KULT KÖZ – Könnyen beszélsz, LEgyél Jól!, és Galaxisok az A38-on – ezek a legjobb programok a ködös novemberre

noemi-macavei-katocz-rmxmvxz9thq-unsplash.jpg

Varázslatos, ködös novemberi reggelekkel köszöntött be az ősz utolsó hónapja. Szerencsére a kulturális élet nem áll meg ilyenkor sem, sőt, még azt sem mondhatjuk, hogy lelassult volna. Táncprodukciók, filmszemle, színvonalas egyetemi projektek és koncertek sorakoznak ez eheti kulturális események sorában.

Borítókép: Unsplash

Duna Művészegyüttes: A Duna balladái - Kelle Fanni

a-duna-balladai-foto_exact1980w.jpgForrás: welovebudapest.com

A Duna Művészegyüttes legújabb őszi bemutatójára készül. A társulat 2022. májusában nagyszabású gálaműsort adott fennállásuk 65. évfordulójának alkalmából. A jubileumi év lezárása után eddig még nem látott előadással készülnek A Duna balladái – Táncok és imák a Duna mentén címmel. A társulat célja a hagyományok életben tartása mellett, hogy hatást gyakoroljon a nézők minden érzékszervére. Az őszi műsor alapját a Duna-menti népek táncai és zenéi adják. A produkcióban a dunai ember életérzései és rítusai kelnek életre, énekek és koreográfiák által. Az előadás látványvilága igen gazdag, a folyó menti tájegységek táncait jelenítik meg egyedi díszelemek felhasználásával. Az előadást Juhász Zsolt rendezésében, november 18-án a Nemzeti Táncszínházban tekinthetik meg az érdeklődők.

Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat - Kelle Fanni

220615ajandeka4rd5oldal2-ddcc177-ab6de0bb3e.jpgForrás: magyar.film.hu

A Faludi Nemzetközi Filmszemle 25 éve alkotta meg filmszakmai rendezvényét, amelyhez 14 éve fotópályázat is létrejött. Az első eseményt 1996-ban rendezték meg, amelyre csupán 10 mű érkezett be. Ezzel szemben a tavalyi évben az első helyért összesen 48 országból, 350 film és 110 fotós pályamű versenyzett, ahol legnagyobb arányban a magyarok, a spanyolok, az oroszok, az irániak és az indiaiak vettek részt. A zsűribe minden alkalommal elismert, magyar és külföldi fotós és filmes szakértőket kérnek fel, mint például Radu Jude, Karl Markovics, Sára Sándor, Pálfi György, Benkő Imre vagy éppen Bege Nóra. Az idei téma az Ajándék címet viseli, amelyből az előzsűri válogatja ki a versenyprogramba kerülő alkotásokat. A többi művet az érdeklődők az információs vetítések során tekinthetik meg. A kiállítás november 16. és 19. között látogatható ingyenesen a Premier Kultcaféban.

James Clear - Atomi szokások - Apró változások, kiemelkedő eredmények - Kelle Fanni

Vajon az emberiség tisztában van azzal, hogy a változáshoz nincs szükség nagy döntésekre? James Clear, világszerte ismert szokásszakértő úttörő könyve egy új ösvény felé tereli az olvasót. Clear az Atomi szokások – Apró változások, kiemelkedő eredmények című kötetében ír a „minden nap 1 százalékkal jobb teljesítmény” rendszeréről. Eszerint a változás valójában apró döntések sorozatából épül fel, ezek az atomi szokások, mint például napi 10 perc futás. A szakértő azt hangsúlyozza, hogyan válnak a kis változások az egész életet átszövő és alakító eredménnyé. Az írásból elsajátítható néhány élet-hack is. Például az úgynevezett szokáshalmozás (az új szokást egy régire építjük) vagy a kétperces szabály (minden szokást leredukálunk 2 percre), amelyek eredményességét pedig a pszichológia és idegtudomány legmodernebb kutatásaival támasztja alá. A művet színesítik tudósok, olimpiai aranyérmesek és vezérigazgatók motiváló történetei, akik sikerrel használták fel az apró szokások tudományát pályájuk során.

