Kult köz: koncert, kirándulás, film és zenei album kulturális ajánlónkban

borito_2.png

Szokásos heti kulturális ajánlónkban a CMA BAND és a Pandóra Projekt közös koncertjét, egy gödöllői kirándulást, a legújabb Poirot-filmet és Stromae új albumát hoztuk el.

Borítókép: Báthori Adrienn

197121661_386728772717078_6476113839347015328_n_1_1_1.png

CMA BAND and the mildly incorrect history of music x Pandóra Projekt - Orosz Petra

A Corvinus Művészeti Akadémia diákszervezet zenekara 2019 után újra színpadra lép, március 23-án, szerdán a megújult Dürer Kertben. A legutóbbi koncert óta nagyot bővült a csapat: az együttes tizenhárom tagja a ‘30-as évektől egészen napjainkig, tehát közel száz év slágereivel egy igazi időutazásra hívja az érdeklődőket. Előzenekarként a tavaly alapított Pandóra Projektet hallhatjuk, melynek egyik énekese maga is korábbi CMA-tag. Az estére a helyszínen lehet jegyet vásárolni a koncert előtt, további részleteket az eseményben találtok. 

Irány a természet! - Szabó Judit 

Itt a tavasz, irány a természet! A kellemes időjárást kihasználva érdemes a hosszú hétvége egy napját kirándulásra szánni. Budapest környékén több túraútvonal is húzódik, ha valaki azonban kiegészítené a sétát egy kis kultúrával és történelemmel, akkor a figyelmébe ajánlom a fővárostól mindössze 30 kilométerre fekvő Gödöllőt. 

A Gödöllői Királyi Kastély, más néven a Grassalkovich-kastély március 15-e alkalmából több programmal is készül. A kiállítások, tárlatvezetések és a Horthy-bunker után érdemes bejárni a kastélykertet is. Ha valakinek ezek után is kilométerhiánya van, a sétát tovább folytathatja a közel 137 hektáros Erdészeti Arborétumban, aki pedig további kastélyokat látogatna meg, annak a közeli, frissen felújított Turai Kastélyt, eredeti nevén Schlossberger-kastélyt érdemes felkeresnie.

microsoftteams-image_4_1.png

Halál a Níluson - Tótfalusi Fanni 

Misztikus, mesebeli tájak, forró, szenvedélyes szerelem és egy kíméletlen gyilkosság. A legújabb Poirot-film, a Halál a Níluson egyikből sem szenved hiányt. Kenneth Branagh, mint a film főszereplője és rendezője ezzel a filmmel egyrészt emléket állít Agatha Christie írónő szeretett Poirot-jának, másrészt remek színészekkel pezsdíti fel az 1930-as évek hangulatát. A főszereplők között helyet kapott többek között Gal Gadot, Armie Hammer, Emma Mackey, Anette Bening, Letitia Wright és Rose Leslie egyaránt. A gízai piramisoktól indulva az Abu Szimbel-i sziklatemplomokon át követhetjük egy újdonsült nemesi házaspár nászútját. Ám az ármány és cselszövés a feje tetejére állítja a nílusi utazást, így színre lép kedvenc belga nyomozónk, aki felderíti a fondorlatos cselekmények sorozatát. Váratlan fordulatokat, meglepő végkifejletet és egy felejthetetlen nílusi utazást kínál a film; a régmúlt szerelmeseinek és a kikapcsolódni vágyóknak egyaránt. 

197908187_398772954655484_7697285083831397350_n_1_1.png

Stromae: Multitude -  Engelbrecht Azurea

Stromae nyolc év után végre új albummal tért vissza! A magyar rádiókban is sokat játszott Tous les mêmes és Alors on danse slágerek után a belga énekes új vizekre evezett: saját ruhamárkája lett, videóklipeket rendezett, és családot alapított.

A Multitude-ön érződik az eltelt közel egy évtized, ugyanakkor sok minden változatlan maradt: Stromae nem ijed meg a sötétebb témáktól, és hatásosan énekel olyan dolgokról, amikről nehéz, de fontos beszélni. Néhány új dalban egészen megrázó módon tárja elénk, ahogy az elmúlt években küzdött a fizikai és mentális egészségével, és olyan témákat is érint, mint az első gyermek születésének nehézségei, a párkapcsolatok elhidegülése, a feminizmus és a prostitúció.

A racine carrée elektró stílusához képest a mostani lemezen a latinosabb dallamok es különleges hangszerek egy finomabb, eklektikusabb hangzásvilágot adnak az albumnak, a kíséret pedig kihangsúlyozza Stromae szívszorítóan kifejező éneklését. A feldolgozott témák fontossága és a táncra perdítő zene mellett a franciatanuláshoz is hasznos lehet az album, így mindenképpen megér egy (vagy esetemben nyolc) meghallgatást.

süti beállítások módosítása