Kult Köz – farkasok, párducok, manipulátorok és musical egy asztalon

ali-arif-soydas-stnx6633o_s-unsplash.jpg

Gyorsan eltelt a november; napokon belefutunk a decemberi hajtásba. Ekkor nem csak az egyetemen, de a családban is felpörögnek az események. Megpróbálunk ügyesen egyensúlyozni a bejgli halmok és a könyv stócok között. Ilyenkor sem érdemes elfelejtkezni a pihenésről, a kikapcsolódásról és az önfejlesztésről. Azért, hogy ezt minél könnyebben megtehessétek, különféle programokat ajánlunk a kult köz mostani részében.

borítókép: Unsplash

Kenan Crnkic – Vigyázz, hogy melyik farkast eteted – Kelle Fanni

5631652_5.jpgForrás: Libri.hu

Kenan Crnkic, közgazdász és professzor életének fordulópontján írta meg a Vigyázz, hogy melyik farkast eteted című művét. Az író, akit az Év Üzletemberének választottak, továbbá elismert egyetemi professzorként tevékenykedik, több sztrók után a klinikai halál állapotába került. Ennek okán született meg kötete, amely segít a boldogság megtalálásában, kiteljesedésében és annak megtartásában. Kenan úgy véli, hogy mindenkinek eljön az életében az a fordulópont, ahonnan elkezdődik az úgynevezett második élete. A címben szereplő farkasok a lélekben dúló harcot szimbolizálják. Az egyik farkas testesíti meg többek között a haragot, az irigységet, a bánatot, a másik farkas pedig a kedvességet, a jóindulatot, valamint az együttérzést. A kérdés: vajon melyik farkas győz?

Lovrity Anna Katalin – Az elveszett fagyigombóc kiállítás – Kelle Fanni

312057540_184499954130388_7311844860718638036_n.jpgForrás: az esemény Facebook oldala

Lovvrity Anna Katalin a kollázstechnika egyediségét alkalmazva igyekszik újszerűt alkotni és létrehozni egy olyan vizuális világot, amely a Kirakós Budapest és What the Rug márkák termékeiről is visszaköszön. Az animációs filmrendező és illusztrátor korábban festett, majd ezt követően kezdett el érdeklődni a mozgókép világa iránt. Animációs filmjeit rajzosság jellemzi. Az alkotásain látható élénk színek és foltok nem csupán absztrakt képet adnak, hanem sok esetben tájat ábrázolnak, ezáltal  tájképek születnek. Vajon hogyan válhat az említett ábrázolásmód széleskörűvé és alkalmazhatóvá más, statikus vizuális műfajokban és a design területén? Az érdeklődők többek között erre a kérdésre is választ kapnak a a K11 Laborban berendezett kiállításon, amely december 4-ig megtekinthető.

Héctor García Francesc Miralles – Ikigai – A boldogság japán titka – Kelle Fanni

4837928_5.jpgForrás: Libri.hu

Vajon mi a boldogság és az elégedettség titka? Az Ikigai – A hosszú élet japán titka című alkotás által világszerte népszerűvé vált szerzőpáros egy újabb, az Ikigai – A boldogság japán titka című kötettel állt elő. A szerzők az általuk jól ismert japán kultúrából merítettek ihletet. Az ikigai tulajdonképpen az a szenvedéllyel folytatott foglalatosság, amely értelmet ad a mindennapoknak és alapvetően az életnek. Nehéz megtalálni azt a tevékenységet, ami boldogsággal tölt el bennünket, ezért a könyv 3 részből és azon belül összesen 35 állomáson keresztül először a jövőbe, majd a múltba, végül a jelenbe kalauzolja az olvasót. A 35 gyakorlatot tartalmazó írás arra szolgál, hogy megleljük a boldogság és elégedettség titkát. 

Mesterkód – Kelle Fanni

mesterkod_csoportkep-1140x641.jpgForrás: 24.hu

Egy vadonatúj, lebilincselő musicallel debütál Caramel és Palcsó Tamás a Budapest Aréna színpadán. A két énekes 17 év után lép fel újra közösen a Petőfi-bicentenárium égisze alatt. Az alkotás zenéit és dalszövegeit Caramel írta, valamint felcsendülnek Petőfi Sándor megzenésített versei is. A darab a szerelem örökkévalóságáról szól,  amelyet érdekes fordulatokon keresztül mutatnak be a szereplők a nézőközönségnek. Ismert színészek és a magyar popélet kiemelkedő alakjai is megjelennek a színműben, mint Lutter Imre és Veres Mónika. A musical felhívja a figyelmet a napjainkban háttérbe szoruló emberi kapcsolatok, találkozások, érzelmek fontosságára is, amelyben nagy szerepet játszhat az őszinteség mellett a költészet. Az előadás december 3-án, 19:00-kor kezdődik, jegyek online és személyesen is megvásárolhatók.

