Adj a szívedből – Ezeken a helyeken jótékonykodhattok idén karácsonykor

kira-auf-der-heide-ipx7j1n_xuc-unsplash_1.jpg

Egy tál melegétel, egy fűtött szoba és pár jó szó vajon mennyit jelent? Sokak számára a legnagyobb boldogságot, különösen az ünnepek alatt. Idén is szeretnétek jótékonykodni? Ezeken a helyeken megtehetitek!

Borítókép: Unsplash

Ökumenikus Segélyszervezet – Kelle Fanni

tesco_kuponkep_koko-wk-gyd-640x505-c.pngForrás: segelyszervezet.hu

Az Ökumenikus Segélyszervezet a bajba jutott családok ezreinek nyújt támogatást az év minden napján. A szervezet  az összefogás erejében látja a segítségnyújtás kulcsát, amely a rászorulók számára mentőövként szolgálhat a legnehezebb időszakokban. A gyűjtéseiknek köszönhetően évente 300.000. ételt osztanak ki, 300 családnak biztosítanak lakhatást, 1250 utcán élő embernek nyújtanak rendszeres segítséget, továbbá 3000 nehéz helyzetben lévő gyermeknek tartanak fejlesztő foglalkozásokat, ezzel is segítve felzárkózásukat. A szervezet idén 27. alkalommal rendezi meg Adventi Adománygyűjtését, amelyhez november 14-től december 24-ig lehet csatlakozni. A szervezetet a Tesco áruházak kasszájánál megvásárolható 250 Ft-os adománykuponnal lehet támogatni. 

Mátrix Közhasznú Alapítvány: Mesedoktorok Szeretetcsoki – Kelle Fanni

csokigyujtes-matrix-300x500-02.jpgForrás: szeretetcsoki.hu

A Mátrix Közhasznú Alapítvány 2003 óta minden évben megszervezi jótékonysági csokigyűjtését, amelynek során a kórházak gyermekosztályain fekvő gyerekeknek és nélkülöző családoknak egyéb segítségnyújtás mellett csokoládét ajándékoznak. A kórházi vizitek során a Mesedoktorok körülbelül ezer Mikulás csomagot és több ezer csokit osztanak szét. Az alapítvány elsősorban a beteg gyermekek és rászoruló családok életén szeretne segíteni. A szervezet tagjai arra kérik az adományozókat, hogy olyan csokoládékat ajándékozzanak, amelyeknek az adományozás időpontjától minimum 3 hónapig tart a szavatossági ideje. Az édességeket cipősdobozba csomagolva, a szervezet jótékonysági csokigyűjtő programjában megadott címre (Centerke Adományozó Központ; 6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 12.) kell eljuttatni, mindezzel segítve az alapítvány fontos gyermek és családvédelmi tevékenységét. A gyűjtés november 4-től december 16-ig tart.

PontVelem Okos Program, Magyar Máltai Szeretetszolgálat: MosolyManók – Kelle Fanni

b95df-fb_mosolymanok_2022.jpgForrás: maltai.hu

A MosolyManók akciójának keretén belül játékokkal örvendeztethetjük meg a diákokat, mindemellett általunk összeállított ajándékcsomagokat készítve és anyagi támogatással is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy kellemesebben teljenek számukra az ünnepek. A szervezet az évek során eddig 56.000 ajándékcsomagot osztott szét a rászoruló diákok körében. A gyűjtésbe igyekeznek bevonni az általános iskolákat, ahol a diákokat arra kérik, hogy állítsanak össze ajándékcsomagokat jó állapotú játékokból, továbbá az idősebb korosztály is kiveheti a részét a támogatásból, ők az adományra szánt összeget felajánlhatják a Máltai Szeretetszolgálat oldalán, ezt követően pedig banki utalással juttathatják el a segélyt a szervezetnek. A befolyt összegből a rászoruló családok karácsonyi ajándékát finanszírozzák. A PontVelem Okos Program és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezésében valósul meg, idén van együttműködésük 7. évfordulója. Az adománygyűjtők december 8-ig várják a felajánlásokat. 

Mentsük meg az árva gyermekek Karácsonyát – Kelle Fanni

7677163-advent_adjuk_2022_1000_600_tank_5.jpgForrás: adjukossze.hu

A Mentsük meg az árva gyermekek Karácsonyát elnevezésű adománygyűjtő program a kárpátaljai árva, elhagyott, valamint a háború elől menekülő gyermekekért jött létre, amellyel apró örömet szeretnének becsempészni a kicsik mindennapjaiba. Rengeteg szervezet, köztük a Fiatal Családosok Klubja, a Ficsak 11 Alapítvány és az Egyszülős Központ összefogásában megvalósuló adománygyűjtés célja, hogy különlegessé varázsolják az ünnepet a gyerekek számára. Az adománygyűjtést online kuponok megvásárlásával lehet segíteni 2000 Ft-tól az általunk meghatározott összegig, amelyet december 9-ig vásárolhatunk meg. Az idei összeget a Szent Mihály Gyermekotthon lakói számára ajánlják fel. A végső cél az 1 millió forint elérése, amelyből a picik egyéni kívánságai teljesülhetnek.

