Útmutató, hogy semmiről se maradj le a 2023-as felvételi során

boritokep_14.jpg

Sokan érzik úgy, hogy a felvételi jelentkezés és eljárás nagyon bonyolult folyamat, amely rengeteg stresszel jár. Szeretnénk neked ezt megspórolni, ezért cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és határidőket, hogy semmiről se maradj le.

Borítókép: Budapesti Corvinus Egyetem

Decemberben megnyílt a felvi.hu felülete, már lehet jelentkezni a választott szakokra. A felvételi időszak  2022. december 22-én kezdődött és 2023. február 15-ig tart. Az Ügyfélkapun keresztüli hitelesítés határideje február 15-e. Az E-felvételi felülete ezen időszak alatt folyamatosan elérhető. A dokumentumok hiánypótlására, az adatok módosítására, valamint a sorrendmódosításra, amelyet február 15. után már csak egyszer lehet megtenni, július 12-ig van lehetőség. A ponthatárokat július 26-án állapítják meg és augusztus 5-ig küldik ki a besorolási döntéseket. A közléstől számított 15 napon belül van lehetőség jogorvoslati kérelemre, továbbá augusztusban indul a pótfelvételi eljárás. Addig még számos teendő vár rátok,  nézzük sorban ezeket.

Alap- és osztatlan képzés

Hogyha alapképzésre jelentkezel, az első legfontosabb teendő az Ügyfélkapu létrehozása, ha még korábban nem regisztráltál. Ezt az okmányirodában vagy kormányablakban tudod megtenni. Ha időhatékony szeretnél lenni, időpontot is foglalhatsz, amelyet az 1818-as telefonszámon vagy ezen a linken tehetsz meg. Ezt követően már csak a személyi igazolványodra és aktív e-mail címedre lesz szükség, ahova kapsz egy linket. Ezen keresztül tudod majd aktiváni az Ügyfélkapudat.

Ezt követően fel kell keresned a felvi.hu oldalát, ahol elindíthatod a jelentkezés folyamatát, illetve választhatsz az induló szakok és egyetemek közül.

A Corvinus esetében ezt a linket ajánlunk figyelmedbe, amely segítséget adhat a részletesebb tájékozódásban. Ezen az oldalon mindent megtalálsz, ami fontos lehet a továbbtanulásod szempontjából. Az egyes képzések kiválasztása után leírást találsz az adott szakirányról, az elmúlt évek ponthatárairól, az esetleges önköltséges díjról, továbbá arra is választ kapsz, hogy miből érdemes érettségizned, hogy felvételt nyerj az általad kiválasztott szakra. Ezen kívül online nyílt nap is lesz a Corvinuson. Az alap- és osztatlan szakokhoz kapcsolódó Facebook-eseményt itt, a mesterképzéshez kapcsolódót pedig itt éred el.

Amikor megjelölöd a preferált szakokat, 3 betűjelre kell  figyelned. Ezek mutatják a képzési szintet, a munkarendet és a finanszírozási formát.

Képzési szint:

A = alapképzés (általában 3, 3 és fél év, alapdiplomát ad)

O = osztatlan képzés (általában 5, 5 és fél év, mesterdiplomát ad)

M = mesterképzés (általában 2 évig tart, alapdiplomásoknak)

Munkarend:

N = nappali munkarend (hagyományos egyetemi oktatás) 

E = esti munkarend (este 6 utáni oktatás) 

L = levelező szak (hétvégi oktatás) 

Finanszírozási forma:

A = állami finanszírozás –  a Corvinus esetében ez a Corvinus Ösztöndíjat jelenti

K = önköltséges finanszírozás – a pontos árakat az egyetemek oldalán találod

Az állami finanszírozás a Corvinus esetében gyakorlatilag a Corvinus Ösztöndíjat jelenti. A kettő közötti különbség, hogy  az államival szemben a Corvinus Ösztöndíj nem tartalmazza a hagyományos megkötéseket.

Önköltséges finanszírozás esetén  érdemes megtekinteni a Diákhitel honlapját, amely segítségedre lehet a kiadások finanszírozásában.

