Informatikai rendszereink: mi mire való?

john-schnobrich-2fpjlaymqta-unsplash.jpg

Elsőévesként sok újdonsággal találkoztok, ezért az első heteket sokan kaotikusnak élheti meg. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat az egyetemen használt informatikai rendszerekkel kapcsolatban, hogy ezen a téren megkönnyítsük a dolgotokat.

Írta: Mosonyi Eszter; Borítókép: Unsplash

Neptun

neptun_1.png

Nagy eséllyel találkoztatok már a Neptunnal,  akár ismerőseitektől is hallhattatok róla. Ezen a felületen nemcsak üzeneteket kaptok a tanáraitoktól egy-egy tanórával kapcsolatban, hanem a jegyeitek is ide kerülnek majd be a vizsgaidőszakban. Továbbá ezen keresztül tudtok minden félévben bejelentkezni aktív vagy passzív félévre, illetve a tárgyak és vizsgák felvétele is itt zajlik. Ezek mellett pályázatok (szociális, tanulmányi ösztöndíj stb.) leadása miatt is hasznos, ha már most megismerkedtek vele. Ha bármilyen fizetési kötelezettségetek lenne, például kollégiumi díjbefizetés, azt is itt fogjátok tudni elintézni. Miután átutaltátok a fizetendő összeget a gyűjtőszámlára, a Neptunban gyakorlatilag csak a fizetés jóváhagyása zajlik, erről bővebben itt olvashattok.

Az egyetemi e-mail-cím

Minden hallgató rendelkezik egyetemi e-mail-címmel, amelynek formátuma keresztnév.vezetéknév@stud.uni-corvinus.hu. Névegyezőség esetén számmal is kiegészülhet. Ha hivatalos ügyben írsz e-mailt oktatódnak vagy bármilyen ügyintézőnek, minden esetben ennek, a Microsoft Outlookon keresztül működő levelezőrendszernek a használatával tedd! És ha már megemlítettük a Microsoftot, azt is hasznos tudnotok, hogy minden hallgatónak lehetősége van az Office 365 ingyenes használatára a Microsoft 365 oldalán keresztül. 

Cusman

cusman.png

A Cusman másik neve Központi Felhasználói Adminisztrációs rendszer. Ez teszi lehetővé, hogy a különböző informatikai szolgáltatásokat, mint például a Moodle-t és az egyetemi honlap bizonyos funkcióit azonos felhasználónévvel és jelszóval tudjátok használni.

Moodle

moodle_2.png

A Moodle egy e-learning platform. Itt megtalálhatók az aktuális kurzusok külön fülei, ahová az oktatók feltöltenek szükséges anyagokat a félév során. Kiegészítő olvasmányokat és diasorokat az előadásokhoz, online órák esetén pedig gyakran az ezekről készült videófelvételeket is itt osztják meg. Ez a felület lehetővé teszi a számonkérést is, tehát vizsgáztatásra is alkalmas.

Teams 

A Microsoft Teams sokaknak nem feltétlenül újdonság a korábbi online oktatás időszaka után. Ez egy egyetemi szinten bevezetett kollaborációs eszköz, ahol az egyetem összes hallgatója és dolgozója megtalálható. Személyes oktatás esetén is hasznotokra válhat, hiszen csoportmunkák kivitelezéséhez vagy kapcsolatfelvételre is alkalmas, ha például egy hallgatótársatokat szeretnétek elérni.

Egyetemi wifi és VPN használata

Az egyetemi épületek területén és környékén két folyamatosan elérhető hálózat működik. A Cornet-EAP, valamint az eduroam nevű hálózat. Ezekre a Cusman azonosítóval és jelszóval tudtok bejelentkezni. Előfordulhat, hogy tanulmányaitok során használnotok kell majd az SPSS programot, vagy esetleg szeretnétek elérni a könyvtár adatbázisát. Ezeket otthonról is elérhetitek, mindössze egy VPN (virtual private network) kapcsolat szükséges hozzá. Ezen keresztül nemcsak az egyetem védett oldalait és szolgáltatásait használhatjátok, de számos tudományos forráshoz is hozzáférést kaphattok. A VPN beállításáról bővebben itt olvashattok.

Intézd online

intezd_online.png 

A Corvinuson elérhető az Intézd Online platform is, amely a tanulmányi ügyintézést segíti. Ha valamilyen kérdésetek lenne, akár azonnal választ is kaphattok rá online, legyen szó diákigazolvány igénylésről, ösztöndíjakról, specializációválasztásról és később az Erasmusról vagy más külföldi részképzésről. Ha szeretnétek utánajárni valaminek, de nem tudjátok kihez forduljatok, jó megoldás az Intézd Online felülete. Fontos tudnotok, hogy minden képzésen más linken keresztül érhető el ez a szolgáltatás, amelyet az egyetemi e-mail-címmel belépve tudtok használni. A felületet megtalálhatjátok az egyetem honlapján a “Hallgatóknak”, azon belül a “Hallgatói tanulmányi ügyek” fül alatt, vagy:

magyar nyelvű képzésre járó alap- és mesterszakos hallgatók: itt

angol nyelvű képzésre járó alap- és mesterszakos hallgatók: itt

levelező és esti munkarendű képzésre járó hallgatók: itt érhetik el. 

A platform működéséről bővebben egy korábbi cikkünkben olvashattok. 

Közösségi oldalaink

Az egyetem hivatalos Facebook oldalát Budapesti Corvinus Egyetem, Instagramját pedig az uni.corvinus néven találhatjátok meg. Hasznos infókért mindenképp érdemes követni ezeket a felületeket, ha eddig nem tettétek volna.

Emellett a Corvinus Hallgatói Önkormányzat vagy akár a BCE Hallgatói Szociális Bizottság oldalát is kövessétek bátran, ahol további fontos tudnivalókat olvashattok majd év közben is, amennyiben érintettek lesztek akár olyan témában, mint például a szociális ösztöndíj.

Továbbá a Közgazdász Onlinet is megtaláljátok a Facebookon és az Instagramon is, további hasznos és érdekes cikkeinket pedig a Közgazdász Online blogján olvashatjátok!

Sikeres évkezdést kívánunk!

süti beállítások módosítása