Mit hallgass és hová menj, ha kultúrára vágysz júliusban? 
Kult köz, a Közgazdász Online kulturális ajánlója

210279558_544358466924359_4325496166230306795_n.png

Júliusban élvezzük a lángost a parton, vagy izzadunk a légkondicionált irodákban. Bárhol is vagyunk, szeretnénk tartalmasan tölteni a szabadidőnket. Havonta megjelenő kulturális ajánlónkban elhoztuk nektek azokat a zenéket, podcasteket, kulturális és színházi programokat, amik a legjobban megmozgatnak minket júliusban.

2021. 07. 04.

197121661_386728772717078_6476113839347015328_n_1.png

Kulturális programajánló - Klisóczki Fanni

Művészetek Völgye - Találd meg a stílusodat!

A tavalyi korlátozott fesztiválélmények után július 23. és augusztus 1. között visszatér teljes pompájában a 30. alkalommal megrendezett Művészetek Völgye, ahol 1800 program és színes összművészeti kavalkád várja a látogatókat.

A fesztiválon három településen, Kapolcson, Vigándpetenden és Taliándörögdön mutathatják meg magukat a magyar kulturális élet nagyhatású és érdekes alakjai. A Völgyben megeshet, hogy egy óvoda udvarából koncerthelyszín, a tűzoltószertárból galéria, a buszmegállóból múzeum, a templomból pedig hangversenyterem lesz. A színházi, irodalmi, komoly- és könnyűzenei, kézműves vagy filmművészeti élményeken túl az érdeklődők különböző hagyományőrző eseményeken, workshopokon és sportprogramokon vehetnek rész - ilyen például a terepfutás is.

Jegyvásárlás előtt mindenképp ajánlott végigböngészni a programkeresőjüket, illetve a rendezők kifejezett kérését is tartsd szem előtt, miszerint csak akkor vegyél jegyet, ha rendelkezel, vagy addigra rendelkezni fogsz védettségi igazolvánnyal. A legfrissebb információkért keresd a fesztivál Facebook-oldalát és honlapját.

Líra Könyv raktárvásár - Több ezer könyv már 100 Ft-tól

Nyaralás mellé vízpartra, hosszú utakhoz a vonatra vagy csak egy hőgutás délutánra - mikor ne jönne jól egy könyv? Július 7. és 11. között a Líra Könyv raktárvásárán bárki roppant kedvező áron juthat hozzá legújabb nyári olvasmányához.

A Budapestee Extra (Dózsa György út 50.) öt napig minden igényedet lesni fogja, hogy megtalálhasd a kedvenc olvasmányodat, bármelyik korosztály részére vásárolsz. Szerdától szombatig 10 és 18 óra között, vasárnap pedig 10 és 16 óra között lesz lehetőség feltölteni polcaidat, így érdemes időben érkezni annak ellenére, hogy naponta frissül a készlet.

A könyvvadászat védettségi igazolvány nélkül is lehetséges. A további információkhoz és kuponokhoz kövesd figyelemmel az raktárvásár eseményét, és ne felejts el szólni róla a barátaidnak is, hiszen több szem többet lát!

197282036_1378018535925942_8137932546078645855_n_1.png

Podcast ajánló - Taxner Tünde

Ha zöldebben gondolkodnál a világról - Zöld Egyenlőség podcast

Gondolkodtál már azon, hogy a GDP nem árul el mindent egy ország működéséről? Érdekel, hogyan lehet fenntartható a gazdasági fejlődés és egyenlőbb a társadalmi berendezkedés? Ha szeretnél mélyebben megismerni egy olyan alternatív irányzatot, ami a fenntarthatóságot helyezi a gazdaság középpontjába, hallgass bele az Új Egyenlőség zöld podcastjébe.

Dr. Köves Alexandra, a Corvinus tanára az ökológiai közgazdaságtan egyik jelentős magyarországi képviselője. A podcast házigazdájaként meghívott szakértőkkel beszélget olyan témákról, mint a járvány és a környezeti problémák kapcsolata, az innovatív társadalmi vállalkozások vagy a klímaszorongás és a klímagyász. 

