Budapest ajánló – Rántsd ki magad a szürke, őszi napokból, és csöppenj bele a színház varázslatos világába

boritokep_13.jpg

Kulturális feltöltődésre vágysz? Fővárosunk bővelkedik kiemelkedő színházi választékban. Számos érdekes előadást kínálnak a nézőközönségnek. Többek között A Szépség és a szörnyeteget és a Gyilkosság az Orient Expressen című krimit is megtekinthetik az érdeklődők.

Borítókép: Pixabay

Thália színház – Kelle Fanni

thalia.jpgForrás: Thalia.hu

A Thália színház a főváros szívében található, ahol két terem várja a kulturálisan feltöltődni vágyókat. November elején elsősorban a Killer Joe és az Alul semmi című előadásokat tekinthetik meg a nézők. Joe rendőr szerepében, aki félállásban bérgyilkos, Szabó Győzőt láthatják az érdeklődők, továbbá az Alul semmiben is Szabó Győző alakítja az egyik főszereplőt. A darab a legendás film színpadi adaptációjának magyarországi ősbemutatója. November második felében a Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas Szirtes Tamás színházi rendezésében látható a Gyilkosság az Orient Expressen című krimi. Poirot nyomozó szerepét – aki kényelmes, nyugodt hazaútra vágyik, azonban egy szabadon garázdálkodó gyilkos keresztbe húzza számításait – Szervét Tibor Jászai Mari-díjas színész ölti magára.

Katona József Színház – Kelle Fanni

rozsda-3.jpgForrás: Szinhaz.org

A Katona József Színház az 5. kerületben, szecessziós stílusú épületben található. Repertoárjukban helyet kapnak mind klasszikus, mind pedig kortárs darabok, köztük magyar drámaírók alkotásai is. Az apák és fiúk című előadásnak Turgenyev regénye az alapja gazdag érzelmi világgal és fordulatokkal fűszerezett cselekménnyel. Az alkotás látszólag két nemzedék ellentétére fekteti a hangsúlyt, azonban ideológiai vitákról, megalkuvásról és visszafojtott vágyakról is szól. A színházba vágyók megtekinthetik még a Rozsdatemető 2.0-át, amelynek alapja Fejes Endre Kossuth- és József Attila-díjas író és Tasnádi István József Attila- és Balázs Béla-díjas drámaíró műve. A történet száz év cselekményét, fordulópontjait meséli el egy magyar család életén keresztül egészen a 20. századig.

Madách Színház – Kelle Fanni

bridge.pngForrás: Programturizmus.hu

A Madách Színház az Erzsébet körúton található, ahol 1989 óta vonultatnak fel nagyszabású musicaleket, így lett az épület a műfaj fellegvára, amely a stílus szerelmeseinek kihagyhatatlan élményt kínál. Bizonyos klasszikus darabokat éveken keresztül játszanak, mint például a Rómeó és Júliát, Az ember tragédiáját vagy a Macskákat. A Mamma Mia! című előadást sztárszereposztásban tekinthetik meg a nézők, többek között Gallusz Nikolett, Koós Réka, Muri Enikő, valamint Stohl András, Hajdu Steve és Détár Enikő is szerepelnek a produkcióban. A Csoportterápia című előadás is ígéretes lehet azok számára, akik vidám esti kikapcsolódásra vágynak. A vígjáték az esendőségről, útkeresésről és lélekről szól. Egy csoportterápián hat vadidegen találkozik, azonban az orvos hiányzik. A váratlan fordulatokkal és mulatságos jelenetekkel átszőtt történet során további bonyodalmak merülnek fel.

