KULT KÖZ – Mélylevegő projekt, podcastsorozatok és könyvek a mentális egészség hetén

matt-flores-t3ju4zsixfa-unsplash.jpg

Sokan mondják, hogy a lelki és mentális egészség megteremtéséért dolgozni kell. Kult Köz különkiadásunkban olyan eszközöket gyűjtöttünk össze, amelyek ezt támogatják, segítségükkel sokat fejlődhetsz, ha alkalmazod a bennük említett praktikákat. A mentális egészség hete alkalmából könyveket, Instagram-oldalakat, filmet, podcastokat és programokat is ajánlunk nektek.

Borítókép: Unsplash

Tóth Kriszta és Orvos-Tóth Noémi: Beszélnünk kell! – Kelle Fanni

beszelnunkkell-1x1.jpgForrás: Beszélnünk kell!

A Beszélnünk kell! podcast sorozat D. Tóth Kriszta író, a WMN online magazin alapító-főszerkesztője, valamint Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus hívta életre. Beszélgetéseik során az emberi kapcsolatok témakörét járják körbe, érintik a barátságot, a párkapcsolatot vagy a szülő-gyermek viszonyt.Az elszabaduló szorongásról és haragról című epizód azért jött létre, mivel 21. századi társadalmunkra jellemző a mindennapokat átitató felfokozott érzelmi állapot, mint a szorongás a félelem és a harag. A pandémia is nagy szerepet játszott negatív érzelmeink felerősödésében, még nagyobb nyomást helyezve ránk, mindezzel együtt káros hatást gyakorolva kapcsolatainkra és közösségeinkre is.

Lélekközösség Peller Mariannal – Tótfalusi Fanni

Peller Mariann televíziós személyiség, az RTL Reggeli műsorának egyik műsorvezetője, szinkronszínész és rádiós-podcast személyiség egyaránt. 2018-ban hozta létre a Lélekközösség Peller Mariannal című Youtube-csatornáját, amely később podcastcsatornává, továbbá a Sláger FM egyik állandó műsorává nőtte ki magát. Mariann műsorában különböző vendégekkel fedezi fel az emberi lélek rejtelmeit és bugyrait, hogy nyitottabb és spirituálisabb élet felé induljanak el, és vegyék kezükbe a sorsuk irányítását. „Ha jó hatással vagy másokra, magadra is jó hatással leszel... erről szól a Lélekközösség” – írja Mariann a Facebook oldalán. Hallgasd meg te is a műsorát, hogy felfedezhesd a lelkedet és a benned rejlő kincseket!

A te döntésed beszélgetéssorozat – Tótfalusi Fanni

maxresdefault.jpgForrás: Nyitott Akadémia

Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus, író, előadó és televíziós jelenség. Napjainkban pedig már igazi sztárpszichológus, akinek elsődleges célja az emberek segítése kudarcaik legyőzésében, egyfajta iránymutatás a boldogabb, pozitívabb, kiegyensúlyozottabb élet felé. A Te döntésed című beszélgetéssorozatban különböző vendégeken keresztül válaszolnak meg olyan kérdéseket, mint az, hogy hogyan befolyásolja a múltunk, a felmenőinktől hozott minták a jelenlegi életünket, illetve hogy tényleg mi irányítjuk-e a sorsunkat, vagy be kell járnunk a saját utunkat.Almási Kitti ezekre az izgalmas és még sok hasonlóan érdekes, lényeges kérdésekre keresi a válaszokat beszélgetéssorozatban, amelyet a Nyitott Akadémia oldalán tudsz megtekinteni.

irodalmi_aj_1_1_4.png

Mélylevegő Projekt: Elmerülő – Orosz Petra 

A Mélylevegő Projekt fiatal pszichológusokból álló csapat. Céljuk, hogy közérthetően adjanak át tudományos információkat a mentális egészségről, és módszereket kínáljanak a mentális egészség megőrzésére a mindennapokban. Az Elmerülő című könyvben a leggyakoribb mentális betegségekről, pszichés problémákról, valamint egészségmegőrzési lehetőségekről olvashatunk. A kötet 18 fejezetre bontva részletezi az Instagram oldalukra korábban feltöltött tartalmakat (@melylevegoprojekt), így könnyen bele tudunk merülni a számunkra érdekes és releváns részekbe. 

Andrea Owen nagysikerű kötete – Kelle Fanni

hogyan_ne_erezd_magad_sz_rul.pngForrás: tíz kicsi könyv

Andrea Owen nemzetközileg elismert életmód-coach saját életéből merített ihletet könyvéhez. Az alkotás személyes hangvételű, amelyet a szerző életútjának legmélyebb pontjával indít. Mivel Owen megosztja magánéleti bukásait, szakmailag és emberileg is hitelesnek tekinthető a mű, továbbá segít abban, hogy ne érezzük magunkat egyedül a problémáinkkal való megküzdésben. A tizennégy rossz szokást felölelő könyv főként azokhoz a nőkhöz szól, akikre jellemző a mindennapokban előforduló önromboló magatartás. Ezzel kapcsolatban az írás igyekszik választ adni arra, hogy mi állhat a káros viselkedéseink hátterében, amely segítséget nyújt az önfejlesztésben. A szerző érthető módon vázolja a gyakran előforduló önromboló viselkedési formákat, miközben eltérő módszerekkel igyekszik előremozdítani tudatosságunkat. Olyan mérgező szokások merülnek fel a fejezetek során, mint a belső kritika, a maximalizmus vagy az elszigetelődés.

kep_5.png

Minimalism – Orosz Petra

Joshua Fields Millburn és Ryan Nicodemus szerint a kevesebb mindig több. A minimalizmus témájában vezetnek podcastot (The Minimalists), írtak több könyvet, és tavaly készült egy dokumentumfilm is arról, hogyan szabadultak meg a tárgyaik közel 95%-ától. Bemutatják a folyamat részleteit és elmesélik, miért tudnál teljesebb és boldogabb életet élni, ha kitisztulna az otthonod a felesleges kacatoktól. Érdekesség, hogy a film rendezője, Matt D’Avella maga is készít minimalizmushoz és tudatos életmódhoz köthető videókat a YouTube-ra, hiszen ő maga is ezt az életvitelt követi.

Ha szeretnél rögtön belekóstolni a tudatos életvitel ezen formájába, akkor csatlakozz a fiúk kihívásához! Egy hónapon keresztül minden nap eggyel több tárgytól kell megszabadulnod, így a 30 nap alatt összesen 465 tárgytól tudod megkönnyíteni az otthonod és ezzel együtt a lelked is.

programajanlo_6.png

Mentálhét a Corvinuson

Végül, de nem utolsó sorban: ha élvezed az előadásokat, és úgy érzed, sokat tudsz belőlük tanulni, ne hagyd ki a Corvinuson rendezett programokat a mentális egészség keretében, ahol olyan érdekes témákról hallhatsz, mint a technostressz, a szexualitás, valamint az Élő könyvtár különleges programjával is megismerkedhetsz. Erről írt részletes ajánlónkat itt találod.

süti beállítások módosítása