Ha kedvet kapsz ahhoz is, hogy megtudd, a mikrofon másik oldalán, vendégként mit mond el Dr. Köves Alexandra az ökológiai közgazdaságtanról, hallgasd meg a mi podcastünk, a Messzelátó erről szóló részét.

Ha lépést szeretnél tartani a jövővel - RE:FACT podcast

Egy podcast a legmodernebb technológiai megoldásokról, amik a jövőbe vezetnek minket. Mi az olvasás jövője? Hogyan működik a meggyőzés az online térben? Öntudatra ébredhet-e a mesterséges intelligencia? Az adásokban Juhász Bálint közérthetően és lendületesen beszélget szakértőkkel, kutatókkal azokról a technológiai változásokról, amik az iparban és a mindennapokban érintenek minket. A részek körülbelül egy órásak, a strandon fekve, teljesen odafigyelve vagy akár háttérben, utazás közben is befogadhatóak.

197823669_585780792407214_2683848642651617547_n_1.png

Színházi ajánló - Elblinger Éva

Kocsmaária Thuróczy Szabolcs előadásában - Bödőcs Tibor Meg se kínáltak című könyvéből

Bödőcs Tibor első regényében az elesett magyar vidék hőseit elevenítette meg hol nyomorúságos, hol mulatságos módon, amelyből most darab is született. Az író többször nyilatkozta, hogy Thuróczy Szabolcs hangján szól a fejében Oszkár, a könyv jobb napokat megélt, művészlelkű, alkoholista szobafestője.

Ez a társítás nem is olyan meglepő, ha elolvassuk a humorista visszaemlékezését a színésszel kötött barátságuk egy pillanatáról: “Mikor először levittem a bucsuszentlászlói kocsmába, húsz perc kellett neki, hogy autentikus szereplőjévé váljon a “kolorlokálnak". Helyi kőművesekkel biliárdozott hosszan, akik észre sem vették, hogy idegen.”

Most eljött az idő, hogy a nézők is meghallgathassák, hogyan szól a kocsmaária Thuróczy Szabolcs előadásában. Oszkár tragikomikus világát Keresztes Tamás rendezésében láthatjuk, a művet Enyedi Éva alkalmazta színpadra.

Az előadást július 17-én a balatonszárszói Kultkikötőben, július 24-én a Mézesvölgyi Nyár színházi fesztiválon, augusztusban pedig az Ördögkatlan Fesztiválon tudjátok megnézni.

Befogad és kitaszít a világ - Mácsai Pál és Huzella Péter Villon-estje

Miért sikeresek Magyarországon Villon fél évezredes balladái? A költő nagyságán túl azért, mert Villont magyar nyelvre fordították le a legtöbbször a magyar irodalom jeles művészei. Ezeket a verseket rengetegen ismerik, nemzedékek önmeghatározásának állomása a villoni személyiség. Nem csoda tehát, hogy napjainkban is feldolgozzák a műveit, ahogy például a tavaly a Bohemian Betyars is tette az Ellentétek balladájával.

A Zsámbéki Nyári Színház programjában Huzella Péter a régi Kaláka együttes Villon-lemezén megjelent dalait és ehhez az előadáshoz írt új szerzeményeit énekli, Mácsai Pál pedig nem csak mondja, játssza és éli a verseket, hanem énekel és gitározik is. A műsor sok fordítást használ: József Attila, Szabó Lőrinc, Illyés Gyula, Mészöly Dezső és Vas István szövegein túl Faludy közismert átirataiból is elhangzik néhány.

A kétszemélyes zenés színházban kortárs hangon szólnak a közel félévezredes, de mindig érvényes Villon szövegek. Az előadás július 11-én a Zichy-kastélyban látható.

197908187_398772954655484_7697285083831397350_n_1.png

Zenei ajánló - Tóth Franciska

The Black Keys – Vissza a gyökerekhez

Nemrég jelent meg a Black Keys, amerikai blues-rock duó tizedik, Delta Kream című albuma. A hatszoros Grammy-díjas zenekart a szerkesztőségben többen is szeretjük, így leghíresebb számait, a Lonely Boy-t és a Gold on the Ceilinget hallhattátok már májusi, May the force be with you playlistünkben is.