Budapesti Operettszínház – Kelle Fanni

istvan_dolhai_3.jpgForrás: Operett.hu

A Budapest központjában található Operettszínház számos előadással várja a látogatókat. November elején az érdeklődők még megtekinthetik A Szépség és a Szörnyeteget, a Disney egyik legismertebb meséjét, amely 2005 óta töretlen sikernek örvend a magyarországi színházak körében. A musical szereplőgárdáját erősíti Polyák Lilla Kannamama és Peller Károly Mister Ketyegi szerepében. A hónap közepétől Székely Krisztina rendezésében az István, a királyt is színpadra viszi a társulat. A klasszikus történet új keretet kapott, amely a történelmi háttér helyett az emberi tényezőket állítja középpontba. Alapkérdései közé tartozik, hogy milyen elveket vagyunk képesek feláldozni a politikai célok elérése érdekében. A színmű karaktereit olyan kiváló színészek jelenítik meg a színpadon, mint Dolhai Attila, Feke Pál és Polyák Lilla.

József Attila Színház – Kalánová Barbara

9f3a4356-1.jpgForrás: Jozsefattilaszinhaz.hu

A színház az 1950-es években épült, és „munkás színházként” szolgált. Bejárata részben egy lakóház földszintjén található, emiatt kinézetileg kevésbé hasonlít egy klasszikus színházra, de ez adja különlegességét. A színháznak sok évre visszanyúló múltja van, korábban operettszínház, majd a Magyar Néphadsereg Színház Kamaraszínháza működött benne. Az épület a 13. kerületben, a Váci út 63. sz. alatt található. 
Ha ellátogatunk a színházba, többek között Auksz Éva eMeRTon-díjas, Fehér Anna Jászai Mari-díjas színésznőt, valamint Lábodi Ádám Junior Prima díjas színészt és Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színész alakításait is élvezhetjük. Diákként kedvezményes áron válthatunk jegyet, 15%-kal olcsóbban. A színház figyelmet fordít a színházi nevelésre és az ifjúsági programokra, így amennyiben csoporttal veszünk részt az előadáson, kulisszajárással egybekötött beszélgetésen is részt vehetünk, ahol feltehetjük a kérdéseinket a megnézett darabbal kapcsolatban. Jelenleg többek között a Made in Hungaria, A gyertyák csonkig égnek, az Egy szoknya egy nadrág és a Szibériai csárdás műsorok közül válogathatunk.

Pesti Magyar Színház – Kalánová Barbara

79f6a8c0bcefec49a53c0d82ae3068cf_1.jpgForrás: Pestimagyarszinhaz.hu

Zsolnai pirogránitból, egészen pontosan 757 elemből készült a Pesti Magyar Színház. A különleges formavilágú homlokzat Illés Gyula szobrászművész munkája, amelyet már messziről könnyen felismerhetünk. 
A színházban november folyamán megnézhetjük a Harisnyás Pippi, Valahol Európában, az Időfutár és A muzsika hangja című előadást is. A színházban fellép többek között Barsi Márton, Kusnyér Anna és Pásztor Ádám. Színházi nevelési programjuk, a Dráma Labor keretében színházpedagógiai foglalkozás zajlik, valamint Improvizációs műhely is működik a színház falai között. A színház láthatóvá, elérhetővé teszi előadásait látássérültek számára is. Az akadálymentes Látható Láthatatlan speciális színházpedagógiai programot kifejezetten erre a célra hozták létre.

Pinceszínház – Kalánová Barbara

p.jpgForrás: Pinceszinhaz.hu

A pinceszínház egy 19. századi ház pincéjében működik, ahol kortárs műveket adnak elő amatőr, független társulatok. A Török Pál utca 3. alatt található épület korábban marionett-bábszínház volt. A hetekben többek között a Bányavirág, a Kurtizánképző, valamint a Mirad, egy fiú Boszniából című előadásokkal készülnek a színészek. Közöttük Vándor Éva, Bubik Ágnes, Blahó Gergely és Harmath Imre brilliáns előadásán szórakozhatunk jól. Diákként 30%-os kedvezménnyel vásárolhatunk jegyet és élvezhetjük az előadásokat. 
A Pinceszínház lehetőséget teremt a színház és a nézőtér közötti közvetlen kapcsolódásra a Trezor beszélgetéssorozat keretében. Havi rendszerességgel érkeznek olyan vendégek a beszélgetésre, mint például Hernádi Judit vagy Alföldi Róbert.

