Csokifesztivál, Margaret Island album, Szerelmek városa a Vígben - Heti kulturális ajánló
Kult köz 37. hét (szeptember 13-19.)

borito2.jpeg

Friss ifj. Vidnyánszky rendezés a Vígben, új Simon Márton kötet és Margaret Island album, filmek vásznon és kiállítótérben, és egy nagyon édes hétvége  - kulturális programajánló a szeptember 13-ai hétre.

 

Borítókép: Margaret Island koncert (fotó: Kércz Dorci)

197823669_585780792407214_2683848642651617547_n_1.png

Írta: Belayane Najoua 

Szerelmek városa

Koncert, pantomim, musical, stand up comedy, táncest, mozi, diszkó -  mindez egyetlen olyan színházi előadásban, ami ugyanolyan őrült, mint a világunk. A Vígszínház legújabb előadása egy új korszakot nyit meg a színházi élményben, mind a technikát, mind az előadásmódot tekintve.

A Szerelmek városa című darab ősbemutatója 2021. szeptember negyedikén volt. A darab cselekménye egy nőről és négy férfiról szól, de a háttérben sokkal komolyabb témák is felmerülnek, úgy mint a színházak jövője, a magyar politika, a szerelem örökérvényű kérdései, és a globalizált világ fejlődésének haszontalansága. A három felvonásos darabban mozivászon méretű kijelzőket és füstbombákat használnak, interaktívan bevonják a nézőket, és Wunderlich József olyan koncertet ad a színpadon, hogy azt még Bon Jovi is megirigyelné. Mindezekkel a jellemzőkkel és egy személyes élménnyel a hátam mögött kijelenthetem, hogy talán ez lehet az az előadás, ami a kicsalogatja az online világból az összes generációt - beleértve az közösségi média kultúrájában felnőtt Z generációt is.

irodalmi_aj.png

Írta: Kércz Dorci

“A hang a fejemben, és aki hallgatja. / Egyik sem én.” - új Simon Márton kötet

Megjelent Simon Márton, a Dalok a magasföldszintről, a Polaroidok, és a Rókák esküvője szerzőjének negyedik - eddig talán a legszemélyesebb hangvételű - verseskötete, Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni címmel. Az élénkpiros borítón Orr Máté festőművész egyszerre bizarr és harmonikus, szürreális mégis valóságos képe, előszóként pedig egy Sylvia Plath idézet fogad. Majd jönnek a versek, összesen - igen, megszámoltam - harminchét: harminchét univerzumban merülhettem el a metrón, az utcán, az ágyban, és természetesen a konyhában olvasva.

A versek nagyon történetszerűek, erős képi világú, kiragadott filmjelenetekhez tudnám őket hasonlítani, amelyek egyidejűleg zavarba ejtők és bensőségesek - talán épp ezért tudunk velük azonosulni. A kötet címadó verséhez, illetve az Egyedüllét szabályai-hoz lapoztam a legtöbbször vissza, főként a bennük megjelenő önreflexivitás, a múlton való merengés, a nem talált szavak és a furcsán megnyugtató melankolikus hangulatuk miatt.

197121661_386728772717078_6476113839347015328_n_1.png

Írta: Klisóczki Fanni

XI. Frankofón Filmnapok - végre a mozikban

Les Journées du Film Francophone en salle! A Frankofón Filmnapok során összesen 15 alkotásra - vígjátékokra, fesztiválfilmekre, romantikus játékfilmekre, drámákra és restaurált klasszikusokra - várják a filmszínház rajongóit szeptember 14 és 19 között.

Hogy ne maradj le semmiről, mindenképp csekkold a teljes programfüzetet. A jegyár 1000 és 1600 Forint között mozog, így egyetemistaként is kifejezetten pénztárcabarát élménynek mondható. A programot az Uránia Nemzeti Filmszínház, az Art+ Cinema és a Francia Intézet rendezik.

Édes Napok Budapest - az év legédesebb hétvégéje

“A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét…” - Gombóc Artúr, eljött a te napod! Szeptember 17 és 19 között a Szent István Bazilika előtti tér csokoládéba és édességbe burkolózik.

Az Édes Napok Budapest Európa 4. legnagyobb szabadtéri, ingyenesen látogatható édesszájúaknak kedvező rendezvénye. A gasztrofesztiválon egymás mellett dicsőítik a desszerteket a kézműves manufaktúrák és a nagytermelők, hogy különlegességeikkel levegyék lábukról a látogatókat.

Pénteken és szombaton 10-től 22 óráig kóstolhatod meg a finomságokat, míg vasárnap egy órával kevesebb időd lesz habzsolni, ugyanis 21 órakor bezár a bazár.

197908187_398772954655484_7697285083831397350_n_1.png

Írta: Taxner Tünde

Hol marad az én történetem?

Az enyém valahol a Margaret Island dalokban. Gimis korom óta sok élethelyzetben végtelenítve hallgatom őket, úgyhogy alig vártam az új albumot is, ami szeptember elején jelent meg. A dalok fő témája eddig is a szerelem volt, de most sokkal konkrétabb történetek és vallomások is tetten érhetők a szövegekben. Én mindig élvezem az elvontságot, amikor belegondolhatom magam a dalszövegekbe. A Hét Évig Tart című dal konkrétsága és egyszerűsége például meglepett, és még ízlelgetem ezt a Margaretet. Ahogy a fiúk erőteljesebb vokálozását és Törőcsik Kristóf szóló számát, a Miért Vagyok Veled-et is.

Egyben is érdemes meghallgatni az albumot, de én az újabb gyöngyszemeket külön biztos többször meg fogom. Bizonyos dalokat rongyosra, hiszen a kérdés mindig ez:

Hol marad az én történetem?

kiall_aj.png

Írta: Tóth Franciska

Nagylátószög – 120 éves a magyar film

Idén százhúsz éve, hogy bemutatták A tánczot, az első magyar filmet, ami megrendezett jeleneteket is tartalmaz. Az évforduló alkalmából a magyar filmtörténetet, annak szereplőit és sajátosságait bemutató kiállítás nyílt a Ludwig Múzeumban.

A tárlat kronologikus sorrendben, történelmi kontextusba helyezve veszi végig a magyar filmipar legfontosabb eseményeit. Megtudhatjuk, hogy mely filmstúdiókban kezdődtek a forgatások, és azt is, hogy mikor váltotta a némafilmet a hangosfilm. A kiállítás elkalauzol minket a huszadik század különböző korszakaiba az azokra jellemző műfajokon és témákon keresztül, továbbá emléket állít a külföldön befutott, de magyar származású alkotóknak is. Az áttekintés a magyar film legnagyobb hazai és nemzetközi sikereivel zárul: gondoljunk csak az elmúlt pár év Oscar-díjas filmjeire, a Saul fiára és a Mindenkire!

Grafikák: Nagy Dávid

 

süti beállítások módosítása