Síró tigrisek, múzsák és ingatlanmogulok - 5 társasjáték, ami nem hagy unatkozni

dsc_2042_1.jpg

Mivel játsszunk a barátainkkal vagy a családunkkal az őszi estéken? Öt olyan társast ajánlunk, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak.

2021.10.03. Írták: Elblinger Éva és Kércz Dorci. Borítókép: Barbócz Zsolt

img_1660_1080x_jpeg.jpg

Kép: korvonal.com

Körvonal 

A Körvonal egy magyar fejlesztésű kártyajáték, ami beszélgetések útján segít mélyebben megismerni önmagunkat és a játszótársainkat: a csodaszép doboz 80 kártyát tartalmaz, mindegyiken egy kérdés olvasható. Vannak könnyedebbek (pl. Ha lehetne egy szuperképességed, mit választanál?), és olyanok is, amelyeknél esetleg jobban meg kell nyílnunk a többiek előtt (pl. Mikor sírtál utoljára, és miért?)

A játékot játszhatjuk úgy, hogy a húzott kérdést csak az adott játékos válaszolja meg, vagy úgy is, hogy a játékos által felolvasott kérdést az összes résztvevő megválaszolja sorban egymás után. A kérdésekre nincs rossz válasz, a lényeg, hogy őszintén válaszoljuk meg őket - ha úgy érezzük, hogy egy kérdés túl nehéz, vagy nem állunk készen a megválaszolására, akkor természetesen lehet másikat húzni, vagy félretenni és később visszatérni hozzá. 

Számomra ez volt az elmúlt időszak kedvenc játéka: ahány társasággal játszottam, annyiféleképpen alakultak a válaszok és a beszélgetések. Voltak megható, vicces, nehéz pillanatok, de olyan is, hogy egy egyszerűnek hitt kérdésből komoly társadalmi témákat feszegető, többórás vita alakult ki. A Körvonal ettől igazán jó játék: egy idő után azon kapjuk magunkat, hogy csak beszélgetünk az élet nagy dolgairól. 

maxresdefault.jpeg

Kép: boardgamegeek.com

Monopoly deal

Egy másik kedvencem a Monopoly Deal, ami ötvözi a klasszikus Monopoly-élményt a kártyajátékok trükkös, gyors, és izgalmas játékmenetével. 8-10 éves kortól ajánlott, egyszerre 2-5 játékosnak érdemes játszania, és egy kör kb. 15-30 perces. A játékosok ingatlanokat gyűjtenek, bérleti díjakat szednek be, és alkukat kötnek pénzkártyák, ingatlankártyák, valamint akciókártyák segítségével (ezek teszik lehetővé a ravasz üzletek lebonyolítását). 

Az a játékos nyer, akinek először sikerül összegyűjteni három teljes ingatlancsoportot különböző színekben. Nálam ez a játék a balatoni nyaralások alapkelléke, esténként vagy a strandon órákig szoktunk ezzel társasozni, ami a Monopolyhoz híven természetesen rengeteg megsértődéssel és nevetéssel jár együtt. 

image_2_6.png

Kép: gemklub.hu

Spicy

Csili, vaszabi, bors és egy nagy csipet blöffölés. Ebből áll a Spicy, egy gyors és könnyen tanulható, magyar fejlesztésű kártyajáték 2-6 főre. A játékban nagymacskák klánjai mennek szembe egymással, hogy kiderüljön, ki bírja jobban a legcsípősebb ételeket. 

A játékosok egymás után játszanak ki kártyákat képpel lefelé. Mindig a megfelelő színűt és az erősebbet kell lerakni, mint az előző kártya, és be is kell mondani mit tettünk le, de ha nincs a kezükben, kénytelenek vagyunk blöffölni. Ráadásul az extra kártyák a játékszabályok felülírásával fűszerezik az összecsapást.

A játék különleges, ázsiai dizájnja elbűvölő. Jimin Kim illusztrációi humorosan mutatják be, ahogyan a tigrisek lángoló ajkakkal és könnyező szemekkel küzdenek azért, hogy ők vállalják be a lehető legtöbb csípős fűszer elfogyasztását. Ha egy pörgős, blöffölős partijátékra vágysz, ezt a játékot biztosan csípni fogod!

image_1_9.png

Kép: gemklub.hu

Múzsa: Sugallatok

Ihlesd meg a csapattársaid, akár egy múzsa! A Múzsa: Sugallatok egy izgalmas, kreativitást fejlesztő játék akár nagyobb társaságok számára is. Aki már játszott a Dixittel, annak ismerős lehet ez a társas, de a Múzsa plusz elemekkel színesíti a játékot.

Múzsaként az a feladatod, hogy rávezesd a csapatodat, a hat kártya közül melyik festménykártyát kaptad a másik csapattól. A csavar az, hogy az ellenfél választja ki a kártyát és a segítségadás módját is: egy rovar nevével, levegőbe rajzolással, vagy akár táncolással adhatsz sugallatokat a csapattársaidnak. A vidám kihívásoknak köszönhetően garantált a derűs hangulat családdal és barátokkal is.

image_13.png
Kép: tarsasjatekok.com

The Mind – Érezz rá! 

Ismered annyira a barátaidat, hogy a fejükbe láss? A The Mind – Érezz rá!  az egymásra hangolódást és figyelést segítő, kooperatív társasjáték 2-6 főre. 

A játékosoknak emelkedő számsorrendben kell lerakniuk a kártyáikat úgy, hogy nem látják egymás lapjait, és nem is beszélhetnek egymással. A játék során a megérzéseidre kell támaszkodnod: mikor telik el annyi idő, hogy a kezedben lévő legkisebb lap lehet a következő a sorban, és nincs senki másnál már kisebb? A feladat körről-körre nehezedik, minden szinten egyre több lapot kapnak a játékosok.

A társas szokatlan játékmechanizmusa erősíti az egymásra hangolódást és a csapatszellemet.

A Corvinuson a Napköziben kéthetente keddenként csatlakozhattok a Társas Estekhez. Facebookon megtaláljátok a további időpontokat.

süti beállítások módosítása