Örkény Színház Kalánová Barbara

tarsulati1718_2_horvathjudit_vegleges_kicsi.jpgForrás: Orkenyszinhaz.hu

Az ország egyik fontos művészszínháza, amely önálló társulattal működik, elsősorban prózai drámaszínházként. A magas színpadi irodalmat képviselik a műválasztásban. A közélet kérdései iránti nyitottságban, legfőképp a humor, a groteszk és az irónia sokféle árnyalatát mutatják be a nézőknek. Ezért talán nem is meglepő, hogy 1983-tól húsz éven át a magyar kabaréhagyomány kiemelkedő alakja, Hofi Géza heti rendszerességgel lépett fel itt. Az Örkényben november elején megnézhetjük az Édes Anna, a Tóték, A szecsuáni jó ember, valamint a Tartuffe és a Liliom című előadást is. A színészek közül Hámori Gabriellát, Pogány Juditot, Csákányi Esztert és Csuja Imrét is láthatjuk a színpadon. A diákok 20% kedvezménnyel válthatnak jegyet az előadásokra.

MU Színház – Olay Hanna

kep_6.pngForrás: mu.hu

A MU Színház 1992 óta működik alternatív színházként a fővárosban. Budapesten, habár ezek kevésbé közismert és sűrűn látogatott előadások, számos alternatív társulat van jelen, és többen közülük studiószínházzal is rendelkeznek. A MU is egy ezek közül: az újbudai színház nem szokványos eszközökkel dolgozik, sem a díszletek és jelmezek, sem a művek színpadravitelének terén. Olyan társulatok lépnek színpadjukra, mint a Káva Színház vagy a Freeszfe Egyesület. Utóbbi A nép ellenségét, míg az Apertúra a Rosencrantz és Guildenstern halottat dolgozza fel, de számos drámapedagógiai foglalkozásra, és egyéb produkcióra is sort kerítenek, továbbá a MU Színház társulatát alkotó színészek is több előadással várják a közönséget.

Vígszínház – Olay Hanna

kep_1_3.pngForrás: Vigszinhaz.hu

Újlipótváros szívében található a város egyik legimpozánsabb színháza, amely építészeti szempontból is különleges alkotásnak számít. További két játszóhellyel rendelkezik, ezek egyike a Házi színpad stúdió, másik pedig a Pesti Színház, a kamaraszínház. 1896-ban, a budapesti millenniumi beruházások idejében épült, és fontos szerepet is játszott, hiszen a kialakulóban lévő polgárság szórakoztatására szolgált, hasonlóképpen a kor másik nagy újdonságaihoz, az Állatkerthez vagy például a Vidámparkhoz. Több híres alkotó is megfordult az intézményben, akiknek műveit a társulat színre vitte, mint például Bródy Sándor vagy Szép Ernő, valamint az évtizedek során – és mind a mai napig – számos színészlegenda alkotta a társulat részét. Jelenleg is fut a már-már kultikussá váló A Pál utcai fiúk, A dzsungel könyve vagy A padlás.

RS9 – Olay Hanna

kep_2_2.pngForrás: rs9.hu

1990-ben, még Astoria Színházi Közművelődési Egyesület néven alapította a színház jogelődjét Labán Katalin és Dobay Dezső rendező, amely azóta a Rumbach Sebestyén utca 9. szám alatt RS9 néven üzemel. Fő céljuk klasszikus – és az utóbbi években kortárs szerzők műveit újrafeldolgozni, és színre vinni. A társulat, habár nem tud több évtizedes múltra visszatekinteni, az elmúlt húsz évben is számos nemzetközi elismerést zsebelt be, legyen szó díjakról vagy vendégelőadásokról. Az utóbbi években játszóterüket megduplázva egy új épülettel bővültek, szintén a 7. kerületi Rumbach Sebestyén utcában, valamint arra is igyekeznek fókuszálni, hogy a gyermekeket és fiatalokat is bevezessék a színházi kultúrába, kifejezetten nekik szóló, de szintén alternatív előadásokkal. Programjuk keretében feldolgozták a Tizenegyes kórtermet is, de a Budapest felett az ég című előadást is megtekinthetjük sok más kortárs darabbal együtt.

