Kémsztorik Budapesten, elektropop koncert és Lil Frakk a heti kulturális ajánlóban
Kult köz, 46. hét (november 15 - 21.)

thumb_134149_480_270_0_0_auto.jpg

Hogyan lett egy magyar srác a CIA ügynöke a 70-es évek Budapestjén? Mit jelent az elektropop? Hová menjünk, ha érdekel az alternatív művészet, vagy ha designer cuccokat vásárolnánk? És ki az a Lil Frakk? Kulturális ajánlónk a november 15-i hétre.

2021.11.13.Borító: Analog Balaton, forrás: a38.hu
irodalmi_aj_1.png

Dezső András: Fedősztori - Kovács Máté

A kémek élete nem csak játék és mese? Nyolc évad Homeland után azt gondolhatnánk, hogy mindent tudunk a hírszerzők munkájáról, igazi bennfentesnek érezzük magunkat. Egészen addig, amíg rá nem jövünk: ez nem csak film, ez a világ körülöttünk is zajlik.

Az idén Joseph Pulitzer-emlékdíjjal kitüntetett Dezső András oknyomozó újságíró korábbi könyveihez hasonlóan (Magyar kóla, Maffiózók mackónadrágban) most is egy zárt és rejtélyes világot mutat be személyes történeteken keresztül. Hogyan lett a CIA ügynöke egy tizenéves magyar srác a 70-es évek Budapestjén? Milyen nemzetközileg keresett terroristák fordultak meg az országban az elmúlt évtizedekben? Számtalan izgalmas sztori, amiről nem tudjuk nem azt gondolni, hogy ebből egyszer Netflix-sorozat lesz. A könyv mellé a HVG szerzőjének Partizán-interjúját is ajánljuk.

197908187_398772954655484_7697285083831397350_n_1_1.png

Analog Balaton & Ohnody lemezbemutató - Elblinger Éva

Az Analog Balaton a pop/rock dallamosságát és az elektronikus zene monotonitását ötvözi zenéjében, ezzel egy sajátos hangzásvilágot létrehozva. A 2017-ben alakult duó 4 évig koncertezett lemez nélkül. Idén  hosszú idő (és megannyi "Spotify-ra veletek!" YouTube komment) után nem csak a Spotify-ra kerültek fel eddig kiadott dalaik, hanem első lemezük is megjelent, amit november 19-én élőben is meghallgathattok az Akváriumban. A lemezen évek munkája tükröződik vissza: a zenészek a húszas éveik elején elkezdett dalaikat most befejezve kicsit a fiatalságuk gyászolásának is hangot adnak.

Az este másik fellépője Ohnody, aki szintén a hazai elektro-pop világ egyedi stílusú dalszerzője és énekesnője. Zenéjében keveredik a szabad vers és az elektronikus zene hangzásvilága. Dalai nyugodtak és mégis súlyosak, szövegeiben bátran mutatja meg sérülékeny belső gondolatait. A koncert színpadi performansz elemekkel bővül: hat fős élőzenekar és táncművészek is színesítik a fellépést.  

197121661_386728772717078_6476113839347015328_n_1_1.png

ALT.BP: Budapest alternatív kulturális felfedezése - Kalánová Barbara

Budapest rengeteg olyan épületet, teret, zugot rejt magában, amiről nem is gondolnánk, hogy pezseg a kultúrától. Ezek a helyek általában ott vannak a szemünk előtt, mégis elkerülik a figyelmünket. Az ALT.BP-nek köszönhetően azonban most felfedezhetjük  ezeket a művészettől és kreatív energiától pulzáló helyeket, amelyek a főváros csodáit képezik. Az ALT.BP – Budapest alternatív kulturális feltérképezése eseménye során november 19-21 között a képzőművészet, a színház és a zene témájában hallgathatunk meg izgalmas előadásokat Budapest 10  kulturális csomópontján, például a Dürer kertben, a Gödörben, az Eleven Blokkban és az Aurorában. Az előadók között találjuk Kádár Tamást, a Sziget cégvezetőjét, Bencsik Barnabás művészettörténészt, valamint Kocsi Andrást, a Keret blog alapítóját és a Kikeltető főszervezőjét is.

WAMP Design Vásár - Szentkirályi Lili

November 21-én, vasárnap újra megrendezik a WAMP Design Vásárt a Bálnában. A kutyabarát rendezvényen hazai designerek, tervezők és alkotók munkáit lehet megtekintetni, illetve megvásárolni. Ruháktól kezdve különleges füzeteken át az ékszerekig sokmindent megtalálunk a vásáron. A havonta megtartott eseményre, mindig valami újdonsággal, különlegességgel készülnek  a szervezők: ebben a hónapban például már lehetőség lesz karácsonyi holmikat is beszerezni, illetve a hónap tervezőjét, a NOVE Designs-t is jobban megismerni. 

197282036_1378018535925942_8137932546078645855_n_1.png

Sávlekötő by Lil Frakk - Taxner Tünde

Hogyan készülnek a magyar könnyűzenei előadók dalai? Milyen munkafolyamatok és zenei ötletek, megoldások állnak a háttérben? A Sávlekötő házigazdája Lil Frakk rapper és trap előadó, aki közvetlen stílusban, mégis komolyan belekérdezve a részletekbe vezeti az adásokat. 

Minden részben egy-egy érdekes dalt elemeznek a meghívott előadókkal, így nemcsak az inspiráció és a szövegalkotás folyamatába, hanem a hangmérnöki  és a produceri munka részleteibe is betekintést nyerhetünk. Játékokkal is színesítik az epizódokat, amitől könnyen befogadható, mégis különleges lesz ez a podcast az egyre telítettebb magyar piacon. Az adásokat YouTube-on is érdemes felkeresni, mert hangulatosan berendezett stúdióban készülnek. Spotify-on itt találod. 

süti beállítások módosítása