetve az aktuálpolitika világa, és aki szívesen lenne egy igazi egyetemi baráti közösség részese.

A szakkollégiumok három alappillére a GyDSz-ben is kiemelt szerepet kap; a közösség, a társadalmi felelősségvállalás, valamint kifejezetten nagy figyelmben részesül a páratlan, objektív szakmaiság.

A szervezet önálló kurzusrendszerrel rendelkezik, melynek keretében a tagok négyféle specializációra szakosodhatnak: nemzetközi jog és szervezetek, nemzetközi gazdaságtan, külügy és diplomácia, valamint világpolitika tanulmányok.

Mindemellett a tagok a szervezeti élet számos különböző területén fejleszhetik magukat, beleértve a pályázatírást, rendezvények, utazások, kurzusok és tréningek szervezését, jogi feladatokat, rendszeres adománygyűjtéseket, marketing tervek és kreatív anyagok készítését, és nem mellesleg vezetői tapasztalatok szerzését. Aki pedig az írás és elemzés iránt érdeklődik, a rendszeresen megjelenő szakmai hírlevél által is rengeteget fejlődhet.

A szakkollégiumunkban pontrendszer működik, amelyben a minimum pontok elérése a félév teljesítésének feltétele. Négy teljesített félév után a szakkollégisták diplomát szerezhetnek.

A szervezet jelenleg hatvanöt aktív tagból áll, valamint 2022 őszén elindult a szakkolégium első nemzetközi programja is, a Diplomacy Club, amelyben húsz lelkes külföldi BCE-s hallgató tevékenykedik.

Heller Farkas Szakkollégium

heller_farkas.jpegForrás: heller farkas

A Heller Farkas Szakkollégiumban a felvétel hivatalosan két lépcsőből áll: az első az írásbeli rész, ahol felmérik a jelentkezők gondolkodásmódját, kreativitását és motivációit; a második lépcső pedig egy személyes interjú, ahol a Felvételi Bizottság jobban megismeri a jelentkezők tájékozottságát, viselkedését, terveit. A kolégiumba gazdasági érdeklődésű embereket várnak, akik szeretnének az egyetemi tanulmányaik mellett is sokat fejlődni, szeretnének egy kisebb, összetartó közösség részévé válni és nem utolsósorban motiváltak, hogy csatlakozzanak szervezethez.

A szakkollégium fő célja az egyetemen túlmutató kurzusokkal tagjaik fejlesztése, hogy azok mind a munkaerőpiacon, mind később tanulmányaik során élen járó vezetők, szakmai zsenik lehessenek. Fontos céljuk, hogy félévente szervezett konferenciáikon az egyetemi diáksághoz is eljuttassák egy-egy szeletét ennek a szakmaiságnak, illetve, hogy az elsőéveseknek szervezett oktatás sorozatukkal (HPK) segítsék a résztvevőket egyetemi tanulmányaik megalapozásásban.

A szervezet, a szakkollégiumi mozgalom többi tagjához hasonlóan, három alappillére épül, amelyek a szakmaiság, közösség és társadalmi érzékenység. Alapvető érték, hogy a jövő értelmisége számára fontos, hogy kellő figyelmet fordítson az őt körülvevő világra, és aktívan szerepet vállaljon az alappillérekhez kapcsolódó területeken. Tagjaik együttérző, gondolkodó, nyílt látókörű felnőtté válását szorgalmazzák, akik képesek és akarnak változtatni.

A szervezetben vannak teljesítendő kritériumok, pl.: félévente két kurzus, csapatmunka, gyűlésre járás stb. ezek kb. heti tíz-tizenöt órát vesznek igénybe, ezen felül pedig annyi energiát lehet belefektetni, amennyit egy adott ember szeretne.

A szervezetben az aktív tagság kb ötven főből áll, de huszonöt éve működő szervezetként a senior tagok már közel kétszázan vannak, az aktív tagok velük is szoros viszonyt ápolnak.

És a legnagyobb kérdés: érdemes-e beköltözni?

A Farkaslakban körülbelül a tagság fele lakik bent. A beköltözés mindenkinek ajánlott, hiszen úgy lehet igazán a körforgásban maradni, minden információról első kézből értesülni. Ezen kívül spontán beszélgetésekhez, bulizáshoz, a tananyaggal való segítséghez mindig lehet társat találni.

süti beállítások módosítása