„KÖNNYEN BESZÉLSZ" Prezentációs tréning - Kalánová Barbara

konnyen_beszelsz.jpgForrás: az esemény Facebook oldala

Nem szívesen beszélsz mások előtt, mert lámpalázas vagy? Gyakran kell előadnod, és úgy érzed, van hová fejleszteni a nyilvános beszédedet? November 18-án 13:00 és 16:00 óra között a Könnyen Beszélsz előadáson többek között szó lesz arról, miért  érezzük kényelmetlenül magunkat előadói szerepben, hogyan tudunk tenni azért, hogy legyőzzük a prezentáláshoz fűzött aggodalmainkat, amelynek eredménye egy sokkal idegkímélőbb, eredményesebb nyilvános beszéd. Az eseményen praktikus és hasznos prezentációs készségekre tehetsz szert, képzett szakemberektől tudhatod meg a retorika csínját-bínját. Dr. Aczél Petra a meggyőző beszédről, Nemes Orsolya a tökéletes prezentáció felépítéséről beszél majd, ezután bekapcsolódhatunk Szűcs Gergely interaktív prezentációs workshopjába. Az Eötvös10-ben megrendezett prezentációs tréningen ingyenes a részvétel.

LEgyél jól! - Könyvbemutatók és könyvvásár - Kalánová Barbara

hvg_konyvek.jpgForrás: HVG Könyvek

Ha szívesen megtudnál többet a pszichológia és a gasztronómia világáról, ráadásul olvasnál is ilyen témákban, látogass el a LEgyél jól! eseményre november 20-án. Önismeretről, testi-lelki jóllétről L. Stipkovits Erika klinikai szakpszichológustól hallhatunk, további pszichológiai programokkal pedig  Szörnyi Krisztina, a HVG Extra Pszichológia magazin főszerkesztője készül. Czecz Fruzsina tanácsadó szakpszichológus megosztja velünk, hogy mit árul el  rólunk a főzési stílusunk és a konyhánk, valamint, hogy mit együnk annak érdekében hogy csökkentsük a depresszió esélyét. A gasztronómiai blokkban szó lesz a fermentált konyháról, péktermékek elkészítésével kapcsolatos tippekről, amiket írott változatban is megkaphatunk a helyszínen kedvezményes áron. Az Eötvös10 Művelődési Házban megrendezett eseményre a belépés ingyenes.

Brendon  Burchard - A motiváció kiáltványa - Kalánová Barbara

a_motivacio_kialtvanya_b1_72dpi.jpgForrás: HVG Könyvek

A tanulás sűrűjében nem csoda, ha azt érezzük lankad a motivációnk. Vannak akadályok, amelyek megnehezíthetik, hogy visszanyerjük motiváltságunkat, például a kívülről érkező társadalmi nyomás vagy az önelnyomás, amelyet a saját kétségeink és félelmeink idéznek elő. Bármennyire is reménytelennek tűnik a helyzet, tudunk tenni azért, hogy újult erővel vágjunk bele a faladatainkba. A változtatás kulcsa a mi kezünkben van Brendon Burchard világhírű teljesítménycoach szerint. A motiváció kiáltványa című könyvében kilenc lépésben összefoglalja, hogyan győzhetjük le az önmagunkkal szembeni bizonytalanságainkat, hogyan zárhatjuk ki a figyelmünket elterelő tényezőket, és indulhatunk el az álmaink megvalósítása felé vezető úton, vagyis hogyan válhatunk motiválttá.

Klímahősök konferencia | UNICEF Magyarország - Olay Hanna

A budapesti Telekom Székházban kerül megrendezésre az UNICEF Magyarország Klímahősök elnevezésű klímakonferenciája november 20-án, vasárnap, egy egész napos rendezvény keretében. Azért is különleges ez a dátum, mert ez a nap a Gyermekjogok világnapja. Ez azért érdekes a témával összefüggésben, mert a klímaváltozás az a társadalmi probléma, amely leginkább a felnövekvő generációkat érinti, mégis, már napjainkban szükséges harcolnunk ellene és olyan döntéseket hoznunk, amelyek élhető bolygót hagynak a jövő nemzedékeire. Erre a kérdéskörre, valamint ehhez kapcsolódóan a klímaszorongásra fókuszál az UNICEF 9-től 15 óráig tartó rendezvénye, amelyen a legnevesebb szakértők segítenek körbejárni a témát, egyszerre három színpadnál. 

Galaxisok az A38-on - Olay Hanna

A korábban Szabó Benedek és a galaxisok néven futó zenekar ma már csak Galaxisok néven játszik, legutóbbi lemezeik is ez alatt a név alatt jelentek meg. A jövő évre ígért nagylemez előtt már két kislemezt kiadnak, az Ez a nyár című kisalbum nemrégen jelent meg, hamarosan pedig a Tánc című daluk fog debütálni. Ígéretük szerint mind a két új címadó szám elhangzik majd a november 19-i A38-as koncertjükön, többek között azért, mert legközelebb már az új albummal terveznek fellépni, annak tavasz végi, nyár eleji megjelenését követően. Mivel ez már erősen a fesztiválszezont érinti, nagy valószínűséggel ez lesz az egyetlen budapesti Galaxisok klubkoncert, így semmiképpen sem érdemes kihagynia annak, akit nem csak a szabadtéri fellépések hoznak lázba.