Johann Hari: Elveszett kapcsolatok – Kalánová Barbara

3221529.jpgForrás: Lira.hu

Ha ismersz depresszióval küzdő embereket, esetleg számodra sem idegen az érzés, amit ez a lelki betegség okoz, akkor ajánld számukra, és olvasd el te is Johann Hari: Elveszett kapcsolatok című könyvét. Megtudhatod, hogy miért vagy valójában depressziós és arról is olvashatsz, hogy hogyan juthatsz ki belőle. A világhírű újságíró és író  szintén küzdött a depresszióval, és  a gyógyszerek sem jelentettek számára megoldást. Úgy döntött, megpróbálja megérteni a betegsége mögött húzódó okokat ezt foglalta össze kutatómunkájában. A szerző a világot beutazva különböző kultúrákban, társadalmakban kutatta, hogy mi állhat valójában a globális szinten problémát jelentő depresszió és a szorongás mögött. Hari szerint fontos, hogy ne egy elromlott gépként tekintsünk magunkra, hanem alapvető szükségletekre mint például a biztos jövőképre, és a támogató közösségre vágyó élőlényként. Könyvében a sokkoló felismeréseiről és a lehetséges megoldásokról olvashatunk.

Médiamítoszok – Klubbeszélgetések a médiáról – Kalánová Barbara

316090952_502437738577423_2897314094909042638_n.jpgForrás: nmhh.hu

Mikor kell elkezdeni készülni a média új „korszakaira” és hogyan? Kiken és min múlik, hogy a megjósolt médiaváltozások tényleg bekövetkeznek-e? Kiknek a felelőssége, hogy ezek a változások milyen hatásokat válthatnak ki? Ezekre és még sok más elgondolkodtató kérdésre választ kaphatunk a Médiamítoszok című Klubbeszélgetésen. A program fókuszában a szakmai beszélgetésekben és a közbeszédben is megjelenő metaverzum áll. A témában a médiaszakma és a médiatudomány neves képviselői előadásait hallhatjuk, többek között arról, hogy milyen kihívások várnak ránk a média világában. A szakértők székében Prof. dr. Aczél Petra, Dr. Veszelszki Ágnes, Bánhegyi Zsófia, Csikesz Erika és Kovács Gyula foglalnak helyet. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatudományi Intézete által elindított klubbeszélgetés-sorozat estjére november 29-én 18:00 órai kezdettel kerül sor a Scruton V.P.-ben. Az eseményen való részvétel ingyenes, azonban szükséges regisztrálni a mediamitoszok@nmhh.hu e-mail címen a név és az elektronikus levelezési cím megadásával.

WAMP karácsonyi design vásár – Kalánová Barbara

wamp_hu.jpgForrás: Wamp.hu

A budapesti WAMP karácsonyi vásársorozat december 4-én veszi kezdetét az egyik legkülönlegesebb panorámával rendelkező fővárosi helyszínen, a Bálnában. Amennyiben a december 4-ei alkalomról lemaradnátok, december 11-én vagy 18-án is van lehetőséget ellátogatni a design vásárra. Hazai tervezők által megalkotott ötletes ajándékok közül válogathattok, a választék pedig széles, ugyanis több mint száz alkotó hozza el termékeit. Egyedi gyerekjátékok, print áru, különleges ruhák és kiegészítők, valamint gasztronómiai finomságok várják az vásárra érkezőket, akik valóban minőségi ajándékokat válogathatnak a fa alá. A belépés 500 Ft, az összegből pedig vásáronként 3 közhasznú szervezet kiállítási lehetőségét támogatnak. Magyarország legrégebbi design vására kutyabarát, így a négylábú barátainkat is szívesen látják.

Sheera Frenkel - Cecilia Kang: Manipulátorok – Kalánová Barbara

libri_hu.jpgForrás: Libri.hu

Sokat hallottál már a Facebookról, de kíváncsi lennél arra is, hogy mik azok a közösségi hálózathoz kapcsolódó információk, amikről keveset vagy egyáltalán nem hallhatsz a médiában? Korunk egyik legnagyobb sikertörténetét mutatja be a Manipulátorok - A Facebook diktatúra című könyv, amelyben a szerzők betekintést nyújtanak a Szilícium-völgyi óriáscég működésébe. A The New York Times két újságírója a Facebook igazi arcát tárja az olvasó elé, a színfalak mögött lejátszódó történetekről informál. Sheera Frenkel és Cecilia Kang egyedülálló tényfeltáró munkát végeztek, amelynek eredményeit papírra is vetették. A Facebookhoz fűződő politikai játszmákról, az álhírekről, az adatbiztonságról, az algoritmusról és egyéb érdekes összefüggésekről is beszámolnak a kötetben. A könyvben többek között soha meg nem jelent e-mailekből, feljegyzésekről, interjúalanyok beszámolójáról olvashatunk, amelyek segítségével rekonstruálhatunk jelentős történéseket.

A háborúnak vége! Ha akarod – Tribute to Yoko Ono  – Dobos Eszter

image_16.pngForrás: Neue-debatte.com

1969. december 15-én, a vietnámi háború elleni tiltakozásként szórólapok jelentek meg New Yorkban a következő felirattal: “War is over! If you want it (Happy Christmas from John&Yoko)”. A Yoko Ono által megálmodott, és John Lennon segítségével megvalósított kampány szó szerint hirdette a békét. 