Ha kiválasztottad a számodra megfelelő szakokat, akkor regisztrálnod kell a felvi.hu-n, ezt követően pedig az E-felvételi rendszerbe kell bejelentkezned és kiválasztanod a 2023-as eljárást. Ezen a felületen meg kell adnod a személyes adataidat, kijelölni a szakok sorrendjét (figyelve a fentebb említett betűjelekre) és feltöltened a középiskolai bizonyítványodat, valamint a többletpontot igazoló dokumentumaidat. Az érettségi eredményeidet nem kell feltölteni, mivel azt a felvi.hu automatikusan átveszi. 

A felvételi eljárásban összesen 3 képzés megjelölése díjmentes. Ha ugyanazon a képzésen az állami/ösztöndíjas és önköltséges formát is megjelölöd, azt a rendszer egynek számítja. Ha további szakokat szeretnél megjelölni, akkor még maximum 3-at jelölhetsz meg kiegészítő díjjal, ennek értéke képzésenként 2000 forint.

Érdemes figyelembe venni a sorrend felállításánál a pontszámodat, amely kiszámtásához kipróbálhatod a felvi.hu érettségi pontszám kalkulátorát. Ezt  ezen a linken érheted el.

Összesen maximum 500 pontot érhetsz el, amelybe a tanulmányi pontok (középiskolai és érettségi eredmények, max. 200 pont), az érettségi pontok (a szakon meghatározott két tantárgy érettségi eredménye, max. 200 pont) és a többletpontok (pl.: nyelvtudás, versenyeredmény, emelt érettségi, max. 100 pont) számítanak bele. Részletesebb leírást itt találsz.

Miután minden bekerült a rendszerbe, hitelesíteni kell a jelentkezést február 15-ig. Ehhez szükséged lesz az Ügyfélkapudra.

Ezen a linken olvashatsz részletesebben a 2023-as új szabályokról.

christin-hume-mfb1b1s4smc-unsplash.jpgForrás: Unsplash

Mesterképzés

A mesterképzésre jelentkezésnél hasonló a felvételi eljárás. A jelentkezést a felvi.hu felületén adhatod le. A továbbiakban az itt megadott e-mail címedre fogsz kapni értesítést a felvételi vizsgákról, továbbá az esetleges kompetenciamérésről is. Erről további információkat ezen a linken találsz.

A Corvinuson olyan mesterszakot is találhatsz, amelyet 1 év alatt is elvégezhetsz. Ezen a linken minden fontos információt megtalálsz róla. Az alábbi 4 mesterszakra vonatkozik:

  • Ellátásilánc-menedzsment
  • Közgazdálkodás és közpolitika
  • Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás
  • Marketing

A kreditelismerési eljárás fontos lehet a mesterszakra jelentkezőknek. Ha szükséges számodra a folyamat, akkor az alábbi lépéseken kell végigmenned:

  1. A választott mesterképzésre vonatkozó beszámítandó ismeretköröket tartalmazó táblázatot keresd meg és töltsd ki.
  2. A jelenlegi és korábbi intézményedből szerezd be az elsajátított tantárgyak teljesítéséről szóló igazolást.
  3. Ezt követően fizesd be a kreditelismerés díját. (Több kérelem esetén is egyszer kell befizetni.)
  4. A fenti linken található forms-ot töltsd ki.

Nagyon fontos, hogy a csatolandó dokumentumok szükségesek a kérvény benyújtásához.

Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás

Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításra 2023. január 12. és 14. között kerül sor 10:00 és 17:00 óra között a Hungexpoban. Célja választ adni az érdeklődőknek többek között felsőoktatási intézményekkel, valamint szakképző intézményekkel kapcsolatban. A kiállításon a Budapesti Corvinus Egyetem is részt vesz. Látogasd meg standunkat, hogy mindent megtudj képzéseinkről!

Reméljük, hogy a cikkben található információk a segítségedre lesznek. Sikeres érettségit kíván a Közgazdász Online Csapata!

Találkozzunk jövőre!

corvinus-epulet18-scaled.jpgForrás: Budapesti Corvinus Egyetem

süti beállítások módosítása