Cipősdoboz Akció – Dobos Eszter

a_facebook_esemeny_oldala.jpgForrás: Facebook esemény oldala

Többek számára ismerősen csenghet a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz Akció elnevezésű kampánya, amelynek célja egymás megajándékozása. Amennyiben szeretnél csatlakozni az idén 19. alkalommal megszervezett akcióhoz, csomagolópapírral bevont, átlátszó cellux ragasztószalaggal vagy zsineggel átkötött cipősdobozt töltsd meg olyan dolgokkal, amelyek szerinted mosolyt fognak csalni a megajándékozott arcára, majd írd rá jól láthatóan, milyen korú és nemű gyereknek szánod az ajándékot. Annak érdekében, hogy az adományokat még az ünnepek előtt megkapják a gyerekek, vidd el a csomagot november 25. és december 18. között a számtalan gyűjtőhely valamelyikére, de postán is elküldheted. Ha nincs időd vagy lehetőséged arra, hogy saját magad állítsd össze a cipősdobozt, a Baptista Szeretetszolgálat partnerei többféle online adományozási lehetőséget is biztosítanak. Többek között pénzadományt is felajánlhatsz, amelyből olyan korosztály számára fognak hasonló ajándékcsomagokat összeállítani, akiknek nem érkezik ajándék. Szintén erre a célra kerül felajánlásra a Bookline-nál vásárolható adományjegy 790 forintos értéke, a Liliput Játékvilág oldalán előre elkészített, új, minőségi játékokat tartalmazó, 4000 forint értékű cipősdobozok közül válogathatunk, míg a Harmat Kiadónál könyvekkel bővíthetjük a csomagok tartalmát.

Amigos – Dobos Eszter

amigos_hu_1.pngForrás: amigos.hu

Az Amigos a gyerekekért Alapítvány egyetemista önkéntesekből álló csapata 2015-ben indult játékokkal és sok-sok mosollyal teli útjára. Álmuk, hogy egy beteg gyerek se érezze magát egyedül, ezért barátkozással, játékos tanulással éreztessék velük a törődést. Jelenleg 158 egyetemista dolgozik ezért a célért, 5 magyarországi városban. Tizenhat kórházban látogatják a betegeket, akikkel játszanak, kreatív foglalkozásokat tartanak számukra és nyelvet tanítanak. A nehéz helyzetben lévő gyerekek pedig online foglalkozásokon vehetnek részt. Az ünnepi időszakban a karácsonyi AdományoZokni, Bögre és Pulcsi, valamint az Amigos Küldetésfüzet megvásárlásával támogathatjuk munkájukat. Mindegyik terméknek van egy meghatározott ára, de ennél nagyobb értéket is megadhatunk a rendelésnél. A vásárlásokból befolyó összegből a foglalkozások költségeit fedezik a gyermekosztályokon.

#BuildToGive – Dobos Eszter

a_legohungary_facebook_oldala_1.jpgForrás: a LEGOHungary Facebook oldala

A LEGO-nak köszönhetően szó szerint játék lehet az adományozás. Magyarországon 2017-ben indult el a Lego #BuildToGive elnevezésű kampánya, amelyhez csak a kreativitásunkra, egy közösségi-média profilra és pár LEGO kockára van szükségünk. A tavalyi csillag téma után idén ajándékot építhetünk. Csak fogj pár kockát, alkoss meg belőle egy ajándékcsomagot, amely részleteinek csak a fantáziád szab határt, majd fotózd le az alkotásod, a képet pedig töltsd fel a profilodra és használd a #BuildToGive hashtaget. A LEGO jótékonysági partnerei minden megosztott mű után egy teljes készletet ajándékoznak egy játékokban hiányt szenvedő gyermeknek. A 2021-es évben 1,5 millió adomány gyűlt össze, az idei cél a kétmillió. Amellett, hogy szebbé teheted egy gyerek karácsonyát, egy szuper, pihentető programot is jelenthet a vizsgaidőszak hajtásában: építhetsz egyedül, de akár barátokkal, családtagokkal közösen is, kortól függetlenül. Ha szükséged lenne egy kis inspirációra, a LEGO honlapján találhatsz, de akár a már megosztott alkotásokból is kiindulhatsz.

süti beállítások módosítása