Az album címét és egészét a Mississippi Deltája inspirálta, ahol az amerikai blues műfaj született. A huszadik század elején számos legendás zenész játszott Delta bluest, a lemezen azonban kifejezetten Junior Kimbrough, Mississippi bluesman hatása érződik, aki a kilencvenes években is aktívan zenélt még, amikor a bandatagok tinédzserek voltak.

A Delta Kream azért is ütős, mert az előző, Let’s Rock (2019) című albumuk után - ami egy könnyedebb, poposabb irányt vett - visszatértek régi stílusukhoz. A Let’s Rock öt év hallgatás után született, miután felmerült a gyanú, hogy a tagok végleg összevesztek egymással, felvetve a közös munka folytatásának kérdését is. Az albumon szereplő Go című szám videóklipjében egy terapeuta spirituális elvonulásra küldi őket. A pletykákat a tagok azonban cáfolták, így jöhetett ki idén a Delta Kream, a rajongók legnagyobb örömére.

Polo & Pan: Pán Pétertől az indiánokig

Június végén a Polo & Pan legújabb albuma is kijött, ami a Cyclorama címet kapta. A Polo & Pan számotokra szintén ismerős lehet, a márciusi Közgazdász Tavasz playlistből.

A francia formáció egy nagyon izgalmas iránnyal kísérletezik: leghíresebb számaik, a Dorothy és a Canopée mellett sokszor trópusi és világzenei motívumokat is párosítanak az elektronikus alappal. Az előző, Caravelle albumon brazil bossa nova feldolgozások (Nanã, Zoom Zoom) is találhatóak, más számaik pedig Mexikóba, Kirgizisztánba vagy pánsíppal egy iraki faluba repítenek el minket. 

Az új album szintén nagyon sokszínű lett. A korábban megjelent Ani Kuni című dalt az egyik bandatag a saját fiának írta, amellyel kedvenc gyerekkori altatódala előtt tisztelgett, ami indiánok generációról generációira szállt. A lemezt pedig a Peter Pan című szám zárja, amellyel a felnövés ellen és a gyerekkori ábrándozás mellett érvelnek. Az egész lemezt átjárja a mágia, ami könnyen megbabonáz, úgyhogy érdemes meghallgatni!

210949820_499061708029133_6848147501387509066_n.png

Limonádétúra - variációk két főre (Kovács Máté)

“Oda ne menjünk, mindig teltház van a turisták miatt” - szól évek óta a mondat, így hát négy év egyetem ide vagy oda, most jutottam el először a Szimplába. A félelem persze nem alaptalan, a bulinegyed egyik legfelkapottabb romkocsmájáról van szó, ami inkább hasonlít egy elvarázsolt labirintusra, mint a pincekocsmák dohos kőrengetegére.

A labirintus jelleg már az asztalkeresésnél kihívást okoz, minden szék, minden sarok kicsit más. Vélhetően pont ez az a hely, ahová másodszor beülve is azt mondom majd, megint felfedeztem valami újat, már ha sikerül meghoznom olyan súlyos döntéseket, mint hogy bodza- vagy málnaszörpöt kérjek.

A limonádétúra fantázianév nem egy “idézőjeles” összekacsintás sörrel a kézben, hanem valóban két fő alkoholmentes összeülése. Ehhez különösen ajánlom a Szimplát, mert a közeg és a dekoráció már eleve annyira alternatív, hogy alkohol nélkül is felszabadul az ember.

A fenti galériás rész a körgangos polgári házak hangulatát idézi, ide mindenképp érdemes felnézni. Amikor mi mentünk, lent és fent is sok szabad hely volt, pedig a szerda nyolc a bulinegyedben nem egy kisvárosi álmos hétköznap.

Ha pedig beütne a rettegett randicsend, amikor némán ültök egymással szemben, és azon gondolkodtok, vajon kellene-e most valamit mondani, akkor itt biztosan lesz mire terelni. “Nézd azt a fura izét ott a falon, szerinted mi lehet?” És már kész is a beszélgetés. Vagyis ezt inkább ne mondjátok, helyette beszélgessetek a falon lévő plakátkiállítás legjobb darabjairól, mintha ti is műértők lennétek.

süti beállítások módosítása