A téma sajnos megint aktuális. A Magyar Nemzeti Múzeum A háborúnak vége! Ha akarod TRIBUTE TO YOKO ONO című rendhagyó kiállítását az ukrajnai háború motiválta, a belépőjegyekből összejövő bevétel egészét a háborús áldozatok támogatására ajánlják fel. A békét hirdető kiállítás november 27-től látogatható, és Yoko Ono több, mint 30 alkotását tekinthetjük meg rajta: láthatunk képet, szobrot, installációt és filmet is, de a fő elemek a performatív és az interaktív műv. A Levágott darab c. performansz február 18-ai utolsó előadására Sean Lennon, Yoko Ono és John Lennon fia is ellátogat majd. A múzeum előterében a kiállítás teljes ideje alatt ingyenes látogatható lesz a Kívánságfa a békéért nevű installáció, amelyre az ukrajnai békéért szóló kívánságokat helyezhetünk. A közös mű Izlandra, a béketorony tövébe fog kerülni.

Csepeli Jégpark - Olay Hanna

80339475_2618787841538380_8099059189147500544_n.jpgForrás: Facebook

Budapest egyik legnagyobb területű jégpályája a Csepeli Jégpark, melynek különlegessége a Jégfolyosó. A korcsolyapálya már november 26-án megnyitott, és hétvégén reggel 8-tól, hétköznaponként délután 2-től egészen este 9-ig látogatható. A pálya két különálló részből, egy nagyobb és egy kisebb felületből, valamint egy tanúlópályából és egy 250 méter hosszú szakaszból áll, ami végigkorcsolyázható, ez az úgynevezett Jégfolyosó. A hely további vonzereje, hogy nem csak az ünnepi hangulatú fényfüzérek adják a hangulatos kivilágítást, de a környező fák is fel vannak díszítve különböző világításokkal.Ettől a hely különleges ünnepi színfoltja lehet az energia válság miatt a díszkivilágításon spóroló kerületek utcaképében.

Takarító férfi - Olay Hanna

2985014.jpgForrás: Lira.hu

Kun Árpád legfrissebb műve a két megelőző regény - Boldog Észak és Megint hazavárunk - által rajzolt ívét teljesíti be a trilógia harmadik köteteként. Az író évek óta Norvégiában él családjával, az erősen önéletrajzi elemeket tartalmazó könyv is ezt a témát járja körbe. Megjelenik a Skandináviában tapasztalt távolság a világtól és egyszerre a távolságtartás a bevándorló idegenekkel szemben. Az idegenség egy másik formáját testesíti meg a főszereplő újdonsült barátja, Justin, aki Haitiről menekül a messzi északra, és becsatlakozik a magyar család életébe. Mindez azonban mindössze egy vágy álomszerű megtestesülését fogja elhozni, mintsem a hosszantartó elégedettséget, miközben a norvégiai élet felett folyamatosan ott lebeg a hazaköltözés árnyéka és egyben lehetősége.

Budapest Park korcsolyapálya - Olay Hanna

20220110budapest-park-jegvilag-jegkori-palyateszt.jpgForrás: Travelo.hu

December 1-től újra látogatható a Budapest Park: a pesti nyár kedvenc koncerthelyszíne, amely a hidegebb időszakban korcsolyapályává alakulva várja a vendégeket. A Park táncterét ebben az évben - a tavalyihoz hasonlóan - ismét fellocsolják, és műjégpályává alakítják, így a kivilágított estében bárki élvezheti a téli csodavilág hangulatát. Kísérőként forralt bort és puncsot választhatunk az 1300 négyzetméteres Jégvilágban a csúszkálás mellé. A koncerthelyszín megszokott DJ-i adják a zenei aláfestést a téli programhoz, ahol a gyerekeknek is külön részleggel készülnek. A téli különkiadású étel és italkínálat mellett kölcsönző is működik, ahol bérelhetünk magunknak korcsolyát, valamint különböző extraprogramokkal is készülnek a Parkosok.

Fekete párduc - Olay Hanna

mv5bntm4njixnmetywe5ns00ndczltkynwqtythhnmqyzgqzmjm0xkeyxkfqcgdeqxvyodk4otc3mty_v1_fmjpg_ux1000.jpgForrás: Imdb.com

Habár egy hollywoodi blockbusterről beszélhetünk a Marvel új akciófilmjének esetében, a Fekete Párduc második része mégis tud különlegeset és újat mutatni. Chadwick Boseman halála után a Fekete Párduc szerepét a filmben a hugát alakító Letitia Wright vette át, akinek nem csak Wakanda hercegnőjeként kell megállnia a helyét, hanem szuperhősként is meg kell védenie országát a vízalatti birodalomtól, a Namor vezette Talokan királyságtól. A női szereplők köré épülő cselekményben Shuri hercegnő, a királynő, női katonatisztek, valamint egy amerikai egyetemista az MIT-ról próbálja meg felvenni a harcot a tengeri néppel. A film nem csak az izgalmas cselekmény miatt magávalragadó, de a vizuális világa is lenyűgöző a számítógépes technológiának köszönhetően.

süti beállítások módosítása