Stúdió K Színház – Olay Hanna

kep_3_1.pngForrás: Studiokszinhaz.hu

A Studió K Színház a belváros közepén, az egyetemtől nem messze található a Ráday utcában, és úgyszintén az alternatív színházak táborát erősíti. Olyan művészeti projektekre fókuszálnak, melyek a színház adta csatornákon keresztül próbálják átadni üzenetüket a befogadónak, folyamatosan egyensúlyozva a megszokott színház peremvidékén, és a performanszművészet határán. Ennek a fajta művészi programnak részét képezik különböző vendégelőadások, színházi találkozók produkciói, valamint a Stúdió K saját társulatának bemutatói, amely számos ismert fiatal színművészt tudhat magáénak. A közönség sokukkal már találkozhatott akár a tévében, sorozatokban vagy nem utolsó sorban közéleti vonatkozásban. A Stúdió K Színház korábban feldolgozta az Antigoné történetet, és elrepítette azt egy iskolai tanterembe, jelentősen újraértelmezve a világirodalom egyik legklasszikusabb drámáját, most pedig műsoron van Ibsen Babaháza, a Szürke galamb, valamint számos más kortárs produkció is.

Pintér Béla és Társulata – Fiar Mitra

Bizonyára sokan hallottak már Pintér Béláról, a Jászai Mari-díjas magyar drámaíró-rendezőről. Társulatával fontos szerepet játszanak a magyar alternatív színházi életben, darabjait általában az erősebb idegzetű közönségnek és a hagyományos, szokványos színjátszástól elrugaszkodottaknak szokták ajánlani. Legtöbb előadásuk tizennégy, tizenhat vagy tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott, és Pintér esetében ezt a korlátozást általában érdemes lehet betartani. A Sehova kapuja, a társulat egyik legnagyobb sikerű, 2000-ben bemutatott darabja idén novemberben ismét repertoárra kerül. A színmű önironikus hatású, a benne bemutatott szektát akár egy színházi társulat metaforájaként is értelmezhetjük, erre több utalás is felfedezhető az előadásban. A főszerepben maga Pintér Béla mellett Szabó Zoltán és Balogh Margit játszanak. Novemberben és decemberben az egyik legújabb, Az Imádkozó című darab is megtekinthető, amely októberi bemutatója óta nagy népszerűségnek örvend. Az előadás fő témája a szülő-gyermeki szeretet, azonban ez a darab – ahogyan a Pintér-daraboktól az megszokott – kemény témákat is feszeget, mindezt sötét hangulatú dráma formájában kelti életre. A társulat népszerűsége miatt érdemes viszonylag korán lecsapni a jegyekre, amelyek a 2000 forintos árkategóriától 10 000 forintig megtalálhatók.

Szkéné – Fiar Mitra

 

Háy János József Attila-díjas kortárs költő-író közreműködésével a Szkéné Színház novemberben három drámával is készül, amelyek az író tollából, avagy novellái alapján születtek. Az Elem című darab Törőcsik Mari, a magyar kulturális élet legtöbbet díjazott művészének emlékére íródott. Az Elem egy Háy-novella alapján az öregedés néha komikus, máskor tragikus felismeréseit tárja fel, miközben egy idős házaspár életébe nyerhetünk betekintést egy lemerülő játék metaforáján keresztül. Főszerepben Kerekes Éva és Mucsi Zoltán. A lány, aki hozott lélekből dolgozott című előadás fókuszában a női szerepvállalás, a női-férfi kapcsolatok és a fájó igazság felderítése áll. A háromszínészes dráma kevés szereplővel, azonban annál több érzelemmel dolgozik. Mucsi Zoltán és Moldvai Kiss Andrea ebben a darabban több szereplő bőrébe is bebújnak. A harmadik produkciót Bérczes László rendezte, és a Nehéz címet kapta a szerző novellája után. A műben Háy mindenkori főhőse jelenik meg, a vidéki életből Budapestre került, magát és a világban való helyét kereső különc fiatalember. A szokásos főhőst Mucsi Zoltán alakítja. A sötét tragédiában a címre utaló nehézkes élet, a kudarc, a magány Háyra jellemző szikár humorral tálalva jelenik meg.

