Segítség, felvettek! – A gólyatábor


nevtelen_terv_1_5.png

Végre megérkezett a várva várt hír, amit már hónapok óta remegő térdekkel vártál – megjelentek a felvételi ponthatárok! Mit jelent ez? Többek között azt, hogy elkezdheted a készülést a gólyatáborba. Mire számíts és mit vigyél magaddal? Segítünk!

Írta: Klisóczki Fanni; Borítókép: Canva

Miután mindenki feldolgozta a kezdeti sokkot – legyen az akár pozitív, akár negatív felvételi eredmény – elkezdődik a keresgélés: kutatják a fontos információkat, ingatlant keresnek és ismerősök után néznek.

Amennyiben olyan szerencsés vagy, hogy már megkaptad az üdvözlő e-mailedet az egyetemtől, úgy bizonyára túlestél az első néhány pánikot okozó kérdésen is:

“Mi az a Neptun-kód? Mi az a Neptun? Egyébként is, mi az, hogy nincs előre meghatározott órarend, tényleg én választhatom ki, milyen időpontban járok majd egy adott tanórára?” Túllendülve minden egyeben, az e-mail végén megpillantod a sokat emlegetett, várva várt szót: gólyatábor!

Az ingatlan keresésben nem tisztem segíteni, de azt az eseményt, ahol megbízható információt és régi-új ismerősöket találhatsz, érdemesnek találtam kiemelni. Ha itt jársz, akkor már biztosan beütötted a Google keresőbe a gólyatábor és a Corvinus kulcsszavakat. Hála az égnek, hogy itt kötöttél ki, és nem egy híroldalon! Még a végén megijednél, és tovább sem olvasnál.

A legendák

Miért emlegetem a híroldalakat? Biztosan találkoztál rémtörténetekkel akár online, akár ismeretségi körödben. Ezeket nem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen megtörténtek, és fontos változásokat idéztek elő a szervezői oldalról. Mégis kijelenthető: a gólyatáborok már nem olyanok, mint amilyenek a kétezres években voltak. A feladatok és játékok a csapatösszetartást támogatják, segítenek megismerni azokat, akik a következő három-három és fél évben bajtársaitok lesznek.

shane-rounce-dnkonxqti3c-unsplash.jpgForrás: Pixaby

Bajtársak?

Bizony ám! Ez a szó az egyetemünkön nemcsak üres frázis – a Facebookon futó BCE-GTK Vizsgaidőszaki jegyzet és bajtárstaláló csoportba való belépés csupán egy a számos trükk közül, amit a felsőbb éves instruktorok a gólyatábor során megosztanak veletek. Érdemes nagyon odafigyelni a komolyabb beszélgetések alatt, esetleg jegyzetelni egy füzetbe vagy a telefonodba, mert a tárgyfelvételről, kiváló tanárokról vagy akár izgalmas programokról első kézből tudhattok meg a felsőbb éves segítőktől.

Ha később egy tanórán elfelejtesz jegyzetelni, akkor se aggódj – az egyetemen lehetőséged van szép szóval vagy kávéval kialkudni egy-egy jegyzetet a társaidtól. Ne félj elkérni az újonnan szerzett barátaid irományait, vagy ha bátrabb vagy, akkor a csoportbeli titkos kiszemeltedtől szerezd meg a feljegyzéseket!

Bulizás

Minden gólyatábor elmaradhatatlan elemei az esti bulik. Semmiképp se hagyd ki azokat, de amikor ötig a táncparkettet szeretnéd róni, érdemes arra is gondolni, hogy hány nap van még előtted, és annak megfelelően oszd be az energiádat. Az alkohol pedig trükkös egy teremtmény, szóval légy óvatos – hiszen lehet, hogy te nem emlékszel arra, mit csináltál este, de a legendák éveken át fennmaradhatnak az újonnan szerzett csoporttársaid körében.

Megérkezve a Keleti pályaudvarra, ami a gólyatáborom találkozó helye volt, csak azon járt az eszem, hogy ki ez a sok ember, és miért nem ismerek senkit? Amikor megláttam egy lányt egy hatalmas pink bőrönddel, úgy gondoltam, változtatok ezen. Bár a barátságunk nem mélyült el, öt évvel később visszahallottam: mennyire jólesett neki, hogy valaki megszólította, bátorította és tett azért, hogy ne egyedül ácsorogjon a tömegben.

Mégis mivel pakold tele a bőröndödet?

marissa-grootes-tvllfygalea-unsplash.jpgForrás: Canva

Először is mindenképp nézd meg az időjárás-előrejelzést, és annak tükrében dobj még be mondjuk egy-két vastag pulcsit. Tudjuk, hogy a kis nyári buliszettek sokkal izgalmasabbnak tűnnek, mégis vonzóbb egy pulóveres gólya, mint egy taknyos. Nem utolsó sorban a betegen a programokat sem tudod úgy élvezni. A biztonság kedvéért tegyél el egy fürdőruhát is, hiszen a kánikulában hasznát veheted. Vízhatlan cipő és dzseki kötelező elem, esernyőre viszont semmi szükség. Cipőben a kényelem domináljon, hiszen egész nap talpon leszel, valamint semmiképp se maradjon otthon a zuhanyzós papucs!

Annak érdekében, hogy elkerüld a lebetegedést, vigyél magaddal vitaminokat, és ne felejtsd el bevenni azokat! A gyakorlottak már a bulizás előtt bekészítenek egy nagy üveg vizet az ágyuk mellé, de ami fontosabb, húzd is meg jó erősen elalvás előtt. Alváshoz egy hálózsákkal sosem lőhetsz mellé, ha nem is takarózni, plusz párnaként is hasznos lehet. 

A házipatikát se hagyd otthon! A sebtapasz, a láz- és fejfájáscsillapító, a torokcukorka és a széntabletta képes megmenteni akár egy egész hetet. A rovarriasztó spray, a naptej és a leégés utáni krém pedig nemcsak a bosszankodástól szabadíthat meg, de ugyanannyira hiánycikk tud lenni egy nagy társaságban, mint a rágógumi vagy a papírzsebkendő. Ezeket se felejtsd otthon!

Ha válogatós vagy, akkor a kis croissantok és előre csomagolt ételek jó szolgálatot tehetnek, de semmi olyat ne vigyél magaddal, ami megromolhat a melegben. A chipsek, mogyorók és egyéb snackek tökéletesek bulizás előtti nasinak, vagy épp közben, amikor pihentetnéd a lábaidat.

A legfontosabb, amit csomagolj el, az a nyitottság, a jókedv és a csapatszellem. Nem arra fogsz utólag visszagondolni, hogy bárcsak nálam lett volna mégis a kedvenc piros ingem, hanem a csapatépítő játékokra és a tábori szobatársaidra. Arra, hogy hogyan szólítottál meg remegő hangon valakit a vasútállomáson, és hogy lett belőle akár legjobb barátod a következő években.

kate-kalvach-yuyueckd7tk-unsplash.jpgForrás: Pixaby

süti beállítások módosítása