We Lost The Sea koncert - Kelle Fanni

313942739_450034370596104_1795025467520005659_n.jpgForrás: welovebudapest.com

A We Lost The Sea ausztráliai instrumentális zenekar 2022. novemberében újból koncertet ad Magyarországon. Az együttes már több alkalommal lépett fel Budapesten, ezúttal  egész estés nagykoncertre készül. Eddig négy nagylemezt adtak ki, harmadik albumuk, a Depature Songs pedig a post-rock és a metal terén világszerte széles körű elismerésnek örvend. Sikereiket érzelmes és energikus fellépéseiknek, továbbá a post-rock modern és tematikus megközelítésének köszönhetik. Az esemény keretein belül a We Lost The Sea mellett, olyan, a műfajt képviselő bandák is szerepet kapnak, mint a szintén ausztrál Solkyri és a magyar Törzs. A zenei stílus kedvelői november 14-én 19 órától vehetnek részt a koncerten, amely az Instant-Fogasban lesz.

Szomorúság háromszöge - Olay Hanna

Ruben Östlund rendezésében, svéd produkcióban született a Triangle of Sadness, vagy magyar címén a Szomorúság háromszöge. A Cannes-i filmfesztiválon Arany Pálma díjat nyert szatíra kissé európai szemszögből ugyan, de korunk társadalmáról mutat tükröt. Azonban nem csak az influencerek, műtrágyagyártáson a szocializmus idején meggazdagodott orosz kaptalista és családja, valamint a tehetős, azonban egyedül utazó üzletember, egy óceánjáron töltött mindennapjait bemutató snitteket láthatjuk. Fel-felbukkannak részletek, amelyek a hajó dolgozóinak már lényegesen kontrasztosabb pillanataiba nyújtanak bepillantást. A valódi társadalmi kritika azonban akkor mutatkozik meg egyre világosabban, amikor a hajó elsüllyedését túlélő utasoknak és személyzetnek egy szigeten kell túlélnie.

A Fehér Lótusz 2. évad - Olay Hanna

Mike White 2021-ben, az HBO-n debütált sorozata szintén elszigetelt környezetben, az első évadban egy hawaii-i luxus resort-ban játszódik. A megérkező vendégekről sorra derül ki, hogy valamit titkolnak, legyen szó családi drámákról vagy sötét üzletekről. A társadalom felsőbb rétegéből érkező pihenni vágyókkal együtt viszont a személyzet között is kiderülnek különböző rejtélyek. A második évad egészen hasonló szerkezetre épül, itt is megjelennek különböző bűntények, és mindenféle, amire az ember az első snittekből semmiképpen sem számítana. Az új helyszín Szicília, ahol az első epizódban még nem tűnik fel sok ismerős arc, a középkorú örökösnő karaktere viszont szépen kapcsolja a korábbi évadhoz az új részeket.

Boldog szülinapot, Budapest! - Dobos Eszter

budapest_szulinap.jpg

A főváros kerek születésnaphoz közeledik: 2023-ban lesz 150 éve, hogy 1873. november 17-én Buda, Pest és Óbuda egyesült. A Budapest 150 emlékév idén, november 18-án veszi kezdetét a „Boldog szülinapot, Budapest!” programsorozattal, amelynek keretében számtalan eseményen ünnepelhetjük az évfordulót november 15-én, 17-én és 18-án. Öt budapesti művészmozi, a Corvin, a Toldi, a Puskin, a Tabán és a Művész Mozifilmvetítésekkel  - köztük a Larry c. film premier előtti vetítésével -, koncertekkel, a mozik történetét bemutató várostörténeti sétával, stand-up esttel és impróshow-val, valamint a Budapest Open Mic döntőjével várja a látogatókat. Választhatunk többféle fotókiállítás közül is, például a Városháza parkban megtekinthetünk egy Budapest témájú plakátkiállítást, és kocsmakvízekkel tesztelhetjük a tudásunkat a fővárosról. A Budapesti Fesztiválzenekar a Zene Éjszakáján immár hatodik alkalommal fog kilépni a megszokott koncerttermi keretek közül, hogy november 17-én 17:00 és 24:00 között ingyenesen hallgathassuk őket kedvenc kávézóink, mint például köztük a Horánszky utcai Lumen Kávézó, kocsmáink és klubjaink asztalai mellől.

süti beállítások módosítása