Nemzeti Színház – Fiar Mitra

 

A Nemzeti Színház újfajta koncepciót mutat be négy előadásra vásárolható bérletével, mindössze 4000 forintért. A kombinált jegy célja, hogy minden színházszerető eljuthasson a – színház vezetősége szerint – a négy legikonikusabb, kihagyhatatlan előadásra. A műsor előtt minden esetben ráhangolódó beszélgetést, utána pedig közönségtalálkozót is szervez a színház. A négy darab az Ókortól a 20. századig terjedő irodalom egy-egy gyöngyszemét dolgozza fel. A diverz kínálat átfogó színházi élményt nyújt a nézőknek. Az Agón című ókori görög tragédiát Vidnyánszky Attila rendezésében, Colosseum-szerű nézőtérből élvezhetjük. Az „agón” szó jelentése verseny, vetélkedés. A darabban ez az ember szellemi viaskodásaként, haláltusájaként jelenik meg. Euripidész híres drámája, a Bakkhánsnők mámort, önfeledt boldogságot és tébolyt hoz a színpadra, mialatt egy olyan kérdést boncolgat, amely a mai napig foglalkoztat bennünket: mi is az ember? Az előadásban Dionüszoszt, a bor és a mámor görög istenét Bordás Roland alakítja. A Rocco és fivérei című darab a ’60-as évek híres olasz-francia filmdrámáján alapul. A színmű az összetartozás, a vágyak, a testvéri szeretet és a fennmaradásért való küzdés megjelenítésével mindenki számára ismerős élethelyzeteket örökít meg. Végül pedig, a negyedik előadás Mihail Bulgakov sokrétű regényét dolgozza fel a szlovén Alekszandar Popovszki rendezésében. A Mester és Margarita egyszerre bibliaparafrázis, mágikus realista és romantikus regény, a groteszkség megtestesítője és a posztmodern irodalom egyik megalapozója is. Talán az egyik legnehezebben elmagyarázható, legbonyolultabb regények közé sorolható, így már csak azért is érdemes lehet kihasználni ezt a remek lehetőséget a Nemzeti Színházban, hogy ezt és a többi ikonikus művet magunk is megismerjük.

Átrium – Tóth Valter

image_15.pngForrás: Cdn.magyarnemzet.hu

Budapest 2. kerületében, a Margit hídhoz egészen közel található ez a különleges épület, amelynek homlokzatán az Átrium név áll. Volt már Május 1. mozi, lakóépület, mulató, de olyan időszak is, amikor teljesen bezárták a helyet, és csak különleges alkalmakkor nyitották meg. Sok kalandos és viszontagságos út után 2012 óta ismét üzemel és tartja előadásait az Átrium. Ma sem egyszerű a helyzete, ugyanis kormányzati támogatások hiányában sokszor küzd a fennmaradásért, mégis hétről hétre láthatunk klasszikus vagy egészen új darabokat. A helyszín önmagáért is megérhet egy látogatást, ugyanis az 1990-es műemlékjegyzékben az Uránia mellett az Átrium volt a másik műemléknek tartott filmszínház Budapesten. Sajátossága, hogy ötvözi a színházi, a komoly- és könnyűzenei, a táncos, valamint a filmes elemeket, ezáltal egyedi produkciókat nyújtva a közönségnek. Külföldiek vagy éppen a nyelvet gyakorlók találhatnak maguknak angol nyelvű előadást, ahol fejleszthetik tudásukat. Az előadások zöme azonban magyar nyelvű, olyan színészekkel, mint Mucsi Zoltán, Sütő András, Hernádi Judit vagy Alföldi Róbert. A diákok 10% kedvezménnyel vehetnek jegyet, az előadások előtt és után pedig kinyit az Átrium Bisztró, ahol rántottát, szendvicset, forró csokit vagy egyéb finomságokat kaphat a színházlátogató.

süti beállítások módosítása